Travel|18.07.2019 08:39

Φεστιβάλ με θέα το Αιγαίο: Εξι προτάσεις σε καλοκαιρινούς προορισμούς

Ντέπη Χιωτοπούλου

ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ, μουσικές συναυλίες, θερινά σινεμά, αρχαίες τραγωδίες, όπερες, μουσικοχορευτικές και θεατρικές παραστάσεις αλλά και λαϊκά παραδοσιακά πανηγύρια πρωταγωνιστούν και αυτό το καλοκαίρι, σε δροσερές πλατείες νησιών και χωριών, σε πύργους και αρχαία θέατρα, σε ξενοδοχεία,  προαύλιους χώρους και σ’ ανοιχτά ή κλειστά θέατρα.  

Στο νησί της Αποκάλυψης

ΣΤΗΝ ΠΑΤΜΟ, στο βορειότερο νησί των Δωδεκανήσων, με έκταση 34 τ. χλμ., το «νησί της Αποκάλυψης» ή «η Ιερουσαλήμ του Αιγαίου», όπως την αποκαλούν, διεξάγεται το 9ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου, μεταξύ 16 - 21 Ιουλίου. Αφετηρία για το Διεθνές Φεστιβάλ, αποτελεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Πάρος (9-14 Ιουλίου), με την Πάτμο να παίρνει τη σκυτάλη, και συγκεκριμένα στο θερινό κινηματογράφο της Σκάλας.

Στην Πάτμο, η οποία από το 1981 ανακηρύχθηκε «Ιερά Νήσος», ενώ το 1999 η Χώρα, η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης (μεταξύ Σκάλας και Χώρας) εντάχθηκαν στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, Ελληνες και ξένοι διακεκριμένοι δημιουργοί θα συμμετέχουν στο 9ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου με πρεμιέρες και προβολές βραβευμένων ταινιών (μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους) ενώ παράλληλα διοργανώνονται σεμινάρια με τη συνεργασία διεθνών φεστιβάλ (www.aegeanff.com).

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο πλαίσιο του 9ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου, το ξενοδοχείο «Patmos Aktis Suites & Spa» στον Γροίκο, το βράδυ της 19ης Ιουλίου, μετατρέπεται σε θερινό σινεμά, στήνοντας μια μεγάλη οθόνη μπροστά στη θάλασσα, προβάλλοντας την ταινία «Yesterday» σε σκηνοθεσία Danny Boyle.  

Tips

-Η Σκάλα, λιμάνι του νησιού, είναι ο μεγαλύτερος και πιο πυκνοκατοικημένος οικισμός, με 1.415 μόνιμους κατοίκους, και ο τόπος που βρίσκονται όλες οι δημόσιες υπηρεσίες της Πάτμου (εκτός του Δημαρχείου που βρίσκεται στη Χώρα). Διαθέτει τουριστική υποδομή ενώ χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό μνημείο της εποχής της Ιταλοκρατίας στα Δωδεκάνησα αποτελεί το «Ιταλικό Κτήριο» στην κεντρική πλατεία. Είναι και το Βαπτιστήριο όπου σύμφωνα με την παράδοση, εκεί βάπτιζε τους Πατμίους ο Αγιος Ιωάννης ο Θεολόγος.

- Η Χώρα (4 χλμ. από Σκάλα) πρωτεύουσα του νησιού βρίσκεται στο νότιο κεντρικό τμήμα της Πάτμου, κτισμένη κάτω από τα τείχη της οχυρωμένης βυζαντινής μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, η οποία δεσπόζει σ’ όλο το νησί. Στενά καλντερίμια, συνοικίες, πλατείες, σπίτια αρχοντικά και παραδοσιακά, καλόγουστα μαγαζιά αλλά και ο Απορθιανός δρόμος (ή Απορθιανή στράτα) -το παλιό πέτρινο καλντερίμι μήκους 2,4 χλμ. που ενώνει την Χώρα με την Σκάλα, πεζοπορία 40-50 λεπτών- συμπεριλαμβάνονται στα αξιοθέατα της Χώρας.

