Travel|06.02.2020 16:25

Βυτίνα: Ρομαντική απόδραση στην αγκαλιά του Μαινάλου

Ντέπη Χιωτοπούλου

Βορειοδυτικά της Αρκαδίας, και σε υψόμετρο 1.000 μ. είναι χτισμένος ο  παραδοσιακός ορεινός οικισμός της Βυτίνας του Δήμου Γορτυνίας. Μιας περιοχής με άγρια φυσική ομορφιά, πλούσια ιστορία, αρχιτεκτονική, πέτρινα γεφύρια και βυζαντινές εκκλησίες, ιδανική για διαδρομές ανάμεσα σε πυκνές εκτάσεις ελάτων του Μαινάλου και αλπικά ξέφωτα, στο φαράγγι του Λούσιου, στην τεχνητή λίμνη του Λάδωνα, στο χιονοδρομικό κέντρο κτλ.

Η Γορτυνία είναι μια περιοχή που πρωτοστάτησε και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, υπό την ηγεσία των ισχυρών οικογενειών των Κολοκοτρωναίων, Πλαπουταίων και Δεληγιανναίων. Μεταξύ άλλων, η Βυτίνα τροφοδοτούσε με ψωμί το στρατό και περιέθαλπε τους τραυματίες, ενώ από εκεί κατάγονταν πολλοί οπλαρχηγοί και αγωνιστές. Λόγω δε της ενεργού δράσης που είχε,  πυρπολήθηκε επτά φορές τα έτη 1825-1826 από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ.

Οσο για την ευρύτερη περιοχή του Λούσιου, αποτέλεσε το καταφύγιο των επαναστατημένων Ελλήνων, όπου βρισκόταν και ο «ληνός» των Κολοκοτρωναίων, λίγα μέτρα πριν τον μοναστήρι της Αιμυαλούς.

Αρχοντικά από μαύρο μάρμαρο

Η όμορφη Βυτίνα, από τους δημοφιλέστερους ορεινούς προορισμούς της Πελοποννήσου, αποτελεί, μεταξύ άλλων, ιδανική βάση για διάφορα σπορ όπως σκι, πεζοπορίες, ράφτινγκ, καγιάκ κτλ. και γενικότερα για εξορμήσεις στην περιοχή.

Στα δρομάκια της Βυτίνας, κυριαρχούν σπίτια και αρχοντικά από ντόπιο μαύρο μάρμαρο, όπως επίσης, και ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Τρύφωνα – πολιούχος και προστάτης της-, στην κεντρική πλατεία, χτισμένος το 1846 πάνω σε ερείπια παλαιότερης εκκλησίας.

Στην κεντρική πλατεία θα δείτε και τον ανδριάντα του Μαθιού Πόταγα, φιλοτεχνημένο από την αδελφή του νεαρού 17χρονου μαθητή, που εκτελέσθηκε στις 2 Μαΐου του 1941 από τους Γερμανούς στην προσπάθειά του να εμποδίσει την είσοδό τους στη Βυτίνα. «Σταθείτε. Δεν θα μας σκλαβώσετε. Είμαι εδώ μόνος. Αλλά η Ελλάδα ολόκληρη ακολουθεί» φώναξε ο ήρωας στη φάλαγγα των αρμάτων μάχης των Γερμανών δεχόμενος τις σφαίρες του διοικητή της φάλαγγας.

Στην πλατεία και η προτομή του ιστορικού της νεότερης Ελλάδος και συγγραφέα Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου, ενώ αξίζει να επισκεφτείτε και το λαογραφικό μουσείο.

Η Βιβλιοθήκη με κειμήλια από τον 17ο αιώνα που χτίστηκε στην παλαιά πετρόχτιστη Σχολή Κορασίδων, το Πανταζοπούλειο Πνευματικό Κέντρο όπου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις (σ.σ. ο Δημήτρης Πανταζόπουλος (1889-1963) υπήρξε μέγας ευεργέτης), το Δασάκι της Βυτίνας που απλώνεται σε έκταση 40 στρ., ο ρομαντικός Δρόμος της Αγάπης (σ.σ. σύμφωνα με την παράδοση εκεί γινόταν παλιά το «νυφοπάζαρο» του χωριού), ανάμεσα στις δεντροστοιχίες, δημοφιλές σημείο για περίπατο που ξεκινάει από το δημοτικό σχολείο, το πέτρινο μονότοξο γεφύρι Ζαρζί στην ομώνυμη περιοχή, στο Μυλάοντα ποταμό, οι νερόμυλοι, το ελατόδασος βεβαίως του Μαινάλου είναι κάποια από τα αξιοθέατα της Βυτίνας που θα δείτε και θα επισκεφτείτε.

Χιονοδρομικό κέντρο

Βρίσκεται στο οροπέδιο της Οστρακίνας, σε υψόμετρο 1.600 μ., ανάμεσα σε ελατόδασος, και διαθέτει σαλέ, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού και σχολή σκι. Εχει 7 πίστες όλων των κατηγοριών και τρεις αναβατήρες (2 συρόμενους και 1 παιδικό). Οι τιμές κάρτας είναι στα 14 ευρώ Σ/Κ, αργίες (ενήλικες) - 11 ευρώ (παιδιά), 10 ευρώ καθημερινές (ενήλικες), 8 ευρώ (παιδιά, φοιτητές).

