Travel|03.06.2019 18:29

Μπρατισλάβα: Βόλτες στην Παλιά πόλη και θέα από το… UFO

Ντέπη Χιωτοπούλου

Η Μπρατισλάβα, πρωτεύουσα της Σλοβακίας, χτισμένη στις όχθες του ποταμού Δούναβη, είναι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας με πληθυσμό περί τις 500.000. Αποτελεί δε μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το 2004 και επίσημο νόμισμά της είναι το ευρώ.

Είναι η μόνη πρωτεύουσα ευρωπαϊκού κράτους που συνορεύει με τρεις χώρες – Σλοβακία, Αυστρία και Ουγγαρία- ενώ σχετικά κοντά είναι και στα σύνορα με την Τσεχία. Από την Πράγα απέχει 330 χλμ., από τη Βουδαπέστη 200 χλμ,, ενώ από τη Βιέννη μόλις 65 χλμ. Από το δε αεροδρόμιο της αυστριακής πρωτεύουσας Vienna International Airport, η απόσταση είναι 40 χλμ.

Η Μπρατισλάβα είναι η έδρα της Προεδρίας, του Κοινοβουλίου και της σλοβακικής κυβέρνησης. Η πόλη φιλοξενεί πανεπιστήμια, ένα σχετικά μεγάλο αριθμό μουσείων, καθώς επίσης και θέατρα και άλλους πολιτιστικούς θεσμούς, όπως για παράδειγμα τη φημισμένη Σλοβάκικη Φιλαρμονική Ορχήστρα. Εντυπωσιάζει, μεταξύ άλλων, η Οπερα της Μπρατισλάβα, γνωστή επίσημα ως το ιστορικό κτίριο του Σλοβάκικου Εθνικού Θεάτρου, νεοαναγεννησιακό κτίριο που άνοιξε το 1886 ως το Δημοτικό Θέατρο, σύμφωνα με το σχεδιασμό των βιεννέζικων αρχιτεκτόνων F. Fellner και H. Helmer.

Κατά την παραμονή σας στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, απολαύστε χαλαρές βόλτες στους δρόμους της πόλης, κατά μήκος του Δούναβη, αλλά και από το ιστορικό παλιό δημαρχείο μέχρι τη σύγχρονη γέφυρα UFO, από το κάστρο με την πανοραμική θέα μέχρι τους καθεδρικούς ναούς, τα αγάλματα και τα παλάτια.

«Χαθείτε» στα δρομάκια, θαυμάστε τα μοναδικής αρχιτεκτονικής κτίρια – στην κεντρική πλατεία της Παλιάς Πόλης Hlavne Namestie, θα δείτε μεταξύ άλλων και την Ελληνική Πρεσβεία-, σκαλώστε στα καφέ και στα εστιατόρια, και απολαύστε τοπικές σλοβάκικες γεύσεις!

Ονομασίες

Οπως συνέβη και με άλλες πρώην πόλεις της Αυστροουγγαρίας, η Μπρατισλάβα είχε άλλα ονόματα, εκ των οποίων τα ακόλουθα ήταν τα χρησιμοποιούμενα ή επίσημες μορφές πριν το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1945).  Pressburg ήταν το παλαιό γερμανικό όνομα της πόλης, το οποίο, κατά βάση, το χρησιμοποιούσαν στα αγγλικά μέχρι το 1919. Pozsony λεγόταν στα ουγγρικά, ονομασία που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα στη γλώσσα αυτή. Prešporok ήταν το παλαιό σλοβάκικο όνομα ενώ γύρω στον 9ο αιώνα, η πόλη ήταν γνωστή στα ελληνικά ως Ιστροπόλις, που φέρεται ως το αρχαιότερο όνομά της.

