Travel|08.12.2019 08:00

Χριστούγεννα: Η Ευρώπη φόρεσε τα γιορτινά της

Ντέπη Χιωτοπούλου

Στη Βιέννη, την πρωτεύουσα της Αυστρίας, θα περιηγηθείτε σε χριστουγεννιάτικες αγορές, όχι σε μία αλλά σε διάφορα σημεία της πόλης. Χριστούγεννα στην αριστοκρατική πόλη, με την επιβλητική της Οπερα, την περίφημη Ρίνγκστρασε, με το Χόφμπουργκ και τα αυτοκρατορικά του διαμερίσματα, τα κτίρια μουσείων, την Αυστριακή Εθνική βιβλιοθήκη, την Χειμερινή Σχολή Ιππασίας, τα παλάτια, τους διάσημους πεζόδρομους με τα ιστορικά καφέ, την επιβλητική εκκλησία του Αγίου Στεφάνου.

Εντυπωσιακή είναι η χριστουγεννιάτικη αγορά Viennese Christmas Dream στην πλατεία του Δημαρχείου Rathausplatz, με περισσότερα από 100 μαγαζάκια.

Είναι και το «Μονοπάτι της Γέννησης» του Χριστουγεννιάτικου Ονείρου της Βιέννης, με παλιά βιεννέζικα σκηνικά της γέννησης να κοσμούν το πάρκο. Η φετινή έκθεση έχει τίτλο «Ιταλικές σκηνές γέννησης» και δώδεκα χειροποίητα έργα τέχνης δείχνουν τη γέννηση του Χριστού στη μέση της ιταλικής καθημερινής ζωής και τη φτώχεια των ανθρώπων που ζουν εκεί.

Το ιστορικό καρουζέλ, το τρένο των ταράνδων, το Rathaus-Express διασκεδάζουν τους νεότερους επισκέπτες ενώ στο «Little Ice Dream» μπορείτε να δοκιμάσετε τις ικανότητες σας στο πατινάζ στο παγοδρόμιο των 3.000 τ.μ. κάτω από το εορταστικό φως του δημαρχείου (διάρκεια έως 6 Ιανουαρίου 2020).

Δημοφιλές σημείο φωτογράφησης και όχι μόνο, αποτελεί το δέντρο στολισμένο με 200 λαμπερές καρδιές, αποτελώντας για άλλη μια χρονιά σύμβολο της χριστουγεννιάτικης αγοράς στο Rathauspark, η οποία θα διαρκέσει έως τις 26 Δεκεμβρίου, με ώρες λειτουργίας από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ (έως 21.30 Κυριακή – Πέμπτη).

AP photo

Στο ανάκτορο Belvedere

Στην αυλή του ανάκτορου Belvedere για 17η χρονιά η ατμόσφαιρα είναι γιορτινή με την Χριστουγεννιάτικη αγορά που διεξάγεται, ήδη από τις 22 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει ως τις 26 Δεκεμβρίου.

Πάγκοι με χριστουγεννιάτικα καλούδια και λιχουδιές αλλά και το ρομαντικό καρουζέλ προσελκύουν καθημερινά τους επισκέπτες, που συνδυάζουν την επίσκεψη τους και στο ανάκτορο.

Χριστουγεννιάτικο σκηνικό και αγορά θα συναντήσετε και στην πλατεία Maria Theresa (Maria-Theresien-Platz), αλλά και στην καρδιά της Βιέννης, γύρω από την Stephansplatz με τον ομώνυμο καθεδρικό ναό, που διεξάγεται από το 1999.  

Και στην Spittelberg, τον δεύτερο μεγαλύτερο πεζόδρομο της Βιέννης, σε απόσταση 10 λεπτών με τα πόδια, από το κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας θα περιηγηθείτε ανάμεσα σε μαγαζάκια με χριστουγεννιάτικα, είδη χειροτεχνίας, διακοσμητικά κτλ.

AP photo

Λονδίνο

Στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας, στο Hyde Park, εξελίσσεται η μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης, με περισσότερες από 100 θεαματικές διαδρομές και αξιοθέατα, συναρπαστικές εκδηλώσεις, δραστηριότητες και διασκέδαση για όλη την οικογένεια.

