Travel|26.10.2018 14:09

Σκανδιναβία: Παραμυθένια τοπία του Βορρά

Ντέπη Χιωτοπούλου

Η Δανία, η πλέον πρωτοποριακή χώρα του Ευρωπαϊκού Βορρά, με την πρωτεύουσά της την Κοπεγχάγη, χτισμένη πάνω σε δυο νησιά που συνδέονται με πέντε γέφυρες. Πόλη πρότυπο για την πράσινη οικονομία της, η Κοπεγχάγη, η πόλη του διάσημου παραμυθά Hans Christian Andersen, χαρακτηρίζεται από γραφικά αρχοντικά, λιθόστρωτους δρόμους, εξαιρετικού ενδιαφέροντος μουσεία, σε συνδυασμό με μεταμοντέρνα συγκροτήματα, πάρκα και χιλιάδες ποδήλατα. Η πλατεία Δημαρχείου, οι κήποι Τίβολι, το παλάτι «Amalienborg, ο Καθεδρικός ναός, η Όπερα, το ανάκτορο Ρόζενμπουργκ, το Εθνικό Μουσείο, το περίφημο «DR Concert Hall» του αρχιτέκτονα Jean Nouvel και βεβαίως το διάσημο γλυπτό της Μικρής Γοργόνας είναι κάποια από τα αξιοθέατα αυτής της πανέμορφης πόλης του Βορρά.

Όσλο-Μπέργκεν

Με πολυτελές κρουαζιερόπλοιο αποχαιρετάτε την παραμυθένια Κοπεγχάγη με κατεύθυνση την Νορβηγική πρωτεύουσα, το Όσλο. Η πρωινή άφιξη στο Οσλο και η πλεύση κατά μήκος του ομώνυμου φιόρδ κρίνεται ως μία από τις πιο εντυπωσιακές θαλάσσιες διαδρομές στον κόσμο. Το Οσλο χτισμένο στον μυχό του ομώνυμου φιορδ και απλωμένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές των γύρω λόφων, είναι η παλαιότερη από τις βόρειες πρωτεύουσες, και το όνομα της σημαίνει «Τα λιβάδια των Θεών». Στην οδό Καρλ Γιόχαν χτυπάει ο σφυγμός της πόλης. Ανεβαίνοντας από το κάστρο «Ακερσους» προς το κέντρο θα περάσετε από το επιβλητικό κτίριο του Δημαρχείου, όπου απονέμεται κάθε χρόνο το Νόμπελ Ειρήνης. Οι ανακαινισμένες προβλήτες αποτελούν σημείο αναφοράς της νυχτερινής διασκέδασης των κατοίκων ενώ στην ίδια περιοχή είναι και το «Μουσείο Πλοίων των Βίκινγκς».

Νοτιοδυτικά της Νορβηγίας θα συναντήσετε το Μπέργκεν, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη μετά το Οσλο, η οποία συνδυάζει ωκεανό, φιόρδ, λίμνες, πράσινο, χρωματιστά σπίτια, παραδοσιακό λιμάνι, ήπιο κλίμα, ζωντάνια και ποιότητα ζωής. Σήμερα η παλιά προκυμαία του Μπέργκεν – το Μπρύγκεν- με τα πολύχρωμα ξύλινα σπίτια είναι το πιο αναγνωρίσιμο σημείο και αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η υπαίθρια ψαραγορά Fisketorget, τα κτίρια του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν, ο πύργος Μπέργκενχους, το καταπράσινο Byparken με τα μουσεία τέχνης, το ανακαινισμένο κάστρο και η εκκλησία της Παρθένου συγκαταλέγονται στα αξιοθέατα της πόλης.

