Travel|01.09.2019 08:11

Αράχωβα: Τρέχοντας σε καλντερίμια και δάση

Ντέπη Χιωτοπούλου

Στην Αράχωβα, ορεινή κωμόπολη του νομού Βοιωτίας, σκαρφαλωμένη στα 950 μ., στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού, αθλητές και μη, τρέχουν σήμερα, στο πλαίσιο του 5ου Arachova Trail.

«Σκοπός του αγώνα, στο πλαίσιο του αθλητικού τουρισμού, είναι να παρακινήσει τους νέους κοντά στον αθλητισμό, να αναδειχθεί το φυσικό κάλλος της περιοχής, να διαδοθεί το ορεινό τρέξιμο και παράλληλα να βοηθήσει την τοπική οικονομία» αναφέρει στο «ΕτΚ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Χιονοδρόμων Ορειβατών (ΣΧΟ) Αράχωβας Νίκος Κόρμπος, ο σύλλογος του οποίου ηγείται, μετράει περισσότερα από 50 ενεργά μέλη.

Ο Ορεινός Ημιμαραθώνιος 21 χλμ. ξεκινάει, σήμερα Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου, στις 09.30 το πρωί από το Γυμνάσιο Αράχωβας, σε υψόμετρο 950 μ., με τους αθλητές να διασχίζουν το χωριό μέχρι το Λαογραφικό μουσείο. Από εκεί θα κατευθυνθούν ανατολικά για τα επόμενα 5 χιλιόμετρα όπου θα υπάρχει και ο 1ος σταθμός ανεφοδιασμού Παναγιωτού (+890 μ.). Στη συνέχεια θα κατευθυνθούν βόρεια μέχρι το 11ο χιλιόμετρο της διαδρομής, όπου θα συναντήσουν τον 2ο σταθμό ανεφοδιασμού Μάνα (+ 1.540 μ.). Θα συνεχίσουν δυτικά για τα επόμενα 4 χιλιόμετρα μέχρι τον 3ο σταθμό ανεφοδιασμού Βλαχόλακκα (+ 1.650 μ.), στο 15ο χιλιόμετρο της διαδρομής. Η διαδρομή διασχίζει τον ορεινό όγκο που υψώνεται βόρεια της Αράχωβας με κορυφή τον ‘Πετρίτη’ (+ 1.924 μ.). Το υψηλότερο σημείο διαδρομής βρίσκεται στο 14ο χιλιόμετρο με υψομετρική + 1.880 μ. Η διαδρομή θα  συνεχιστεί  με κατεύθυνση νοτιοδυτική-νότια μέχρι τον 4ο σταθμό ανεφοδιασμού Λιγκερίσος (+ 1.150 μ.), στο 20ο χιλιόμετρο και στη συνέχεια θα συναντήσουν το Ιστορικό Πεδίο της Μάχης της Αράχωβας, το οποίο  και θα διασχίσουν για να εισέλθουν στο χωριό. Αφού διασχίσουν τον Εγκάρσιο – τα περίφημα σκαλοπάτια που οδηγούν στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου-, και μέσα από τα καλντερίμια του χωριού θα καταλήξουν στο σημείο εκκίνησης -το γυμνάσιο-, όπου και θα τερματίσουν.

Το όριο τερματισμού για τον ημιμαραθώνιο αλλά και για τον Ορεινό Αγώνα Δρόμου 11 χλμ. είναι οι 5 ώρες.

Αγώνες βουνού και δρόμου 11, 6 και 1 χλμ.

Και αν δεν αντέχετε τα 21 χλμ., οι υπεύθυνοι του 5ο Arachova Trail, έχουν φροντίσει να εντάξουν διαδρομές και με λιγότερα χιλιόμετρα. Ετσι λοιπόν, ο Ορεινός Αγώνας Βουνού 11 χλμ. ξεκινάει στις 10 το πρωί, με σημείο εκκίνησης και τερματισμού το γυμνάσιο, και θετική υψομετρική διαφορά τα 435 μ.

Ακολουθεί ο αγώνας δρόμου 6 χλμ., με ώρα εκκίνησης στις 10.30 π.μ., με τα πρώτα δύο χιλιόμετρα να είναι κατηφορικά, στη συνέχεια ακολουθεί μια παρατεταμένη ανηφόρα περίπου 1,5 χιλιομέτρου, και μετά από μικρές ανηφόρες - κατηφόρες οι αθλητές εισέρχονται πάλι στο χωριό και τερματίζουν στο γυμνάσιο Αράχωβας μέσα από καλντερίμια.

Σ’ ότι αφορά τον αγώνα δρόμου Παίδων 1 χλμ., συμμετέχουν περισσότερα από 100 παιδιά. «Tην 1η χρονιά δεν είχαμε παιδικό αγώνα’ με το που τον εντάξαμε, τα παιδιά το περιμένουν πώς και πώς» λέει χαρακτηριστικά στο «ΕτΚ» ο κ. Κόρμπος προσθέτοντας ότι έχουν καταφέρει να μυήσουν αρκετό κόσμο, στο δρομικό τρέξιμο. Ο παιδικός αγώνας ξεκινάει στις 10.40 π.μ., και δικαίωμα συμμετοχής, η οποία είναι δωρεάν, έχουν όλα τα παιδιά του Δημοτικού (http://arachovatrail.weebly.com).

