Travel|03.12.2018 11:16

Μπάνσκο Βουλγαρίας: Σκι με αυστριακή συνταγή

Ντέπη Χιωτοπούλου

Το Μπάνσκο βρίσκεται στη Νοτιοδυτική Βουλγαρία, στους πρόποδες του όρους Πίριν, σε υψόµετρο 936 µ., και τα τελευταία τουλάχιστον 15-20 χρόνια αποτελεί τον παράδεισο των σκιέρ στην περιοχή των Βαλκανίων.

Ωστόσο, και το καλοκαίρι η περιοχή προσελκύει το ενδιαφέρον των τουριστών, αφενός µε την παρθένα φύση του όρους, το οποίο προστατεύεται από την UNESCO ως εθνικός δρυµός, αφετέρου µε τις ποικίλες δραστηριότητες εναλλακτικών µορφών τουρισµού (πεζοπορίες, ορεινή ποδηλασία κ.λπ.), την ενασχόληση µε το γκολφ, τα φεστιβάλ µουσικής κ.ά.

Το Μπάνσκο αποτελεί δηµοφιλή προορισµό, που προσελκύει Ελληνες κατά 30%, περίπου, τα τελευταία χρόνια, όπως είπαν στο «Έθνος της Κυριακής» επιχειρηµατίες και εργαζόµενοι στον προορισµό, καθώς και Ρώσους, Τούρκους, Ρουµάνους, Βούλγαρους, Αγγλους, Σκοπιανούς κ.ά.

Αιτία, το χιονοδροµικό του κέντρο, που δηµιουργήθηκε το 1999, όταν µια κοινοπραξία αποτελούµενη από Ελβετούς, Αυστριακούς και Βούλγαρους εκµεταλλεύτηκε το βουνό, την πλαγιά όπου είναι χτισµένο το Μπάνσκο, και δηµιούργησε ένα κέντρο αυστριακών προδιαγραφών.

Έκαναν συµφωνία µε το κράτος για εκµετάλλευση επί 40 έτη και από το 2002, που τοποθετήθηκε η «γόνδολα» η οποία ξεκινάει από το κέντρο (το νέο κέντρο) του Μπάνσκο και φτάνει µέχρι το χιονοδροµικό, η περιοχή αναπτύσσεται διαρκώς.

Από το 2002 έως και το 2008 υπήρχε έντονη οικοδοµική δραστηριότητα. Έχτιζαν παντού ξενοδοχεία, που µετατρέπονταν σε στούντιο και διαµερίσµατα, έχτιζαν κτίρια µε στόχο να τα πουλήσουν ως πολυτελή διαµερίσµατα. Πολλά από αυτά ολοκληρώθηκαν, κάποια που ήταν να πουληθούν ως διαµερίσµατα λειτουργούν, τελικώς, ως ξενοδοχεία. Πολλοί αγόραζαν δωµάτια στα ξενοδοχεία, τα οποία στη συνέχεια εκµεταλλεύονταν -και συνεχίζουν να εκµεταλλεύονται- νοικιάζοντάς τα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Αλλα κτίρια, πάλι, που προορίζονταν για ξενοδοχεία, έµειναν στα… µπετά. Και κάπως έτσι, το Μπάνσκο εξακολουθεί να προσελκύει τουρίστες όλο τον χρόνο.

Εκπληκτικές τιμές

Το νέο και το ιστορικό κέντρο (το νέο βρίσκεται γύρω από τον κεντρικό σταθµό του λιφτ, µε ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ-µπαρ, καταστήµατα µε είδη σκι κ.λπ.) βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής. Η κεντρική οδός Pirin διασχίζει το κέντρο του Μπάνσκο από τη µία άκρη έως την άλλη. Μαγαζιά δεξιά και αριστερά, µε είδη σκι, γούνινα καπέλα, γάντια και κάλτσες σε πραγµατικά εκπληκτικές τιµές. Καφέ, παραδοσιακές ταβέρνες (mehana) είναι το σκηνικό, και φτάνετε στην πλατεία Vazrazhdane.

Εκεί, η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, από τις µεγαλύτερες της Βουλγαρίας, µε εντυπωσιακό το εσωτερικό της αλλά και το καµπαναριό ύψους 30µ. Απέναντι, το σπίτι-µουσείο του Νεοφίτ Ρίλσκι, διάσηµου ήρωα της βουλγαρικής Αναγέννησης.

Ωρες λειτουργίας  9:00 - 12:00 & 13:00 - 17:00, είσοδος 3 BGN.

Κατά την περιήγησή σας αξίζει να επισκεφτείτε και το σπίτι-µουσείο του Βελιάν (από τα παλαιότερα σπίτια-φρούρια), µε µοναδικές τοιχογραφίες, τη µόνιµη έκθεση της Σχολής Αγιογραφίας του Μπάνσκο, το πνευµατικό και ιστορικό κέντρο «St Paisiy Hilendarski», αναπαράσταση του κελιού της Μονής Χιλανδαρίου του Αγίου Ορους, στη θέση του σπιτιού του µεγάλου διαφωτιστή κ.λπ.

