Travel|28.12.2019 08:51

Μαδρίτη: Χορεύοντας φλαμένκο και δοκιμάζοντας τάπας

Ντέπη Χιωτοπούλου

Η Μαδρίτη, πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας, με περίπου 4 εκατ. κατοίκους, χτισμένη σε υψόμετρο 650 μ., βρίσκεται στο κεντρικό οροπέδιο της Ιβηρικής χερσονήσου, στις όχθες του ποταμού Μανθανάρες, στο κέντρο και της χώρας αλλά και της Κοινότητας της Μαδρίτης. Αποτελείται από την πόλη της Μαδρίτης, το πολεοδομικό της συγκρότημα, τα προάστια και γύρω χωριά. Η κοινότητα συνορεύει με τις  αυτόνομες κοινότητες της Καστίλλης και Λεόν και της Καστίλλης – Λα Μάντσα.

Εμβληματικές πλατείες, καθεδρικοί ναοί, διάσημα μουσεία, αγορές τροφίμων με λαχταριστά προϊόντα, μοντέρνες γειτονιές, φλαμένκο αλλά και πανέμορφα μαγαζιά για τάπας, και όχι μόνο, καθιστούν τη Μαδρίτη, ως έναν αγαπητό ευρωπαϊκό προορισμό.

AP photo

1.Puerta De Sol

Πολυσύχναστη πλατεία, στο κέντρο της Μαδρίτης, ένα από τα πλέον διάσημα αξιοθέατα της πόλης, με ημικυκλικό σχήμα, κόμβος για πολλούς από τους ιστορικούς δρόμους της πόλης (Mayor, Arenal, Alcalá και Preciados), καθώς και το σημείο «μηδέν» για όλους τους κύριους ακτινικούς δρόμους στην Ισπανία. Στην πλατεία, στην αρχή του Calle Alcalá -του μακρύτερου δρόμου της Μαδρίτης-, θα φωτογραφηθείτε μπροστά από το περίφημο Oso y Madroño, δημοφιλές σημείο συνάντησης για τους κατοίκους. Πρόκειται για το επίσημο σύμβολο της πόλης, το άγαλμα της αρκούδας με το φραουλόδεντρο. Στην άλλη πλευρά της πλατείας, στην αρχή του Calle Arenal που οδηγεί στην Οπερα, υπάρχει αντίγραφο του αγάλματος La Mariblanca ενώ το τρίτο και μεγαλύτερο άγαλμα της Puerta del Sol βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας και απεικονίζει τον βασιλιά Κάρολο Γ 'της Ισπανίας με άλογο.

Στην Puerta de Sol πραγματοποιούνται και οι εορτασμοί για την αλλαγή του χρόνου. Τότε όλοι οι παρευρισκόμενοι στρέφουν τα μάτια τους στο περίφημο ρολόι, και σύμφωνα με την παράδοση, τρώνε δώδεκα τυχερά σταφύλια στα δώδεκα χτυπήματα τα μεσάνυχτα. 

AP photo

2.Plaza Mayor

Η ιστορική πλακόστρωτη πλατεία Plaza Mayor, βρίσκεται στην καρδιά της Μαδρίτης του Αψβούργου, του παλαιότερου τμήματος της πόλης, και μιας από τις πιο γοητευτικές συνοικίες της πρωτεύουσας, την Austrias. Πήρε τη σημερινή της μορφή το 1790, έχει ορθογώνιο σχήμα και περιβάλλεται από τριώροφα κτίρια κατοικιών, τα ισόγεια των οποίων λειτουργούν ως καφέ, μπαρ και εμπορικά καταστήματα. Συνολικά η πλατεία έχει εννέα εισόδους με πιο γνωστή από τις καμάρες την Arco de los Cuchilleros με τα απότομα σκαλιά που οδηγούν στην πλατεία, στο κέντρο της οποίας θα δείτε τον έφιππο ανδριάντα του βασιλιά Φιλίππου Γ’.

