Travel|06.06.2019 22:19

Σταυρούπολη: Στα ορεινά της κοιλάδας του Νέστου (pics)

Newsroom

Η ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ, στα βορειοδυτικά του νομού Ξάνθης, και σε απόσταση 27 χλμ. από την πόλη της Ξάνθης, πήρε το όνομά της από τη θέση στην οποία βρίσκεται’ αποτελεί το σταυροδρόμι ανάμεσα στην Ξάνθη, τη Δράμα, τη Βουλγαρία και την Καβάλα. Είναι η Χώρα των αρχαίων Διών, και το σημερινό της όνομα το έχει από το 1920. Αποτελεί το μεγαλύτερο και σημαντικότερο Νεστοχώρι της Ξάνθης, υπήρξε κεφαλοχώρι της περιοχής και στις μέρες μας ως Δημοτική Ενότητα απαρτίζεται από τις τοπικές κοινότητες Γέρακα, Δαφνώνα, Καρυοφύτου, Κομνηνών, Νεοχωρίου και Πασχαλιάς.

Παραδοσιακά σπίτια, λιθόστρωτα δρομάκια, μια όμορφη συμμαζεμένη πλατεία, περιτριγυρισμένη από καφετέριες και ζαχαροπλαστεία, μίνι μάρκετ, κρεοπωλείο αλλά και το κτίριο όπου στεγάζεται η δημοτική ενότητα, ξενώνες, ταβερνάκια κ.ά. είναι το σκηνικό που θα συναντήσετε στη Σταυρούπολη.

Οσο για να φτάσετε εκεί, με αφετηρία σας την Ξάνθη, ακολουθείτε την πινακίδα για Σταυρούπολη, Εχίνο, στην έξοδο της πόλης δεξιά έχετε πανοραμική θέα, στο 7ο χλμ. στα αριστερά σας συναντάτε τρίτοξο πέτρινο γεφύρι. Εκεί και πινακίδα για το πομάκικο χωριό Πίλημα (+ 4 χλμ.), όπου για να φτάσετε θα διασχίσετε το γεφύρι, και ύστερα από μια όμορφη διαδρομή φτάνετε στο χωριό με τους 30 περίπου μόνιμους κατοίκους. Εκεί λειτουργεί ταβέρνα ψησταριά με νόστιμα ψητά της ώρας, και όχι μόνο (ανοιχτά καθημερινά, εκτός Δευτέρας, τηλ. 25410 24242).

Στο 8ο χλμ. θα συναντήσετε διασταύρωση, όπου δεξιά ο δρόμος οδηγεί για τα Πομακοχώρια, για Εχίνο (+18 χλμ.), Σμίνθη (+ 5 χλμ.) κτλ. ενώ ευθεία κατευθύνεστε για Σταυρούπολη. Στη διαδρομή σας, ανάμεσα σε καταπράσινο τοπίο, με τα δέντρα δεξιά και αριστερά, θα συναντήσετε χώρους αναψυχής, τη μονή του Αγίου Πορφυρίου (στο 12ο χλμ.), δρόμο δεξιά για Λυκοδρόμιο (στο 17ο χλμ.), λίγο πιο πάνω, διαδρομή δεξιά για Δασικό Χωριό Ερύμανθου (+32 χλμ.), στο 22ο χλμ. σημείο αναψυχής με θέα στη Σταυρούπολη και σε σύνολο 27 χλμ. φτάνετε στη γραφική Σταυρούπολη.       

Κομνηνά

Από τη Σταυρούπολη, τα Κομνηνά απέχουν 5 χλμ., ενώ στη διαδρομή, λίγο πριν τον οικισμό, θα συναντήσετε τη σχετική πινακίδα για τον Μακεδονικό Τάφο. Στα Κομνηνά βρίσκεται και η βάση ενός τηλεματικού συστήματος, του «Ιχνηλάτη», που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια και αποτελείται από τρεις κάμερες τοποθετημένες σε κατάλληλα επιλεγμένα σημεία. Το σύστημα καλύπτει μια έκταση 30.000 στρεμμάτων και έχει σαν σκοπό την προστασία και προβολή της περιοχής.

Επίσης, στο θεματικό πάρκο «Αποικία», θα δείτε ελάφια, παγώνια, χήνες, κύκνους, θιβετιανές κατσίκες, λάμα, πόνυ, στρουθοκαμήλους, λαγοκούνελα κ.ά.

Μακεδονικός Τάφος

Στη διαδρομή από Σταυρούπολη για Κομνηνά, θα συναντήσετε ταμπέλα που οδηγεί προς τον Μακεδονικό τάφο. Πρόκειται για οικογενειακό τάφο, ο οποίος χρονολογείται στον 2ο αιώνα π.Χ. και είναι ο πιο καλοδιατηρημένος μακεδονικός τάφος της Θράκης. Αποτελείται από τρία διαμερίσματα: τον δρόμο, τον προθάλαμο και τον κυρίως τάφο με τις νεκρικές κλίνες στο εσωτερικό του. Ο τάφος βρέθηκε συλημένος και τα θυρόφυλλά του σπασμένα. Στο εσωτερικό του υπήρχαν μόνο δύο μικρά χρυσά δακτυλίδια, μία μικρή χρυσή ψήφος και θραύσματα ειδωλίων, που ανήκουν σε τρεις Ερωτες και δύο γυναικείες μορφές. Ο Μακεδονικός τάφος ανακαλύφθηκε επίσημα το 1953 και έγινε σχετική έρευνα από τον αρχαιολόγο κ. Μακαρόνα. Απέχει 1 χλμ. από τον κεντρικό δρόμο, και είναι επισκέψιμος κατόπιν συνεννόησης (τηλ. 6993 939060 Γιώργος Ρούσκας).  

