Travel|11.06.2019 17:16

Αποδράσεις Αγίου Πνεύματος: Δαντελωτές ακτές και φυσικές πισίνες

Newsroom

Ναύπλιο: Καλοκαιρινός αέρας στο Ανάπλι

Στο νομό Αργολίδας, στην Πελοπόννησο, ξεχωρίζει μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας και η πρώτη πρωτεύουσα, το Ναύπλιο, το οποίο σύμφωνα με την μυθολογία χτίστηκε από τον Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα και της Δαναΐδας Αμυμώνης.

Απολαυστικές οι βόλτες στην Παλιά του πόλη με τα στενά δρομάκια, τα καφέ και τα ταβερνάκια, τα κομπολογάδικα, τις παλιές εκκλησιές, τις πλατείες και τα μουσεία. Στην Πλατεία Συντάγματος -το κέντρο της Παλιάς Πόλης- βρίσκονται η Ενετική Αποθήκη του Στόλου, όπου σήμερα στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βουλευτικό και το πρώην Αλληλοδιδακτικό σχολείο, γνωστό ως Τριανόν. Στην πλατεία Φιλελλήνων θα δείτε το μνημείο των Γάλλων φιλελλήνων, ενώ στην πλατεία Τριών Ναυάρχων βρίσκεται το ταφικό μνημείο με τα οστά του Δημήτριου Yψηλάντη. Σημείο αναφοράς στην Παλιά Πόλη αποτελεί ο «Mεγάλος Δρόμος» (σημερινή οδός Bασιλέως Kωνσταντίνου), ο δε Ψαρομαχαλάς - η συνοικία των ψαράδων-, είναι από τις πιο παλιές και γραφικές της πόλης και εκτείνεται στους πρόποδες της βορειοδυτικής Aκροναυπλίας.

Ανεβείτε μέχρι το Παλαμήδι, το κάστρο του Ναυπλίου και απολαύστε την πανοραμική θέα. Θα ανεβείτε είτε με το αυτοκίνητο είτε με τα πόδια (999 σκαλοπάτια!). Επιβιβαστείτε στο καραβάκι και πηγαίνετε μέχρι το Μπούρτζι, σήμα κατατεθέν του Ναυπλίου, φρούριο μέσα στη θάλασσα.

Και αν έχετε χρόνο, αφιερώστε μια επίσκεψη και στην Επίδαυρο (27 χλμ. από Ναύπλιο) με τον παγκοσμίως γνωστό αρχαιολογικό της χώρο. Εκεί το καλύτερα διατηρημένο θέατρο της αρχαιότητας, του 4ου αιώνα π.Χ., με το φετινό πρόγραμμα των αρχαίων παραστάσεων να ξεκινάει 21-22 Ιουνίου με τον Οιδίποδα.

Οσο για τις βουτιές σας, η Αρβανιτιά αποτελεί την πιο κοντινή παραλία στο Ναύπλιο, στην οποία φτάνετε με τα πόδια ή με όχημα. Αλλες παραλίες, το Νεράκι μεταξύ Αρβανιτιάς και Καραθώνα, Καραθώνας (3 χλμ.) δημοφιλής, μεγάλη παραλία με ρηχά νερά και βραβευμένη με «Γαλάζια Σημαία», Τολό στον ομώνυμο οικισμό με τουριστική υποδομή, Αρχαία Ασίνη, Καστράκι κοντό στο Τολό, Πλάκα κοντά στο Δρέπανο, Βιβάρι, Κονδύλι (Αγ. Νικόλαος) ανάμεσα σε Βιβάρι και Κάντια, Κάντια, Ιρια μεγάλες παραλίες ιδανικές για οικογένειες με παιδιά κ.ά.

