Travel|26.10.2018 14:09

Βενετία: Στα ατμοσφαιρικά κανάλια με τις γόνδολες

Ντέπη Χιωτοπούλου

H Bενετία, γενέτειρα του Αντόνιο Βιβάλντι, η διάσημη ιταλική πόλη της τέχνης που ενέπνευσε συγγραφείς όπως τον Ερνεστ Χέμινγουεϊ, είναι καταγεγραμμένη ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, μαζί με τη λιμνοθάλασσά της.

Γνωστή ως «Γαληνοτάτη», «Βασίλισσα της Αδριατικής», «Πόλη του Νερού», «Πόλη των Γεφυρών», «Πόλη των Καναλιών» κ.ά. κατακλύζεται καθημερινά από τουρίστες που σπεύδουν να θαυμάσουν τη μοναδικότητά της, τα εντυπωσιακά κτίρια κατασκευασμένα πάνω σε ξύλινους πασσάλους, τα παλάτια, τις γέφυρες κα τα κανάλια με τις γόνδολες.

Διάσημη και για το Καρναβάλι της, αλλά και για την Μπιενάλε μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις σύγχρονης τέχνης που διοργανώνεται κάθε δυο χρόνια. Σκηνικό για πολλές κινηματογραφικές ταινίες (James Bond, Ο Καζανόβας, Καζίνο Ρουαγιάλ, Ο Τουρίστας, Lara Kroft: Tomb Raider κ.ά.), πηγή έμπνευσης για συγγραφείς και ποιητές, η Βενετία είναι χτισμένη πάνω σε ένα αρχιπέλαγος 117 νησιών σχηματισμένων από 177 κανάλια σε μια ρηχή λιμνοθάλασσα, που συνδέονται με 409 γέφυρες.

Στο παλιό κέντρο τα κανάλια έχουν το ρόλο των δρόμων με το Μεγάλο Κανάλι να κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Γέφυρα των Στεναγμών (Ponte dei Sospiri) -η αναγεννησιακή κλειστή γέφυρα του 1614 που ενώνει το Παλάτι των Δόγηδων με τις Νέες Φυλακές-, η θολωτή πέτρινη Γέφυρα Ριάλτο γεμάτη μαγαζάκια, με θέα στο Μεγάλο Κανάλι είναι στα must της Βενετίας.

Πλατεία και Βασιλική Αγίου Μάρκου

Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι η πλατεία του Αγίου Μάρκου και η ομώνυμη Βασιλική με ιταλικές και γοτθικές επιρροές η οποία ξεχωρίζει για τους πέντε τρούλους της, έχει σχήμα σταυρού και χαρακτηρίζεται από μαρμάρινους κίονες και ποικιλία μωσαϊκών από τον 12ο μέχρι τον 15ο αιώνα. Στα must και το Κωδωνοστάσιο του Αγίου Μάρκου (Campanile), με πανοραμική θέα και το Παλάτι των Δόγηδων (σ.σ. βλέπε «Tips»).

Ιστορικά καφέ

Ιστορικά σύμβολα της ιταλικής πόλης, στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, το Florian, ένα από τα παλαιότερα καφέ, όχι μόνο της Βενετίας, αλλά του κόσμου όλου. Από τον Andy Warhol μέχρι τον Charlie Chaplin και από τον Helmut Kohl μέχρι τον Claude Monet και την Coco Rocha έχουν καθίσει στα τραπεζάκια του πολυτελούς Florian.

Δείτε και τις τιμές του, σε περίπτωση που θελήσετε οπωσδήποτε να καθίσετε και να απολαύσετε, έστω, και υπό τις ορδές των τουριστών, λίγο από την αίγλη του! (https://www.caffeflorian.com/en/venice/florian-venice-menu.html). Για την ιστορία, το Florian στέκει εκεί από τις 29 Δεκεμβρίου του 1720, αρχικά με την ονομασία «Θριαμβευτική Βενετία», στη συνέχεια ωστόσο, επικράτησε η σημερινή του ονομασία από τον ιδρυτή του, Floriano Francesconi.

Και το Harry’s Bar, και αυτό ιστορικό και διάσημο καφέ μπαρ (Calle Vallaresso 1323), στέκει εκεί από το 1931, και έχει αποτελέσει αγαπημένο στέκι του Ernest Hemingway, του Ιταλού μαέστρου Arturo Toscanini, του Αριστοτέλη Ωνάση, αλλά και των George Clooney, Woody Allen και άλλων διασημοτήτων. Θεωρείται δε το «σπίτι» του κοκτέιλ Bellini αλλά και του ορεκτικού Carpaccio.

