Travel|14.10.2019 13:06

Πέντε ευρωπαϊκές πόλεις που αξίζει να επισκεφθείτε την 28η Οκτωβρίου

Ντέπη Χιωτοπούλου

Θα ρίξετε νόμισμα στη Φοντάντα ντι Τρέβι κάνοντας ευχή, θα περπατήσετε την εντυπωσιακή γέφυρα του Καρόλου, τι θα λέγατε για μια βιεννέζικη σοκολάτα ή μια κρουαζιέρα στα νερά του Δούναβη; Ταξιδεύοντας σε Ρώμη, Πράγα, Βιέννη, Βουδαπέστη, Παρίσι

Στην «Αιώνια Πόλη» -Αυθεντικός εσπρέσο και μουσεία

Η Ρώμη, μια πόλη - ανοιχτό μουσείο, πρωτεύουσα της Ιταλίας, που πραγματικά δεν θα χορταίνετε να βλέπετε εντυπωσιακά μνημεία, πλατείες (πιάτσες) και καθεδρικούς ναούς, κάστρα, βίλες αλλά και το επιβλητικό Κολοσσαίο, η ονομασία του οποίου προέρχεται από τον επιχρυσωμένο Κολοσσό του Νέρωνα, όπου παρουσιαζόταν ως ο θεός Ηλιος.

Εμπορικά καταστήματα και μπουτίκ με διάσημες φίρμες σχεδιαστών, τρατορίες και gelatterie για γευστικό ιταλικό παγωτό, εσπρέσο μπαρ για ένα εσπρεσάκι στα όρθια (al banco), πίτσα και μακαρονάδες, κρασί, βέσπες και Fiat 500αράκια. 

Στη Ρώμη, χτισμένη πάνω σε επτά λόφους, με το ιστορικό της κέντρο, τον ποταμό Τίβερη με τις εντυπωσιακές γέφυρες, το καταπράσινο πάρκο της Βίλα Μποργκέζε, τη Ρωμαϊκή Αγορά, το Κάστρο Sant’ Angelo, το ανεξάρτητο – και μικρότερο- κρατίδιο του Βατικανού, απολαύστε τη βόλτα σας, φωτογραφηθείτε με φόντο τις περίφημες πλατείες, την Πιάτσα Ναβόνα με την Fontana dei Quattro Fiumi, την Piazza Campo dei Fiori με οπωροκηπευτικά και λουλούδια, την Piazza della Rotonda με το Πάνθεον -το καλύτερα διατηρημένο κτίριο της αρχαίας Ρώμης-, την Piazza Barberini με τη Fontana delle Api (Κρήνη των Μελισσών), την Piazza del Popolo, την Piazza di Spagna (Ισπανικά Σκαλιά) με την εκκλησία Trinita dei Monti, αλλά και την αρχή μιας από τις ακριβότερες οδούς της πόλης, της Via Condotti, με φίρμες από επώνυμους οίκους μόδας.

Μια μέρα θα την αφιερώσετε στα κορυφαία μουσεία του κόσμου, στο Βατικανό, με τις θαυμάσιες συλλογές ανεκτίμητων έργων τέχνης και γλυπτικής, με την περίφημη Καπέλα Σιξτίνα μία από τις μεγαλύτερες πινακοθήκες στον κόσμο, με το αριστούργημα «Δευτέρα Παρουσία» του Μιχαήλ Αγγελου κτλ. Και βεβαίως θα επισκεφτείτε και τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου ενώ επίσης απαραίτητο είναι το πέρασμα από τη Φοντάντα ντι Τρέβι’ εκεί όπου θα ρίξετε ένα κέρμα, θα κάνετε ευχή, έτσι ώστε να επισκεφτείτε και πάλι την «αιώνια πόλη»!

Η Χρυσή Πόλη - Κρύσταλλα Βοημίας και η γέφυρα του Καρόλου

Η Πράγα, η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας, χτισμένη στον ποταμό Μολδάβα (Βλτάβα), στην κεντρική Βοημία, έχει αυτόν τον παραμυθένιο αέρα με το ιστορικό της κέντρο στην Παλιά Πόλη – μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO- με τα κουκλίστικα σπίτια, τους εντυπωσιακούς καθεδρικούς ναούς, το μεσαιωνικό δημαρχείο με το Αστρονομικό Ρολόι του 15ου αιώνα και την ‘παρέλαση’ των Αγίων Αποστόλων, την Εβραϊκή Συναγωγή, τον Πύργο Πυρίτιδας, την εντυπωσιακή βεβαίως γέφυρα -και βασικό αξιοθέατο της Πράγας- γέφυρα του Καρόλου με τα 30 αγάλματα δεξιά και αριστερά, η οποία συνδέει την Παλιά Πόλη με τη Μάλα Στράνα (Μικρό Μέρος) γειτονιά όπου γεννήθηκε και έζησε ο διάσημος Τσέχος συγγραφέας Γιαν Νερούντα.