Πάργα: Βουτιές στο Ιόνιο πέλαγος

Στο νομό Πρέβεζας, η Πάργα χτισμένη αμφιθεατρικά σας δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε νησί. Γραφική κωμόπολη με στενά δρομάκια, όμορφα κτίρια, καλόγουστα μαγαζιά, εστιατόρια, ταβερνάκια και καφέ μπαρ, παραλίες βραβευμένες με «Γαλάζια Σημαία» αλλά και το Βενετσιάνικο Κάστρο της με την καταπληκτική θέα προς το νησάκι της Παναγίας με την ομώνυμη εκκλησία και το απόρθητο γαλλικό οχυρό. Στην Πάργα είναι και το εκκλησιαστικό μουσείο, όπου μεταξύ των  εκθεμάτων θα δείτε το λάβαρο της πόλης (18ος αιώνας), από κόκκινο μετάξι ζωγραφισμένο με λάδι.

Κατά την παραμονή σας αξίζει να αφιερώσετε μια μέρα για ημερήσια κρουαζιέρα στους Παξούς και Αντίπαξους, αλλά και οδικώς στο Νεκρομαντείο του Αχέροντα, στο χωριό Μεσοπόταμος, εκεί όπου οι αρχαίοι τοποθετούσαν τις Πύλες του Κάτω Κόσμου που οδηγούσαν στο βασίλειο του Αδη.

Αλλο ένα κάστρο που εντυπωσιάζει σε κοντινή απόσταση από την Πάργα είναι του Αλή Πασά (6 χλμ.), στην Ανθούσα, στην κορυφή λόφου, κτισμένο στις αρχές του 19ου αι., με τη θέση του να είναι σημαντική, αφού ελέγχει την περιοχή της Πάργας και του Ιονίου Πελάγους.

Είναι και το τουριστικό τρένο, που εκτελεί δυο όμορφες διαδρομές, στην Ανθούσα και το Κάστρο του Αλή Πασά, ή στο νερόμυλο του Λούκα -έναν από τους δέκα νερόμυλους που λειτουργούσαν μέχρι τις αρχές του 1960- στο φαράγγι της Ανθούσας που στις μέρες μας έχει μετατραπεί σε ένα μικρό λαογραφικό μουσείο. Μπορείτε να επιλέξετε και το γύρο της Πάργας σε 30 λεπτά.

Για τις δροσιστικές σας βουτιές, είναι το Κρυονέρι και το Πίσω Κρυονέρι εντός του οικισμού, ο Λίχνος (3,5 χλμ.) οργανωμένη αμμώδης παραλία, ο Βάλτος πίσω από το Κάστρο οργανωμένη παραλία, μεγάλη σε μήκος, σε ένα όμορφο τοπίο με εναλλαγές (σ.σ. πάνω από την παραλία βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας των Βλαχερνών), το Σαρακήνικο (11,5 χλμ.) μικρός κολπίσκος κ.ά.

Σίφνος: Στην πατρίδα του Τσελεμεντέ

Στις νοτιοδυτικές Κυκλάδες, το νησί των αγγειοπλαστών και γενέτειρα του μεγάλου δάσκαλου της μαγειρικής του Νικόλαου Τσελεμεντέ, αποτελεί αγαπημένο προορισμό για καλοκαιρινές αποδράσεις στα στενά λευκά σοκάκια της Απολλωνίας πρωτεύουσας της Σίφνου, με τις μπουκαμβίλιες, τα καλόγουστα καφέ και κάθε είδους μαγαζάκια. Περιηγηθείτε και στον αρχοντικό Αρτεμώνα, στις Καμάρες το λιμάνι αλλά και στα υπόλοιπα χωριά. Το μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοπηγής, πολιούχου και προστάτιδας της Σίφνου, στο ομώνυμο ακρωτήρι αποτελεί από τα πλέον πολύ φωτογραφημένα σημεία του νησιού (10 χλμ. από Απολλωνία).

Το δε Κάστρο, παλιά πρωτεύουσα της Σίφνου, είναι ο πιο σημαντικός από τους οικισμούς της, από αρχαιολογικής άποψης. Οι λότζιες (πύλες στοές), τα στενά σοκάκια, τα σπίτια το ένα πλάι στ’ άλλο, τα εκκλησάκια, το Αρχαιολογικό μουσείο, το ξωκλήσι των Εφταμάρτυρων πάνω στο βράχο, η υπέροχη θέα στο Αιγαίο είναι το σκηνικό του Κάστρου.