Info

-Πώς θα πάτε: Από Ξάνθη ακολουθείτε τις σχετικές πινακίδες για Σταυρούπολη, Εχίνο. Συνολικά θα διανύσετε 27 χλμ. μέχρι τη Σταυρούπολη και 32 χλμ. μέχρι τα Κομνηνά. Εναλλακτικά, φτάνετε στην περιοχή, από τους Τοξότες, Γαλάνη, διανύοντας μέχρι τα Κομνηνά 30 χλμ.

-Πού θα μείνετε: Τόσο στη Σταυρούπολη όσο και στα Κομνηνά λειτουργούν παραδοσιακοί ξενώνες, μικρά ξενοδοχεία και αυτοεξυπηρετούμενες κατοικίες με πισίνα προσφέροντας ευχάριστη διαμονή. Και στο Καρυόφυτο (Ανω και Κάτω) 14 χλμ. από Σταυρούπολη λειτουργούν ξενώνες, όπως επίσης και στο Δασικό Χωριό Ερύμανθου στο Λειβαδίτη (30 περίπου χλμ.), ξύλινα σπιτάκια μέσα στο δάσος.  

Tips

-Σιδηροδρομικός σταθμός Σταυρούπολης: Λίγα μέτρα από το κέντρο της Σταυρούπολης, βρίσκεται το γραφικό κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού, το οποίο, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, φέρει έντονα τα σημάδια της εγκατάλειψης. Ωστόσο, το τρένο της γραμμής Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη – Θεσσαλονίκη, κάνει στάση στο σταθμό. Η διαδρομή Σταυρούπολη – Τοξότες και αντίστροφα, είναι εκείνη που διασχίζει τα Θρακικά Τέμπη. Δίπλα στο σιδηροδρομικό σταθμό λειτουργεί μεζεδοπωλείο – τσιπουράδικο (ανοιχτά καθημερινά, εκτός Δευτέρας, τηλ. 25420 22490).

-Λαογραφικό μουσείο Σταυρούπολης: Στεγάζεται σε αναπαλαιωμένο οίκημα της δημοτικής ενότητας που κάποτε λειτουργούσε ως εφορία καπνού και η συλλογή ανήκει στην οικογένεια Καραμπατζάκη. Στολές από διάφορα μέρη της Ελλάδας, αναπαράσταση ξανθιώτικου αρχοντικού, κομπολόγια, γραμμόφωνο του ’30, οικιακά σκεύη, μουσικά όργανα κ.ά. εκτίθενται στο μουσείο. Επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης στο τηλ. 6982 183145.

-Κάστρο Καλύβας: Tο Φρούριο βρίσκεται στην κορυφή του υψώματος Καλές (Κάστρο) σε υψόμετρο 627 μ., 4 χλμ. νοτιοανατολικά του εγκαταλειμμένου χωριού Καλύβα και περίπου 15 χλμ. από Σταυρούπολη (+ 300 μ. ανάβαση). Η θέση του είναι στρατηγική γιατί από αυτό ελέγχεται μεγάλο μέρος της κοιλάδας του Νέστου. Υπάρχει επίσης οπτική επαφή με άλλα φρούρια της Παρανέστιας περιοχής. Κατασκευάστηκε από τον Φίλιππο Β΄ της Μακεδονίας γύρω στο 340 π.Χ. στη θέση προϋπάρχουσας θρακικής εγκατάστασης της Πρώιμης Εποχής Σιδήρου (9ος-8ος αι.π.Χ.). Χρησιμοποιήθηκε από τον Φίλιππο Ε΄, τον Περσέα, τους Ρωμαίους και τον Ιουστινιανό. Η κυρίως είσοδος του φρουρίου είναι η λεγόμενη «Πύλη του Πριάπου». Το Κάστρο Καλύβας είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης με τον κ. Ρούσκα, υπεύθυνο και για τον Μακεδονικό Τάφο.

-Δραστηριότητες: Βόλτες με άλογα δίπλα στο Νέστο. Είναι και η διάσχιση των Θρακικών Τεμπών, με κανό καγιάκ, ράφτινγκ, πεζοπορία κτλ. με την Vistonis Outdoor Activities του Τάσου (τηλ. 6995 314144, 6948 206351, www.gonestos.gr).  Επίσης, από το Δασικό Χωριό Ερύμανθου έχετε τη δυνατότητα να επισκεφτείτε, μεταξύ άλλων, τον καταρράκτη του Λειβαδίτη (ή καταρράκτη Τραχωνίου) ύψους 35 μέτρων, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων, ακολουθώντας το δασικό μονοπάτι 2 χλμ., διάρκειας 45 περίπου λεπτών.

ΝέστοςΣταυρούπολη Ξάνθης