«Το χιονοδρομικό έχει την πιο γρήγορη και εύκολη πρόσβαση από Αθήνα, ενώ λόγω της μορφολογίας του εδάφους του είναι κατάλληλο για αρχάριους και παιδιά» αναφέρει στο «Εθνος της Κυριακής» ο διευθυντής του χιονοδρομικού Θοδωρής Χρονόπουλος.

Το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου, εφόσον υπάρχει επάρκεια χιονιού, λειτουργεί καθημερινά, σε διαφορετική περίπτωση το σαλέ είναι ανοιχτό τα Σαββατοκύριακα. 

Απέχει 176 χλμ. από Αθήνα, 12 χλμ. από Βυτίνα, 12 χλμ. από Κάψια, 16 χλμ. από Λεβίδι, 30 χλμ. από Τρίπολη και Δημητσάνα (www.mainaloski.gr).

Info

-Πώς θα πάτε: Από Αθήνα ακολουθείτε την Ολυμπία Οδό με κατεύθυνση προς Κόρινθο, συνεχίζετε για Τρίπολη, βγαίνετε στον κόμβο Νεστάνης, προς Βυτίνα, ακολουθείτε την Πύργου -Τριπόλεως/74, προς Λιμποβίσι. Συνολικά θα διανύσετε περίπου 185 χλμ., ταξίδι δύο ωρών. Από Τρίπολη, η Βυτίνα απέχει 38 χλμ., ενώ η απόσταση μεταξύ Βυτίνας και Δημητσάνας είναι στα 20 χλμ.

Tips

-Σπίτι Κολοκοτρωναίων: Σε κοντινή απόσταση από τη Βυτίνα, στο χωριό Λιμποβίσι σε υψόμετρο 1.200 μ., βρίσκεται το πατρικό σπίτι των Κολοκοτρωναίων. Υπήρξε κέντρο και ορμητήριο της ένδοξης γενιάς, σύμφωνα με ιστορικές πληροφορίες, καταστράφηκε το 1770-71, όμως το ξανάχτισε αμέσως ο πατέρας του Θεόδωρου, Κωσταντής Κολοκοτρώνης, και σ’ αυτό διέμενε κατά καιρούς ο Γέρος του Μοριά. Στο Λιμποβίσι λειτουργεί καφενείο (Σ/Κ και αργίες) και οι ιδιοκτήτες του ανοίγουν στους επισκέπτες το σπίτι μουσείο των Κολοκοτρωναίων.

-Μαγούλιανα: Το ψηλότερο χωριό της Πελοποννήσου χτισμένο αμφιθεατρικά στα 1.365 μ., μέσα στα έλατα, σε απόσταση 11 χλμ. από Βυτίνα, διαθέτει λίγους ξενώνες, ενώ στα αξιοθέατα συμπεριλαμβάνονται ο ναός Κοίμηση της Θεοτόκου (1840), το Αργυρόκαστρο στην κορυφή απόκρημνου υψώματος στα 1.450 μ., επονομαζόμενο και «Γορτυνιακό δυναμάρι», το Σανατόριο της Μάνας από το 1928, στην περιοχή Κορφοξυλιά Μαγουλιάνων, που ίδρυσε η Αννα Παπαδοπούλου γνωστή και ως «Μάνα του Στρατιώτη», αδελφή του μακεδονομάχου Παύλου Μελά, με σκοπό τη θεραπεία των φυματικών στρατιωτών, το μετόχι της Σφυρίδας μεταξύ Μαγουλιάνων και Βυτίνας κ.ά.

-Πεζοπορία: Μια από τις οκτώ διαδρομές του Menalon Trail είναι Βυτίνα – Νυμφασία, διάρκειας 2 ωρών, μέτριας δυσκολίας, ιδανική για πεζοπόρους και για τους μήνες Μάιο – Σεπτέμβριο. Από την Παλιά Βυτίνα ξεκινάει το μονοπάτι που πηγαίνει στα Μαύρα Λιθάρια, κατεβαίνει στο πετρόκτιστο γεφύρι της Τζαβάραινας, συνεχίζει ανηφορίζοντας στα 880 μ., για να κινηθεί οριζόντια μέχρι το μικρό χωριό Νυμφασία (www.menalontrail.eu).

-Τοπικές γεύσεις/προϊόντα: Κόκορας με χυλοπίτες Αρκαδίας, κυνήγι (αγριογούρουνο, ελάφι), ντόπια ψητά κρέατα και σούβλα, παστό (καπνιστό χοιρινό), γλυκά του κουταλιού, λικέρ, παραδοσιακά ζυμαρικά με πιο δημοφιλή τον τραχανά και τις χυλοπίτες, όσπρια, τσίπουρο, κρασί, τυροκομικά, πίτες, μέλι – το μέλι Ελάτης Μαινάλου «Βανίλια» είναι το μοναδικό ελληνικό μέλι με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, λουκουμάδες με μέλι, γλυκά ταψιού, βότανα, ξυλόγλυπτα, υφαντά κ.ά.

ΒυτίναΜαίναλοταξίδια Ελλάδα