Travel|09.02.2020 09:56

«Ανοίγει» το Τριώδιο: Μασκαρέματα, χοροί και παιχνίδια

Ντέπη Χιωτοπούλου

Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου (σήμερα), και σε κάποιες περιοχές, οι αποκριάτικες εκδηλώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει.Φορέστε μάσκες, πολύχρωμες περούκες και ευφάνταστες στολές, την καλή σας διάθεση, και πάρτε μέρος στα αποκριάτικα καλέσματα και ξεφαντώματα.

Ρέθυμνο - Καρναβάλι ενός αιώνα

Στο Αναγεννησιακό Ρέθυμνο, το καρναβάλι μετράει έναν αιώνα, αφού ήδη, από το 1914, ξεκίνησαν τα πρώτα στοιχεία χιουμοριστικών εκδηλώσεων. Ενα έθιμο της παλιάς Ρεθεμνιώτικης Αποκριάς του περασμένου αιώνα, το «Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού», γίνεται αφορμή, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, να δημιουργηθούν οι «Ομάδες» οι οποίες αργότερα, το 1993, προσκαλούνται από το Δήμο Ρεθύμνης, ως αρωγό και χρηματοδότη, να αναλάβουν, να στηρίξουν και να δώσουν δημιουργική πνοή στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, το οποίο έχει καθιερωθεί επάξια ως το «Καρναβάλι της Κρήτης».

Η τελετή έναρξης του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2020 πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιανουαρίου και συνεχίστηκε με το 23ο Παιδικό Κυνήγι Θησαυρού και το 5ο Εφηβικό Κυνήγι Θησαυρού.

Την Παρασκευή 14/2 είναι ο Χορός Ομάδων Κυνηγιού Θησαυρού, ενώ το Σάββατο 15 και την Κυριακή 26/2 θα πραγματοποιηθεί το 31ο Κυνήγι Θησαυρού. Το φετινό πρόγραμμα του Ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού συνεχίζεται με τις Παλιές Ελληνικές Καντάδες (Τρίτη 18/2), την Τσικνοπέμπτη με διάφορες εκδηλώσεις, τον Χορό Ο.Ρ.Κ. (22/2), τις Κρητικές Παραδοσιακές Καντάδες (28/2), την παιδική παρέλαση (29/2) και τη νυχτερινή παρέλαση του βράδυ του Σαββάτου.

*

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ, την Κυριακή της Τυρινής, 1 Μαρτίου, στις 2 το μεσημέρι, την οποία θα κηρύξει ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης. Η εκκίνηση με τα πληρώματα και τα άρματα θα γίνει από τον κόμβο Θεοτοκοπούλου. Το βράδυ της Κυριακής 1/3 η τελετή λήξης του Ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού θα συνοδευτεί με το κάψιμο του άρματος του Βασιλιά Καρνάβαλου.

Σητεία - Στην πόλη του Βιντσέντζου Κορνάρου

Στο Βορειοανατολικό άκρο της Κρήτης, στη Σητεία, με τους ήπιους χειμώνες και τα δροσερά καλοκαίρια, στην πόλη που γεννήθηκε ο Κρητικός ποιητής Βιντσέντζος Κορνάρος, συγγραφέας του αφηγηματικού ποιήματος «Ερωτόκριτος», αυτήν την εποχή, λόγω της Αποκριάς, οι δρόμοι γεμίζουν με χρώματα, καρναβαλιστές και ποικίλες εκδηλώσεις όπως είναι το κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού, πάρτι των Ομάδων, παρελάσεις κτλ.

Το Σητειακό καρναβάλι ξεκινάει την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου με παιδικό street πάρτι επί της οδού Κων. Καραμανλή και συνεχίζεται την επομένη το πρωί με παιδικό Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού και το βράδυ με το πάρτι των Ομάδων του Κρυμμένου Θησαυρού των μεγάλων. Το οποίο Κυνήγι τους θα λάβει χώρα την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου.

*

ΛΕΥΚΗ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΝΥΧΤΑ και νυχτερινή καρναβαλική ποδηλατοδρομία θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του Σητειακού καρναβαλιού 2020, την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου ενώ η νυχτερινή καρναβαλική παρέλαση είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 29/2. Ανήμερα, την Κυριακή της Τυρινής 1 Μαρτίου στους δρόμους της κρητικής πόλης θα διεξαχθεί η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση και θα ακολουθήσουν πάρτι για όλον τον κόσμο.

