Travel|26.11.2018 09:56

Λουτρά Λουτρακίου: Ευεξία «Κάτω από τη φωτιά»

Ντέπη Χιωτοπούλου

ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ, γνωστά και ως Λουτρά Πόζαρ, βρίσκονται στο νομό Πέλλας, στο δήμο Αλμωπίας, με έδρα την Αριδαία. Τα Λουτρά Λουτρακίου, ή Λουτρά Πόζαρ, ονομασία που προέρχεται από τις λέξεις «πο» και «ζαρ», που σημαίνουν «κάτω από την φωτιά», απλώνονται σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία 72 στρ., σ’ ένα τοπίο που συνδυάζει τη μοναδικότητα και το μεγαλείο ενός φυσικού θαύματος: μία χαράδρα έχει δημιουργηθεί σε ένα μεγαλοπρεπές, βραχώδες βουνό και μέσα της ρέει ο θερμοπόταμος.

Στο Λουτράκι, επισκεφτείτε και την τοποθεσία Γαλανά Νερά, 1 χλμ. από το κέντρο του χωριού, κοντά στην εκκλησία του Αγίου Προδρόμου. Εκεί και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Ο θερμοπόταμος δημιουργείται από πηγές που αναβλύζουν σε υψόμετρο 360 - 390 μέτρων και δημιουργούνται από το νερό της βροχής που εισχωρεί στο έδαφος, φτάνει σε μεγάλο βάθος, κι αφού θερμανθεί ανεβαίνει ψηλότερα εμπλουτισμένο με μέταλλα και άλλα ευεργετικά συστατικά.

Το νερό αναβλύζει σε θερμοκρασία 37 βαθμών Κελσίου και διαθέτει θεραπευτικές ιδιότητες ενώ ενδείκνυται για υδροκινησιοθεραπεία αλλά και για τόνωση και χαλάρωση.

Σ’ ότι αφορά το σπήλαιο που υπήρχε στη λουτρόπολη και το οποίο ήταν επισκέψιμο μέχρι πριν 8 περίπου χρόνια (σ.σ. ήταν το μοναδικό επισκέψιμο σπήλαιο από το σύμπλεγμα 17 σπηλαίων και σπηλαιομορφών του σπηλαιολογικού πάρκου στη λουτρόπολη), όπως μας ενημερώνουν από τη Δημοτική Επιχείρηση των Λουτρών Λουτρακίου, έχουν γίνει σχετικές μελέτες για την αποκατάστασή του, έχουν εγκριθεί, και βρίσκονται στο στάδιο ένταξής τους σε κάποιο επιδοτούμενο πρόγραμμα. Υπάρχει και λαογραφικό μουσείο, εντός των Λουτρών, επισκέψιμο Δευτέρα – Παρασκευή 08.00 – 15.00.

Πριβέ, φυσικοί καταρράκτες και εξωτερική πισίνα

Μπαίνοντας στον χώρο της Λουτρόπολης, δεξιά σας υπάρχουν υπαίθρια μαγαζάκια που πουλούν τοπικά προϊόντα.

Στα αριστερά σας βρίσκεται το «Αλεξάνδρειο» Υδροθεραπευτήριο, με πριβέ πισίνες που λειτουργούν όλο το 24ώρο. Πιο πάνω, οι φυσικοί καταρράκτες, λειτουργούν από τις 7 το πρωί έως τις 2 τα ξημερώματα, με το εισιτήριο να κοστίζει 2 ευρώ/άτομο. Υπάρχουν αποδυτήρια καθώς και ερμάρια για να κλειδώσετε τα προσωπικά της αντικείμενα.

Η εξωτερική ανοιχτή πισίνα διαστάσεων 25x13, λειτουργεί από το πρωί έως τις 9 το βράδυ, και το εισιτήριο κοστίζει 3 ευρώ/άτομο. Εκεί λειτουργεί και καφέ/αναψυκτήριο. Λίγο πριν την πισίνα, έχει δημιουργηθεί εδώ και δυο περίπου χρόνια, μικρή χτιστή πισίνα, δίπλα στο ρέμα, όπου αναβλύζει ζεστό νερό. Από Παρασκευή έως Κυριακή, λειτουργεί έως τις 2 τα ξημερώματα ενώ καθημερινές μέχρι τις 21.00. Κόστος 2 ευρώ/άτομο (τηλ. 23940 91300, www.loutrapozar.com.gr).

*6ος ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΛΟΥΤΡΩΝ ΠΟΖΑΡ, Σάββατο 1 και Κυριακή 2 Δεκεμβρίου. Οπως ενημερώνει το «ΕΤΚ» ο Παύλος Τύπος, διοργανωτής του αγώνα, οι συμμετοχές υπολογίζονται περί τις 600, όπως και πέρυσι. Το Σάββατο 1/12 Αγώνας βουνού 10 χλμ., ξεκινάει στις 15.00 από τον καταρράκτη στα Λουτρά και κινείται προς το Μαύρο Δάσος στην Ορμα. Βάδην 4 χλμ. στο φαράγγι και αγώνας για παιδιά 1 χλμ. στο φαράγγι. Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, Ημιμαραθώνιος Αγώνας δρόμου 21 χλμ. και 5 χλμ. Ο αγώνας 21 χλμ. ξεκινάει στις 11.00 π.μ. από το Αλεξάνδρειο Υδροθεραπευτήριο, περνάει από Λουτράκι, Λυκόστομο, Πιπεριά και επιστροφή. Ο αγώνας 5 χλμ. ξεκινάει από το «Αλεξάνδρειο» με κατεύθυνση το Λουτράκι, και επιστροφή. Εγγραφές, έως σήμερα, Δευτέρα 26 Νοεμβρίου στο τηλ. 6947 070702. 

