Travel|11.06.2019 17:22

Αγίου Πνεύματος: Τρεις προορισμοί στον Αργοσαρωνικό για μαγικές αποδράσεις

Ντέπη Χιωτοπούλου

Θαλασσινές τσάντες, μαγιό, πετσέτες, αντηλιακά και ψάθινα καπέλα, σαγιονάρες, παρεό και καφτάνια, βερμούδες, φωτογραφική μηχανή, μάσκα και βατραχοπέδιλα. Φορέστε την καλοκαιρινή σας διάθεση και επιλέξτε τα νησιά του Αργοσαρωνικού για μια απόδραση το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.Δεκάδες ταβερνάκια, καφετέριες, μπαράκια και καφενεία κατά μήκος της παραλίας δίνουν το έναυσμα για βόλτες, στάσεις και χάζι, με φόντο τον Γαλατά, ενώ η χερσόνησος των Μεθάνων αποτελεί ιδανικό προορισμό για ξεκούραση και αναζωογόνηση. 

Πόρος: Άνθη λεμονιάς, πεύκα και φραγκοσυκιές

Φωτογραφία: Wikipedia

Στη νοτιοανατολική άκρη του Σαρωνικού κόλπου, πολύ κοντά στην Πελοπόννησο και απέναντι από την Αττική, βρίσκεται ο πανέμορφος Πόρος, ο οποίος  αποτελείται από δύο μικρότερα νησιά, τη Σφαιρία (πρωτεύουσα - λιμάνι) και την Καλαυρία, τα οποία ενώνονται μεταξύ τους με μια μικρή διώρυγα. Στο νησί φτάνετε είτε από τον Πειραιά σε μία ώρα με τα ιπτάμενα δελφίνια ή σε 2,5 ώρες με τα συμβατικά πλοία (2,5 ώρες), ή με το αυτοκίνητο σε 2 ώρες (150 χλμ.) μέχρι τον Γαλατά και από εκεί περνάτε με μικρό καΐκι σε μόλις 5 λεπτά.

Η Χώρα είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, με το ιστορικό Ρολόι – το στολίδι της- στην κορυφή του λόφου, που βρίσκεται εκεί από το 1927, να είναι ορατό από κάθε σημείο. Απολαυστική η βόλτα στα στενά σοκάκια του νησιού, με τα ασβεστωμένα σπίτια, τις γειτονιές με τις μπουκαμβίλιες, τις μικρές πλατείες και τις εκκλησιές. Στη δε παραλία του Πόρου χτυπά η καρδιά της κοσμοπολίτικης ζωής του νησιού. Αρχίζει από το Σταυρό και φτάνει μέχρι τη δυτική προβλήτα του νέου λιμανιού, στο Προγυμναστήριο, με μήκος 1.020 μέτρα. Κατά μήκος της προβλήτας θα συναντήσετε πλήθος από τουριστικά καταστήματα, καφετέριες, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαράκια, το Πολιτιστικό κέντρο, τη Χατζοπούλειο βιβλιοθήκη, το Αρχαιολογικό μουσείο, το Δημαρχείο κτλ.

Στο κέντρο του Πόρου, ανάμεσα στα πεύκα είναι και τα ερείπια του Ιερού του Ποσειδώνα, ενώ στα αξιοθέατα συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η μονή της Ζωοδόχου Πηγής, η Βίλα Γαλήνη, κτίριο του 1892, - το «κόκκινο σπίτι» όπως το έλεγαν οι ντόπιοι- εκεί όπου ο Γιώργος Σεφέρης έγραψε την «Κίχλη» από τα σημαντικότερα ποιήματα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.

Οσο για τις παραλίες, οι περισσότερες βρίσκονται κοντά στην Χώρα, δυτικά Πέρλια σε απόσταση 10 λεπτών με τα πόδια, με τουριστική υποδομή, Μικρό και Μεγάλο Νεώριο οργανωμένες αμμουδερές παραλίες, το Λιμανάκι της Αγάπης ρομαντικός όρμος, Ρώσικος Ναύσταθμος διατηρητέο μνημείο του 1834, οργανωμένη, Γερολιμένας απόμερη παραλία με βότσαλα, Κανάλι οργανωμένη αμμουδερή παραλία  μόλις 8 λεπτά από την πόλη, Ασκέλι (2 χλμ.) με τουριστική υποδομή και παραλία βραβευμένη με «Γαλάζια Σημαία», Μοναστήρι κάτω από τη μονή της Ζωοδόχου Πηγής, βόρεια του νησιού Βαγιωνιά.