-Ο Γροίκος ή Γροικός (4,5 χλμ. από Σκάλα) νοτιοανατολικά του νησιού, αποτελεί σύγχρονο παραθαλάσσιο οικισμό με πλούσια τουριστική υποδομή. Βρίσκεται στον μυχό του ομώνυμου κόλπου με την υπέροχη θέα προς τον εντυπωσιακό Βράχο της Καλλικατσού, ο οποίος συνδέεται με θρύλους και παραδόσεις. Ο κόλπος προστατεύεται από τους ανέμους από το Τραγονήσι.

- Ο Κάμπος, στο βορειανατολικό τμήμα του νησιού (9 χλμ. από Χώρα και 6 χλμ. από  Σκάλα) αποτελείται από τον Επάνω Κάμπο παραδοσιακός οικισμός με παλαιά και νέα σπίτια, και τον Κάτω Κάμπο κτισμένο δίπλα στον ομώνυμο κόλπο.

Στον Πύργο Μπαζαίου

ΣΤΗ ΝΑΞΟ, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, με έκταση 430 τ.χλμ. και με 41 χωριά, το Φεστιβάλ Νάξου στη μακρόχρονη πορεία του, ήδη από το 2001, διοργανώνεται στον Πύργο Μπαζαίου (12 χλμ. από Χώρα), από τις 25 Ιουλίου έως τις 26 Αυγούστου 2019.

Ξεκινώντας, ήδη από τις 25 Μαΐου με τη φετινή του εικαστική έκθεση, με τίτλο EPHEMERAL, διάρκειας έως 27 Σεπτεμβρίου, και επισκέψιμες ώρες καθημερινά 10.00 – 17.00 (τηλ.: 22850 31402), το Φεστιβάλ Νάξου ξεκινάει την Παρασκευή 26/7, στις 20.30 με τη θεατρική παράσταση «Ορφέας και Ευρυδίκη» στον αρχαίο ναό του Διονύσου στα Υρια. Συνεχίζει την Κυριακή 28/7 με Jazz Trial, στις 31/7 με Ανδριάνα Μπάμπαλη-Γιώργη Χριστοδούλου, στις 5/8 με Διονύση Σαββόπουλο κτλ.

Παρουσίες καταξιωμένων καλλιτεχνών όπως η Μαρίζα Κωχ, η Νένα Βενετσάνου κοντά σε νεότερους δυναμικούς και αναγνωρισμένους μουσικούς (Χρήστος Θηβαίος, Σαββέρια Μαργιολά κ.ά.), περφόρμανς και θεατρικά εργαστήρια για παιδιά «ντύνουν» με πολιτισμό το φετινό Φεστιβάλ Νάξου (www.bazeostower.gr).

Tips

-Εξερευνήστε την Χώρα και λιμάνι του νησιού, με τα στενά δρομάκια με τις καμάρες και τα όμορφα μαγαζιά, τα καφέ, τα μπαράκια και τις ταβερνούλες, τα πέτρινα αρχοντικά και βεβαίως το μεσαιωνικό Κάστρο του Σανούδου, με το αρχαιολογικό μουσείο, τη μητρόπολη των Καθολικών, τη Σχολή των Ουρσουλινών κ.ά.

- Σήμα κατατεθέν της Νάξου, η Πορτάρα, η τεράστια μαρμάρινη πύλη ενός εκατόμπεδου ναού, στη βόρεια άκρη του λιμανιού, που ξεκίνησε να χτίζεται τον 6ο π.Χ. αιώνα, προς τιμήν του θεού Απόλλωνα, βρίσκεται στο νησάκι «Παλάτια», ή «Νησί του Βάκχου».

-Πανέμορφη και η ενδοχώρα του νησιού, οι Κούροι στους Μέλανες (8 χλμ. από Χώρα) και στον Απόλλωνα (41 χλμ. βορειοανατολικά της Χώρας), το Χαλκί η πρωτεύουσα της ορεινής Νάξου (18 χλμ.), ο Δαμαλάς στην πεδιάδα της Τραγαίας, με εργαστήριο αγγειοπλαστικής και παραδοσιακό αναπαλαιωμένο ελαιοτριβείο, η Μονή ορεινό παραδοσιακό χωριό με την Παναγία τη Δροσιανή, το Σαγκρί (11 χλμ.) Ανω και Κάτω διατηρητέος οικισμός, με τον αρχαιολογικό χώρο στην περιοχή Γύρουλας και τον πρόσφατα αναστηλωμένο ναό της Δήμητρας, το Φιλώτι (18 χλμ.), το μεγαλύτερο χωριό του νησιού, η Απείρανθος (28 χλμ.) το πετρόχτιστο χωριό της ποίησης και της μελωδίας κ.ά.