Info

-Πώς θα πάτε: Αεροπορικώς από Αθήνα (σ.σ. το διεθνές αεροδρόμιο Marco Polo απέχει 13 χλμ. από το κέντρο της Βενετίας), ακτοπλοϊκώς από Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα, σιδηροδρομικώς από πόλεις της Ιταλίας και της Ευρώπης.

Tips

  1. Κωδωνοστάσιο του Αγίου Μάρκου (Campanile): Με υψόμετρο που φτάνει τα 99 μέτρα, προσφέρει την καλύτερη θέα στην πόλη και τη λιμνοθάλασσα. Για να αποφύγετε τις ουρές για το Κωδωνοστάσιο, εξασφαλίστε διαδικτυακά το εισιτήριό σας. Το κόστος μέσω διαδικτύου είναι στα 13 ευρώ, και οι ώρες επίσκεψης (μέσω διαδικτύου) από τις 10.15 π.μ. έως τις 18.00. Διαφορετικά, έως 4/9, επισκέψιμες ώρες 08.30 – 21.30, έως 18/9 έως 18.15, έως 30/9 έως 19.45 κτλ. (www.venetoinside.com).
  2. Παλάτι των Δόγηδων: Το Palazzo Ducale στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, από τα παλαιότερα κτίρια της πόλης, υπήρξε κατοικία των ηγετών της Βενετίας ή Δόγηδων ενώ το 1923 μετατράπηκε σε μουσείο το οποίο φιλοξενεί πλήθος εκθέσεων.
  3. Μουσεία Πλατείας Αγίου Μάρκου: Με ενιαίο εισιτήριο στην τιμή των 18 ευρώ , εισέρχεστε στα μουσεία της Πλατείας Αγίου Μάρκου (Παλάτι των Δόγηδων, Μουσείο Correr, Αρχαιολογικό, Μαρκιανή Βιβλιοθήκη -οφείλει το όνομά της στον προστάτη άγιο της Βενετίας Μάρκο- με τουλάχιστον 1.200 βυζαντινά χειρόγραφα κ.ά.).
  4. Βόλτα με γόνδολα: Σήμα κατατεθέν της Βενετίας, ακριβή μεν η βόλτα στα κανάλια της Βενετίας, απαραίτητη δε, τουλάχιστον για μια φορά στη ζωή σας. 80 ευρώ κοστίζει η βόλτα για 40 λεπτά της ώρας, για μέχρι 6 άτομα. Μετά τις 19.00, το κόστος ανεβαίνει στα 100 ευρώ για 40 λεπτά. Επίσης, βρήκαμε τιμές από 28 ευρώ/άτομο για βόλτα 30 λεπτών, μέχρι 6 άτομα, από 36,49 ευρώ/άτομο βόλτα 30 λεπτών συμπεριλαμβάνοντας και τραγούδι (www.venice-gondola-rides.com, www.venicewaterbus.com), 105 ευρώ κόστος για πριβέ βόλτα 30 λεπτών της ώρας (μέχρι 6 άτομα) κτλ.
  5. Τοπικές γεύσεις/προϊόντα: Παγωτό (gelato), καφές εσπρέσο/καπουτσίνο, γλυκά, frittelle (στρογγυλά ντόνατ με σταφίδες και κρέμα), cicchetti (μεζεδάκια παρόμοια με τα tapas) με θαλασσινά, αλλαντικά, τυριά, αγκινάρες κ.ά., πίτσα, ζυμαρικά, ριζότο με αρακά, με μελάνι σουπιάς, μαριναρισμένο χέλι, κρασί, prosecco (αφρώδεις οίνος), spritz (λευκό κρασί με πικρό λικέρ και ανθρακούχο νερό), γκράπα, βενετσιάνικες μάσκες, διακοσμητικά από φυσητό γυαλί Μουράνο κ.ά.
  6. Tonolo: Διάσημο ζαχαροπλαστείο (pasticceria) στη συνοικία (σεστιέρε) Dorsoduro, λειτουργεί από το 1886, και είναι ένα από τα παλαιότερα της πόλης. Ποικιλία από γλυκά, cakes, αρωματικός καφές κ.ά. Δευτέρα είναι κλειστά (Calle S. Pantalon 3764).
Βενετίαταξίδια κόσμοςταξίδια Ευρώπη