Στο λόφο της Μάλα Στράνα και η Καστρούπολη (Χράντσανι) με τον γοτθικό καθεδρικό ναό του Αγίου Βίτου -το σημαντικότερο εθνικό μνημείο της Τσεχίας-, με εκπληκτικά βιτρό, το μοναστήρι Στραχόβ, το παλάτι Τσέρνιν, το Λορέτο, το Προεδρικό μέγαρο, το ναό του Αγίου Νικολάου κ.ά. Κοντά στο Κάστρο βρίσκεται και το γραφικό Χρυσό Σοκάκι (ο δρόμος των Αλχημιστών) που πήρε το όνομα του από τους χρυσοχόους που ζούσαν εκεί κατά τον 17ο αιώνα (σ.σ. εκεί έζησε για μερικούς μήνες ο Γερμανόφωνος εβραϊκής καταγωγής συγγραφέας Φραντς Κάφκα).

Απολαύστε τις βόλτες σας στην Παλιά και τη Νέα Πόλη (εκεί η πλατεία Βενσεσλάβ, το Κινούμενο Κτίριο γνωστό και ως Fred & Ginger κ.ά.), χορέψτε ακούγοντας τη μουσική των πλανόδιων καλλιτεχνών, παρακολουθήστε μια παράσταση Μαύρο Θέατρο -από τα δημοφιλέστερα θεάματα-, πιείτε τσέχικη μπίρα, αγοράστε μαριονέτες, κρύσταλλα Βοημίας, γκραβούρες με σχέδια της πόλης κτλ. Τι θα λέγατε και για μια κρουαζιέρα στον ποταμό Μολδάβα; Κατά τις βραδινές ώρες με τα κτίρια φωτισμένα θα είναι πιο εντυπωσιακά! Και αν διαθέτετε χρόνο και όρεξη, πεταχτείτε και μέχρι την λουτρόπολη Κάρλοβι Βάρυ (126 χλμ. από Πράγα), γνωστή για τις ιαματικές της πηγές σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον. 

Η πόλη του Γιόχαν Στράους - Μελωδίες, ανάκτορα και ο Δούναβης

Η Βιέννη, πρωτεύουσα της Αυστρίας, χτισμένη μεταξύ του Δούναβη και υψωμάτων, αποτελεί κομβικό σημείο ανάμεσα στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη. Πολλά και σημαντικά τα αξιοθέατα που θα δείτε στο ιστορικό της κέντρο, που αποπνέει αριστοκρατική ατμόσφαιρα, με τα ανάκτορα και τα παλάτια, την αναγεννησιακή Οπερα, τα ιστορικά ξενοδοχεία αλλά και τα ζαχαροπλαστεία και τα καφέ. Είναι η πόλη της μελωδίας, του βαλς του Γιόχαν Στράους με τον περίφημο «Γαλάζιο Δούναβη» και όχι μόνο. 

Θα περπατήσετε στον περίφημο πεζόδρομο της Karntner Strasse με τα πολυτελή καταστήματα, τα ζαχαροπλαστεία, τα ξενοδοχεία, τους πλανόδιους διασκεδαστές, τους πάγκους με ποικιλία από λουκάνικα κ.ά.

Σημείο συνάντησης η πλατεία Αγίου Στεφάνου (Stephansplatz) με τον ομώνυμο καθεδρικό ναό γοτθικού ρυθμού και με τη μεγαλύτερη καμπάνα της Αυστρίας, η οποία ζυγίζει 21 τόνους. Ο Στύλος της Πανώλης, οι πεζόδρομοι με επώνυμες βιτρίνες δεξιά και αριστερά, και τα κάθετα δρομάκια, η Michaelerplatz εκεί όπου βρίσκεται το αυτοκρατορικό ανάκτορο Χόφμπουργκ (σ.σ. το παλαιότερο τμήμα του Χόφμπουργκ είναι η Ελβετική Αυλή, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα) με τα αυτοκρατορικά διαμερίσματα, τα μουσεία, την Εθνική Βιβλιοθήκη, την Ισπανική Σχολή Ιππασίας (Σπάνισε Ράιτσουλε), το παλάτι Αλμπερτίνα (1871) με μια από τις καλύτερες συλλογές χαρακτικών και υδατογραφιών στην Ευρώπη είναι αξιοθέατα που θα δείτε κατά την επίσκεψή σας στη Βιέννη. Οπως επίσης, και τα δίδυμα μουσεία Φυσικής Ιστορίας και Ιστορίας της Τέχνης, το θέατρο Burgtheater, η συνοικία των Μουσείων, ο ζωολογικός κήπος, ο Πύργος του Δούναβη (Donauturm) το ψηλότερο κτίριο ύψους 252 μ., η Ρίνγκστρασε ή Ριγκ, μήκους 4,4 χλμ., το πάρκο Stadtpark με το επιχρυσωμένο άγαλμα του Γιόχαν Στράους να παίζει βιολί κ.ά.