Στην πλατεία κυριαρχεί η Κάσα δε λα Παναδερία, που χτίστηκε το 1590, ωστόσο μόνο το κελάρι και το ισόγειο του αρχικού κτιρίου παραμένουν στις μέρες μας. Χρησίμευσε ως μοντέλο που αντιγράφηκε από τα υπόλοιπα κτίρια, γύρω από την πλατεία. Στην Casa de la Panaderia στεγάζεται το γραφείο τουριστικών πληροφοριών, που λειτουργεί καθημερινά, από τις 09.30 το πρωί έως τις 20.30.

AP photo
AP photo

3. Βασιλικό Παλάτι

Αν και δεν είναι πλέον το σπίτι της βασιλικής οικογένειας, εξακολουθεί να είναι η επίσημη κατοικία τους. Πολύ πριν η Μαδρίτη γίνει η πρωτεύουσα της Ισπανίας, ο Emir Mohamed I επέλεξε το Magerit (το αραβικό όνομα της πόλης) ως τόπο για ένα φρούριο για να προστατεύσει το Τολέδο από τους προχωρημένους Χριστιανούς. Το κτίριο χρησιμοποιήθηκε τελικά από τους βασιλιάδες της Καστίλης μέχρι τελικά να γίνει αυτό που θα ήταν γνωστό ως το παλαιό φρούριο του Antiguo Alcázar τον 14ο αιώνα.

Το παλάτι, εμπνευσμένο από σκίτσα του Bernini για την κατασκευή του Λούβρου στο Παρίσι, είναι χτισμένο με τη μορφή πλατείας και βλέπει πάνω από μια μεγάλη αυλή με γκαλερί. Περιλαμβάνει πάνω από 3000 δωμάτια, όπως την κύρια σκάλα, την αίθουσα Throne με οροφή ζωγραφισμένη από τον Tiepolo. την αίθουσα των Halberdiers, το δωμάτιο Gasparini, με διακόσμηση του 18ου αιώνα σε floral θέμα, το Βασιλικό Χημείο, το Βασιλικό Παρεκκλήσι, το οποίο φιλοξενεί μια συλλογή από έγχορδα όργανα από τον θρυλικό Αντόνιο Στραντιβάρι (γνωστός και ως Στραντιβάριους). Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την Βασιλική Κουζίνα, η οποία μετά από μεγάλη ανακαίνιση, αποτελεί την παλαιότερη καλοδιατηρημένη κουζίνα ευρωπαϊκής βασιλικής κατοικίας.

Ωρες λειτουργίας, καθημερινά, 10.00 – 18.00, είσοδος 12 ευρώ, μαζί με επίσκεψη στη Βασιλική Κουζίνα 16 ευρώ. Ελεύθερη είσοδος Δευτέρα – Πέμπτη 16.00 -18.00 (www.patrimonionacional.es).

4.Μουσείο του Πράδο

Στο «Χρυσό Τρίγωνο της Τέχνης» - στο Paseo del Arte- εκεί όπου βρίσκονται και το Μουσείο Τέχνης Βασίλισσα Σοφία και το Μουσείο Thyssen Bornemisza, το διάσημο μουσείο Prado, γιορτάζει φέτος την 200η επέτειό του. Ανοιξε τις πύλες του στις 10 Νοεμβρίου του 1819, το κτίριο σχεδιάστηκε από τον Juan de Villanueva αρχικά ως σπίτι της επιστήμης, ωστόσο ο βασιλιάς Ferdinand VII αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει ως μουσείο, εκθέτοντας τα βασιλικά έργα ζωγραφικής. Αυτήν την περίοδο ‘τρέχει’ η έκθεση «The Master of Paper» παρουσιάζοντας ισπανικά βιβλία σχεδίασης του 17ου – 19ου αιώνα. Διάρκεια έως 2/2/2020.

