Travel|11.08.2019 11:54

Μυτιλήνη: Αρχοντική και «μεθυστική» (pics)

Ντέπη Χιωτοπούλου

Η Μυτιλήνη, πρωτεύουσα του τρίτου μεγαλύτερου νησιού της Ελλάδας- μετά την Κρήτη και την Εύβοια-, της Λέσβου, χτισμένη αμφιθεατρικά αποτελεί μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδας. Πήρε το όνομά της από τη μια κόρη του Μάκαρος, του μυθικού βασιλιά του νησιού.

Πόλη ζωντανή και πολύβουη, προορισμός για όλο τον χρόνο, με έντονη νυχτερινή ζωή, μπαράκια στην προκυμαία αλλά και μέσα στα στενά της, ταβερνάκια με ορχήστρες που παίζουν ρεμπέτικα, λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια και τόσα άλλα.  

Το ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης σφύζει από ζωή τις πρωινές ώρες και προσφέρεται για αγορές αλλά και περιήγηση. Εμπορικά καταστήματα, μαγαζάκια με τοπικά προϊόντα, ψιλικατζίδικα, κουρεία, καφενεία, παραδοσιακοί φούρνοι, ιχθυοπωλεία είναι, μεταξύ άλλων, το σκηνικό στην αγορά της πόλης.  

Ο μεγαλόπρεπος ναός του Αγίου Θεράποντα ξεχωρίζει στην προκυμαία ενώ σύμφωνα με πληροφορίες είναι χτισμένος στη θέση του χαμηλοσκέπαστου τότε ναϋδρίου του Αγ. Θεράποντος. Στη δε Μητρόπολη του Αγίου Αθανασίου  φυλάσσεται το λείψανο του Αγ. Θεοδώρου του Βυζαντίου, πολιούχου της Μυτιλήνης.

Από τους Ταξιάρχες (Καγιάνι), και από άλλα υψώματα στα νότια της πόλης, θα έχετε  πανοραμική θέα της πόλης, η οποία διαθέτει και αρκετά πάρκα και πλατείες που λειτουργούν ως χώροι αναψυχής, όπως το πάρκο Αγίας Ειρήνης, ο Δημοτικός Κήπος, το πάρκο Καραπαναγιώτη, το πάρκο του Αγίου Ευδόκιμου στην περιοχή της Επάνω Σκάλας και το μικρό πευκόδασος κοντά στο Αγαλμα της Ελευθερίας, γνωστό ως «Τσαμάκια», δίπλα στην πλαζ του ΕΟΤ.

Οσο για τα αρχοντικά της Μυτιλήνης με τις μαρμάρινες σκάλες και τους μεγάλους κήπους,  θα τα συναντήσετε τόσο στη Σουράδα, περιοχή που συνδέει το αεροδρόμιο με την πόλη, όσο και στο Κιόσκι, κοντά στην Επάνω Σκάλα και στο Κάστρο. Πολλά απ' αυτά κατοικούνται ενώ άλλα έχουν μετατραπεί σε πολυτελείς ξενώνες.

Και αν θέλετε να κάνετε και μια βουτιά για να δροσιστείτε, κοντά στην πόλη είναι η πλαζ του ΕΟΤ στη νότια πλευρά του Κάστρου, οι «Καντίνες» δίπλα στο αεροδρόμιο, το Νησέλι (γνωστό και ως «Καρπούζι» από την ομώνυμη καντίνα που υπάρχει εκεί), η Χαραμίδα και ο Αγιος Ερμογένης (περίπου 20 χλμ. από  την πόλη). Στον παραλιακό δρόμο του αεροδρομίου είναι η Βίγλα, η Νεάπολη, ο Κράτηγος.

Στο Κάστρο

Χτισμένο επί Ιουστινιανού πάνω σε αρχαία ερείπια το Κάστρο της Μυτιλήνης εντυπωσιάζει με το μεσαιωνικό του χρώμα. Στο εσωτερικό του σώζονται η κατοικία των Γατελούζων, πολλές υπόγειες στοές, δεξαμενή, καταφύγιο ενώ ανάμεσα στα αξιοθέατα ξεχωρίζει το αρχαίο θέατρο στο λόφο της Αγίας Κυριακής, χωρητικότητας 15.000 θεατών. Για εσάς που θέλετε να έχετε μια εμπειρία περιήγησης στην περίμετρο του Κάστρου, ακολουθώντας τα ίχνη της βόλτας που λέγεται ότι προτιμούσε και ο Στρατής Μυριβήλης, μπορείτε να ξεκινήσετε από την προκυμαία του νότιου λιμανιού της πόλης (περίπου κοντά στην πλατεία Σαπφούς) και να κατευθυνθείτε προς το σύγχρονο Τελωνείο.

Συνεχίζετε προς τα Τσαμάκια, στα δεξιά σας (προς τη θάλασσα) θα δείτε ίχνη κτίσματος πάνω σε ένα βράχο, ο οποίος συνδέεται με ένα μικρό μονοπάτι με τη θάλασσα από κάτω. Συνεχίζοντας προς βορρά, βλέπετε θάλασσα και τις ακτές της Μικρά Ασίας, ενώ στα αριστερά θα συναντήσετε το εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη, κάτω από τα τείχη του Κάστρου. Στην περιοχή του Κάτω Κάστρου, θα δείτε παλιά μουσουλμανικά σπίτια και ένα αναστηλωμένο οθωμανικό λουτρό (Χαμάμ), τα τείχη του Κάτω και του Μεσαίου Κάστρου. Κάτω από τα τείχη του Μεσαίου Κάστρου υπάρχει το υπόγειο εκκλησάκι της Παναγίας Γαλατούσας, που κρύβεται μέσα στο βράχο.