Σκηνικό για ταινίες

ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ, το βορειότερο νησί των Κυκλάδων και δεύτερο σε έκταση, μετά την Νάξο, με 374 τ. χλμ. και σχήμα επίμηκες, στη Μικρά Αγγλία όπως την έλεγαν κάποτε, όπου γυρίστηκε και η ομώνυμη ταινία του Παντελή Βούλγαρη, από τον Ιούλιο του 2015, και για πέμπτη συνεχή χρονιά, πραγματοποιείται το Διεθνές Φεστιβάλ Ανδρου, στο Ανοιχτό Θέατρο της Χώρας. Στόχος του φεστιβάλ, καλλιτεχνικός διευθυντής του οποίου είναι ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης, είναι να παρουσιάζει ποιοτικές θεατρικές παραστάσεις, αξιόλογες συναυλίες κλασικής μουσικής, τζαζ και χορού ενώ βασικός κορμός του είναι οι θεατρικές παραστάσεις.

Οι παραστάσεις στο νησί του πολιτισμού και της τέχνης ξεκινούν την Τετάρτη 31 Ιουλίου, με τη θεατρική κωμωδία «Πλούτος» του Αριστοφάνη, και συνεχίζει, μεταξύ άλλων, με το «Ταξίδι του έρωτα» του Γιάννη Πάριου με τη δεκαμελή ορχήστρα του στις 5 Αυγούστου κτλ. Το φετινό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 20 Αυγούστου με την τραγωδία «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή από τον Θεατρικό Πολιτιστικό Ομιλο Σύρου «ΑΠΟΛΛΩΝ» (www.festivalandros.gr).

Να σημειώσουμε ότι στο πλαίσιο της δραστήριας καλοκαιρινής πολιτιστικής ατζέντας του Δήμου Ανδρου, μεταξύ άλλων, θα δώσουν συναυλίες δυο σπουδαίοι καλλιτέχνες, ο Κωστής Μαραβέγιας (27/7) και η Ελεονώρα Ζουγανέλη (31/8).

Tips

-Η Χώρα της Ανδρου, πρωτεύουσα του νησιού, είναι κτισμένη σε μια χερσόνησο που «κόβει» τη θάλασσα στα δυο. Πατρίδα φημισμένων εφοπλιστών και καπεταναίων, αλλά και του ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκου, του Θεόφιλου Καΐρη από τους μεγαλύτερους Ελληνες πνευματικούς του 19ου αιώνα κτλ. Η πλατεία του Αφανή Ναύτη με το ομώνυμο άγαλμα, το νησάκι πάνω στο οποίο είναι κτισμένο το μεσαιωνικό Ενετικό κάστρο που ενώνεται με την Χώρα με πέτρινο γεφύρι, ο φάρος Τουρλίτης στην είσοδο του λιμανιού – ο μοναδικός στην Ευρώπη χτισμένος πάνω σε βράχο-, μεταξύ άλλων, θεωρούνται από τα βασικότερα αξιοθέατα.

-Το Μπατσί (8 χλμ. από Γαύριο και 27 χλμ. από Χώρα) ήταν η πρώτη τοποθεσία που αναπτύχθηκε τουριστικά, ήδη από τη δεκαετία του ’70, και εκεί, μεταξύ άλλων, γυρίστηκε η ταινία «Κορίτσια στον ήλιο», όπου ο Γιάννης Βόγλης είπε τη διάσημη μέχρι και σήμερα φράση «στάσου μύγδαλα». Σήμερα, το παραλιακό χωριό με την αμμώδη παραλία του διαθέτει αξιόλογη τουριστική υποδομή και νυχτερινή ζωή.

-Το Γαύριο, το λιμάνι της Ανδρου, (32 χλμ. από Χώρα και 45 χλμ. από Κόρθι) τουριστικό θέρετρο μαζί με την παραλία Κυπρί, τις νησίδες Γαυριονήσια, τον πύργο του Αγ. Πέτρου και άλλους πύργους, στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, συνδέεται με το λιμάνι της Ραφήνας σε δυο ώρες.