Το μουσείο του Πράδο κατέχει μια από τις σπουδαιότερες συλλογές τέχνης του κόσμου, και πλήθος πινάκων από τον 14ο ως τις αρχές του 19ου αιώνα. Περιλαμβάνει 8.600 έργα ζωγραφικής και πάνω από 700 γλυπτά. Πρόκειται για έργα των Βελάθκεθ  (σ.σ. το πιο γνωστό έργο που εκτίθεται στο Μουσείο είναι το «Las Meninas» του Ντιέγο Βελάθκεθ από τους σημαντικότερους Ισπανούς ζωγράφους της περιόδου του μπαρόκ), Γκόγια, Ελ Γκρέκο, Καραβάτζιο, Ρέμπραντ κ.ά. 

Ωρες λειτουργίας Δευτέρα – Σάββατο 10.00 – 20.00, Κυριακή και αργίες 10.00 – 19.00, είσοδος 15 ευρώ, ελεύθερη είσοδος Δευτέρα – Σάββατο και ώρες 18.00 – 20.00, Κυριακή 17.00 – 19.00 (www.museodelprado.es).

AP photo

5. Κρήνη της Κυβέλης

Ενα από τα διάσημα ορόσημα της Μαδρίτης, είναι η κρήνη της Κυβέλης, στην ομώνυμη πλατεία, από το 1782, και απεικονίζει τη μεγάλη μητέρα των θεών και τη ρωμαϊκή θεά της γονιμότητας Κυβέλη, πάνω σε άρμα με δυο λιοντάρια.

Είναι το σημείο που συγκεντρώνονται οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης για να πανηγυρίσουν μια νίκη της αγαπημένης τους ομάδας.

Οταν δημιουργήθηκε για πρώτη φορά, το μνημείο, δεν προοριζόταν μόνο να είναι διακοσμητικό αλλά και λειτουργικό, παρέχοντας νερό για τους επίσημους μεταφορείς νερού - που θα έφερναν νερό σε σπίτια - και για το ευρύ κοινό. Χρησιμοποιήθηκε επίσης από το ιππικό ως στάση νερού για τα άλογά τους. Ενα πανομοιότυπο άγαλμα υπάρχει και στην Πόλη του Μεξικού.  

6.Πάρκο El Retiro

Μια πράσινη όαση στην καρδιά της πόλης, κοντά στο μουσείο Πράδο, το πάρκο El Retiro καλύπτει πάνω από 125 εκτάρια και περιλαμβάνει περισσότερα από 15.000 δέντρα, μεταξύ των οποίων το Parterre Francés ένα μεξικάνικο κωνοφόρο, σχεδόν 400 ετών, που πιστεύεται ότι είναι το παλαιότερο δέντρο της Μαδρίτης.

Μια τεράστια τεχνητή λίμνη, σιντριβάνια, γλυπτά, θέατρο με παραστάσεις με μαριονέτες κάθε Σαββατοκύριακο, το θρυλικό night club Florida Retiro –σύγχρονος χώρος με κομψό εστιατόριο, tapas bar, αγορά με θεματικές βραδιές κτλ, καφέ, κιόσκια, δυνατότητα ενοικίασης ποδηλάτου κ.ά. συμπεριλαμβάνονται στις δυνατότητες του πάρκου, εκεί όπου από το 1967 έχει μετακομίσει και διεξάγεται η έκθεση βιβλίου, Μάιο και Ιούνιο.

7.Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Βασίλισσα Σοφία

Αλλο ένα μουσείο στο «Χρυσό Τρίγωνο της Τέχνης», το «Βασίλισσα Σοφία» φιλοξενεί έργα του Νταλί, του Μιρό, του Juan Gris, καθώς και ένα από τα πιο διάσημα έργα τέχνης της Ισπανίας, τη «Guernica» του Πάμπλο Πικάσο. Βρίσκεται στο δωμάτιο 206 και η τοιχογραφία απεικονίζει τον βομβαρδισμό της παλιάς βασκικής πόλης Gernika, τον Απρίλιο του 1937, και έχει καταστεί μια διαρκής εικόνα της τρόμου του πολέμου.