Μέθανα: Το ηφαίστειο και οι ιαματικές πηγές

Φωτογραφία: Wikipedia

Στα ανατολικά της Πελοπονήσσου, η χερσόνησος των Μεθάνων, σε απόσταση 2,5 περίπου ωρών από την Αθήνα, είτε οδικώς (180 χλμ.) είτε ακτοπλοϊκώς (από τον Πειραιά θα ταξιδέψετε με πλοίο για 2 ώρες ή με ιπτάμενο δελφίνι για μία ώρα) αποτελούν ιδανικό προορισμό για ιαματικό, θρησκευτικό, εναλλακτικό τουρισμό.

Η χερσόνησος των Μεθάνων, η οποία δημιουργήθηκε από την έκρηξη ηφαιστείου πριν από 23 αιώνες, ξεχωρίζει, μεταξύ άλλων, για τις ιαματικές της πηγές, οι οποίες είναι αποτέλεσμα της ηφαιστειακής δράσης. Από κείμενα του Παυσανία, του Στράβωνα, του Οβίδιου, μαρτυρούν την ύπαρξη και την φήμη τους, ήδη, από τους αρχαίους χρόνους. Μάλιστα, πρόσφατα, οι φυσικοί πόροι της «Πηγής Αγίου Νικολάου» και «Πηγής Αγίων Αναργύρων» αναγνωρίστηκαν ως ιαματικοί.

Η Λουτρόπολη των Μεθάνων ξεκινάει από το κατάφυτο νησάκι των Αγ. Αναργύρων, στην είσοδο της πόλης, απέναντι από τη Βρωμολίμνη και δίπλα στη μαρίνα, και συνεχίζει με τον παραλιακό δρόμο. Το Βαθύ, ψαροχώρι, στη νοτιοδυτική πλευρά της χερσονήσου των Μεθάνων (7 χλμ.), στον κόλπο της Επιδαύρου, με τουριστική υποδομή αποτελεί δημοφιλέστατο προορισμό, ενώ από το Μεγαλοχώρι ξεκινάει πεζοπορική διαδρομή «Χελώνα – Καμένη Χώρα», περίπου 3,5 ωρών.

Η Καημένη Χώρα ή Καμένη είναι ημιορεινό χωριό, χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω σε ηφαιστειακό πέτρωμα, στους πρόποδες του ηφαιστείου. Πάνω από το χωριό βρίσκεται ο πιο γνωστός κρατήρας του ηφαιστείου των Μεθάνων, ένας από τους 30 που απαριθμεί. Ο κρατήρας της Καημένης Χώρας έχει βάθος περίπου 50 μ., διάμετρο 100 μ. και το ανώτερο ύψος του κώνου είναι 425 μ.

Στον Αγιο Νικόλαο βρίσκεται μια από τις διασημότερες ιαματικές πηγές, τα Λουτρά του Παυσανία. Τα Παλαιά Λουτρά, ο Αγιος Γεώργιος με το τσιμεντένιο γερμανικό πλοίο, η Κουνουπίτσα, οι Αγιοι Θεόδωροι, η Κυψέλη, το Μεγάλο Ποτάμι είναι οικισμοί προς εξερεύνηση ενώ στα αξιοθέατα προσθέστε το Σπήλαιο των Περιστεριών στην περιοχή Στενό, αλλά και το κάστρο του Φαβιέρου στο λόφο του στενού των Μεθάνων.

Σ’ ότι αφορά τις παραλίες, η Λημνιώνα είναι η μεγαλύτερη και πιο τουριστική παραλία της χερσονήσου, δίπλα στο νησάκι των Αγίων Αναργύρων είναι η ομώνυμη  αμμουδερή παραλία, η Μαγούλα στο Βαθύ, η Μούχα με ηφαιστειογενή βότσαλα, ο Αγ. Γεώργιος, η παραλία Παλαιοκάστρου στο λόφο του οποίου είναι τα ερείπια της Ακρόπολης των αρχαίων Μεθάνων, η ακτή Καρασταμάτη κ.ά. σας προ(σ)καλούν για βουτιές.  

