Travel|08.09.2019 18:27

Φεστιβάλ Δράμας: Η έβδομη τέχνη δίνει ραντεβού στην πόλη των πάρκων (pics)

Ντέπη Χιωτοπούλου

Στη Δράμα, στο βορειοανατολικό άκρο της χώρας μας, η οποία περικλείεται από τα όρη της Ροδόπης στα βόρεια, του Παγγαίου στα νότια, του Ορβηλου και του Μενοικίου στα δυτικά και της Λεκάνης στα ανατολικά, κάτι «τρέχει», τώρα το Σεπτέμβριο. Δεν είναι άλλο από το φεστιβάλ θεσμό, εδώ και 42 συναπτά έτη, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, με ελληνικές ταινίες μικρού μήκους, και με τη συμμετοχή Ελλήνων και Κύπριων σκηνοθετών.

Στο κέντρο της πόλης, το ενδιαφέρον τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών, προσελκύει το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, που απλώνεται σε 60 περίπου στρέμματα και σχηματίζει πανέμορφη λίμνη με πάπιες και κύκνους να λικνίζονται στα ήρεμα νερά της. Οι ειδυλλιακές βόλτες διασχίζοντας ξύλινα γεφύρια και μονοπάτια, ανάμεσα σε τρεχούμενα νερά και πλούσια βλάστηση συμπληρώνουν το πανέμορφο σκηνικό.

Δεν είναι τυχαίο, το ότι το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας έχει συμπεριληφθεί  στα 60 ομορφότερα πάρκα της Ευρώπης, στα πλαίσια του προγράμματος Culture 2000. Στη δε τοποθεσία, υπάρχουν και νερόμυλοι, καπναποθήκες – πέντε στο σύνολο οι οποίες κρίθηκαν διατηρητέα μνημεία και μία από αυτές, η καπναποθήκη Σπήρερ ή Αυστροελληνικής, έχει μετατραπεί σε πολυτελές ξενοδοχείο-, ταβερνούλες κτλ.

Άλλη μια όαση στο κέντρο της πόλης είναι ο δημοτικός κήπος με άφθονο πράσινο και τρεχούμενα νερά, σιντριβάνια και καρδιές με εκατοντάδες κλειδαριές, ως ένδειξη αιώνιας αγάπης που υπόσχονται μεταξύ τους αγαπημένα ζευγάρια! Ο δημοτικός κήπος είναι το σημείο, που κάθε χρόνο, εδώ και 15 έτη, στήνεται το χριστουγεννιάτικο χωριό, η επιτυχημένη «Ονειρούπολη» με πλήθος δραστηριοτήτων, καθώς επίσης και εκθέσεις όπως η ανθοέκθεση και η έκθεση βιβλίου.

Οι καπναποθήκες

Κατά την παραμονή σας στη Δράμα περιηγηθείτε γύρω από το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, με την ομώνυμη εκκλησία, τις παλιές διώροφες κατοικίες, τις ερειπωμένες καπναποθήκες, τους νερόμυλους ή υδρόμυλους που στις μέρες μας σώζονται τρεις. Η οδός Βενιζέλου, ο πλέον εμπορικός δρόμος τις δεκαετίες του ’50 και ’60, σήμερα προσελκύει τον κόσμο με τα μπαράκια και τις ταβερνούλες της.

Στην περιοχή που αποτελεί το ιστορικό κέντρο της Δράμας και την παλιά χριστιανική συνοικία, μεταξύ άλλων, θα δείτε τη βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Σοφίας του 10ου αι., η οποία στην περίοδο της τουρκοκρατίας μετατράπηκε σε τζαμί («Μπέη Τζαμί») ενώ υπάρχουν υπολείμματα των βυζαντινών τειχών όπου σώζονται τμήματα έξι πύργων.

Το ανακαινισμένο παραδοσιακό καφενείο της πόλης, που στεγάζει στον όροφο τη δημοτική αίθουσα τέχνης «Ελευθερία», το βυζαντινό εκκλησάκι των Ταξιαρχών, ο ναός του Αγίου Νικολάου -το «Εσκί Τζαμί» στην περίοδο της τουρκοκρατίας-, το τέμενος, πιθανώς το «Κουρσαμλή Τζαμί», η πλατεία Ελευθερίας – η κεντρική πλατεία της πόλης, πού πήρε τη σημερινή της μορφή το 1915, όταν κάηκαν ξύλινες παράγκες που καταλάμβαναν το χώρο της- με την προτομή του 20χρονου Μακεδονομάχου Αρμεν Κούπτσιου που εκτελέστηκε από τους Τούρκους με απαγχονισμό, το μπρούντζινο άγαλμα της Νίκης της Δράμας, ύψους 3,80 μέτρων,  επιβλητικό μνημείο που κατασκευάστηκε από τον διεθνούς φήμης Δραμινό καλλιτέχνη Παύλο Κουγιουμτζή κτλ. συμπεριλαμβάνονται στα αξιοθέατα της πόλης.

42ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ, 15-21 Σεπτεμβρίου, με 60 συνολικά παραγωγές να προβάλλονται και να διαγωνίζονται καθημερινά, στον κινηματογράφο «Ολύμπια» και στο Δημοτικό Ωδείο. Να σημειώσουμε, ότι φέτος είχαν κατατεθεί 240 αιτήσεις, αριθμός ρεκόρ για το φεστιβάλ, εκ των οποίων οι 190 ήταν ταινίες μυθοπλασίας, 30 ντοκιμαντέρ, 16 πειραματικές και 4 κινούμενα σχέδια. Οι 72 ταινίες ήταν σπουδαστικές, ενώ από τους 267 σκηνοθέτες που υπέβαλαν συμμετοχή, 41 γύρισαν την ταινία τους στο εξωτερικό (Έλληνες του Κόσμου). Επίσης, 16-20 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθεί το 6ο Drama Pitching Lab, όπου σε εξειδικευμένα μαθήματα οι εκπαιδευτές του Φεστιβάλ θα  προετοιμάσουν νέους σκηνοθέτες και παραγωγούς, επιλεγμένους από όλον τον κόσμο, με σκοπό την άρτια παρουσίαση του σχεδίου τους για ταινία μικρού μήκους, έως 20 λεπτά. Το 5ο Βαλκανικό Πανόραμα με επίκεντρο τη Σλοβενία 17 και 20/9, το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ, τα Κινηματογραφικά Αφιερώματα κ.ά. συμπεριλαμβάνονται στις δράσεις του Φεστιβάλ (www.dramafilmfestival.gr).

Info

-Πώς θα πάτε: Από Αθήνα ακολουθείτε την εθνική οδό για Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια την Εγνατία οδό για Δράμα. Συνολικά θα διανύσετε περίπου 700 χλμ. Αλλη επιλογή είναι αεροπορικώς στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» στη Χρυσούπολη Καβάλας και στη συνέχεια οδικώς (67 χλμ.). Από Θεσσαλονίκη τα χιλιόμετρα που θα ‘γράψει’ το κοντέρ αγγίζουν τα 150 χλμ. Αλλη επιλογή είναι να φτάσετε με το τρένο.

-Πού θα μείνετε: Τόσο στην πόλη όσο και στη γύρω περιοχή, θα βρείτε αξιοπρεπή ξενοδοχεία για ευχάριστη διαμονή. Στα συν της πόλης, η πολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα, πρώην πενταόροφη καπναποθήκη, που βρίσκεται μπροστά στον υδροβιότοπο και τις πηγές της Αγίας Βαρβάρας.

Tips

-Αρχαιολογικό μουσείο: Καλύπτει την ανθρώπινη παρουσία στο νομό από τη Μέση Παλαιολιθική Εποχή μέχρι τους νεότερους χρόνους (1913) και στις αίθουσες του εκτίθενται ευρήματα από νομάδες κυνηγούς, γλυπτά, νομίσματα, αγγεία, επιτύμβια μνημεία από τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους κτλ. Ωρες λειτουργίας 08.00 – 15.00, εκτός Τρίτης (τηλ.: 25210 – 31365).

-Σπήλαιο πηγών Αγγίτη (Μααρά): Στο δρόμο για Νευροκόπι, χιονοδρομικό κέντρο (24 χλμ.) το ποτάμιο σπήλαιο Αγγίτη με τη μορφή ενός σωληνοειδούς αγωγού, ενδιαφέροντες σταλακτίτες και ελάχιστους σταλαγμίτες λόγω της ροής του νερού, αλλά και τον υδροτροχό διαμέτρου 8 μ. που κάποτε ήταν ξύλινος, ενώ τώρα σιδερένιος, λειτουργεί  Δευτέρα - Σάββατο 10.30 - 17.00, Κυριακή και αργίες 10.00 – 17.30 (τηλ. 25220 60460).

-Οινοποιεία: Ο δραμινός αμπελώνας απλώνεται σε περίπου 5.500 στρέμματα, όπου καλλιεργούνται ελληνικές και ξένες ποικιλίες με το Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Ασύρτικο, Λημνιό κ.ά. να είναι οι βασικές. Στην περιοχή της Δράμας (Αγορά, Αδριανή, Μικροχώρι, Κοκκινόγεια, Αγιος Αθανάσιος, Προσοτσάνη) δραστηριοποιούνται αρκετά οινοποιεία, και τα περισσότερα είναι επισκέψιμα.  

-Τοπικά προϊόντα/γεύσεις: Κρασί προϊόν ΠΓΕ, τσίπουρο, αποστάγματα, πατάτες Νευροκοπίου προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης, λουκάνικα Βώλακα, καραμανλίδικα, λουκάνικα πέταλο με μπαχάρια, τυροκομικά, φασόλια, αλλαντικά (παστουρμάς, σαλάμια, μορταδέλα, καπνιστό χοιρομέρι, καπνιστή πανσέτα κτλ.),  χειροποίητα ζυμαρικά, γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες, πέστροφα, χαλβάς Κυργίων, άγριο κυνήγι, σουτζούκια (πολίτικο, καραμανλίδικο, παρμάκ σουτζούκ), παστουρμαδόπιτα κ.ά.

Δράμα42ο φεστιβάλ ταινιών μιικρού μήκουςταξίδια Ελλάδα