Travel|28.03.2024 21:44

Αυτή είναι η πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης: Το 97% βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από εστίες πράσινου

Newsroom

H Βαλένθια είναι μία από τις πιο όμορφες και πιο ηλιόλουστες πόλεις στην Ευρώπη. Τώρα οι κάτοικοι της μπορούν να καμαρώνουν ότι ζουν και στην πιο πράσινη πόλη στην Ευρώπη, καθώς ανακηρύχθηκε σε Πράσινη Πόλη της Ευρώπης.

Με 5 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα πρασίνου και το 97% των κατοίκων της να ζει σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από μια μεγάλη περιοχή πρασίνου η Βαλένθια κέρδισε επάξια τον τίτλο.

Ο τίτλος της Πράσινης Πρωτεύουσας απονέμεται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια πόλη της Ευρώπης που γίνεται πράσινο παράδειγμα προς μίμηση. Συνοδεύεται από 656.000 ευρώ χρηματοδότηση για προγράμματα βιωσιμότητας. Το πραγματικό βραβείο, βέβαια, είναι η δημοσιότητα που λαμβάνει. Νικητές έχουν υπάρξει στον παρελθόν το Ταλίν της Εσθονίας και το Όσλο της Νορβηγίας.

«Νομίζω ότι είναι μια αναγνώριση από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα του κοινού μας έργου», λέει η Paola Llobet, σύμβουλος τουρισμού και καινοτομίας της Βαλένθια και συμπληρώνει «Είναι κάτι που εμείς σαν κοινότητα, χτίζουμε εδώ και χρόνια στις γειτονιές μας. Προστατεύουμε τους οπωρώνες μας, τις παραλίες μας, τη θάλασσά μας, το πάρκο Albufera και πολλά άλλα».

Ένας κήπος 9 χλμ. που φτιάχτηκε στην κοίτη ποταμού

O κήπος της Turia, ένα πάρκο 9 χλμ. που διασχίζει το κέντρο της πόλης, είναι ίσως το πιο εμβληματικό παράδειγμα. Το πάρκο φτιάχτηκε στην κοίτη του ποταμού Turia που εξετράπη το 1957 προκειμένου να σταματήσουν οι αλλεπάλληλες πλημμύρες.

Η απόφαση να εκτραπεί ο ποταμός είχε ως αποτέλεσμα να γεννηθεί ένα κίνημα που ζητούσε περισσότερο πράσινο στην πόλη και το πάρκο είναι ένας από τους καρπούς των αγώνων του.

Ο κήπος Turia παραπέμπει περισσότερο σε μία πράσινη κορδέλα που συνδέει τους οπωρώνες στα περίχωρα με τη Μεσόγειο Θάλασσα. Τα Σαββατοκύριακα φιλοξενεί στις αθλητικές του εγκαταστάσεις αγώνες ποδοσφαίρου, ράγκμπι και μπέιζμπολ. Όταν έχει ήλιο οι οικογένειες κάνουν πικνίκ κάτω από τα μπαομπάμπ και τα κυπαρίσσια, ενώ ορειβάτες και ερασιτέχνες ακροβάτες δοκιμάζουν τις ικανότητές τους, σκαρφαλώνοντας τις μεσαιωνικές γέφυρες που το διατρέχουν.

Η Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών από τον Καλατράβα 

Εκεί βρίσκεται, επίσης, η Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών, ένα αρχιτεκτονικό φουτουριστικό αριστούργημα, που έχει φιλοτεχνήσει ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας Σαντιάγο Καλατραβά, που γεννήθηκε στη Βαλένθια.

Το πάρκο διατρέχει επίσης, ένας πράσινος δρόμος που επιτρέπει σε όσους μετακινούνται με ποδήλατο ή πατίνια να κόβουν δρόμο, αποφεύγοντας την κίνηση στο κέντρο της πόλης.

«Η πόλη είναι επίπεδη. Ο καιρός είναι τέλειος! Ήθελα να μπορώ να πηγαίνω παντού με ποδήλατο. Μεταμορφώσαμε την πόλη. Είμαι περήφανος που είμαι μέρος όλου αυτού. Θέσαμε τόσες πολλές πολιτικές για την προστασία του δημόσιου χώρου, για να κάνουμε την πόλη πιο πράσινη, με περισσότερους πεζόδρομους και για να μειώσουμε τη ρύπανση», τόνισε στο CNN ο Giuseppe Grezzi, αντιδήμαρχος για τη βιώσιμη κινητικότητα.

Την ίδια ώρα μία έκταση 120. Χλμ. καλύπτεται  από λαχανόκηπους και οπωρώνες που συμβάλουν στην επισιτιστική της ασφάλεια, ρίχνοντας ταυτόχρονα το αποτύπωμα άνθρακα για τις μεταφορές τροφίμων. Οι καρποί τους πωλούνται στις λαϊκές αγορές της Βαλένθια σε προνομιακές τιμές. Ένα καλό σημείο για να το δείτε αυτό στην πράξη και να δοκιμάσετε τοπικά προϊόντα είναι το Mercando Central. Πρόκειται για μία μοντερνίστική αίθουσα που φιλοξενεί περισσότερους από 300 πωλητές. Το κτίριο φιλοξενεί, επίσης, ορισμένα εστιατόρια με αστέρι Μισελέν. 

πάρκοειδήσεις τώραΕυρωπαϊκή ΕπιτροπήΒαλένθιαβιώσιμη κινητικότηταΠοτάμιΙσπανία