Το Μουσείο Reina Sofía στεγάζεται στο παλιό Γενικό Νοσοκομείο της Μαδρίτης, το οποίο χτίστηκε από τον Francisco Sabatini. Ανοιξε το 1990 και η συλλογή, η οποία περιλαμβάνει πάνω από 22.400 έργα, εκτείνεται σε μεγάλο μέρος του 20ου αιώνα και χωρίζεται σε τρία τμήματα.

Ωρες λειτουργίας Δευτέρα – Σάββατο 10.00 – 21.00, Κυριακή 10.00 – 13.30, εκτός Τρίτης που είναι κλειστά. Είσοδος 10 ευρώ, Art Walk Card 30,40 ευρώ, ελεύθερη είσοδος Δευτέρα – Σάββατο και ώρες 19.00 – 21.00, Κυριακή 13.30 – 19.00 μόνο για τη συλλογή 1 και την προσωρινή έκθεση (www.museoreinasofia.es).  

8.Εθνικό μουσείο Thyssen Bornemisza

Και αυτό το υπέροχο μουσείο στο Art Walk, διαθέτει μια μεγάλη συλλογή που ανιχνεύει την ιστορία της ευρωπαϊκής ζωγραφικής από τον Μεσαίωνα μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα.

Τα ιταλικά πρωτόγονα, η γερμανική αναγέννηση, η αμερικανική τέχνη του 19ου αιώνα, ο ιμπρεσιονισμός, ο γερμανικός εξπρεσιονισμός και ο ρωσικός κονστρουκτιβισμός είναι οι πιο αντιπροσωπευτικές σχολές και κινήσεις στο μουσείο, των οποίων η εντυπωσιακή συλλογή μπορεί να υπερηφανεύεται για πάνω από 1000 έργα τέχνης. Γενικότερα, η συλλογή Carmen Thyssen-Bornemisza αντικατοπτρίζει την αγάπη της Βαρώνης για την τέχνη του τοπίου.

Η τελευταία μεγάλη έκθεση του έτους με τίτλο «Οι ιμπρεσιονιστές και η φωτογραφία» εκτίθεται από την Paloma Alarco και αποτελείται από οκτώ θεματικές ενότητες. Διάρκεια έκθεσης έως 26 Ιανουαρίου 2020.

Ωρες λειτουργίας μουσείου Δευτέρα 12.00 – 16.00, Τρίτη – Κυριακή 10.00 – 19.00, είσοδος 13 ευρώ, ελεύθερη είσοδος Δευτέρα (www.museothyssen.org).

AP photo

9.Στάδιο Santiago Bernabeu

Το επιβλητικό γήπεδο της Ρεάλ Μαδρίτης, εκεί όπου επί 9 έτη, αγωνιζόταν ο κορυφαίος παίκτης Κριστιάνο Ρονάλντο - η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου άνοιξε το 1947. Το στάδιο φέρει το όνομα του θρυλικού προέδρου της λέσχης που ήταν επικεφαλής της Ρεάλ Μαδρίτης μεταξύ 1943 και 1978.

Είναι ανοιχτό 363 ημέρες τον χρόνο (εκτός Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς), και οι ξεναγήσεις στο «ναό», μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν πανοραμική άποψη του γηπέδου, επίσκεψη στο μουσείο της Ρεάλ (το τρίτο δημοφιλέστερο επισκέψιμο μουσείο της Μαδρίτης), στα αποδυτήρια των παικτών, υπάρχουν οθόνες με πληροφορίες για την ομάδα, αγορές από το κατάστημα της ομάδας κ.ά. Εισιτήρια 25 ευρώ/ενήλικες, 18 ευρώ/παιδιά κάτω των 14 ετών (www.realmadrid.com).

