Travel|03.12.2018 11:18

Δράμα: Καραβάκια και ευχές στη λίμνη των πηγών

Ντέπη Χιωτοπούλου

Στη Δράμα, στην Ανατολική Μακεδονία, παραμονή του εορτασμού της Αγίας Βαρβάρας, οι κάτοικοι ακολουθούν τη λιτανεία με την ιερά εικόνα της πολιούχου, τρώνε «Βαρβάρα», ενώ από τις απογευματινές ώρες και έπειτα, τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους κατευθύνονται στις ομώνυμες πηγές για να τηρήσουν το έθιμο με τα καραβάκια των ευχών.

Περιμένουν με αγωνία, αυτήν την ημέρα, τα παιδιά, τα οποία φτιάχνουν καραβάκια είτε από ξύλο είτε από ανακυκλώσιμα υλικά, βάζουν και ένα κεράκι και αφήνουν το καραβάκι τους να πλεύσει στα ήρεμα νερά της λίμνης των πηγών της Αγίας Βαρβάρας, κάνοντας μια ευχή.

Τα εκατοντάδες καραβάκια που πλέουν φωτισμένα στη λίμνη, δημιουργούν ένα υπέροχο θέαμα!

Στην ειδυλλιακή τοποθεσία των πηγών της Αγίας Βαρβάρας, μεταξύ άλλων, είναι η ομώνυμη εκκλησία, παραδοσιακοί νερόμυλοι, πολυώροφες καπναποθήκες του μεσοπολέμου κ.ά. Να σημειώσουμε, ότι η πρώην καπναποθήκη του Ελβετοεβραίου καπνεμπόρου Ερμαν Σπήρερ, τα τελευταία χρόνια, έχει μετατραπεί σε πολυτελέστατο ξενοδοχείο, δίνοντας αναμφίβολα προστιθέμενη αξία στην πόλη.

Το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, στο κέντρο της Δράμας, απλώνεται σε έκταση 60 περίπου στρεμμάτων, και με τις λίμνες, τα πλατάνια, τα τρεχούμενα νερά, τα ξύλινα γεφυράκια, αποτελεί αγαπημένο προορισμό όχι μόνο για τους Δραμινούς αλλά και για τους επισκέπτες. Εχει συμπεριληφθεί δε στα 60 ομορφότερα πάρκα της Ευρώπης, στα πλαίσια του προγράμματος Culture 2000. 

Η λιτανεία και η «Βαρβάρα»

Σήμερα, Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου, στις 16.00 θα γίνει η λιτάνευση της ιερής εικόνας και των ιερών λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας και κατάθεση αυτών στον Μητροπολιτικό  ναό Εισοδείων της Θεοτόκου.

Η πομπή θα περάσει από τις οδούς Αγίας Βαρβάρας, Γ. Σταύρου, Θ. Αθανασιάδη, Εθνικής Αμύνης, Πλατεία Ελευθερίας, ανηφορίζει προς τη Βενιζέλου και θα καταλήξει στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδείων της Θεοτόκου, όπου και θα ψαλλεί στις 17.00 ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός. Στις 21.00 θα ακολουθήσει αγρυπνία στο Ναΰδριο της Αγίας Βαρβάρας.

Παραμονή της Αγίας Βαρβάρας, Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου, μετά τη λιτανεία της εικόνας, η πατροπαράδοτη «Βαρβάρα» θα προσφερθεί από την Ενωση Κυριών Δράμας στο Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας (Βενιζέλου 114). 

Ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας, Τρίτη 4 Δεκεμβρίου, στις 7 το πρωί, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδείων της Θεοτόκου θα τελεσθεί ο όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Στις 11.00 π.μ., θα τελεστεί δοξολογία στη μνήμη της προστάτιδας του Πυροβολικού Αγίας Βαρβάρας, στο στρατόπεδο «Φωστηρίδη».