-Στο Κόρθι και στον Ορμο Κορθίου, ή Γιαλός, στο νότιο τμήμα της Ανδρου, μεταξύ άλλων, βρίσκεται το Κάστρο της Φανερωμένης, αλλά και η δημοφιλής παραλία Της γριάς το πήδημα, από τις πλέον χαρακτηριστικές του νησιού.

- «Γιάννης Τσαρούχης (1910 – 1989): Επίκαιρος και διαχρονικός» ξεχωριστή έκθεση που φιλοξενεί από τις 27 Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου το Ιδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως, που φέτος συμπληρώνονται 25 χρόνια από την αρχή λειτουργίας του εικαστικού θεσμού «ΠΛΟΕΣ» καθώς και 30 χρόνια από το θάνατο του διεθνώς καταξιωμένου καλλιτέχνη.

Με φόντο τη νεοκλασική Ερμούπολη

ΣΤΗ ΣΥΡΟ, πρωτεύουσα του νομού Κυκλάδων και έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, 83 ν. μ. από Πειραιά και 62 ν.μ. από Ραφήνα, διεξάγεται το πολιτιστικό πρόγραμμα του δήμου, «Σύρος Πολιτισμός 2019», το οποίο είναι αφιερωμένο στον Μάνο Ελευθερίου, που έφυγε από τη ζωή στις 22 Ιουλίου του 2018.

Στο πλαίσιο του 15ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αιγαίου, 15,17,19 και 21 Ιουλίου, παρουσιάζεται στο θέατρο Απόλλων η όπερα «Η Αριάδνη στη Νάξο» του Richard Strauss. Κλασική μουσική με Μότσαρτ, Μπετόβεν, Donizetti κ.ά., μουσική από τη Γρανάδα της Ισπανίας (25/7) με το φινάλε του φεστιβάλ να έρχεται στις 26/7.

Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου (SIFF) που ιδρύθηκε το 2013 και προβάλει μια ευρεία γκάμα κινηματογραφικών ειδών σε παραδοσιακούς χώρους του νησιού διεξάγεται 16-21/7.

Από τις 19 έως τις 21/7 θα ‘τρέχει’ το Syros Summer Beer Festival, όπου δεκάδες μπύρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες αλλά και από την παγκόσμια αγορά θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν όλοι όσοι επισκέπτονται την Επαυλη Τσιροπινά.

Το 26ο Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης θα πραγματοποιηθεί 22-26 Ιουλίου με συναυλίες, σεμινάρια, masterclass κ.ά. Το 8ο Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου είναι προγραμματισμένο για 22-27/7, το Eye’s Walk Digital Festival θα έχει αφιέρωμα στα Λαζαρέτα (26-31/7) ενώ στις 27/7 θα δοθεί συναυλία αφιέρωμα στο έργο του Μάνου Ελευθερίου από την Ορχήστρα των Κυκλάδων τιμώντας τη μνήμη του. Αφιέρωμα στο Γιώργο Κατσαρό, 150 χρόνια Φιλαρμονικής, Βαμβακάρης κατά Ξαρχάκο, 15ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων (9-18/8) κ.ά. συμπεριλαμβάνονται στο φετινό πολιτιστικό πρόγραμμα του αρχοντικού νησιού (www.syros-ermoupolis.gr).

Tips

-Η Ερμούπολη, πρωτεύουσα του νησιού, ένα υπαίθριο μουσείο, με πανέμορφες πλατείες και ιστορικά μνημεία, με Ορθόδοξους και Καθολικούς ναούς, μουσεία, το θέατρο Απόλλων -μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου- με επιρροές από την ιταλική και γαλλική αρχιτεκτονική, το εντυπωσιακό Δημαρχείο στην ιστορική πλατεία Μιαούλη, που χτίστηκε το 1876 υπό την επίβλεψη του Ερνέστου Τσίλλερ κ.ά. 