Η κορυφή

Το χιονοδροµικό κέντρο του Μπάνσκο αναπτύσσεται από τα 990 µέτρα και φτάνει στα 2.600 µ. Η ψηλότερη κορυφή του χιονοδροµικού -η Βίχρεν- αγγίζει τα 2.914 µ.

Ο κεντρικός σταθµός του λιφτ («γόνδολα») βρίσκεται στο νέο κέντρο του Μπάνσκο. Η κάθε «γόνδολα» έχει χωρητικότητα 8 θέσεις και µεταφέρει 2.400  ανθρώπους την ώρα. Στον σταθµό του λιφτ υπάρχει και ελεγχόµενο πάρκινγκ. Η αφετηρία βρίσκεται στα 950 µ. και µε τη «γόνδολα» φτάνετε στα 1635 µ., µε δυνατότητα αποβίβασης και στα 1.465 µ. Η διαδροµή διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Στη βάση του χιονοδροµικού (1.635 µ.) λειτουργούν σαλέ, σχολές σκι, καφέ µπαρ κ.ά. Το ταξίδι µας στο Μπάνσκο πραγµατοποιήθηκε µε το ταξιδιωτικό γραφείο Tzimas Travel στη Θεσσαλονίκη.

Info

  • Απόσταση: Το Μπάνσκο απέχει 220 χλµ. από τη Θεσσαλονίκη και 150 χλµ. από τη Σόφια. Από Αθήνα, φτάνετε είτε αεροπορικώς στη Σόφια και συνεχίζετε οδικώς, είτε από Θεσσαλονίκη, ακολουθώντας την Εγνατία Οδό για Προµαχώνα Σερρών. Από τα σύνορα (Kulata) απέχει περίπου 115 χλµ., διασχίζοντας και τα στενά της Κρέσνα (τα βουλγαρικά «Τέµπη»)
  • ∆ιαµονή: Στο Μπάνσκο θα βρείτε πολλές επιλογές για τη διαµονή σας, από ξενοδοχεία τριών, τεσσάρων και πέντε αστέρων, µέχρι apartments και στούντιο. Οι τιµές διαµορφώνονται ανάλογα µε τον τύπο του καταλύµατος και την εποχή. Ταξιδιωτικά γραφεία ειδικεύονται στον προορισµό και µπορείτε να πετύχετε καλύτερες τιµές και βεβαίως διευκολύνσεις
  • Κέντρο Τουριστικών Πληροφοριών: Βρίσκεται στην πλατεία Vazrazhdane 4, στο ιστορικό κέντρο του Μπάνσκο, απέναντι από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Πληροφοριακό υλικό θα βρείτε και στα ελληνικά. Ωρες λειτουργίας: ∆ευτέρα-Παρασκευή 9:00-18:00, Σάββατο 10:00-18:00, Κυριακή 10:00-14:00 (www.visit-bansko.bg, e-mail: infocenter@bansko.bg).

Tips

  • Νόµισµα: Το επίσηµο νόµισµα της Βουλγαρίας, η οποία είναι µέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το 2007 είναι το λέβα. Η ισοτιµία είναι 1 ευρώ προς 1,95 BGN (τη στιγµή του ρεπορτάζ µας). 
  • Pirin Golf & Country Club: Περιοχή σε απόσταση περίπου 10 χλµ. από το Μπάνσκο, πρότυπος οικισµός, µε γήπεδο γκολφ, πεντάστερο ξενοδοχείο και σπα 2.000 τ.µ., εµπορικά καταστήµατα, καφέ, εστιατόρια, παµπ, ιδιόκτητα διαµερίσµατα, ιδιόκτητες βίλες κ.λπ. Η είσοδος στο Pirin Golf & Country Club (για τους επισκέπτες) κοστίζει 10ευρώ.  
  • Ντοµπρίνιστε: Θέρετρο σε απόσταση ­6 χλµ. ανατολικά του Μπάνσκο, φηµίζεται για τα ιαµατικά λουτρά µε 17πηγές.
  • Τοπικά προϊόντα/γεύσεις: Κρέατα ψηµένα στα κάρβουνα, λουκάνικα, κρασί, προϊόντα από ροδέλαιο, τοπικές συνταγές kapama (µε ρύζι και κοµµάτια κρέατος ψηµένα στο πήλινο), chomlek (κοµµατάκια µοσχάρι µε κρεµµύδια, πατάτες, σκόρδο, κόκκινο κρασί σε πήλινο), katino (µικρά κοµµάτια µοσχαρίσιου και χοιρινού κρέατος τηγανισµένα µε κρεµµύδια, πράσα, πιπεριές, µανιτάρια, λευκό κρασί, σερβιρισµένο σε πήλινο) κ.ά.
ταξίδια Ευρώπηταξίδι