Travel|24.01.2020 12:15

Χειμερινά θέρετρα και «πεντάστερες» πίστες για σκι

Ντέπη Χιωτοπούλου

Saint Moritz Ελβετίας - Σημείο συνάντησης του διεθνούς τζετ σετ

Το Saint Moritz στην Engadine της Ελβετίας και το βουνό Corviglia είναι ο τόπος όπου ξεκίνησε ο χειμερινός τουρισμός πριν από 156 χρόνια, το 1864. Το διάσημο θέρετρο δημιουργήθηκε όταν τον 19ο αιώνα, η αγγλική αριστοκρατία ανακάλυψε τα πανέμορφα χιονισμένα βουνά του. Μια τοποθεσία που συνδυάζει άριστα τα σπορ –χειμερινά και καλοκαιρινά στη λίμνη που παγώνει τον χειμώνα και στις πλαγιές των βουνών, αφού προσφέρει τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο-, την ευεξία, την πολυτέλεια και τον κοσμοπολίτικο αέρα, τις τέχνες, την υψηλή γαστρονομία, τα διάσημα ξενοδοχεία, το life style, το shopping.

Ηταν το 1930, όταν η Coco Chanel, ο Jacques Cartier, ο Conte Rossi και ο Philippe de Rothschild αποφάσισαν να ιδρύσουν το Corviglia Ski Club, αποτελώντας σημείο συνάντησης κάθε χρόνο για το διεθνές τζετ σετ.

Συνολικά η περιοχή διαθέτει 87 πίστες όλων των  κατηγοριών, δυο snow park, πίστες 230 χλμ. cross country και 54 αναβατήρες. Στο βουνό Corviglia υπάρχουν 35 πίστες και 24 λιφτ, στο Corvatsch με την κορυφή του να φτάνει στα 3.303 μ. θα βρείτε 23 πίστες και 14 λιφτ, στη Diavolezza με υψόμετρο 2.978 μ. 9 πίστες και 5 λιφτ και στο Muottas Muragl 3 πίστες και 1 λιφτ. Στο St. Moritz βρίσκεται και η μοναδική φυσική, στον κόσμο, πίστα bobsleigh που είναι και η παλαιότερη (www.stmoritz.com).

Στα προσεχή event που λαμβάνουν χώρα στο St. Moritz, αναφέρουμε, μεταξύ άλλων, το St. Moritz Gourmet Festival, το οποίο τα τελευταία 26 χρόνια, περισσότεροι από 80.000 λάτρεις της γαστρονομίας έχουν δώσει το ‘παρών’ στην εκδήλωση, με τη συμμετοχή 220 και πλέον εξαιρετικών master chef από περισσότερες από 30 διαφορετικές χώρες.

Το επίκεντρο του φεστιβάλ δεν είναι ο ανταγωνισμός, αλλά η συλλογική συνεργασία μεταξύ των αριστοκρατών σεφ από όλο τον κόσμο. Το 27ο St. Moritz Gourmet Festival διεξάγεται 31 Ιανουαρίου – 8 Φεβρουαρίου και φιλοξενεί 10 γυναίκες guest chef (www.stmoritz-gourmetfestival.ch).

*36ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΠΟΛΟ, 24-26 Ιανουαρίου, ήδη από το 1985 αποτελεί από τα πλέον διάσημα και δημοφιλή πρωταθλήματα χειμερινών αγώνων, συνδυάζοντας το στυλ, την παράδοση, τις αισθήσεις και βεβαίως τη φιλοξενία της περιοχής. Διεξάγεται στην St. Moritzersee, στην παγωμένη λίμνη του St. Moritz (www.snowpolo-stmoritz.com).

Kitzbuhel Αυστρίας - Με τη δυσκολότερη πίστα στον κόσμο

Το Kitzbuhel, στη δυτική Αυστρία, στην καρδιά των Τιρολέζικων Αλπεων, αποτελεί από τους πλέον δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς για σκι στην χώρα και γενικότερα στην Ευρώπη, για περισσότερα από 125 χρόνια.