Η «Χειμερινή Χώρα των Θαυμάτων» (Winter Wonderland) έχει δωρεάν είσοδο, και θα παρακολουθήσετε χριστουγεννιάτικα θεάματα, τον Paddington στον πάγο, θα ακούσετε χριστουγεννιάτικα τραγούδια, θα έχετε τη δυνατότητα να περιηγηθείτε ανάμεσα στα 100 και πλέον ξύλινα σπιτάκια με τα εορταστικά αντικείμενα, τις παραδοσιακές διακοσμήσεις, τις λιχουδιές κτλ.

Παγοδρόμιο, η τεράστια ρόδα ύψους 70 μ., τρενάκι, roller coaster, καρουζέλ, κούνιες και άλλα παιχνίδια, χριστουγεννιάτικο καραόκι, εστιατόρια, bar ice με τη θερμοκρασία να είναι στους -10 βαθμούς Κελσίου, καφέ, street food κτλ. συμπεριλαμβάνονται στα συν της «Winter Wonderland», η οποία θα διαρκέσει έως τις 5 Ιανουαρίου 2020, και είναι ανοιχτά καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ (www.hydeparkwinterwonderland.com).

Χριστουγεννιάτικη αγορά θα βρείτε και στο Southbank Centre που βρίσκεται κοντά στο London Eye, με περισσότερους από 80 πάγκους διακοσμημένους με εορταστικά στολίδια.

Βεβαίως, πανέμορφα στολισμένοι τέτοια εποχή είναι και οι κεντρικοί δρόμοι του Λονδίνου, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, την παράσταση κλέβουν οι πραγματικά εντυπωσιακές βιτρίνες του.  

ΑP photo

Πράγα

Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας, η Πράγα βρίσκεται στην Κεντρική Βοημία, και τη διασχίζει ο ποταμός Μολδάβα. Παραμυθένιο το ιστορικό της κέντρο, και δη, αυτήν την εποχή με τις Χριστουγεννιάτικες αγορές, το οποίο, από το 1992 συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Τόσο στην πλατεία της Παλιάς Πόλης όσο και στην πλατεία Wenceslas, επίσης, στο κέντρο, βρίσκονται οι δυο διάσημες Χριστουγεννιάτικες αγορές της Πράγας, ενώ χριστουγεννιάτικη αγορά λειτουργεί και στην Καστρούπολη.

Απολαύστε τις βόλτες σας στην Παλιά Πόλη (Stare Miesto), στην πλατεία Σταρομέτσκα, η οποία είναι γεμάτη με υπαίθρια μαγαζάκια και χριστουγεννιάτικα στολίδια, πάγκους με τοπικές λιχουδιές, εκεί όπου διεξάγονται πολιτιστικά δρώμενα κ.ά. Οι ώρες λειτουργίας είναι από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Τα μαγαζάκια με τα τρόφιμα και τα ποτά, μένουν ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα. Η Χριστουγεννιάτικη αγορά στην Παλιά Πόλη θα διαρκέσει έως τις 6 Ιανουαρίου.

Στην Παλιά πόλη θα δείτε, μεταξύ άλλων, το δημαρχείο με το Αστρονομικό Ρολόι του 15ου αιώνα, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το γοτθικό ναό της Παναγίας του Τυν κτλ.

Δοκιμάστε τις ικανότητες σας στα παγοδρόμια που έχουν στηθεί, όπως στο Ovocný trh, εκεί που είναι ένα από τα δημοφιλέστερα, ξεκίνησε στις 5/12 και θα λειτουργεί έως 31/01/2020, από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Το μεγαλύτερο παγοδρόμιο βρίσκεται στην Letenská pláň, πίσω από το γήπεδο ποδοσφαίρου, ενώ ένα τρίτο παγοδρόμιο θα βρείτε δίπλα στο εμπορικό κέντρο Centrum Černý Most, με τα 176 καταστήματα, θέσεις στάθμευσης, 30 εστιατόρια, γυμναστήριο και κινηματογράφο.