Αξιοθέατα

Κατά την παραμονή σας στην Αράχωβα, πέρα από το εάν θα συμμετέχετε ή θα είστε απλοί θεατές στον 5ο Arachova Trail, αξίζει να τριγυρίσετε στα στενά σοκάκια και τις πλατείες της ορεινής κωμόπολης, να ανεβείτε – ή να κατεβείτε- τον Εγκάρσιο με τα 264 σκαλοπάτια που οδηγούν στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου – πολιούχου του τόπου-, να απολαύσετε τη θέα από το προαύλιο του ναού, να επισκεφτείτε το λαογραφικό μουσείο που στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο (τηλ. 22670 31630), να φωτογραφηθείτε με φόντο τον απόκρημνο βράχο με το ρολόι του 18ου αιώνα στη είσοδο της πόλης, να γευτείτε την τοπική κουζίνα όπως ψητά κρεατικά στη σούβλα και στη σχάρα, τυροκομικά με δημοφιλέστερη τη φορμαέλλα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης αλλά και φέτα Παρνασσού, οψιμοτύρι κ.ά., χυλοπίτες, ελιές, πίτες, γλυκά (καρυδάτο, ροζιέ, γαλακτομπούρεκο, πούρο Αράχωβας κ.ά.), να πιείτε μπρούσκο κρασάκι.

*Κοντινές διαδρομές με αφετηρία σας την Αράχωβα, στους Δελφούς (10 χλμ.) Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO (τηλ. 22650 82312,3), στο Σπήλαιο του Πανός ή Κωρύκειο Αντρο (στο 7ο χλμ. Αράχωβας – Επταλόφου, στην τοποθεσία Καλύβια Λιβαδίου, υπάρχει σήμανση), στην ιερά μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιερουσαλήμ ή «Γερσαλή» (τηλ. 22610 52230) κοντά στο χωριό Δαύλεια Βοιωτίας (5 χλμ.), στο Λιβάδι (8 χλμ.), στην Επτάλοφο ή Αγόριανη (25 χλμ.) κτλ. Σ’ ότι αφορά τα χιονοδρομικά κέντρα Παρνασσού, για εκεί, κάντε ακόμη υπομονή!

Info

-Απόσταση: Από Αθήνα ακολουθείτε τη διαδρομή για Θήβα, Λειβαδιά, Αράχωβα (2 ώρες) διανύοντας 175 χλμ. μέχρι τον τελικό σας προορισμό. Από Θεσσαλονίκη, η χιλιομετρική απόσταση είναι στα 369 χλμ., ακολουθώντας την Εθνική οδό για Αθήνα, μετά τη Λαμία, έξοδος για Μπράλο (298 χλμ.) και συνεχίζετε για τον τελικό σας προορισμό (4 ώρες). Αλλη επιλογή είναι να φτάσετε με το τρένο μέχρι τη Λειβαδιά, και στη συνέχεια οδικώς (33 χλμ.). 

-Διαμονή: Στην περιοχή θα βρείτε πολυτελή ξενοδοχεία, ξενώνες, σαλέ, οικογενειακές επιχειρήσεις για όλα τα βαλάντια.

Tips

-Συμμετοχές: Στον 5ο Arachova Trail συμμετέχουν 120 αθλητές για τον ημιμαραθώνιο των 21 χλμ., 140 για τα 11 χλμ., 70 για τα 6 χλμ. και περισσότερα από 100 παιδιά για τον παιδικό αγώνα.

-Σήμανση και ασφάλεια διαδρομών: Oλες οι διαδρομές είναι σηματοδοτημένες ως προς την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθηθεί καθώς και χιλιομετρικά. Στον αγώνα θα υπάρχει διαθέσιμος ιατρός για την παροχή πρώτων βοηθειών καθώς επίσης και κλιμάκιο της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.
Στους σταθμούς ανεφοδιασμού θα βρίσκονται κριτές του αγώνα που θα ελέγχουν την ομαλή διεξαγωγή του.

-Σταθμοί ανεφοδιασμού: Σε όλους τους σταθμούς θα παρέχεται νερό και ισοτονικό για την ενυδάτωση των αθλητών, αλμυρά και γλυκά σνακ καθώς και φρέσκα φρούτα. Στον τερματισμό θα υπάρχει μπουφές με νερό, χυμούς, αναψυκτικά και διάφορα σνακ.

-Απονομές Επάθλων: Σε κάθε αγώνα υπάρχουν δυο κατηγορίες (Ανδρών - Γυναικών). Θα βραβευθούν οι τρεις πρώτοι κάθε κατηγορίας με το έπαθλο να είναι από κλαδί ελιάς επιμεταλλωμένο, πάνω σε ξύλινη ελάτινη βάση, ενώ για τους αθλητές που θα τερματίσουν θα παραλάβουν αναμνηστικό φτιαγμένο με έλατο Παρνασσού. Οι απονομές επάθλων θα πραγματοποιηθούν στις 14.00.

-Χυλοπίτα Πάρτι: Να σημειώσουμε ότι, χθες, Σάββατο 31 Αυγούστου, στο προαύλιο του γυμνασίου Αράχωβας, έγινε η τεχνική ενημέρωση για τον σημερινό αγώνα, από τον πρόεδρο του ΣΧΟ Αράχωβας Νίκο Κόρμπο, και ακολούθησε χυλοπίτα πάρτι με χυλοπίτες Αράχωβας, φορμαέλλα, οψιμοτύρι και μπύρα για τους αθλητές και παρευρισκόμενους, υπό τους ήχους σαξόφωνου και άλλων μουσικών οργάνων.

ημιμαραθώνιοςταξίδια ΕλλάδαΑράχωβα