Info

  • Απόσταση: Από Αθήνα ακολουθείτε την εθνική οδό για Θεσσαλονίκη, βγαίνετε στην έξοδο για Βέροια και συνεχίζετε προς Αλεξάνδρεια, προς Εδεσσα, μέχρι τον τελικό σας προορισμό. Συνολικά θα διανύσετε 560 χλμ., ταξίδι περίπου 5,30 ωρών. Από Θεσσαλονίκη, ακολουθείτε το δρόμο για Εδεσσα, και στο ύψος της Σκύδρας, στρίβετε δεξιά. Συνολικά θα διανύσετε 110 χλμ. Η Αριδαία απέχει 13 χλμ., το Λουτράκι 2,8 χλμ.
  • Διαμονή: Στην περιοχή λειτουργούν ξενοδοχεία, μικροί ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια, προσφέροντας όλες τις ανέσεις. Στο Λουτράκι (2,8 χλμ. από Λουτρά), στην Ορμα (2 χλμ.), αλλά και εντός των Λουτρών, θα βρείτε καταλύματα, για όλα τα βαλάντια. Καθημερινή ημέρα βρήκαμε αξιοπρεπέστατο δωμάτιο με κουζινάκι και όλες τις ανέσεις, στο Λουτράκι, με 30 ευρώ, το δίκλινο. 
  • Γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών: Σε απόσταση 400 μ. από τη λουτρόπολη, στη διασταύρωση για Ορμα, Μεγαπλάτανο κτλ., λειτουργεί Γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών, από Δευτέρα έως Παρασκευή 07.00 – 15.00.

Tips

  • Άνω Λουτράκι: Σε απόσταση 1,1 χλμ. από τα Λουτρά, σχετική πινακίδα οδηγεί στο Ανω Λουτράκι. Επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του 18ου αιώνα (3,2 χλμ. ασφαλτόδρομος) ενώ πιο πάνω είναι το παλιό στρατιωτικό φυλάκιο με πανοραμική θέα (1,2 χλμ. χωματόδρομος). Από εκεί, ευθεία συνεχίζει χωματόδρομος για Καλή Πεδιάδα (+ 13,7 χλμ.), οροπέδιο στα 1.750 μ.
  • Καταρράκτης Κουνουπίστα: Εντυπωσιακός καταρράκτης, στο φαράγγι των Λουτρών. Φτάνετε είτε από τη λουτρόπολη, μετά την εξωτερική πισίνα, περνώντας και πάνω από ξύλινα γεφυράκια (4,2 χλμ., διαδρομή περίπου μιάμιση ώρας), είτε από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στο Ανω Λουτράκι, είτε από το παλιό στρατιωτικό φυλάκιο, επίσης στο Ανω Λουτράκι.
  • Όρμα: Όμορφο χωριό χτισμένο στα 320 μ., με γραφική πλατεία περιτριγυρισμένη από ταβέρνες, μαγαζάκια, καφέ. Γνωστό το δάσος της Όρμας ή αλλιώς «Μαύρο Δάσος» (5 χλμ.), όπου λέγεται ότι ο Μέγας Αλέξανδρος προμηθευόταν από εκεί ξύλα για την κατασκευή των ακοντίων του στρατού, τις γνωστές σάρισσες, που είχαν 6 μέτρα μήκος.
  • Διαδρομή προς Χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν: Από τη διασταύρωση για Ορμα, στο 5,5 χλμ. στρίβετε αριστερά για Μεγαπλάτανο και συνεχίζετε ακολουθώντας τις σχετικές πινακίδες. Στο 15ο χλμ. είναι το χωριό Κερασιά, στο 28,6ο χλμ. συναντάτε δυο Σαρακατσάνικες καλύβες, και χώρο αναψυχής. Στο 34,5ο χλμ. ο δρόμος δεξιά οδηγεί στο Χιονοδρομικό κέντρο (+ 3 χλμ.) και αριστερά προς Παλιό Αγιο Αθανάσιο (17 χλμ.), Αρνισσα (25 χλμ.).
  • Τοπικά προϊόντα/γεύσεις:  Φασόλια «παπούδα Καρατζόβας», φακή (και κόκκινη ιδανική για πουρέ), κάστανα, μήλα, καρύδια, μπαχοβίτικη ( Καρατζοβίτικη) πιπεριά, τουρσιά, κόκκινο πιπέρι και μπούκοβο, κοκκάρι (είδος κρεμμυδιού), χειροποίητα ζυμαρικά, τραχανάς, μέλι, σπαράγγια, πράσα, τσίπουρο, κεράσια, ροδάκινα, αγριογούρουνο, ψητά της ώρας και σούβλα, οσομπούκο κ.ά. 
Λουτρά ΛουτρακίουΠόζαρλουτρά