Travel|08.10.2019 17:25

Εκδρομές για την 28η Οκτωβρίου: Μαγευτικά τοπία σε θάλασσα και βουνό

Ντέπη Χιωτοπούλου

Στο Γαλαξίδι, στο νομό Φωκίδας, σ’ αυτήν την παραθαλάσσια ναυτική και πανέμορφη κωμόπολη, θα ευχαριστηθείτε βόλτες στα στενά δρομάκια και στα δυο λιμάνια –την Αγορά και το Χηρόλακα-, θα επισκεφτείτε τα μουσεία (σ.σ. το ναυτικό ιστορικό μουσείο με ναυτικά εκθέματα και αρχαιολογικά ευρήματα), θα θαυμάσετε τα Γαλαξιδιώτικα αρχοντικά με τις κεραμιδένιες στέγες, θα ατενίσετε τη θάλασσα, θα γλυκαθείτε με τα Γαλαξιδιώτικα γλυκά!

Είναι και οι εκκλησίες του Αγ. Νικολάου, στην κορυφή του λόφου, και της Αγ. Παρασκευής ο παλαιότερος ναός του Γαλαξιδίου (1667), στο δάπεδο του οποίου είναι χαραγμένο το «Ηλιοτρόπιο - Ζωδιακός κύκλος» από τον καραβοκύρη και καπετάνιο, μύστη της αστρονομίας Ηλία Σκούρτη, το 1911. Ο τάφος του Λοκρού, ο Μύλος απέναντι από το λιμάνι, το διεθνές μνημείο της «Γυναίκας του Ναυτικού» κ.ά. συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στα αξιοθέατα της κουκλίστικης κωμόπολης με την πλούσια ιστορία και τη ναυτική παράδοση.

Στα σοκάκια στο όμορφο Γαλαξίδι (φωτ. Ντέπυ Χιωτοπούλου)

Και αν έχετε χρόνο και διάθεση, ανεβείτε και στη μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (4,5 χλμ.) απ’ όπου θα απολαύσετε πανοραμικά την όμορφη πολιτεία και την ευρύτερη περιοχή, πηγαίνετε και στους Δελφούς (31 χλμ.) με τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο με τα σπουδαία ευρήματα (τηλ. 22650 82312,3).

Από Αθήνα θα διανύσετε 214 χλμ. ακολουθώντας την Εθνική οδό για Λαμία, θα βγείτε στον κόμβο Κάστρου, και θα συνεχίσετε στην παλιά εθνική οδό για Δελφούς, Ιτέα, μέχρι τον τελικό σας προορισμό. Από Θεσσαλονίκη, το Γαλαξίδι απέχει περίπου 400 χλμ.

T
T
 
T

Γαλήνιες λίμνες και οροπέδια

Στην Ορεινή Κορινθία, περιοχή πλούσια σε μύθους, αλλά και φυσικό περιβάλλον και διαδρομές ανάμεσα σε πυκνά ελατοδάση, στο διάβα των οποίων θα συναντήσετε όμορφα χωριά, με πετρόχτιστους ξενώνες, πλατειούλες και ταβερνάκια με σούβλες και τυροκομικά και πατάτες Φενεού, απολαμβάνοντας το κρασάκι σας πλάι στη θαλπωρή από το τζάκι.

Στη βορειοανατολική πλευρά της Πελοποννήσου, θα περιηγηθείτε στο οροπέδιο του Φενεού, που ξεδιπλώνεται ανάμεσα στη Ζήρεια και το Χελμό. Σε υψόμετρο 900 μέτρων, στην Αρχαία Φενεό, ξεπροβάλλει η τεχνητή λίμνη Δόξα, περιτριγυρισμένη από έλατα, στο κέντρο της οποίας, πάνω σε μια λωρίδα γης, θα δείτε το εκκλησάκι του Αγ. Φανουρίου. Θα επισκεφτείτε και το ιστορικό μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου με την υπέροχη θέα, θα κεραστείτε και γλυκό του κουταλιού.