- Η Ανω Σύρος (3,5 χλμ. από το λιμάνι της Ερμούπολης) η οποία έως το 2010 ήταν η πρωτεύουσα του Δήμου, ενώ σήμερα αποτελεί την ιστορική του έδρα, με εστιατόρια, ταβερνούλες, πολιτιστικά σημεία ενδιαφέροντος και αξιοθέατα, την προτομή του μεγάλου ρεμπέτη Μάρκου Βαμβακάρη και το Δημαρχείο κτλ.  

-Οι νεοκλασικές επαύλεις Ντελαγκράτσια, το όνομα των οποίων προέρχεται από την παλιά εκκλησία της Παναγίας Μαντόνα Ντε λα Γκράτσια, και αποτελούν αγαπημένο θέρετρο των Συριανών.

- Η αριστοκρατική συνοικία Βαπόρια με τα αρχοντικά στο ανατολικό τμήμα της Ερμούπολης, πανέμορφη περιοχή με την παραλία Αστέρια. Στην περιοχή και ο ναός του Αγίου Νικολάου των Πλουσίων με τα πυργωτά κωδωνοστάσια.

Στο ωραιότερο αρχαίο θέατρο

ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ, στα ανατολικά παράλια της Αργολίδας, στην Πελοπόννησο (130 χλμ. από Αθήνα), πραγματοποιείται το φεστιβάλ Επιδαύρου, όπου μαζί με το Φεστιβάλ Αθηνών, διοικούνται από τον μεγαλύτερο πολιτιστικό οργανισμό της Ελλάδας, ήδη από το 1955.

Στο αρχαίο θέατρο, που μαζί με ολόκληρο το Ασκληπιείο συγκαταλέγονται από το 1988 στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, με την άριστη ακουστική του η οποία οφείλεται στην τέλεια γεωμετρία του σχεδιασμού και με την χωρητικότητα να ανέρχεται περίπου σε 12.000 θεατές, κάθε καλοκαίρι, ανεβαίνουν παραστάσεις αρχαίου δράματος. Η πρώτη παράσταση ήταν η τραγωδία Ηλέκτρα του Σοφοκλή που ανέβηκε το 1938, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη, με πρωταγωνίστριες την Κατίνα Παξινού και την Ελένη Παπαδάκη.

Στο Αρχαίο Θέατρο και στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, Ιούλιο έως μέσα Αυγούστου, δίνονται παραστάσεις όπως η «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι» του Ευρυπίδη (19 & 20/7), «Ηλέκτρα/Ορέστης» του Ευρυπίδη (26 &27/7), οι «Νεφέλες» του Αριστοφάνη (2 & 3/8) και «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου (9 & 10/8). Στο Μικρό Θέατρο «Δάφνις + Χλόη» του Λόγγου (19 & 20/7), «Φαίδρα» (26 & 27/7) του Ρακίνα, «Οι Δαναΐδες» του Ανδρέα Κάλβου στις 2 & 3/8 (www.greekfestival.gr, τηλ. 27530 22026).

Tips

-Η Αρχαία (Παλιά) Επίδαυρος, αποτελεί ιστορική έδρα του Δήμου Επιδαύρου, και είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω στα ερείπια αρχαίας πολιτείας, ανάμεσα σε δύο φυσικές χερσονήσους. Δεξιά του λιμανιού βρίσκεται η χερσόνησος «Νησί» με το περίφημο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου.

-Η Νέα Επίδαυρος (Πιάδα η παλιά της ονομασία), 7 χλμ. βόρεια της Παλιάς Επιδαύρου, βρίσκεται πάνω στις βραχώδεις πλαγιές του όρους περιτριγυρισμένη από αγριόπευκα και ελιές, και μεταξύ άλλων, ξεχωρίζει το Κάστρο της, ενώ στο κέντρο  της πλατείας θα δείτε το Μνημείο της Α’ Εθνοσυνέλευσης.

-Στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου (2,5 χλμ. από Λυγουριό) -το πιο φημισμένο από όλα τα ασκληπιεία της αρχαίας Ελλάδας- βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Επιδαύρου (τηλ. 27530 22009).

-Για 22η συνεχή χρονιά στο λιμάνι της Αρχαίας Επιδαύρου διοργανώνεται η Εκθεση Αγροτουρισμού, με τη συμμετοχή παραγωγών, η οποία ξεκίνησε 12 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως 11 Αυγούστου, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή και θα πλαισιώνεται από ποικίλες εκδηλώσεις.