Μπορείτε να επιστρέψετε προχωρώντας στην παραλία της Επάνω Σκάλας μέχρι τη βόρεια άκρη της οδού Ερμού, την οποία στη συνέχεια θα ακολουθήσετε επιστρέφοντας προς το νότιο λιμάνι. Ωρες λειτουργίας Κάστρου, καθημερινά 08.30 – 16.00, εκτός Τρίτης (τηλ. 25510 21365).

* AEGEAN REGGATA 2019, για 19η χρονιά, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 45 ιστιοπλοϊκών σκαφών από Ελλάδα και εξωτερικό, από τις 18 ως τις 24 Αυγούστου, η «Ρεγκάτα του Αιγαίου» ξεκινάει από τη Μυτιλήνη στις 19/8 στις 11 το πρωί με επόμενο λιμάνι το Πλωμάρι (25 ν.μ.). Στις 20/8 ελεύθερη μέρα, στις 21/8 αναχώρηση για Ψαρά (48 ν.μ.), στις 23/8 Ψαρά – Οινούσες (35 ν.μ.) με την τελετή λήξης στις 24/8. Την Κυριακή 18/8 υποδοχή πληρωμάτων με συναυλία με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο, στην πλαζ Τσαμάκια (www.aegeanregatta.gr).

Info

-Πώς θα πάτε: Αεροπορικώς από Αθήνα και Θεσσαλονίκη στο αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης (8 χλμ. από την πόλη). Ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά με το ταξίδι να διαρκεί 11-12 ώρες και από Καβάλα με το ταξίδι να διαρκεί 7-10 ώρες.

Tips

-Μουσεία: Αρχαιολογικό κοντά στη Λέσχη, ώρες λειτουργίας 08.30 – 16.00, εκτός Τρίτης (τηλ. 22510 40223), Εκκλησιαστικό, απέναντι από το ναό του Αγίου Θεράποντα, Ούζου στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Αποσταγμάτων (Παγανή Μυτιλήνης) μία γωνιά  αποκλειστικά για την ιστορία του ούζου, αναπαράσταση ενός τυπικού καφενείου (τηλ. 22510 23700, www.eva-distillery.gr), Θεόφιλου στη Βαρειά (4 χλμ.), με πίνακες του Ελληνα λαϊκού ζωγράφου (τηλ. 22510 41644), ώρες λειτουργίας Δευτέρα – Παρασκευή 08.30 – 14.30.

-Ιαματικά λουτρά: «Θέρμα» (6 χλμ.) με θέα στον Κόλπο της Γέρας και ώρες λειτουργίας καθημερινά 09.00 – 21.00 (τηλ. 22510 41503).

-Μοναστήρι Αγίου Ραφαήλ:  Στη Θερμή (14 χλμ.) το μοναστηριακό συγκρότημα το οποίο ανακατασκευάστηκε εις μνήμην των Αγίων Μαρτύρων, Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, αποτελείται από τον κυρίως ναό, το καθολικό, δυο πτέρυγες κελιά για τις μοναχές, αίθουσα υποδοχής, ξενώνες για φιλοξενία των επισκεπτών, την εκκλησία της Αγίας Μαγδαληνής, εκθετήριο βιβλίων της ηγουμένης (τηλ. 22510 71259).

-Λεσβιακό Καλοκαίρι 2019: Φέτος οι εκδηλώσεις ξεπερνούν τις 130. Απόψε, Κυριακή 11 Αυγούστου, στις 21.00, στο Κάστρο Μυτιλήνης, θα παιχθεί η θεατρική παράσταση «Μαρία Πενταγιώτισσα» του Μποστ, σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη. Επίσης, σήμερα (11/8), θα γίνει αγώνας δρόμου «Ειρηνοδρομία», διαδρομή Σκουτράρος- Αναξος, και θα ακολουθήσει γλέντι με μουσική και χορό στην πλατεία Σκουτάρου. Γιορτή «Πλωμάρι και Ξενιτιά» στη μαρίνα Πλωμαρίου. Την Κυριακή 18/8 αναβίωση παραδοσιακού γάμου στο Σίγρι στις 19.00.

- Τοπικά προϊόντα/γεύσεις: Ελαιόλαδο, λαδοτύρι, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, αλίπαστα (λακέρδα, γαύρος μαριναρισμένος, αντσούγια, σαρδέλα Καλλονής), ντολμαδάκια (γιαπράκια), κολοκυθολούλουδα γεμιστά με ρύζι και μυρωδικά, χταπόδι λιαστό ή μαγειρευτό, γκιουζλεμέδες (χειροποίητα τηγανισμένα πιτάκια με φέτα, μυζήθρα ή/και λαδοτύρι, μυρωδικά -κυρίως δυόσμο), αγριοσπαράγγια με αυγά, σφουγγάτο (κολοκυθο-ομελέτα), σουγάνια (κρεμμύδια γεμιστά με κιμά, ρύζι, μυρωδικά, ντομάτα), κρεατικά, ούζο, κρασί, μέλι, γλυκά κουταλιού και ταψιού, παστέλια, αμυγδαλωτά κτλ.

ταξίδια ΕλλάδαΜυτιλήνη