Τα 10 TOP αξιοθέατα

1.Κάστρο: Η πρώην έδρα των ηγεμόνων, το σύμβολο της Μπρατισλάβα στις μέρες μας και η έδρα του Ιστορικού Μουσείου. Μοναδική είναι η θέα της πόλης και των γειτονικών χωρών από τον πύργο του στέμματος, ύψους 47 μ., στον οποίο χρησιμοποιούνται τα βασιλικά κοσμήματα στεφάνης. Ωρες λειτουργίας καθημερινά 10.00 – 18.00, εκτός Δευτέρας (είσοδος 10 ευρώ, έκπτωση 20% με την Bratislava Card).

2. Καθεδρικός St. Martin: Τριώροφος γοτθικός καθεδρικός ναός του 15ου αιώνα, χτισμένος στη θέση ρωμανικής εκκλησίας, αφιερωμένης στον Αγιο Σωτήρα. Στην κορυφή του πύργου του καθεδρικού, σε ύψος 85 μέτρων, το επιχρυσωμένο αντίγραφο της στεφάνης θυμίζει την ένδοξη ηλικία του ναού. Το εσωτερικό του οποίου έχει μήκος 69,37 μ., πλάτος 22,85 μ. και ύψος 16,02 μ., διαθέτει μια μεγάλη εσωτερική διαιρεμένη πύλη.

3.Παλιό Δημαρχείο: Η πρώην έδρα της αυτοδιοίκησης της πόλης είναι από το 1868 έδρα του μουσείου της Μπρατισλάβα, του παλαιότερου μουσείου στη Σλοβακία. Μια στενή σκάλα οδηγεί στον πύργο ύψους 45 μ., όπου από εκεί πάνω θα εντυπωσιαστείτε από την πανοραμική θέα της Παλιάς πόλης (είσοδος 5 ευρώ, ή δωρεάν με την Bratislava Card).

4.Premates Palace: Ένα κλασσικό παλάτι χτισμένο τον 18ο αιώνα, όπου η Ειρήνη του Pressburg υπογράφηκε μετά τη νίκη του Ναπολέοντα στη μάχη του Austerlitz, μεταξύ των εκπροσώπων των Γάλλων και Αυστριακών αυτοκρατόρων. Το παλάτι στεγάζει γκαλερί με μια μοναδική συλλογή έξι αγγλικών ταπετσαριών από τον 17ο αιώνα. Χρησιμεύει επίσης ως έδρα του Δημάρχου της Μπρατισλάβα. Η είσοδος στην Πινακοθήκη είναι 3 ευρώ (ή με έκπτωση 20% με την Bratislava Card).

5.Michaels Gate: Ενα από τα σύμβολα της Μπρατισλάβα είναι η βολβοειδής χάλκινη οροφή της Πύλης του Μιχαήλ. Πρόκειται για τη μοναδική διατηρημένη πύλη του συστήματος οχύρωσης της πόλης, η οποία χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Η πάνω βεράντα του πύργου 51 μ. ύψους προσφέρει μαγευτική θέα στο κάστρο της Μπρατισλάβα και την Παλιά πόλη. Η είσοδος στον πύργο γίνεται μέσω του Μουσείου Οπλων. Στο δρόμο που διέρχεται από την πύλη βρίσκεται η λεγόμενη πλάκα «μηδενικού χιλιομέτρου», η οποία απαριθμεί τις αποστάσεις 29 πρωτευουσών από την Μπρατισλάβα. Είσοδος 4,5 ευρώ (ή δωρεάν με την Bratislava Card).

6.Grassalkovich Palace: Ροκοκό καλοκαιρινό ανάκτορο, το οποίο από τον 18ο αιώνα ήταν γνωστό για την πλούσια κοινωνική του ζωή. Εκεί έχει ερμηνεύσει κομμάτια του ο διάσημος συνθέτης Joseph Haydn. Από το 1996 λειτουργεί ως έδρα του Προέδρου της Σλοβακικής Δημοκρατίας.

7.Blue Church: Η εκκλησία της Αγίας Ελισάβετ που χτίστηκε σε αρτ νουβό στιλ στις αρχές του 20ού αιώνα είναι αξιοσημείωτη για το μπλε χρώμα της πρόσοψής της που γίνεται με προσοχή στη λεπτομέρεια με συχνά χρήση ψηφιδωτού. Ο πύργος της εκκλησίας έχει ύψος 36,8 μ. Είναι ένα δημοφιλές μέρος για γάμους και βαφτίσια.