Σύρος - Σάτιρα, παραδόσεις και συριανά λουκούμια

Στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, τη Σύρο, το Συριανό Καρναβάλι «Γεώργιος Σουρής 2020» έχει ήδη ξεκινήσει, από τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, και έως τις 3 Μαρτίου περιλαμβάνει πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Με πρωταγωνιστές τον Γεώργιο Σουρή, τα «Ζεϊμπέκια» στις 29/2, το 6ο Κυνήγι Κρυμμένου Λουκουμιού και το ίδιο το Λουκούμι που έχει την τιμητική του λόγω της εγγραφής του στο εθνικό ευρετήριο Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας μας, «παντρεύει» τη σάτιρα με την παράδοση και προσφέρει γερές δόσεις απόδρασης από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει πληθώρα εκδηλώσεων στο Θέατρο Απόλλων, την αναβίωση παραδοσιακών εθίμων, από τα σοκάκια του μεσαιωνικού οικισμού της Ανω Σύρου, έως τις πλατείες της νεοκλασικής Ερμούπολης και τα πανέμορφα χωριά την Καθαρά Δευτέρα. Επίσης, εμπλουτίζεται με νέα δρώμενα, όπως τα «Συριανο– Ιδώματα» και τους «Maska Runners» αγώνας δρόμου 1.000 μ. για μασκαρεμένους που θα διεξαχθεί στις 22/2.

Για άλλη μια χρονιά θα γίνει η παρουσίαση στολών από τα καρναβαλικά πληρώματα και το σεργιάνι στην Ερμούπολη, συνοδεία των κρουστών της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, ενώ επιχειρήσεις του νησιού μεταμφιέζονται σε καρναβαλικά μουσεία και εκθέτουν στις βιτρίνες τους κουστούμια των ομάδων που έχουν παρελάσει τα προηγούμενα έτη.

*

6ο ΚΥΝΗΓΙ ΚΡΥΜΜΕΝΟΥ ΛΟΥΚΟΥΜΙΟΥ, έναρξη σήμερα, Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, το κυνήγι του κρυμμένου λουκουμιού, δρώμενο που έχει γίνει θεσμός τα τελευταία πέντε χρόνια. Ωρα έναρξης στις 11 το πρωί, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων. Επίσης, σήμερα, στο θέατρο Απόλλων, δυο παραστάσεις (11.30 π.μ. και 17.30) από το κουκλοθέατρο Κρήτης, με τίτλο «Ο Ψαροτρομάρας».

Ξάνθη - Λαογραφία, συναυλίες και το κάψιμο του Τζάρου

«ΟΝΕΙΡΑ, χρώματα, μυρωδιές, αρώματα» είναι το φετινό θέμα του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού, όπου οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές – Ξανθιώτικο Καρναβάλι έχουν ήδη μία ιστορία 54 χρόνων.

Στη σημερινή τους μορφή, το πρόγραμμα των εορτών περιλαμβάνει ποικίλες εκδηλώσεις που προβάλλουν τόσο την ιστορία, τη λαογραφία και τον πολιτισμό της περιοχής αλλά προσφέρουν και πολλές επιλογές για ψυχαγωγία, ξεφάντωμα και γλέντι. Κορυφαία στιγμή του καρναβαλιού είναι η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς. Φέτος, βασίλισσα του Ξανθιώτικου καρναβαλιού θα είναι το μοντέλο Τζούλια Νόβα.

Με το πέρας της καρναβαλικής παρέλασης ακολουθεί το έθιμο «Κάψιμο του Τζάρου». Ο Τζάρος είναι ομοίωμα του Βασιλιά Καρνάβαλου, που καίγεται σε μια μεγάλη φωτιά δίπλα στον ποταμό Κόσυνθο, στην είσοδο της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης.

Η επίσημη έναρξη των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών – Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2020 θα γίνει την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, στις 6.30 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία της πόλης, και θα ακολουθήσει συναυλία με την Πέγκυ Ζήνα. Ενώ, το Σάββατο 15/2, πάλι στην κεντρική πλατεία, στις 12 το μεσημέρι, λαογραφικοί σύλλογοι θα παρουσιάσουν έθιμα και δρώμενα της Αποκριάς.

Η παιδική καρναβαλική παρέλαση στις 23/2, η βραδινή παρέλαση στις 19.30 στις 29/2 και βεβαίως η μεγάλη παρέλαση της Κυριακής της Τυρινής 1 Μαρτίου όπου άρματα και καρναβαλιστές προετοιμάζονται πυρετωδώς, ενώ οι πολιτιστικοί σύλλογοι έχουν ήδη ανακοινώσει τις στολές τους.

Από την «Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων» και τα «Ξωτικά του δάσους» μέχρι τις «Μέλισσες» και τους «Χαμαιλέοντες» και από «Το κλουβί με τις πολύχρωμες τρελές» μέχρι τους «Μπόχο Τρέλα» εμπνέονται οι σύλλογοι φορώντας… όνειρα, χρώματα, μυρωδιές και αρώματα’ όπως άλλωστε και το φετινό θέμα του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού.

*

ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΗ ΕΝΩΣΗ ΞΑΝΘΗΣ, όπου στο πλαίσιο των Αποκριών, οργανώνει πλούσιο πρόγραμμα με 26 εκδηλώσεις, συμπεριλαμβάνοντας μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, εργαστήρια κατασκευής μάσκας, παραμύθια, δράσεις για μικρά παιδιά κλτ. Σήμερα, Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ μουσική συναυλία με τους Καίτη Κουλλιά και Γιώργο Φραντζολά (www.fex.org.gr).

καρναβάλιΑπόκριεςκαρναβάλι Ρεθύμνου