Επίσης, αυτήν την εποχή, στην παραμυθένια Πράγα, θα δείτε το άναμμα των φώτων αερίου στη γέφυρα του Καρόλου, με ένα καυτό φυτίλι πάνω σε μια μακριά ράβδο. Αυτή η διαδικασία γίνεται, έως τις 23/12, καθημερινά, στις 16.10, κοντά στον Πύργο της Παλιάς Πόλης, και συνεχίζει με κατεύθυνση τη Μικρή Πόλη, και επιστροφή.

AP photo

Στρασβούργο

Χτισμένο στη δυτική όχθη του Ρήνου, η κυριότερη πόλη της Αλσατίας στη βορειοανατολική Γαλλία, στα σύνορα με τη Γερμανία, το Στρασβούργο θεωρείται η «πρωτεύουσα των Χριστουγέννων» με τις χριστουγεννιάτικες αγορές του και τα 300 ξύλινα σπιτάκια.

Η ατμόσφαιρα είναι γεμάτη νιφάδες χιονιού, τα αρώματα από τα μπισκότα και το ζεστό κρασί αναδύονται στον αέρα. Παντού λαμπιόνια, χριστουγεννιάτικη διακόσμηση και χορωδίες τραγουδούν σε κάθε γωνιά του δρόμου.

Βασικό σύμβουλο του Στρασβούργου αποτελεί το μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο, που βρίσκεται στην καρδιά του Place Kléber. Κάθε απόγευμα στις 5 ανάβουν τα φωτάκια του και το θέαμα είναι απλά μοναδικό, που δεν πρέπει να χάσετε!

Είναι και το παγοδρόμιο, στο Place Kléber, όπου θα απολαύσετε το πατινάζ σας, με φόντο το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Κατά την παραμονή σας στην «πρωτεύουσα των Χριστουγέννων» θα ανακαλύψετε ξανά την παράδοση της σκηνής της Θείας γέννησης, και μεταξύ άλλων, θα δείτε από κοντά τις πολυάριθμες σκηνές της γέννησης.

Για την ιστορία, οι πρώτες αγορές πραγματοποιήθηκαν το 1570, καθιστώντας τις μία από τις παλαιότερες στην Ευρώπη και την πρώτη στην Γαλλία. Ωστόσο, η πρώτη χριστουγεννιάτικη αγορά χρονολογείται από τα τέλη του 12ου αιώνα - πολύ πριν από το 1570. Τα αρχεία δείχνουν ότι το Στρασβούργο κατείχε μια Klausenmärik (αγορά του Αγίου Νικολάου) στις 6 Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Η διάσημη Christkindelsmärik (Χριστουγεννιάτικη αγορά), όπως είναι γνωστή σήμερα, δημιουργήθηκε όταν η Αλσατία μεταπήδησε στο προτεσταντισμό. Ο Johannes Flinner, ο κήρυκας στον καθεδρικό ναό, κατάργησε το Klausenmärik επειδή ήθελε να διαγράψει όλες τις αναφορές στον καθολικισμό.

Το 1992 το Στρασβούργο, ονομάστηκε επίσημα «πρωτεύουσα των Χριστουγέννων», όταν ο Jean-Jacques Gsell - αναπληρωτής του δήμαρχου του Στρασβούργου Catherine Trautmann - έθεσε την ιδέα να ανοίξουν εμπορικοί πάγκοι διαφόρων τετραγώνων σ’ όλη την πόλη.

Στη διάσημη Christkindelsmärik θα περιηγηθείτε στους πάγκους, γεμάτους χιλιάδες καλούδια, λιχουδιές, διακοσμητικά, τοπικά προϊόντα κτλ. Θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 24 Δεκεμβρίου.

Μην παραλείψετε, να πάτε και στον μεγαλοπρεπή καθεδρικό ναό – σύμβολο της πόλης-, να κάνετε μια βόλτα στο ιστορικό κέντρο το ονομαζόμενο «Μικρή Γαλλία», χαρακτηρισμένο ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, αλλά και να επισκεφτείτε ένα από τα πολλά μουσεία της πόλης.