Σ’ ότι αφορά τα χωριά της περιοχής, ο πετρόχτιστος Φενεός, σε υψόμετρο 920 μ., είναι σκαρφαλωμένος στις ανατολικές πλαγιές των Αροανίων, γνωστός και ως Συβίστα. Η Μοσιά, οικισμός χτισμένος στις δυτικές πλαγιές του Γερόντιου όρους, το Μεσινό στην ανατολική πλευρά της λεκάνης του Φενεού, η Γκούρα, στα 950 μ., κεφαλοχώρι της περιοχής, στις δυτικές πλαγιές της Ζήρειας, με όμορφη πλατεία, αρχοντικά, ξενώνες και καφενεία, πιο πάνω το Στενό (3 χλμ.) με την εκκλησία της Αγ. Μαρίνας στην πλατεία και το αιωνόβιο πλατάνι, η Παναγία των Βράχων εκκλησάκι χτισμένο στη σκιά ενός τεράστιου βράχου, στο δρόμο για Ανω και Κάτω Ταρσό, το Πανόραμα στα 1.000 μ., το  Μάτι (Γκιόζα) γνωστό από τη μυθολογία κτλ. συμπεριλαμβάνονται στην ατζέντα με τις αποδράσεις της ημέρας.

Και αν έχετε χρόνο και διάθεση, επισκεφτείτε και το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας (36 χλμ. από Κιάτο), μέλος του Δικτύου Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (τηλ. 27470 22296).

Από Αθήνα ακολουθείτε την Ολυμπία οδό για Κόρινθο, βγαίνετε στην έξοδο για Κιάτο (110 χλμ.) και συνεχίζετε στην επαρχιακή οδό που θα σας οδηγήσει στο Οροπέδιο του Φενεού. Από Κιάτο η απόσταση για Γκούρα είναι περίπου 50 χλμ. Από Θεσσαλονίκη υπολογίστε 660 χλμ. 

T
T
T

Σε λιβάδια και ελατοδάση

Στον ορεινό όγκο των Τρικάλων, στους δημοφιλείς προορισμούς, την Ελάτη και το Περτούλι, τοποθεσίες μέσα στα έλατα, θα απολαύσετε διαδρομές στη φύση, στα περίφημα Περτουλιώτικα Λιβάδια, αλλά και στα γύρω χωριά.

Στην Ελάτη, στα 900 μ. στις πλαγιές του Κόζιακα, περιτριγυρισμένη από έλατα, περιηγηθείτε στα σοκάκια του χωριού με τα μαγαζάκια με τα είδη λαϊκής τέχνης, τα βότανα και τα παραδοσιακά προϊόντα, γευτείτε τοπικές λιχουδιές, ξεκουραστείτε στους ξενώνες και τα ξενοδοχεία με τη «ζεστασιά» που αναδύουν. 

Γενική άποψη της Ελάτης (φωτ. Ντέπυ Χιωτοπούλου)
T
T
 

Χαρείτε τη διαδρομή μεταξύ Ελάτης και Περτουλίου, όπου τα πυκνά δάση διακόπτονται από τα υπέροχα λιβάδια με τα ρυάκια και τις λιμνούλες και δημιουργούν εντυπωσιακές εικόνες. Κάπου στη διαδρομή, στο 8ο χλμ., θα συναντήσετε και το χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής (σ.σ. κρατήστε διάθεση για τον χειμώνα!) ενώ απέναντι εκτείνονται τα Περτουλιώτικα λιβάδια.

Στη διαδρομή σας είτε συνεχίζετε για Περτούλι, Νεραϊδοχώρι, Ασπροπόταμο είτε στρίβετε προς Καλαμπάκα (37 χλμ.), Χρυσομηλιά (7 χλμ.) κτλ.  