AP photo

10.Flea market Rastro

Απαραίτητο θεωρείται το πέρασμα Κυριακή πρωί από την υπαίθρια αγορά Rastro, το όνομα της οποίας προέρχεται από τα μονοπάτια (rastro στα ισπανικά) που άφησαν τα σφάγια καθώς μεταφέρθηκαν από το σφαγείο στα βυρσοδεψεία. Το Rastro, Πολιτιστική Κληρονομιά της Μαδρίτης, λειτουργεί πάνω από 250 χρόνια, στην περιοχή που καταλήφθηκε από τα βυρσοδεψεία, δίπλα στο σφαγείο Matadero, σημερινό πολιτιστικό κέντρο. Διαθέτει πάνω από 3.000 σταντ, που πουλούν τα πάντα, από ρούχα καινούργια και μεταχειρισμένα μέχρι παπούτσια, κοσμήματα, ηλεκτρικές συσκευές, και από βιβλία, διακοσμητικά και αντίκες μέχρι εξωτικά ζώα, και βεβαίως tapas bars που σερβίρουν νόστιμους ισπανικούς μεζέδες.

Το Rastro λειτουργεί κάθε Κυριακή και αργίες, από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Θα φτάσετε με λεωφορείο ή μετρό. Και αν θέλετε να δείτε μια από τις παλιές πύλες εισόδου στη Μαδρίτη, κατεβείτε στο σταθμό Puerta de Toledo του μετρό.

ΑP photo

*TOURIST TRAVEL PASS, (ή τουριστικό εισιτήριο), κάρτα για 1,2,3,4,5 ή 7 μέρες, σας επιτρέπει να κάνετε απεριόριστα ταξίδια μέσα στο επιλεγμένο χρονοδιάγραμμά σας, καθιστώντας το πρακτικό και φθηνό τρόπο για να ταξιδέψετε και να επισκεφθείτε όλα τα αξιοθέατα. Τα tourist travel passes φορτώνονται εκ των προτέρων στο Tarjeta Multi, μια ασύρματη κάρτα μεταφοράς χωρίς επαφές που ισχύει για 10 χρόνια. Μόλις λήξει το Pass Travel Pass, μπορείτε να συμπληρώσετε την έξυπνη κάρτα με εισιτήρια πληρωμής ανά διαδρομή.
Για τη Ζώνη Α, χρησιμοποιείτε το μετρό για την πόλη της Μαδρίτης (περιλαμβάνονται και τα 3 ευρώ του αεροδρομίου), τα μπλε λεωφορεία (εξαιρείται το κίτρινο εξπρές για/από αεροδρόμιο), τα τρένα που καλύπτουν τις ζώνες 0 και Α. Εισιτήριο 1 μέρας 8,40 ευρώ, 2 μέρες 14,20 ευρώ, 3 μέρες 18,40 ευρώ. Επίσης, το Paseo del Arte - Art Walk Card συμπεριλαμβάνει είσοδο στα τρία μουσεία  (Πράδο, Βασίλισσα Σοφία, Thyssen Bornemisza) στην τιμή των 30,40 ευρώ (έκπτωση 20%).

Info

-Πώς θα πάτε: Αεροπορικώς από Αθήνα, για το αεροδρόμιο Adolfo Suarez Madrid Barajas της Μαδρίτης. Απέχει 12 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης και θα πάρετε είτε λεωφορείο (εξπρές κτλ.), το τοπικό τρένο για το Terminal 4, ενώ για το ταξί θα πληρώσετε 30 ευρώ για τη διαδρομή αεροδρόμιο - κέντρο. Διαθέτει 4 τερματικούς σταθμούς, εμπορικά και ψυχαγωγικά καταστήματα κτλ. (www.aena.es).

-Πού θα μείνετε: Διαμονή για όλα τα βαλάντια, από ξενοδοχεία πέντε αστέρων, παλάτια που έχουν μετατραπεί σε ξενοδοχεία, ρομαντικά ξενοδοχεία, πιο οικονομικά με λιγότερα αστέρια, gay friendly, διαμερίσματα κτλ. 