Γευτείτε το βιεννέζικο σνίτσελ, λουκάνικα, τη φημισμένη ζάχερτορτε, πιείτε μια βιεννέζικη σοκολάτα, αφιερώστε και λίγο από τον χρόνο σας στη γειτονιά του Αυστριακού καλλιτέχνη Φρίντενσραϊχ Χαντερτβάσερ αλλά και στο Μπελβεντέρε τα επιβλητικά μπαρόκ ανάκτορα.

Στις όχθες του Δούναβη - Ιαματικά λουτρά και ουγγρικά βιολιά

Η Βουδαπέστη, πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, μια ενιαία πόλη μετά την Ενωση στις 17 Νοεμβρίου 1873 της Βούδα και της Πέστη, καταλαμβάνει και τις δυο όχθες του ποταμού Δούναβη.

Διασχίστε την εντυπωσιακή Γέφυρα των Αλυσίδων – την ομορφότερη από τις οκτώ γέφυρες της πόλης- και θα φτάσετε στη δυτική πλευρά, στην παραμυθένια Βούδα, με την Καστρούπολη, το τείχος του Προμαχώνα, το Βασιλικό Ανάκτορο, την εκκλησία του Αγίου Ματθία, τον Προμαχώνα των Ψαράδων με τους επτά κωνικούς πύργους, το Λόφο Γκέλερτ με το μνημείο του Αγίου Γκέλερτ, την Ακρόπολη με το μνημείο της Απελευθέρωσης (ή Ελευθερίας), τα λιθόστρωτα δρομάκια, την πανοραμική θέα κτλ.

Στην ανατολική πλευρά της πόλης η Πέστη, με το πάρκο Roosevelt Τer, κοντά στο οποίο λειτουργούν φημισμένες ξενοδοχειακές αλυσίδες, ενώ από την άλλη πλευρά του πάρκου, στις όχθες του Δούναβη, βρίσκεται το μεγαλοπρεπές Κοινοβούλιο (Orszaghaz), το μεγαλύτερο κτίριο στην Ουγγαρία με μήκος 268 μέτρα.

Η Βασιλική του Αγίου Στεφάνου –ο  μεγαλύτερος ναός της πόλης-, η πλατεία Vorosmarty με ένα από τα παλαιότερα και πλέον κλασικά ζαχαροπλαστεία -το «Gerbeaud» (Ζερμπώ)-, η κεντρική πολυσύχναστη λεωφόρος Andrassy μήκους 6 χλμ. την οποία διασχίζει το τραμ, η Κρατική Οπερα (επί της Andrassy 22), η οποία λειτουργεί από το 1884, το Πάρκο της Πόλης, η Πλατεία Ηρώων (Hosok Tere) με το μνημείο της χιλιετίας και σύμπλεγμα επτά αγαλμάτων των κατακτητών Μαγυάρων, ο περίφημος πεζόδρομος Vaci Utca με εμπορικά καταστήματα με επώνυμες φίρμες κ.ά. συμπεριλαμβάνονται στα αξιοθέατα της Βουδαπέστης.

Σ’ αυτά προσθέστε και τα τουλάχιστον 30 φυσικά ιαματικά λουτρά, μεταξύ των οποίων, το λαμπρό οικοδόμημα του ξενοδοχείου Gellert, ήδη από το 1918.

Τι θα λέγατε και για μια νυχτερινή κρουαζιέρα στο Δούναβη, γαστρονομικές απολαύσεις με γκούλας, κρεατικά, κρασί υπό τους ήχους ουγγρικής μουσικής με βιολιά, και αν σας περισσεύει χρόνος αποδράστε και στα παραδουνάβια χωριά, τον καλλιτεχνικό Αγιο Ανδρέα (20 χλμ. από Βουδαπέστη), το ρωμαϊκό Εστεργκομ, το αναγεννησιακό Βίσεγκραντ (40 χλμ.).

Στην Πόλη του Φωτός -Λάμψη, φινέτσα και σαμπάνια

Το Παρίσι, πρωτεύουσα της Γαλλίας, από τις ιστορικότερες πόλεις της Ευρώπης, με διάσημα μουσεία, όπερες και εκθέσεις τέχνης, οίκους μόδας παγκοσμίως γνωστούς, πανεπιστήμια, τον ποταμό Σηκουάνα με τις δυο φυσικές νησίδες (Ιλ ντε λα Σιτέ και Ιλ Σαιντ Λουί), μπρασερί, παριζιάνικες γειτονιές, καμπαρέ,  απαστράπτουσες λεωφόρους!

