Travel|15.12.2019 16:41

Χριστουγεννιάτικα έθιμα και «χωριά» στην Ελλάδα: Παιχνίδια με τον Αγιο Βασίλη

Ντέπη Χιωτοπούλου

«Χριστουγεννιάτικες φωτιές στη Φλώρινα»  είναι ο τίτλος των εκδηλώσεων που ξεκίνησαν στην πόλη της Δυτικής Μακεδονίας, ην Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου με τη φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δένδρου στο κέντρο της Πλατείας Μόδη.

Οι Χριστουγεννιάτικες φωτιές, ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων, ανάβουν σε κάθε γειτονιά της Φλώρινας, μόλις σημάνει μεσάνυκτα 23 προς 24 Δεκεμβρίου, παραμονή Χριστουγέννων. Οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές, ύψους μέχρι 15 μ. και σε καθεμία από αυτές, κερνούν φασολάδα, κρασί, τσίπουρο, γλυκά, ενώ γύρω από τη φωτιά στήνεται χορός με μουσική από τοπικά συγκροτήματα.

Σ’ ότι αφορά τις φετινές εκδηλώσεις, σήμερα (Κυριακή 15/12), στις 8 το βράδυ στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Δήμου Φλώρινας θα παρουσιαστεί η μουσικοαφηγηματική παράσταση «Χότζας και ρεμπέτικο».

Μεταξύ των εκδηλώσεων, την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, θα έχει πολυθέαμα με ξυλοπόδαρους, ξωτικά και χιονάνθρωπο, παραδοσιακούς χορούς με χάλκινα πνευστά και κεράσματα από το Λύκειο Ελληνίδων Φλώρινας (Πλατεία Γεωργίου Μόδη στις 12 το μεσημέρι), μεταξύ 17:00 – 22:00 στο Κτήριο Αριστοτέλη «Φλώρινα – Φωτιές και Οίνος 2019» από την Ακαδημία Οίνου του ΦΣΦ «Ο Αριστοτέλης», ενώ στις  21:00 θα έχει άναμμα μικρής φωτιάς στην Πλατεία Ηρώων.

Τη Δευτέρα 23/12 από τις 10 το πρωί θα ακούγονται σ’ όλη την πόλη τα κάλαντα από τη Φιλαρμονική Δήμου Φλώρινας και κατά τη διάρκεια της ημέρας θα γίνονται διάφορα δρώμενα. Στις 21.30 το ίδιο βράδυ, στην πλατεία Γεωργίου Μόδη θα γίνει η επίσημη έναρξη του εθίμου «Φωτιές 2019» από τον Δήμαρχο Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη ενώ τα μεσάνυχτα θα ανάψουν οι φωτιές σε όλες τις γειτονιές της πόλης και των κοινοτήτων.

Νάουσα – Στο «Πάρκο του χιονιού»

Στη Νάουσα, στο νομό Ημαθίας, η εορταστική ατμόσφαιρα και οι εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα, ήδη από τις 6 Δεκεμβρίου και κάτοικοι της πόλης και των γύρω χωριών, αλλά και επισκέπτες διασκεδάζουν στην φωταγωγημένη πλατεία Καρατάσου αλλά και στο «Πάρκο του Χιονιού» στο Δημοτικό Πάρκο της Νάουσας μέσα σε ένα πανέμορφα στολισμένο τοπίο.

Ξύλινα σπιτάκια με το ταχυδρομείο και το σπίτι του Αη Βασίλη, εργαστήρια κατασκευών και face painting, παγοδρόμιο, escape room, χώρος για παιδικά παιχνίδια και δραστηριότητες κτλ., συμπεριλαμβάνονται στο σκηνικό του «Πάρκου του Χιονιού» που θα λειτουργεί έως τα Θεοφάνεια 6 Ιανουαρίου 2020.

Στις φετινές εκδηλώσεις του Δήμου Νάουσας, μεταξύ άλλων, την Τρίτη 17/12 τρενάκι με τον Αϊ Βασίλη και τα ξωτικά του θα περιδιαβαίνει κεντρικά σημεία της πόλης και θα μοιράζει σοκολατένιες λιχουδιές. Το Σάββατο 21/12 στην πλατεία Καρατάσου θα έχει χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα με τους Ματθαίο, Κωνσταντίνο Τσαχουρίδη και Μαίρη Δούτση.