Γεύσεις, παραδόσεις και λάτιν μουσικές

ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟ, πρωτεύουσα του νομού Χαλκιδικής (60 χλμ. από Θεσσαλονίκη), στους πρόποδες του Χολομώντα, διεξάγεται το 11ο Φεστιβάλ Πολυγύρου, με σειρά εκδηλώσεων στο Ανοιχτό Θέατρο Πολυγύρου, στην παραλιακή ζώνη του Δήμου κ.α. Επίκεντρο του 11ου Φεστιβάλ, το θέατρο, η μουσική, ο χορός, τα εικαστικά, τα τοπικά προϊόντα, ο αθλητισμός.

Το Φεστιβάλ συνεχίζεται στις 20 Ιουλίου με stand up comedy «Εκείνος & Εκείνος», στις 24 Ιουλίου έχει θεατρική παράσταση «Μια στιγμή πριν» του Σέρτζι Μπελμπέλ, από τη Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κασσάνδρας, στις 27 Ιουλίου συναυλία του Folk & Roll τραγουδοποιού JOEY στις Κάβες Γερακινής, στις 29 Ιουλίου θεατρική παράσταση «Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια» του Αλεχάντρο Κασόνα από τη Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυγύρου, 2-3 Αυγούστου 7 χρόνια φεστιβάλ Γαλάτιστας αφιερωμένο στη μουσική, Αυγουστιάτικη πανσέληνος στις 16/8 με το γυναικείο φωνητικό συγκρότημα «Stringless» στον χώρο της Αρχαίας Ολύνθου κτλ. (www.polygyros.gr).

Tips

-Περιήγηση στον παραδοσιακό ιστό του Πολυγύρου με τα στενά δρομάκια και τα παραδοσιακά σπίτια. Επίσκεψη στο Λαογραφικό μουσείο που στεγάζεται στη διώροφη κατοικία του δωρητή και ευεργέτη Αθανάσιου Καραγκάνη, και διαχειρίζεται ο Εθελοντικός Ομιλος Γυναικών Κοινωνικής Ανάπτυξης Πολυγύρου (τηλ. 23710 23031). Από τη θέση Τσουκαλάς έχετε πανοραμική θέα στις τρεις χερσονήσους, ενώ σήμα κατατεθέν του Πολυγύρου είναι οι Εξι Βρύσες.

-Στο αρχαιολογικό μουσείο εκτίθενται 210 αντικείμενα από την περιοδική έκθεση «Ενας συλλέκτης και ένας αρχαιολόγος από το παρελθόν συνομιλούν σε χρόνο μέλλοντα» παρουσιάζοντας την αρχαιολογική συλλογή Ιωάννη Λαμπρόπουλου. Ωρες λειτουργίας 08.00 – 15.00, εκτός Τρίτης (τηλ. 23710 21330).

- Η αρχαία Ολυνθος (25 χλμ. από Πολύγυρο) στα ανατολικά του ομώνυμου χωριού, στο μυχό του Τορωναίου Κόλπου, με τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαϊκής πόλης, το διοικητικό κέντρο με την αγορά και το πρυτανείο, τις οικίες με τα ψηφιδωτά δάπεδα, επαύλεις κ.ά. Ωρες λειτουργίας 08.00 – 15.00, εκτός Τρίτης, εισιτήριο 4 ευρώ (τηλ. 23730 91000).

-Ο Αγιος Πρόδρομος χωριό που φημίζεται για τις ταβέρνες με τα σουβλάκια του (καλαμάκια), τα Βράσταμα στους πρόποδες του Χολομώντα, ο Ταξιάρχης (25 χλμ. από Πολύγυρο) το χωριό που καλλιεργεί έλατα για χριστουγεννιάτικα δέντρα, η Γερακινή και οι Καλύβες παραθαλάσσιοι οικισμοί, η Ορμύλια και το επίνειό της τα Ψακούδια με τουριστική υποδομή και πευκόδασος, η παραλία Βατοπεδίου κ.ά. συνδυάζουν θάλασσα και βουνό στην ευρύτερη περιοχή του Πολυγύρου.

Πάτμοςταξίδια ΕλλάδαφεστιβάλΣύροςΆνδρος