*Παραδοσιακό Πανηγύρι «Από τα Μέθανα ως την Ικαρία με τους Ζευκαλήδες!» πραγματοποιεί ο Επαγγελματικός και Εμπορικός Σύλλογος Μεθάνων, την Κυριακή 16 Ιουνίου, στις 20.30 στο λιμάνι.

Tip: H αρχαία Τροιζήνα – γενέτειρα του Θησέα- με τα τείχη, την Ακρόπολη, την Αγορά και άλλα ιερά, το Διαβολογέφυρο (2 χλμ. από το χωριό της Τροιζήνας) φαράγγι με πλούσια βλάστηση, μικρούς καταρράκτες και άγρια ομορφιά, η μονή Κεχαριτωμένης Θεοτόκου (3 χλμ.) νοτιοανατολικά της Τροιζήνας, στις πλαγιές των Αδερών, το περίφημο Λεμονόδασος, κοντά στο τουριστικό θέρετρο του Γαλατά, γεμάτο λεμονιές, πορτοκαλιές τρεχούμενα νερά και νερόμυλους, συμπεριλαμβάνονται στα κοντινά αξιοθέατα τόσο των Μεθάνων όσο και του Πόρου. 

Αγκίστρι: «Πνιγμένο» στο πράσινο

Φωτογραφία: Wikipedia

Το μικρότερο νησί στον Αργοσαρωνικό, με έκταση μόλις 14 τετραγωνικά χιλιόμετρα, το Αγκίστρι αποτελεί ιδανικό προορισμό για κοντινή απόδραση, αφού απέχει μόλις μία – μιάμιση ώρα από τον Πειραιά. Με τα δυο φυσικά του λιμάνια –του Μεγαλοχωρίου (Μύλος) που δένουν τα ιπτάμενα δελφίνια και της Σκάλας, που φθάνουν τα φέριμποτ από τον Πειραιά, το Αγκίστρι, έχοντας απέναντί του, σε απόσταση αναπνοής την Αίγινα, προσφέρει ξεκούραση, δροσιστικές βουτιές, ησυχία αλλά και διασκέδαση.

Το Μεγαλοχώρι αποτελεί την διοικητική πρωτεύουσα του νησιού, και εκεί, μεταξύ άλλων, θα δείτε τη Μητρόπολη της Ζωοδόχου Πηγής (1885), και θα περιηγηθείτε στα δρομάκια με τα πετρόχτιστα σπιτάκια με τις κεραμιδένιες στέγες και τις λουλουδιασμένες αυλές.

Στο δεύτερο λιμάνι του νησιού, αυτό της Σκάλας (2 χλμ. από Μεγαλοχώρι), θα βρείτε καταλύματα για διαμονή, ταβερνάκια, καφέ, ενώ στο λιμάνι, ξεχωρίζει η ολόλευκη εκκλησία των Αγίων Αναργύρων με το γαλάζιο τρούλο.

Οσο για τις παραλίες του νησιού, στο Μεγαλοχώρι και στη Σκάλα έχετε τη δυνατότητα να κολυμπήσετε, αλλά και στη Σκληρή, στην Χαλικιάδα, κόλπος με χοντρά βότσαλα, και πρόσβαση από μονοπάτι, στη Μικρή και Μεγάλη Δραγωνέρας, στο λιμανάκι της Μάρεζας με την ομώνυμη βραχώδη παραλία, στην Απόνησο, στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, με τα πεύκα να αγκαλιάζουν την παραλία της.

*ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ και κουκλοθέατρο στη Σκάλα, 4-6 Ιουλίου, για παιδιά και ενήλικες, με ελεύθερη είσοδο. Οπως ενημερώνει το «Εθνος της Κυριακής» η υπεύθυνη Πολιτισμού Ολγα Βουγά, την Πέμπτη 4/7 παρουσιάζεται κουκλοθέατρο «Το Μαγικό Σείστρο», την Παρασκευή 5/7 παιδικό θέατρο «Ο Βασιλιάς Βάτραχος», το Σάββατο 6/7 «Ο Ποπολάρος» του Γρηγόρη Ξενόπουλου. Επίσης, την Τρίτη 23 Ιουλίου, θα βρίσκεται στο νησί το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο προβάλλοντας την ταινία θόλου «Από τη Γη στο Σύμπαν» και για ηλικίες 5+ «Ο Μαγεμένος Υφαλος – Kaluoka Hina» (www.planetariumotg.gr).

ταξίδια ΕλλάδαΑργοσαρωνικός