Η Οπερα του Παρισιού η οποία ιδρύθηκε το 1875, το Δημαρχείο, η πλατεία Ομονοίας (Place de la Concorde) με τον οβελίσκο του Λούξορ, η Αψίδα του Θριάμβου, η πλατεία του Τροκαντερό με το Παλάτι Σαγιό, η Λεωφόρος Ηλυσίων Πεδίων (Avenue Des Champs Elysees), τα μουσεία –Ορσέ παλιός σιδηροδρομικός σταθμός με ιμπρεσιονιστικά έργα, Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού με σύγχρονα έργα τέχνης, Γκραν Παλέ, Ροντέν, Μοντέρνας Τέχνης, Μουσείο της Οπερας, Μουσείο Αρωμάτων Fragonard κ.ά.-, το Λούβρο βεβαίως ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα μουσεία τέχνης στον κόσμο -μεταξύ των εκθεμάτων η Αφροδίτη της Μήλου, η Νίκη της Σαμοθράκης, η Τζιοκόντα του Λεονάρντο ντα Βίντσι κ.ά.-, ο Πύργος του Αϊφελ – ορόσημο του Παρισιού- από τα γνωστότερα κτίρια παγκοσμίως, που κατασκευάστηκε το 1889 από τον μηχανικό Γκουστάβο Αϊφελ, με ύψος 325 μέτρα και τρία επισκέψιμα επίπεδα με πανοραμική θέα, η εκκλησία της Μαρίας Μαγδαληνής, η Γαλλική Ακαδημία, η νέα γέφυρα Ποντ Νεφ, το Πάνθεον, οι πανέμορφοι κήποι του Λουξεμβούργου κ.ά. αποτελούν, μεταξύ άλλων, πόλο έλξης της παριζιάνικης πρωτεύουσας!

Περπατήστε στις καλλιτεχνικές γειτονιές γύρω από το Σαν Ζερμαίν ντε Πρε με τα διάσημα καφέ, περάστε από την Πλατεία της Βαστίλης, περιπλανηθείτε στη γοητευτική συνοικία Μαρέ (Marais) με την πλατεία Βοσγίων την παλαιότερη του Παρισιού, στη συνοικία των Λατίνων (Quartier Latin) ενώ η καλλιτεχνική Μονμάρτρη με πανοραμική θέα στην πόλη, πλανόδιους ζωγράφους, μπιστρό, την εκκλησία Σακρέ Κερ κ.ά. θα σας γοητεύσει!

Οσο για την Παναγία των Παρισίων (Notre Dame), στην οποία είναι αφιερωμένο το διήγημα του Βίκτωρος Ουγκώ, βρίσκεται στη νησίδα Ιλ ντε λα Σιτέ, στον Σηκουάνα, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, και που δυστυχώς, ως γνωστόν, στις 15 Απριλίου του 2019, από πυρκαγιά που ξέσπασε στο ναό, κατέρρευσε σημαντικό μέρος της στέγης και το γοτθικό βέλος, ενώ σοβαρές ζημιές υπέστη και στο εσωτερικό του ναού.

Τι θα λέγατε και για μια κρουαζιέρα στο Σηκουάνα με τα διάσημα Bateaux Mouches, επίσκεψη στο Ανάκτορο Βερσαλλιών (30 χλμ.) αλλά και στην περίφημη Disneyland (34 χλμ.) με τους ήρωες του Disney και τις πέντε φανταστικές χώρες! Βεβαίως, να απολαύσετε και ένα ποτήρι δροσερή γαλλική σαμπάνια, τυριά και αλλαντικά κτλ.

Πώς θα πάτε: Aεροπορικώς από Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τη Ρώμη στα αεροδρόμια Fiumicino (από Αθήνα) και Ciampino (από Αθήνα και Θεσσαλονίκη), για Πράγα, Βιέννη, Βουδαπέστη, Παρίσι στα αεροδρόμια Charle de Gaulle (από Αθήνα) και Beauvais (από Θεσσαλονίκη). Οργανωμένα πακέτα εκδρομών που προωθούν τα τουριστικά πρακτορεία περιλαμβάνοντας αεροπορικά εισιτήρια, μετακινήσεις, ξεναγήσεις, διαμονή κτλ., σε πολλές περιπτώσεις, συμφέρουν, απ’ ότι να ταξιδέψετε μόνοι σας. Επίσης, υπάρχουν συνδυασμοί εκδρομών όπως για παράδειγμα Πράγα – Βιέννη – Βουδαπέστη.

Βιέννηταξίδια ΕυρώπηΠαρίσιΡώμη