8. Slavin: Το μεγαλύτερο μνημείο πολέμου στην Κεντρική Ευρώπη, χάρη στο ύψος των 52 μέτρων, αποτελεί ένα από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά του ορίζοντα της πόλης. Είναι η ταφή των 6.845 στρατιωτών του σοβιετικού στρατού που πέθαναν κατά την απελευθέρωση της Μπρατισλάβα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

9.Συναγωγή: Η συναγωγή κατασκευάστηκε το 1923 - 1926 σύμφωνα με τα σχέδια του αρχιτέκτονα Artur Szalatnai-Slatinský. Η μόνιμη έκθεση του Εβραϊκού Κοινοτικού Μουσείου είναι εγκατεστημένη στον τελευταίο όροφο και είναι ανοικτή στο κοινό κατά τη θερινή περίοδο.

10.UFO: Ενα μοναδικό κατάστρωμα παρατήρησης στους πυλώνες της γέφυρας SNP σε ύψος 95 μέτρων με εκπληκτική θέα στην πόλη και ορατότητα έως και 100 χιλιομέτρων. Προσφέρει το πιο όμορφο ηλιοβασίλεμα σε συνδυασμό με μια γαστρονομική εμπειρία στο εστιατόριο που σερβίρει ευρωπαϊκή κουζίνα. Είσοδος 7,40 ευρώ (ή 25% έκπτωση με την Bratislava Card ή 10% για το εστιατόριο με ελεύθερη είσοδο στο UFO). Ωρες λειτουργίας 10.00 – 23.00. 

*

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΟ ΔΟΥΝΑΒΗ, θαυμάζοντας την πόλη μέσα από το ποτάμι. Οι κρουαζιέρες αναχωρούν από το λιμάνι, στην αριστερή όχθη του ποταμού. Η κρουαζιέρα στα αξιοθέατα κοστίζει 7 ευρώ, για τη διαδρομή μέχρι το κάστρο Devín 13 ευρώ, ενώ να πούμε ότι υπάρχει και σύνδεση με Βιέννη (33 ευρώ). Προσφέρεται έκπτωση 20% με την Bratislava Card, στη διαδρομή μετ’ επιστροφής.

Info

-Πως θα πάτε: Αεροπορικώς από Αθήνα και Θεσσαλονίκη στο αεροδρόμιο «M.R. Stefanika Bratislava Airport», το οποίο απέχει 15-20 λεπτά από το κέντρο της Μπρατισλάβας. Επίσης, σε οργανωμένα προγράμματα ταξιδιωτικών γραφείων υπάρχουν πακέτα και πτήσεις που συνδυάζουν τη Βιέννη και την Μπρατισλάβα. Το αεροδρόμιο της Βιέννης απέχει 40 χλμ.  

-Πού θα μείνετε: Η Μπρατισλάβα διαθέτει σήμερα περισσότερα από 120 ξενοδοχεία, που κυμαίνονται από απλά αλλά άνετα δωμάτια μέχρι βραβευμένα boutique ξενοδοχεία. Οι φημισμένες ξενοδοχειακές αλυσίδες, όπως το Marriott International, το Carlson Rezidor Hotel Group, το IHG, το Accor, το Hilton Worldwide, το Austria Trend Hotels και το Falkensteiner Hotels & Residences έχουν παρουσία στην πόλη (https://www.visitbratislava.com/recommended-hotels/).

-Εποχή για επίσκεψη: Η καλύτερη εποχή για να επισκεφτείτε την Μπρατισλάβα είναι από τα μέσα Απριλίου έως τα μέσα Οκτωβρίου και πριν τα Χριστούγεννα.

