Travel|01.02.2024 07:31

Passo Stelvio, οδηγώντας στο ψηλότερο πέρασμα των Ιταλικών Άλπεων με τις 75 φουρκέτες

Newsroom

Πρόκειται για το ψηλότερο ασφαλτοστρωμένο ορεινό πέρασμα των Ανατολικών Άλπεων μα και το δεύτερο ψηλότερο στις Άλπεις, 7 μόλις μέτρα κάτω από τι Col de I’Iseran της Γαλλίας. Με την ιδιαίτερη ονομασία Passo dello Stelvio γνωστή και ως SS38, και με υψόμετρο που φτάνει στα 2758 μέτρα (9.045 πόδια) από την επιφάνεια της θάλασσας, αποτελεί πρόκληση για όλους εκείνους που αναζητούν μια διαφορετική εμπειρία ζωής.

Το περίφημο πέρασμα του Stelvio στη βόρεια Ιταλία τοποθετείται μεταξύ του Bormio και του Stelvio και απέχει από την πόλη του Bolzano περίπου 75 χιλιόμετρα. Ωστόσο, η απόσταση που το χωρίζει από τα ελβετικά σύνορα είναι μόλις 200 μέτρα. Μάλιστα η τοποθεσία πάνω από το πέρασμα ονομάζεται «Three Languages ??Peak» επειδή εκεί συναντώνται οι περιοχές που μιλούν ιταλικά, γερμανικά και ρωμαϊκά.

Ο δρόμος αποτελείται από 75 φουρκέτες 

Ο διάσημος αυτός δρόμος κατασκευάστηκε μεταξύ του 1820 και 1825 από την Αυστριακή Αυτοκρατορία για να συνδέσει την πρώην αυστριακή επαρχία της Λομβαρδίας με την υπόλοιπη χώρα. Από τότε δε η διαδρομή αυτή έχει αλλάξει ελάχιστα. Μηχανικός αυτού του τεράστιου έργου υπήρξε ο Carlo Donegani ο οποίος σχεδίασε έναν δρόμο 75 φουρκετών, 48 από αυτές στη βόρεια πλευρά του περάσματος, αριθμημένες μία – μία με πέτρες που αδιαμφισβήτητα αποτελούν ταυτόχρονα πρόκληση για όλους τους αυτοκινητιστές, μοτοσυκλετιστές και ποδηλάτες, σύμφωνα με το travel-inspiration

Πριν από το τέλος του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου αποτελούσε το σύνορο που χώριζε την Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία από το Ιταλικό Βασίλειο, ενώ πολλές ήταν οι μάχες που διεξήχθησαν στην περιοχή με το χιόνι να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ωστόσο, το1919, έπειτα από την επέκταση της Ιταλίας, το πέρασμα έχασε τη στρατηγική του σημασία, όχι όμως την ομορφιά του. Το passo ανοίγει τον Μάιο και κλείνει στις αρχές του Νοεμβρίου με πολλά αθλητικά events να λαμβάνουν χώρα στο διάστημα αυτό. Κάθε χρόνο, στα τέλη Αυγούστου, κλείνει για μία ολόκληρη ημέρα για να διασχίσουν τη διαδρομή του περίπου 8.000 με 12.000 ποδηλάτες και περίπου 25 δρομείς τρέχουν στην κορυφή του Stelvio.

Λίγο ψηλότερα, στα 3450 μέτρα βρίσκεται ο παγετώνας Stelvio Pass, όπου μπορεί κανείς να φτάσει έως εκεί με snowmobile και να θαυμάσει το μαγευτικό τοπίο της κοιλάδας Zebu, τις κορυφές της οροσειράς Ortes-Cevedale καθώς και το Εθνικό Πάρκο Stelvio με τα 130.000 εκτάρια άγριας φύσης που δεν είναι τίποτα λιγότερο από μοναδικά. Και βέβαια, μπορεί κανείς να κάνει σκι μέσα στο καλοκαίρι, όταν σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της χώρας η θερμοκρασία μπορεί να πλησιάζει ακόμα και τους 40 βαθμούς Κελσίου.