Την Κυριακή 22/12 θα έχει ολοήμερες εκδηλώσεις «Αγάπη και Αλληλεγγύη», στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Αλληλεγγύης, τη Δευτέρα 23/12 σύλλογοι θα ψάλλουν τα κάλαντα στην αγορά ενώ το ίδιο βράδυ, στις πλατείες των χωριών Γιαννακοχωρίου, Στενημάχου και Αρκοχωρίου θα γίνει το «Αναμμα καρτσούνου». «Καρτσούνοι» θα ανάψουν και ανήμερα των Χριστουγέννων, σε διάφορα κεντρικά σημεία της πόλης ενώ στις 26/12 θα δοθεί παραδοσιακό Ναουσαίικο γλέντι στην περιοχή «Μπατάνια». 

Βόλος – Θέαμα με 7.000 φαναράκια

«Ο Βόλος μας μαγεύει» είναι το σύνθημα στην πρωτεύουσα του νομού Μαγνησίας, με το εορταστικό κλίμα να έχει ήδη ξεκινήσει, από τις 6 Δεκεμβρίου, με τη φωταγώγηση της πόλης.

Το μαγευτικό εφέ του ‘Μπλε Ουρανού’ στις οδούς Δημητριάδος, Ιάσονος, στη Λεωφόρο Ειρήνης, σε κάθετους και παράλληλους δρόμους δημιουργεί ένα μοναδικό γιορτινό κλίμα. Χριστουγεννιάτικες μπάλες και δέντρα στους δρόμους και τις πλατείες, στολισμένη και η μυθική Αργώ – το καράβι σύμβολο του Βόλου-, το επιβλητικά ψηλό χριστουγεννιάτικο δέντρο και το έλκηθρο του Αη Βασίλη στην περιοχή του Δημαρχείου δημιουργούν ένα υπέροχο γιορτινό σκηνικό.

Οσο για τη βραδιά των φαναριών, τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων 26 Δεκεμβρίου, στην παραλία του Βόλου στο Ηρώο, στις 19.00, για 6η χρονιά θα πραγματοποιηθεί με τίτλο «Ενα φως, μια ευχή». Τουλάχιστον 7.000 φαναράκια απελευθερώνονται αναμμένα στον ουρανό δημιουργώντας ένα εκπληκτικό θέαμα! Μια εκδήλωση που αποτελεί μια συμβολική πράξη αγάπης.

Οσο για το Χωριό του Αη Βασίλη, έχει στηθεί στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, και το παγοδρόμιο και τα υπόλοιπα παιχνίδια διασκεδάζουν καθημερινά μικρούς και μεγάλους.

Χριστουγεννιάτικα εργαστήρια, παιδικές χορωδίες, θεατρικά δρώμενα, μουσικές παραστάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, παραδοσιακά κάλαντα και τραγούδια κτλ., συμπληρώνουν τις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις στο Βόλο.

Τρίπολη – Treeπολη με ξεχωριστή θέση

Η Αρκαδική πρωτεύουσα, με ένα πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα, έχει στόχο, μεταξύ άλλων, να αναδείξει την πρωτεύουσα του Μοριά σε χριστουγεννιάτικο προορισμό της Νότιας Ελλάδας.

Χριστουγεννιάτικο χωριό με παγοδρόμιο, καρουζέλ, σπιτάκια, φουσκωτά παιχνίδια κι άλλες εκπλήξεις στην πλατεία Αρεως, λαμπάκια στους δρόμους, φωτισμένα δέντρα και φάτνη στην πλατεία Αγίου Βασιλείου.

Το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου έγινε την περασμένη Τετάρτη, στην πλατεία Πετρινού, ενώ οι εκδηλώσεις συνεχίζονται, και μεταξύ άλλων, την Τρίτη 17/12 στο Μαλλιαροπούλειο θέατρο θα έχει θεατρική παράσταση «Τα Χριστούγεννα του Καρυοθραύστη», την Πέμπτη 19/12 παιδική θεατρική παράσταση στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, την Κυριακή 22/12 θεατρική κωμωδία «Γιατρός με το στανιό» κτλ.

Το Χριστουγεννιάτικο χωριό στην Πλατεία Αρεως θα υποδέχεται μικρούς και μεγάλους, από τις 21 Δεκεμβρίου έως τις 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρες 11.00 – 14.00 και 17.30 – 20.30. Επίσης, το χριστουγεννιάτικο τρενάκι θα περιφέρεται στους δρόμους της πόλης, καθημερινά, με αφετηρία την πλατεία Πετρινού, 10.30 – 13.30 και 17.00- 20.00.

Χριστουγεννιάτικα χωριάταξίδια ΕλλάδαΧριστούγεννα