Tips

-Bratislava Card: Η επίσημη κάρτα της πόλης, που θα βρείτε στα κέντρα τουριστικών πληροφοριών ή σε συνεργαζόμενα μέλη, και προσφέρει εκπτώσεις έως και 50%, ελεύθερη είσοδο σε μουσεία και γκαλερί, δωρεάν ξεναγήσεις στο ιστορικό κέντρο, μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Κοστίζει 18 ευρώ για 24 ώρες (http://card.visitbratislava.com/).

-Αγάλματα: Περπατώντας στο ιστορικό κέντρο της Μπρατισλάβας, θα σας κλέψουν την προσοχή, μεταξύ άλλων, και τα χάλκινα αγάλματα. Ο Schone Naci, ένας διάσημος τοπικός εκκεντρικός που κατοικούσε εδώ το πρώτο μισό του 20ου αιώνα ήταν χάρη στην κομψότητα και την ευγενική του καρδιά, αναπόσπαστο μέρος της απόχρωσης του περιπάτου της Μπρατισλάβα και των καφετεριών της. Ο Rubberneck (Cumil) ο περίεργος που παρακολουθεί τον κόσμο από ένα φρεάτιο, και ο στρατιώτης του Ναπολέων (Napoleonec) που μνημονεύει την πολιορκία της Μπρατισλάβα από τον Ναπολέοντα το 1805 και το 1809.

-Ζωολογικός Κήπος: Από ρινόκερο μέχρι ζέβρα και από ουρακοτάγκο μέχρι ιπποπόταμο είναι κάποια από τα ζώα που θα δείτε στον ζωολογικό κήπο της Μπρατισλάβα, ο οποίος ειδικεύεται στην εκτροφή και ανάκτηση των απειλούμενων ζωικών ειδών, στην επιστημονική έρευνα, στη δημόσια εκπαίδευση με στόχο τη δημιουργία και ενίσχυση ενός αισθήματος ευθύνης απέναντι στη φύση κτλ. Ωρες λειτουργίας 09.00 – 18.00, τιμές εισιτηρίων 7 ευρώ/ ενήλικας, 5 ευρώ/παιδιά 3-15 ετών, 20 ευρώ/οικογένεια με δυο παιδιά. Υπάρχει έκπτωση 20% με Bratislava Card (www.zoobratislava.sk).

-Matej Kren Passage: Το μοναδικό έργο Passage του Matej Kren, εγκατεστημένο στο Palffy Palace (GMB), επιτυγχάνει τη ψευδαίσθηση του άπειρου χώρου από τα βιβλία. Εχει επαινεθεί από πολλούς διεθνείς εμπειρογνώμονες και έχει δημοσιευθεί με απεικονίσεις και φωτογραφίες σε μεγάλα περιοδικά καλών τεχνών σ’ όλον τον κόσμο. Ωρες λειτουργίας 11.00 – 18.00, εκτός Δευτέρας.

-Devin Castle: Το εν λόγω κάστρο χτισμένο σε ένα ψηλό βράχο που υψώνεται πάνω από τη συμβολή των ποταμών Δούναβη και Μοράβα, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ιστορικές και αρχαιολογικές τοποθεσίες στην Κεντρική Ευρώπη. Επιπλέον, προσφέρει μαγευτικό φυσικό τοπίο με ανεπανάληπτη θέα. Ωρες λειτουργίας 10.00 – 19.00 (δωρεάν είσοδος με την Bratislava Card).

-Νυχτερινή ζωή: Η Μπρατισλάβα έχει τη φήμη ως μια από τις καλύτερες νεανικές σκηνές της Κεντρικής Ευρώπης. Διάσπαρτα μπαρ στην Παλιά πόλη θα βρείτε στους δρόμους Michalská, Obchodná και Ventúrska, καθώς και στις πλατείες Hviezdoslavovo και SNP. Λέγεται ότι οι επισκέπτες της Βιέννης, πολλές φορές, δελεάζονται να διασχίσουν τα σύνορα, ώστε να διασκεδάσουν στα μπαρ και κλαμπ της Μπρατισλάβα.

ταξίδια ΕυρώπηΜπρατισλάβα