Travel|27.12.2023 07:30

Η πανέμορφη πόλη του Ιταλικού Βορρά με την πλατεία που υποδέχεται με ξεχωριστό τρόπο τον ερχομό κάθε νέας ζωής

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
(travel-inspiration.gr)
(travel-inspiration.gr)
(travel-inspiration.gr)
(travel-inspiration.gr)
(travel-inspiration.gr)
(travel-inspiration.gr)

Μπορεί να μην το έχετε καλοσκεφτεί, όμως υπάρχουν φορές που ένα ταξίδι στο εξωτερικό μπορεί να σας κοστίσει πολύ λιγότερο από το να βγείτε έξω για φαγητό ή ποτό Σάββατο βράδυ ως είθισται.

Η «πιο όμορφη πλατεία της Ευρώπης»

Βέβαια δε μιλάμε για ένα ταξίδι στο Λονδίνο ή στο Παρίσι… όμως, όπως θα ανακαλύψετε, υπάρχουν πολλά μικρά, “οικονομικά” διαμάντια στην Ευρώπη που αξίζει να επισκεφτείτε. Επιβίβαση λοιπόν στο αεροπλάνο με προορισμό το όμορφο Bergamo, την Ιταλική πόλη του βορρά με την υπέροχη Μεσαιωνική Citta Alta και “την πιο όμορφη πλατεία της Ευρώπης” όπως αποκάλεσε ο διάσημος Ελβετός αρχιτέκτονας του 20ου αιώνα Le Corbusier.

Και βέβαια, μη νομίζετε πως θα χαθείτε… κάθε άλλο. Το αεροδρόμιο βρίσκεται ελάχιστα χιλιόμετρα από την πόλη και εννοείτε πως όλα τα μεταφορικά μέσα καταλήγουν εκεί σε χρόνο λιγότερο της μισής ώρας, ανάλογα με την κίνηση της πόλης.Το Bergamo λοιπόν είναι μια ολοζώντανη πόλη, όπου όπως θα δείτε φέρει δύο διαφορετικές μα εξίσου όμορφες όψεις.

Από τη μια η Citta’ Bassa δηλαδή η “Κάτω Πόλη” με τα μοντέρνα, καλοδιατηρημένα κτήρια, τις τεράστιες πλατείες με τα εμπορικά μαγαζιά, τα εστιατόρια και γενικά τους γρήγορους ρυθμούς μιας ήσυχης πόλης…

Περιπλανηθείτε λοιπόν στο κομψό Centro Piacentiniano με τους εμπορικούς πεζόδρομους, περπατήστε στα καλύτερα μπουτίκ καταστήματα στην Borgo Santa Caterina και απολαύστε μια από τις σημαντικότερες γκαλερί με τα πολυάριθμα αριστουργήματα που δημιουργήθηκαν πριν από 200 τουλάχιστον χρόνια την Accademia Carrara.

Και σαν βρεθείτε στην Piazza Dante, αφουγκραστείτε τη νέα ζωή μέσα από μια ειδική καλλιτεχνική δημιουργία του Alberto Garutti, η οποία φροντίζει ώστε κάθε φορά που ένα μωρό γεννιέται στο νοσοκομείο της πόλης, τα φώτα της πλατείας να ανάβουν για να υποδεχτούν τον ερχομό της νέας ζωής.

Και πιστέψτε με, έπειτα από το τεράστιο πλήγμα που υπέστη η πόλη με την έλευση του Covid-19 όπου χιλιάδες πολίτες έχασαν τη ζωή τους, ενώ έρευνες έκαναν λόγο για τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης του πληθυσμού παγκοσμίως (38,5% κατά το πρώτο κύμα), μια νέα ζωή έχει τόση αξία που πραγματικά μόνο δάκρυα μπορεί να φέρει στα μάτια…

Μα όπου και αν είστε, ρίξτε το βλέμμα σας στον λόφο που δεσπόζει εκεί ψηλά. Και τότε τα τείχη της μεσαιωνικής Citta Alta θα σας κάνουν να αισθανθείτε την πραγματική ομορφιά της πόλης.

Στον αντίποδα λοιπόν η Citta Alta, η “Άνω Πόλη” με τα υπέροχα στενά σοκάκια και τα μοναδικά λιθόστρωτα μιας άλλης εποχής. Με το πέρασμα των τειχών για την Άνω Πόλη, αφεθείτε με μιας στον μεσαίωνα με τους αυτοκράτορες, τα κάστρα και όλα τα έντονα ιστορικά στοιχεία της εποχής και περπατήστε στην Corsarola, τον κεντρικό δρόμο της με τα λιλιπούτεια καταστήματα και αισθανθείτε τον χρόνο να σβήνει σταδιακά σε κάθε σας βήμα.

Μετά από μερικά βήματα και ενώ χανόσαστε στο παρελθόν, η Piazza Vecchia, η καρδιά της πόλης, θα ανοιχτεί μπροστά σας με το διάσημο συντριβάνι της, πλαισιωμένο από το εντυπωσιακό Palazzo della Ragione με τον χαρακτηριστικό μαρμάρινο λέοντα της Βενετίας στην πρόσοψή του, τον πύργο Campanone του 12ου αιώνα και το παλιό δημαρχείο. Και τριγύρω καλόγουστα παντοπωλεία, αλλαντοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία με ξεχωριστές λιχουδιές και εντυπωσιακές βιτρίνες θα κλέψουν όλες σας τις εντυπώσεις.

Και συνεχίστε το περπάτημα μέσα στα λιθόστρωτα δρομάκια που θα σας οδηγήσουν στην Piazza del Duomo, όπου υψώνεται ο καθεδρικός ναός αφιερωμένος στον Sant’Alessandro, πολιούχο της πόλης, μα και στην Santa Maria Maggiore, το εξαιρετικό αναγεννησιακό παρεκκλήσι αφιερωμένο στην Παναγία, με τα περίτεχνα ανάγλυφα λιοντάρια και το οκταγωνικό Βαπτιστήριον του 1340.

Στη διαδρομή σας, espresso αλλά ιταλικά, pizza, παραδοσιακά casoncelli από φρέσκα ζυμαρικά και χοιρινό μα και γλυκιά Polenta θα συνοδέψουν τις αισθήσεις σας και θα κάνουν το Bergamo να μείνει για πάντα χαραγμένο μέσα στην καρδιά σας.

Πηγή: travel-inspiration.gr

Μπέργκαμοειδήσεις τώραΙταλία