Επίσης, στις 11.00 π.μ., το Λύκειο Ελληνίδων Δράμας θα προσφέρει την παραδοσιακή «Βαρβάρα» στους επισκέπτες, στον χώρο της «Ονειρούπολης».

Σ’ ότι αφορά το παραδοσιακό έδεσμα «Βαρβάρα», όλες οι νοικοκυρές, αλλά και αρκετοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι, το ετοιμάζουν, με  κύριο συστατικό το σιτάρι, το οποίο βράζει με μπόλικες σταφίδες και σερβίρεται ζεστό με κανέλα και τριμμένα ή ολόκληρα κομμάτια καρύδι.

Η παράδοση

Σύμφωνα με το θρύλο που τυλίγει τις πηγές της πόλης, όταν το 1830 η Δράμα κατακτήθηκε από τους Τούρκους, το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας γκρεμίστηκε για να χτιστεί στη θέση του ένα τζαμί. Τα σχέδια των κατακτητών όμως άλλαξαν, καθώς ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας, η περιοχή πλημμύρισε με νερό και έτσι το τζαμί δεν χτίστηκε ποτέ.

Από τότε, η Αγία Βαρβάρα έγινε η πολιούχος της Δράμας, και ακριβώς απέναντι από τη λίμνη με τα θεμέλια, χτίστηκε η καινούρια εκκλησία που αφιερώθηκε στην Αγία που έσωσε το εκκλησάκι της.

Την παράδοση ακολουθεί το έθιμο με τα καραβάκια, οι εκδοχές του οποίου είναι δύο: σύμφωνα με την πρώτη, την παραμονή της Αγίας Βαρβάρας μετά τη λιτανεία, ο κόσμος έστελνε στο βυθισμένο εκκλησάκι το κεράκι του για την Αγία πάνω σε ένα σανίδι από ξύλο. Η δεύτερη εκδοχή βασίζεται στο ότι, η Αγία Βαρβάρα εκτός από προστάτιδα του πυροβολικού ήταν και η προστάτιδα των κοριτσιών που τις φυλούσε από τη γλωσσοφαγιά και βοηθούσε τα «τυχερά» του γάμου τους. Ετσι, όλα τα ελεύθερα κορίτσια στις 3 του Δεκέμβρη, κατά τη διάρκεια του Εσπερινού και μόλις σκοτείνιαζε, άναβαν κεριά στον ανατολικό τοίχο της λίμνης.

Κάποιες κοπέλες έβαζαν τα κεράκια τους πάνω σε σανίδες ξύλου και μαζί με μια ευχή τα έστελναν στο βυθισμένο εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας. Η πορεία της σανίδας στη λίμνη έδειχνε αν η ευχή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Αν το κεράκι έσβηνε θεωρούνταν αποτυχία αλλά η ελπίδα έμενε, καθώς το επόμενο πρωί όλα τα κορίτσια κατέφθαναν και πάλι στη λίμνη για να πλυθούν με το νερό που η Αγία Βαρβάρα είχε αγιάσει το προηγούμενο βράδυ.

 *ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗ, για 15η χρονιά, στο κέντρο της Δράμας, με πλήθος δράσεων, μουσικές συναυλίες, χριστουγεννιάτικες αγορές, δρώμενα. Εργαστήρια, ζωγραφική προσώπου, το σπίτι του Αγιου Βασίλη, το δάσος των ευχών και της ελπίδας, εργοστάσιο καραμέλας και ζαχαρωτών, το ταχυδρομείο των ξωτικών, με το fun park με τα καρουζέλ, με ακροβατικές παραστάσεις κ.ά. συμπεριλαμβάνονται στη φετινή Ονειρούπολη, στο Δημοτικό Κήπο Δράμας και την Πλατεία Ελευθερίας, που ξεκινάει στις 4 Δεκεμβρίου 2018 με κέρασμα το παραδοσιακό έδεσμα «Βαρβάρα», με παντομίμες, θεατρική παράσταση και μουσική συναυλία με την Ελευθερία Ελευθερίου. Η «Ονειρούπολη» θα διαρκέσει έως τις 2 Ιανουαρίου 2019 (www.oneiroupoli-dramas.gr).