Το Περτούλι είναι ένα όμορφο αρχοντοχώρι, σε μια τοποθεσία γεμάτη έλατα, σε υψόμετρο 1.150 μ., με αξιόλογη τουριστική υποδομή. Εξερευνήστε και τα γύρω χωριά, το Νεραϊδοχώρι (3 χλμ. από Περτούλι), την Πύρρα, τη Δέση (σ.σ. πάνω στον κεντρικό δρόμο, θα δείτε το προσκύνημα του Αγίου Νικολάου Ασφάκας Ασπροποτάμου με την αγιογραφία του αγίου), πιο πέρα συνεχίζετε για τον Ασπροπόταμο και τα χωριά του, ενώ από τη διχάλα ο δρόμος αριστερά πηγαίνει προς Γαρδίκι και Αθαμανία.

T
 
T

Σ’ ότι αφορά την κωμόπολη της Πύλης, στην είσοδο ενός φαραγγιού που χωρίζει τα όρη Ιταμος και Κόζιακα, στην περιοχή υπάρχουν αξιόλογα μνημεία όπως το μοναστήρι της Γκούρας (4 χλμ.), το μοναστήρι του Αγίου Βησσαρίωνα στο Δούσικο, η Πόρτα Παναγιά δίπλα στον Πορταϊκό ποταμό κτλ.

Από Αθήνα ακολουθείτε την εθνική οδό για Λαμία, βγαίνετε στην έξοδο για Τρίκαλα και συνεχίζετε για τον προορισμό σας. Μέχρι την Ελάτη θα διανύσετε περίπου 360 χλμ. Από Θεσσαλονίκη τα χιλιόμετρα υπολογίζονται στα 260.

Πηλιορείτικη παράδοση και αρχοντιά

Στο Πήλιο, με τα 24 πανέμορφα χωριά του, στο νομό Μαγνησίας, στο κέντρο της Ελλάδας, σας προτείνουμε, μεταξύ άλλων, τον Αγιο Λαυρέντιο, στις νότιες πλαγιές, στα 600 μ., σε απόσταση 20 χλμ. από το Βόλο. Αυθεντικό χωριό, με αξιόλογη και ήπια τουριστική υποδομή, με λιθόστρωτα καλντερίμια και τουλάχιστον είκοσι κρήνες από τις οποίες τρέχει δροσερό νερό και με το τραγούδι του ρέματος του Βρύχωνα να σας χαλαρώνει.

Αρχοντικά, πλατείες, ξωκλήσια, ξενώνες, ταβερνάκια και καφενεία, συμπληρώνουν το σκηνικό του Αγίου Λαυρέντιου, όπου τα τελευταία 13 χρόνια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες διεξάγεται το «Μουσικό Χωριό» μεταμορφώνοντας τον σε τόπο καλλιτεχνικής συμβίωσης, μουσικής πράξης και εκπαίδευσης. Ο Αγιος Λαυρέντιος  συμμετέχει και στη δράση «Open Village» με ξεναγήσεις σε αρχοντικά, σπίτια και κτίσματα, από το παλαιότερο του 1700 μέχρι και σε νεότερα.

T
T
T

Στα must του Αγίου Λαυρέντιου κρατήστε και την επίσκεψη στο ομώνυμο μοναστήρι στην είσοδο του χωριού, και την ιππική βόλτα με τα άλογα του Παντελή Σπίνα (τηλ. 6973 718928). Οι μεζέδες, το τσιπουράκι στα μαγαζιά του χωριού αλλά και οι γύρω διαδρομές σε άλλα πηλιορείτικα χωριά (Αγ. Βλάσιος (18 χλμ.), Αγ. Γεώργιος Νηλείας (23 χλμ.), Πινακάτες (28 χλμ.), Βυζίτσα (30 χλμ.), Μηλιές (32 χλμ.) κ.ά.) θα γεμίσουν τις μέρες σας στο μαγευτικό Πήλιο.