«Βενετία του Βορρά»

Το όνομα της πρωτεύουσας της Σουηδίας, της Στοκχόλμης, σημαίνει «Ανάμεσα σε γέφυρες» και πρόκειται για μία από τις ομορφότερες πόλεις της ευρωπαϊκής ηπείρου, με εντυπωσιακά παλάτια, ολάνθιστους κήπους, επιβλητικού μεγέθους Λουθηρανικές εκκλησίες και μία πληθώρα από μουσεία και γέφυρες που της προσέδωσαν τον χαρακτηρισμό της «Βενετίας του Βορρά».

Το ιστορικό κέντρο GamlaStan εκτείνεται σε τρία νησιά, η ύπαρξη δε τόσων μεσαιωνικών κτιρίων, οφείλεται στο γεγονός ότι η πόλη δεν βομβαρδίστηκε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Δημαρχείο, όπου κάθε χρόνο στη διάσημη «Χρυσή Αίθουσα» γίνεται η δεξίωση προς τιμή των βραβευθέντων με το βραβείο Νόμπελ επιστημόνων και καλλιτεχνών, τα νεοκλασικά βασιλικά ανάκτορα, η μεγαλοπρεπής μπαρόκ Όπερα, η πλατεία Ομονοίας και τα αριστοκρατικά κτίρια του κέντρου είναι μερικά από τα σημεία που θα τραβήξουν την προσοχή σας.

Tips

  1. Carlsberg Glyptotek: Γκαλερί στην Κοπεγχάγη που κατασκευάστηκε με τα κέρδη από την ομώνυμη εταιρεία παρασκευής της διάσημης δανέζικης μπύρας, με ενδιαφέροντα εκθέματα πολλών ιστορικών εποχών.
  2. Κρουαζιέρα: Απολαύστε μια κρουαζιέρα στα γραφικά κανάλια της Κοπεγχάγης, η οποία, ξεκινώντας από το παλιό λιμάνι Nyhavn, σας προσφέρει μια διαφορετική άποψη της γοητευτικής πόλης.
  3. Γκουντβάνγκεν: Στη Νορβηγία, από το Γκουντβάνγκεν θα επιβιβαστείτε στο πλοίο και θα απολαύσετε δίωρη κρουαζιέρα στο εντυπωσιακό Σόγκνενφιορδ, με το θέαμα των καταρρακτών να σας συντροφεύει σ’ όλη τη διαδρομή. Στο γραφικό χωριό του Φλαμ, χαρείτε τον παραδοσιακό χαρακτήρα της μικρής τουριστικής πόλης.
  4. Διαδρομή με τρένο: Από το Φλαμ της Νορβηγίας θα ακολουθήσετε μία σιδηροδρομική διαδρομή, που επίσημα κατατάσσεται ανάμεσα στις πιο όμορφες της κεντρικής Νορβηγίας. -Γκέιλο: Στα 1.178 μέτρα, με 2 χιονοδρομικά κέντρα, 20 τελεφερίκ, 39 αλπικές πλαγιές, διαφορετικού μήκους και επιπέδου δυσκολίας, 5 πίστες για σκι αντοχής, συνολικής έκτασης 217 χιλιομέτρων και σε ίση απόσταση από το Οσλο και το Μπέργκεν, το Γκέιλο αποτελεί ιδανικό τόπο διακοπών, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
  5. Μουσείο «Βάσα»: Στη Στοκχόλμη στο μουσείο «Βάσα» εκτίθεται το θρυλικό πολεμικό πλοίο το οποίο βυθίστηκε στην λίμνη το 1623 και ανελκύστηκε σχεδόν άθικτο, μετά από 333 χρόνια.
  6. Ουψάλα/Ζιγκτούνα: Στη φημισμένη πόλη της Ουψάλα στην κεντρική Σουηδία (70 χλμ. από Στοκχόλμη) βρίσκεται το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Βόρειας Ευρώπης, η δε κουκλίστικη πόλη της Ζιγκτούνα είναι χτισμένη πάνω στο θαλάσσιο κόλπο Σκαρβέν και απλώνεται γύρω τη λίμνη Μέλαρεν.
ταξίδια Ευρώπηταξίδια κόσμοςΣκανδιναβία