Info

  • Απόσταση: Από Αθήνα ακολουθείτε την εθνική οδό για Θεσσαλονίκη στη συνέχεια την Εγνατία οδό και μέχρι τον τελικό σας προορισμό θα διανύσετε περίπου 700 χλμ. Αεροπορικώς, στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας και από εκεί οδικώς (69 χλμ.) για Δράμα. Από Θεσσαλονίκη θα διανύσετε 150 χλμ.
  • Διαμονή: Στη Δράμα λειτουργούν ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, όπως επίσης, ξενώνες και ξενοδοχεία θα βρείτε περιφερειακά της πόλης, στον ορεινό όγκο, κτλ.

Tips

  • Επισκεψιμότητα στην «Ονειρούπολη»: Στην «Ονειρούπολη» η είσοδος σ’ όλες τις δράσεις είναι ελεύθερη. Οπως ενημερώνει το «Εθνος της Κυριακής» ο Χρήστος Μαυρίδης, υπεύθυνος λειτουργίας της, «τα τελευταία χρόνια περνάνε 800.000 – 900.000 κόσμος, καθ’ όλη τη διάρκεια της ‘Ονειρούπολης’». Σύμφωνα με τον ίδιο, μεγάλη επισκεψιμότητα υπάρχει από Ελλάδα, αλλά και από Βουλγαρία και από τη γειτονική Τουρκία. «Κατά μέσο όρο, πέρυσι, ερχόντουσαν 6 λεωφορεία από Τουρκία, κάθε Σαββατοκύριακο» αναφέρει στο «ΕτΚ» ο κ. Μαυρίδης.
  • Πληρότητες/Τιμές ξενοδοχείων: Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Δράμας για την εορταστική περίοδο κινούνται σε πολύ καλά επίπεδα. «Για τις καθημερινές μέρες υπάρχει διαθεσιμότητα, όλα τα Σ/Κ, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, οι πληρότητες είναι στο 80%, ενώ στα τριήμερα στο 85% – 95%» ενημερώνει το «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Δράμας Αγγελος Καλλίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 50 – 110 ευρώ, το δίκλινο με πρωινό, ανάλογα τα αστέρια και τις υπηρεσίες του κάθε ξενοδοχείου. Ίδιες οι τιμές και στα περιφερειακά ξενοδοχεία, ενώ οι πληρότητες εκεί είναι στο 50% - 60%.
  • Σπήλαιο Αγγίτη (Μααρά): Σε απόσταση 23 χλμ. από τη Δράμα, σπήλαιο με τη μορφή ενός σωληνοειδούς αγωγού, με ενδιαφέροντες σταλακτίτες, ενώ αξίζει της προσοχής σας ο υδροτροχός που κάποτε ήταν ξύλινος, ενώ τώρα σιδερένιος. Το σπήλαιο λειτουργεί καθημερινά 10.30 - 17.00, Κυριακές και αργίες 10.00 – 17.30 (τηλ. 25220 60460).
  • Τοπικά προϊόντα/γεύσεις: Κρασί (σ.σ. στην περιοχή υπάρχουν επισκέψιμα οινοποιεία), τσίπουρο, πατάτες Νευροκοπίου προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, φασόλια Νευροκοπίου, λουκάνικα Βώλακα, αλλαντικά (με έμφαση στον καβουρμά), τυροκομικά, χειροποίητες μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, ζυμαρικά, κρέας άγριου κυνηγιού, χαλβάς Κυρίων, πέστροφα κ.ά.
Δράματαξίδια ΕλλάδαΟνειρούποληέθιμο Αγίας Βαρβάρας