Από Αθήνα ακολουθείτε την εθνική οδό για Θεσσαλονίκη, βγαίνετε είτε στον κόμβο Μικροθηβών (25 χλμ. σε επαρχιακή οδό) είτε στον κόμβο του Βελεστίνου (12 χλμ. σε επαρχιακή οδό) και συνεχίζετε για Βόλο (350 χλμ.) και για Αγ. Λαυρέντιο (+20 χλμ.). Από Θεσσαλονίκη θα διανύσετε συνολικά 224 χλμ.

Πέτρα και επιβλητικά βουνά

Στα Τζουμέρκα, στην Ηπειρο, στον ορεινό όγκο του νομού Ιωαννίνων, το ταξίδι θα σας συνεπάρει, εφόσον σας γοητεύει η άγρια ομορφιά! Στα Αθαμανικά Ορη -γνωστά και ως Τζουμέρκα-, θα περιηγηθείτε σε οικισμούς φωλιασμένους στις πλαγιές τους, κάτω από επιβλητικές κορυφές, σε ιστορικά πετρόχτιστα χωριά, θα περπατήσετε σε λιθόστρωτα μονοπάτια, θα φωτογραφηθείτε με φόντο τρεχούμενα νερά, καταρράκτες, θα επισκεφτείτε σπήλαια και μοναστήρια.

Κεφαλοχώρι των Τζουμέρκων, τα Πράμαντα (ή Πράμαντα) στα 850 μ. κάτω από την εντυπωσιακή κορυφή Στρογγούλα (2.107 μ.) με τη βρύση του «αράπη» στην πλατεία, την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής κτλ. Είναι και η μονή της Αγίας Παρασκευής, στο δρόμο για το χωριό Μελισσουργοί (ανήκει στο νομό Αρτας), όπου στην πλατεία λειτουργεί καφενείο - ταβέρνα για τσίπουρο και μεζέδες ενώ σ’ όλη την περιφέρεια του χωριού υπάρχουν πολλές πηγές.

T
T
T
T
T

Ακολουθώντας βόρεια κατεύθυνση από Πράμαντα, στο νομό Ιωαννίνων, θα περάσετε από το χωριό Χριστοί (7 χλμ.) και συνεχίζετε για Συρράκο (15 χλμ.) ή δεξιά για Μονή Κηπίνας (2 χλμ.) και Καλαρρύτες (11 χλμ.). Το Συρράκο και οι Καλαρρύτες είναι δυο ιστορικά βλαχοχώρια που αξίζει να αφιερώσετε χρόνο σ’ αυτά.

Στην περιοχή είναι και οι πεζοπορικές διαδρομές, και το  σπήλαιο Ανεμότρυπα 2 χλμ. πριν τα Πράμαντα (τηλ. 26590 62313), η επιβλητική μονή Κηπίνας χτισμένη μέσα σε σπηλιά ενός κάθετου βράχου, στο δρόμο για Καλαρρύτες, η κρεμαστή γέφυρα Γκόγκου στον Καλαρρύτικο (1932), το γεφύρι της Κουϊάσας κ.ά., το χωριό Καταρράκτης (27 χλμ. από Πράμαντα) με εντυπωσιακούς καταρράκτες (3 χλμ. από το χωριό) κτλ. Οσο για το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, το οποίο είχε καταρρεύσει τον Φεβρουάριο του 2015 λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών στην περιοχή, γίνονται εργασίες για την αποκατάστασή του.

Από Αθήνα ακολουθείτε την Ολυμπία οδό για Πάτρα, διασχίζετε τη γέφυρα Ρίο – Αντίρριο, συνεχίζετε στην Ιόνια οδό για Ιωάννινα, συνεχίζοντας για τον τελικό σας προορισμό. Να υπολογίζετε περίπου 420 χλμ. μέχρι τα Πράμαντα, ταξίδι 5 ωρών. Από Θεσσαλονίκη θα κάνετε 300 χλμ., ταξίδι τρεισήμισι ώρες.

Πήλιοταξίδια ΕλλάδαΟρεινή Κορινθία