AP photo

Βουδαπέστη

Δυο από τις σημαντικότερες χριστουγεννιάτικες αγορές βρίσκονται στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ουγγαρίας, προσελκύοντας χιλιάδες κόσμου. Η Βουδαπέστη, μια ενιαία πόλη, μετά την Ενωση στις 17 Νοεμβρίου 1873 της Βούδα και της Πέστη, καταλαμβάνει και τις δυο όχθες του ποταμού Δούναβη - του δεύτερου μεγαλύτερου ποταμού της Ευρώπης (σ.σ πρώτος είναι ο Βόλγας).

Παραμυθένιο το τοπίο της πόλης και τις ημέρες των Χριστουγέννων με μια από τις χριστουγεννιάτικες αγορές της να βρίσκεται στην πλατεία Vorosmarty. Πρόκειται για την ομορφότερη και παλαιότερη χριστουγεννιάτικη αγορά στην πόλη, ήδη από το 1998. Με περισσότερα από 160 προγράμματα για μικρούς και μεγάλους, μουσικές, χορούς, street food, παραδοσιακή κουζίνα, εργαστήρια χειροτεχνίας, ξύλινα σπιτάκια με διάφορα γιορτινά καλούδια κ.ά. προσελκύουν καθημερινά πλήθος επισκεπτών.

Η αγορά θα είναι ανοιχτή μέχρι την Πρωτοχρονιά, καθημερινά από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Η δεύτερη αγορά είναι στη Βασιλική του Αγίου Στεφάνου με χριστουγεννιάτικο δέντρο 8 μ., παγοδρόμιο 200 τ.μ., σπιτάκια με ξυλόγλυπτα, χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά, ζεστό κρασί, γκούλας, hot dogs, κέικ με γεύση κανέλας κτλ. Ξεκίνησε στις 22 Νοεμβρίου και θα λειτουργεί έως την Πρωτοχρονιά. Την παραμονή Χριστουγέννων θα είναι ανοιχτά 10.00 – 14.00 και ανήμερα και τη δεύτερη μέρα Χριστουγέννων 10.00 – 18.00.

ΑP photo

Βαρκελώνη

«Fira de Santa Llúcia» ονομάζεται μια από τις δημοφιλέστερες χριστουγεννιάτικες αγορές της Βαρκελώνης, που διεξάγεται μπροστά από τον καθεδρικό ναό της ισπανικής πόλης, πρωτεύουσας της περιφέρειας της Καταλονίας. Είναι η 10η χρονιά που διοργανώνεται, ωστόσο η πραγματική έκθεση βρίσκεται στο Avinguda de la Catedral και γιορτάζει την 233 επέτειό του (1786-2019).

Περιηγηθείτε στα τουλάχιστον 280 σταντ της χριστουγεννιάτικης αγοράς, εκεί όπου θα βρείτε από φυσικά και τεχνητά δέντρα, κλαδιά από ευκάλυπτο μέχρι χειροποίητα προϊόντα, και από ρούχα και αξεσουάρ, διακοσμητικά μέχρι χριστουγεννιάτικα στολίδια, κεριά, κεραμικά, street food, tapas και παέγια κ.ά. Θα ακούσετε και μουσικές, θα δείτε και σκηνές γέννησης, εκθέσεις κτλ.

AP photo

Μπριζ

Στην παραμυθένια Μπριζ, πόλη του Βελγίου, πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας Δυτική Φλάνδρα, με τα κανάλια της που θυμίζουν… Βενετία, τα εντυπωσιακά της κτίρια αλλά και το ιστορικό της κέντρο που συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η χριστουγεννιάτικη και χειμερινή της αγορά λειτουργεί στο κέντρο, στο Markt και το Simon Stevinplein.

Ακόμη πιο παραμυθένιο το σκηνικό, αυτήν την εποχή, και με τους πάγκους που θα σας δελεάσουν με τα νόστιμα τοπικά φαγητά και τα ποτά, τη σπιτική ζεστή σοκολάτα, το παγωμένο jenever, τα καρυκεύματα, το glühwein αλλά και τις εξαιρετικές μπύρες βελγικής προέλευσης, τα τυριά, τις σοκολάτες, τις βάφλες κ.ά.