Ο  αρχαιολογικός χώρος του Αγίου Ανδρέα, το μοναστήρι της Βρυσιανής στα Εξάμπελα, από τα μεγαλύτερα του νησιού, η Παναγία του Βουνού, η Παναγία των Φυρρογείων, ο Αγιος Συμεών με την πανοραμική θέα στις Καμάρες συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στα αξιοθέατα του νησιού.

Και όσο για τις παραλίες, ο Πλατύ Γιαλός είναι από τις μεγαλύτερες αμμώδεις παραλίες του νησιού (Πλατύ Γιαλός και Καμάρες είναι οι δυο βραβευμένες παραλίες της Σίφνου με «Γαλάζια Σημαία»). Είναι και το Βαθύ, οι Καμάρες, ο Γιαλός ή Σεράλια κάτω από το Κάστρο, μικρή παραλία με βότσαλα, τα βράχια της Χρυσοπηγής, ανατολικά της εκκλησίας Αποκοφτού, δυτικά Σαούρες, ο Φάρος με την κεντρική παραλία, την παραλία Γλυφού από μονοπάτι από τη δεξιά πλευρά, Φασολού από μονοπάτι από την αριστερή πλευρά, Χερρόνησος, Βρουλίδια, Φυκιάδα πρόσβαση από μονοπάτι από Πλατύ Γιαλό ή Βαθύ.

Σαμοθράκη: Δροσιά στις βάθρες

Στο Θρακικό Πέλαγος, χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές του όρους Σάος, στην ενδοχώρα του νησιού, είναι η Χώρα της Σαμοθράκης ανακηρυγμένη ως παραδοσιακός οικισμός. Διασχίζοντας το κεντρικό καλντερίμι φτάνετε στο μεσαιωνικό Πύργο, χτισμένο πάνω σε βράχο, σε στρατηγικό σημείο, έτσι όπως ήταν όλοι οι πύργοι των Γκατιλούζι, για να μπορούν να ελέγχουν τις επιδρομές των πειρατών.

Η Καμαριώτισσα είναι το λιμάνι του νησιού, στην Παλαιόπολη – την αρχαία πόλη της Σαμοθράκης-, βρίσκεται το Ιερό των Μεγάλων Θεών, εκεί όπου τελούνταν τα Καβείρια Μυστήρια. Είναι και ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο με σημαντικότατα ευρήματα, μεταξύ των οποίων και το περίφημο άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης.

Από την Ανω Μεριά, νοτιοανατολικά του νησιού, ξεκινάει μονοπάτι για την κορυφή του Σάος, το Φεγγάρι. Τα Θέρμα, κτισμένα μέσα στα πλατάνια και κουμαριές, είναι από τους μεγαλύτερους οικισμούς του νησιού με αξιόλογη τουριστική υποδομή και εκεί είναι το υδροθεραπευτήριο με τις θειούχες πηγές.

Σε κοντινή απόσταση η Γριά Βάθρα με πλατάνια και φυσικές πισίνες (βάθρες) και ο Φονιάς το ρέμα που ξεκινάει από τις κορυφές του Σάος και καταλήγει στη θάλασσα. Εντυπωσιακός ο καταρράκτης που πέφτει από ύψος 35μ. το οποίο θα δείτε στο τέλος της βασικής διαδρομής.

Από παραλίες, εύκολη πρόσβαση έχουν στην Καμαριώτισσα, είναι το Λημνίδι, τα Πλατάνια, ο Βασιλικός, οι Καρυώτες, το Λιμάνι Θερμών, οι Κήποι (27 χλμ. από Καμαριώτισσα) μεγάλη σε μήκος και πλάτος παραλία με μαύρα βότσαλα και βαθιά νερά. Δυτικά, Λάκκωμα, ενώ η Παχιά Αμμος στο νοτιότερο σημείο, είναι η ομορφότερη παραλία της Σαμοθράκης. Στην περιοχή δεσπόζει και η Παναγία Κρημνιώτισσα χτισμένη ψηλά σε απόκρημνα βράχια.

ΣαμοθράκηΣίφνοςταξίδια ΕλλάδαΝαύπλιο