Tips

-Mercado de San Miguel: Σε απόσταση αναπνοής από την Plaza Mayor βρίσκεται η διάσημη αγορά της Μαδρίτης, με ιστορία πάνω από 100 χρόνια, με τοπικές γεύσεις, γκουρμέ προϊόντα, ψάρια, όστρακα, εξωτικά φρούτα αλλά και μαγαζάκια για tapas και κρασί, δημιουργική κουζίνα, βερμούτ, μαργαρίτες, παέγια κ.ά. Ωρες λειτουργίας Δευτέρα – Πέμπτη, Κυριακή 10.00 π.μ. – 24.00, Παρασκευή, Σάββατο, εορτές 10.00 – 01.00 π.μ. (www.mercadodesanmiguel.es).

-Αλλαγή Φρουράς: Μην παραλείψετε να παρακολουθήσετε την αλλαγή φρουράς, στο Βασιλικό Παλάτι, κάθε Τετάρτη και Σάββατο (καιρού επιτρέποντος) στις 11.00 π.μ. Σ’ ότι αφορά την εορταστική επίσημη αλλαγή φρουράς, με τη συμμετοχή 400 φρουρών και 100 αλόγων, πραγματοποιείται την πρώτη Τετάρτη κάθε μήνα (καιρού επιτρέποντος) εκτός από Ιανουάριο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο. Επόμενη εορταστική αλλαγή στις 6 Νοεμβρίου.

-Φλαμένκο: Ισπανικός όρος που αφορά ένα είδος μουσικής και χορού, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά τον 19ο αιώνα. Προήλθε αρχικά από την Ανδαλουσία – νότια Ισπανία-, και δημιουργήθηκε από τη μοναδική συνύπαρξη και μείξη της αραβικής, ανδαλουσιανής, σεφαραδίτικης και τσιγγάνικης κουλτούρας. Το παλαιότερο είδος φλαμένκο είναι γνωστό ως Κάντε Χόντο (Canto Grande) -μια ανδρική φωνή, χωρίς συνοδεία οργάνων που διηγείται λυπητερές ιστορίες. Αργότερα προστέθηκε η  κιθάρα (toque) και ο χορός. Το 2010 η UNESCO συμπεριέλαβε το φλαμένκο στον Κατάλογο Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Το θέατρο Flamenco της Μαδρίτης είναι το πρώτο φλαμένκο θέατρο στον κόσμο. Βρίσκεται στο θέατρο Alfil, η αίθουσα έχει εμβαδόν 300 τ.μ., χωρίζεται σε δύο ορόφους με μέγιστη χωρητικότητα 220 ατόμων. Παραστάσεις καθημερινά στις 18.30, 20.15, Σάββατο και στις 22.00. Διάρκεια 1 ώρα, εισιτήρια 27 ευρώ/ενήλικες, 18 ευρώ μαθητές/άνω των 65 ετών/κάτοικοι Μαδρίτης, 14 ευρώ/παιδιά 6-13 ετών (www.teatroflamencomadrid.com).

-Τοπικές γεύσεις/προϊόντα: Τάπας (παραδοσιακοί μεζέδες), cocido (κρέας με ρεβίθια και λαχανικά μαγειρεμένα σε πήλινο σκεύος), αλλαντικά (χαμόν – ιβηρικό ζαμπόν ωρίμανσης-, τσορίθο, σαλάμι κ.ά.), παέγια, γαρίδες με σκόρδο, τυριά, bocadillo de calamares (μπαγκέτα με καλαμαράκια), χοιρινό, κροκέτες χαμόν, μπακαλιάρου κ.ά., callos (πατσάς), πικάντικες τηγανιτές πατάτες, τορτίγιας, churros (τηγανιτή ζύμη) σκέτα, με ζάχαρη ή ζεστή  σοκολάτα, σανγκρία (ισπανικό κοκτέιλ από κρασί και φρούτα), γλυκό κόκκινο κρασί El Abuelo από Τολέδο, μπύρα με φέτα λεμόνι κ.ά.

ταξίδια ΕυρώπηΙσπανίαΜαδρίτη