Κατέχοντας τον τίτλο του ‘Καλύτερου χιονοδρομικού κέντρου στον κόσμο’ για το 2017, και το «Καλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της Αυστρίας», από το 2013, το χιονοδρομικό κέντρο Bergbahn AG Kitzbühel (γνωστό και ως KitzSki) με ένα εντυπωσιακό δίκτυο 230 χλμ. και 92 διαδρομών για σκι, προσφέρει πληθώρα επιλογών. Τα 57 λιφτ και γόνδολες έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς 103.741 ανθρώπων την ώρα.

Μεταξύ άλλων, δια­θέτει την πιο εντυπωσιακή και δύσκολη πίστα στον κόσμο, την αγωνιστική Streif. Ξεκινάει στα 1.665 μ. και τερματίζει στα 805 μ., το μήκος της φτάνει τα 3.312 μ., η μέση γωνία κλήσης είναι στο 27%, η μέγιστη γωνία στο 85%, το υψηλότερο άλμα αγγίζει τα 80 μ. και οι ταχύτητες φτάνουν τα 140 χλμ./ώρα.

Και οι freeriders θα ενθουσιαστούν με το μεγάλο snowpark που περιλαμβάνει 35 συνολικά εμπόδια (half-pipe, boardercross, tubes και διάφορα jumps) ενώ υπάρχουν και 13 χαραγμένες διαδρομές  για cross country skiing καλύπτοντας 41 χλμ.

Η διάρκεια της χειμερινής σεζόν φτάνει έως την 1η Μαΐου. Γαστρονομικές απολαύσεις και τοπική κουζίνα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε σε κάποιο από τα 60 ορεινά σαλέ και εστιατόρια της περιοχής με εκπληκτική πανοραμική θέα στα χιονισμένα βουνά! (www.kitzbuehel.com).

*80οι ΑΓΩΝΕΣ HAHNENKAMM, 24-26 Ιανουαρίου διεξάγονται οι πιο εντυπωσιακοί αγώνες σκι στον κόσμο, με τη συμμετοχή των καλύτερων σκιέρ παγκοσμίως. Το κύριο μέλημα των παραδοσιακών αγώνων Hahnenkamm που περιλαμβάνουν ελεύθερη κατάβαση, γιγαντιαίο σλάλομ, σλάλομ κτλ. είναι αυτό που θεωρείται ο πιο δύσκολος αγώνας για σκι κατάβασης: το Streif. Περισσότεροι από 100.000 θεατές παρακολουθούν ζωντανά τους εντυπωσιακούς αγώνες, με τον Streif downhill να πραγματοποιείται το Σάββατο 25/1 στις 11.30 π.μ. (www.hahnenkamm.com).

Cortina D’ Ampezzo Ιταλίας - Η «βασίλισσα των Δολομίτων»

Η Cortina D’ Ampezzo ή Cortina όπως την αποκαλούν, βρίσκεται στους Δολομίτες, στην καρδιά των Νότιων Αλπεων, στην περιοχή Veneto της Βόρειας Ιταλίας. Κοσμοπολίτικο θέρετρο, ένα από τα πιο όμορφα resort των Αλπεων, όπου σε αντίθεση με άλλα χωριά, έχει μείνει στυλιστικά ανεπηρέαστο από την γειτνίαση με την κοντινή Αυστρία.  

Η Cortina έχει ιστορία τουλάχιστον χιλίων χρόνων και μακρά παράδοση ως τουριστικός προορισμός. Στις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού έχουν φιλοξενηθεί οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες το 1956 αλλά και πολλά άλλα αθλητικά events, με τελευταίο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αλπικού Σκι Γυναικών το 2006.

Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει πίστες 120 χλμ. όλων των κατηγοριών και 36 αναβατήρες και η σεζόν έχει διάρκεια έως τις αρχές Μαΐου. Προσφέρει άρτια σύνδεση με λιφτ και ski bus προς τις περιοχές Falzarego, Tofana, Faloria, Cristallo, Misurina, San Vito di Cadore, Auronzo και μαζί με άλλα έντεκα χωριά ολοκληρώνει τη Dolomiti SuperSki περιοχή, όπου με ένα εισιτήριο έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε σκι σε 12 περιοχές με πίστες συνολικού μήκους 1.200 χλμ. (www.dolomitisuperski.com).

*ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΛΠΙΚΟΥ ΣΚΙ, θα διεξαχθεί στην Cortina D’ Ampezzo, 8-21 Φεβρουαρίου του 2021. Κατά τη διάρκεια των 14ημερών, οι πρωταθλητές σκι από 70 χώρες θα διαγωνιστούν για τους 11 τίτλους: Downhill, Super-G, Giant Slalom, Slalom και για πρώτη φορά το Parallel Slalom (www.cortina2021.com).

Bansko Βουλγαρία - 1.650.000 επισκέπτες στην χώρα

Το Μπάνσκο, στα νοτιοδυτικά της Βουλγαρίας, στους πρόποδες του όρους Πιρίν, αποτελεί από τους πλέον δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς, στην περιοχή των Βαλκανίων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Ινστιτούτου Ανάλυσης και Αξιολόγησης του Τουρισμού της χώρας, υπολογίζονται να επισκεφτούν τη Βουλγαρία 1.650.000 τουρίστες, κατά το χρονικό διάστημα από 22/12/2019 έως 22/03/2020, με τους περισσότερους να πηγαίνουν στο Μπάνσκο για σκι.

Ηδη, σημειώνεται αύξηση από Μεγ. Βρετανία (+17%), οι τακτικές πτήσεις από Γερμανία έχουν αυξηθεί κατά 7%, από Ουγγαρία 16% ενώ παράλληλα 1.950.000 Βούλγαροι πραγματοποιούν περίπου 160.000 ταξίδια την εβδομάδα στην χώρα.

Διανύοντας την 17η χρονιά, το χιονοδρομικό κέντρο του Μπάνσκο, αναγνωρισμένο ως «Το Καλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της Βουλγαρίας» αναπτύσσεται από τα 900 μέτρα και φτάνει στα 2.560 μ., με την ψηλότερη κορυφή του – τη Βίχρεν- να αγγίζει τα 2.914 μ.

Το συνολικό μήκος των 18 πιστών και των μονοπατιών είναι 75 χλμ., τα οποία εξυπηρετούνται από 15 σύγχρονα λιφτ 22 χλμ. (γόνδολα, 6θέσια, 4θέσια, 2θέσια, T-bars κτλ.). Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος των πιστών εξυπηρετείται από 260 μηχανήματα τεχνητής χιόνωσης. Το 35% των πιστών απευθύνεται σε αρχάριους σκιέρ, το 40% σε προχωρημένους και το 25% σε έμπειρους.

Ο κεντρικός σταθμός του λιφτ -η «γόνδολα» όπως ονομάζεται- βρίσκεται στο νέο κέντρο του Μπάνσκο, στα 950 μ., είναι χωρητικότητας 8 θέσεων, και μεταφέρει 2.000 άτομα την ώρα, στη θέση Banderishka Polyana, στα 1.635 μ., με δυνατότητα αποβίβασης και στα 1.465 μ στο σταθμό Chalin Valog (μονάχα για τους σκιέρ).

Οι ώρες λειτουργίας της «γόνδολας» είναι από τις 8.30 το πρωί από Μπάνσκο και η τελευταία διαδρομή από Banderishka Polyana στις 17.00. Στη βάση του χιονοδρομικού (1.635 μ.) λειτουργούν σαλέ, σχολές σκι, καφέ μπαρ ενώ είναι και η αφετηρία για τα περισσότερα λιφτ (www.banskoski.com).

*ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΚΙ γυναικών, στις 25 και 26 Ιανουαρίου, αγώνες που πραγματοποιούνται για τέταρτη φορά στο χιονοδρομικό κέντρο του Μπάνσκο. Με τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Σκι, τον Ιανουάριο, το χιονοδρομικό κατατάσσεται στην ελίτ των χειμερινών θέρετρων, αφού το προνόμιο αυτό της φιλοξενίας του FIS Ski World Cup τον πρώτο μήνα του έτους έχουν μόνο τα αυστριακά Kitzbühel και Schladming, το ελβετικό Adelboden και το Wengen, το γερμανικό Garmisch-Partenkirchen και η ιταλική Cortina d'Ampezzo.

χιονοδρομικά κέντρα Ευρώπηςταξίδια εξωτερικό