Χορωδιακές συναυλίες, παγοδρόμιο 300 τ.μ. στο γοητευτικό Minnewater – τη Λίμνη της αγάπης-, ένα ζεστό χειμερινό μπαρ σε κοντινή απόσταση, μουσεία, ανεμόμυλοι, χριστουγεννιάτικα δέντρα και ατμοσφαιρικά φωτισμένοι δρόμοι και κανάλια συμπληρώνουν το παραμυθένιο και χειμωνιάτικο σκηνικό της βέλγικης πόλης.

AP photo

Λαπωνία

Μαγικό το ταξίδι στο Ροβανιέμι, στη Φινλανδία, ανάμεσα σε ολόλευκα τοπία, με έλκηθρα και μηχανάκια χιονιού (snowmobile), με το σπίτι του Αγιου Βασίλη και το ταχυδρομείο του, με τον Αρκτικό ζωολογικό κήπο, το μουσείο με την ιστορία, τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής των Λαπώνων.

Θα πάτε στο Levi και στο θέρετρο Sirkka, από τα κορυφαία και δημοφιλέστερα στη Φινλανδία. Θα απολαύσετε ένα συναρπαστικό σαφάρι με snowmobiles, ακολουθώντας διαδρομή μέσα από περιοχές άγριας φυσικής ομορφιάς, δασών, παγωμένων λιμνών και πάνω από δύσβατες επιφάνειες χιονιού και παγωμένα ποτάμια. Θα φτάσετε στη φάρμα των χάσκι, θα ακούσετε ιστορίες από τους φροντιστές τους και θα οδηγήσετε τα έλκηθρα.

Την παραμονή των Χριστουγέννων, ο Αϊ Βασίλης θα φτάσει με το έλκηθρο και τον πιστό του τάρανδο και θα μοιράσει δώρα στα παιδιά, ενώ όχι μόνοι οι μικροί φίλοι αλλά και οι μεγάλοι θα έχουν τη δυνατότητα να φωτογραφηθούν μαζί του!

Θα πάτε και σε φάρμα ταράνδων και θα οδηγήσετε έλκηθρο μέσα στο δάσος. Οσο για το Χιονισμένο χωριό (Snow Village); Περίπου χίλια φορτηγά κάθε χρόνο, προς το τέλος Νοεμβρίου, μεταφέρουν χιόνι και πάγο προκειμένου να χτιστεί το χωριό, με διαφορετικό τρόπο και σχέδιο κάθε φορά. Καλύπτει μια έκταση περίπου 7.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων με εστιατόρια, μπαρ, ξενοδοχείο, λόμπι, διάφορα κτίρια και γλυπτά, όλα φτιαγμένα μόνο από χιόνι και πάγο.

Δεν ξεχνάμε βεβαίως το χωριό του Αϊ Βασίλη ακριβώς πάνω στο “νοητό” Αρκτικό Κύκλο, με πρώτη στάση στο «Γραφείο» του, όπου μια παρέα χαρούμενων ξωτικών θα σας καλωσορίσει. Στο δε «Ταχυδρομείο του Αγιου Βασίλη» θα στείλετε την χριστουγεννιάτικη κάρτα σας με το αυθεντικό γραμματόσημο Santa Claus!

Στο ταξίδι σας στο Ροβανιέμι θα επισκεφτείτε και το βορειότερο ζωολογικό κήπο της Ευρώπης, την Ranua, γνωστό και ως Αρκτικός Ζωολογικός Κήπος. Εκεί θα γνωρίσετε από κοντά όλα τα ζώα που ζουν σε Αρκτικές συνθήκες όπως λύκους, αγριόγατους, κόκκινες αλεπούδες, λευκές κουκουβάγιες καθώς και τον Βασιλιά της Αρκτικής, την πολική αρκούδα! Και στο Ροβανιέμι θα επισκεφθείτε και το μουσείο Arktikum, όπου θα γνωρίσετε την ιστορία, τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής  των Λαπώνων, αλλά και ολόκληρης της Αρκτικής.

Χριστούγενναταξίδια Ευρώπη