Travel|03.05.2019 22:20

Γιατί ταξίδεψαν 1.500 Πολωνοί με ωτοστόπ στην Εύβοια

Τάσος Οικονόμου

Αυτή η κούρσα είναι αναμφίβολα από τις λίγες! Νέοι Πολωνοί διένυσαν 2.000 χιλιόμετρα με ωτοστόπ από το Βρότσλαβ της Πολωνίας για να φτάσουν στο ελληνικό χωριό Αγία Άννα, στην Εύβοια. Στο Autostoprace οι  συμμετέχοντες ταξιδεύουν σε ζεύγη μέσα από εννιά ευρωπαϊκές χώρες  και η γραμμή εκκίνησης βρίσκεται πάντα στην πανεπιστημιούπολη του Βρότσλαβ.

Κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν η αποστολή τους η αλήθεια όμως είναι ότι τα ήθελαν και τα έπαθαν. Σύμφωνα με τα όσα είπε στο ethnos.gr η ομάδα της διοργάνωσης, είναι η ενδέκατη χρονιά που διεξάγεται το εν λόγω event και κάθε φορά, η επιτυχία του είναι και μεγαλύτερη. Τίποτα δεν τρομάζει, τίποτα δεν εμποδίζει τους νεαρούς φοιτητές να διασχίσουν μέσα στα οχήματα άλλων την καρδιά της Ευρώπης.

Όπως υποστήριξαν, το βασικό κριτήριο για την επιλογή του τελικού προορισμού είναι να υπάρχει ένας όμορφος και φιλόξενος χώρος, ο οποίος να είναι ενιαίος για να μπορεί να χωρέσει και τους χίλιους πεντακόσιους συμμετέχοντες.

Για να φτάσουν στη μαγευτική παραλία της Αγίας Άννας και να μείνουν στις ευρύχωρες εγκαταστάσεις του κάμπινγκ από τις 29 Απριλίου μέχρι τις 4 Μαΐου, είχαν να διανύσουν περισσότερα από 2.000 χιλιόμετρα.

Το ταξίδι τους έχει πάντα ως αφετηρία το Βρότσλαβ με επόμενο ενδιάμεσο σταθμό το Μπρνο μέσα από το έδαφος της Τσεχίας για να συνεχίζουν «χαϊδεύοντας» τα σύνορα της Αυστρίας και να διασχίσουν την Μπρατισλάβα. Ακολούθως έχουν τη δυνατότητα -  αν δεν βρίσκονται ήδη μέσα σε κάποιο αυτοκίνητο, σε ένα ταξιδιάρικο φορτηγό ή ένα παράξενο λεωφορείο - να περπατήσουν ακόμη και δίπλα από τα παράλια της λίμνης Μπάλατον και να το κόψουν, είτε ποδαράτο, είτε στο πίσω κάθισμα ενός Ι.Χ., για Κροατία και Σερβία, αφήνοντας πίσω τους τα ουγγρικά εδάφη.

Από κει και μετά τα πράγματα είναι δεδομένα: πέρασμα από τα Σκόπια και τη Βόρεια Μακεδονία για να βρεθούν στην ελληνική επικράτεια και να μπορέσουν να φτάσουν μέχρι την πισίνα του club Agia Anna.

T


Όπως είπε στο ethnos.gr η ιδιοκτήτρια του club Agia Anna, Βιβή Ντόκχωρου, «έχουμε κάνει πολλές τέτοιες, οργανώσεις, πολυπληθείς και θεωρούμε ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Και επειδή μας τίμησαν αυτοί οι άνθρωποι και ήρθαν στην πατρίδα μας, πρέπει και εμείς να κάνουμε ότι μπορούμε καλύτερο για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με τις καλύτερες δυνατές εντυπώσεις».

Για την κα Ντόκχωρου, το ελληνικό τουριστικό προϊόν πρέπει «οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον τουρισμό να είναι ευέλικτοι και να σκέφτονται πρώτα τη φιλοξενία σαν να είναι για αυτούς και όχι να έχουν στο μυαλό τους να παρέχουν μόνο ένα κρεβάτι. Θέλει νέες ιδέες και γύρω από τ τουριστικό προϊόν, εμπειρία, πληροφορία και διασκέδαση». 

Πολλοί Έλληνες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των νεαρών για συνταξίδευση. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο γνωστός κριτής του Master Chef, Πάνος Ιωαννίδης, ο οποίος επέστρεφε από τις διακοπές του Πάσχα και παρέλαβε συμμετέχοντες στο event λίγο έξω από τη Λαμία. Δεν ήταν ο μόνος.  

Ο Παναγιώτης πήγαινε στην Αθήνα περνώντας από το Πευκί Ευβοίας όταν βρήκε στον δρόμο του ένα ζεύγος Πολωνών. «Τους πέτυχα στον δρόμο και επειδή γύριζα προς Αθήνα για να επιστρέψω στη δουλειά μου - η οικογένεια έμεινε πίσω - πήγα Πευκί, πήρα καφέ και είπα αν είναι ακόμη στον δρόμο θα τους πάρω. Τους βρήκα λίγο μετά τις Γούβες και τους πήρα. Ο λόγος που το έκανα ήταν γιατί, όπως τους είπα, υποστηρίζω αυτό που κάνουν και θεωρώ ότι πρέπει να διαδοθεί και να επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη». 

Εύβοια