Travel|26.10.2018 14:17

Ιταλία: Από την «αιώνια πόλη» στην αναγεννησιακή Τοσκάνη

Newsroom

Εντυπωσιακές πλατείες, καθεδρικοί ναοί και φημισμένες φοντάνες, αρχαία ρωμαϊκά αμφιθέατρα, μουσεία και μεγαλοπρεπής Βασιλικές, κομψά καφέ και εστιατόρια, αρωματικός εσπρέσο και αυθεντική πίτσα ιταλική!

Η Ρώμη, η Αιώνια Πόλη όπως την αποκαλούν, πρωτεύουσα της Ιταλίας, ένα ολόκληρο ανοικτό μουσείο! Από την πολύβουη Πιάτσα ντι Σπάνια με τα εντυπωσιακά σκαλοπάτια, στη φημισμένη Φοντάντα Ντι Τρέβι για τις καθιερωμένες φωτογραφίες αλλά και τη ρίψη κέρματος για να επιστρέψετε και πάλι στην όμορφη ιταλική πόλη.

Από το Κολοσσαίο, το μεγαλύτερο σωζόμενο αρχαίο ρωμαϊκό αμφιθέατρο του κόσμου, και την αψίδα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, στην Οδό των Αυτοκρατορικών Αγορών στην καρδιά της αρχαίας Ρώμης, και από εκεί στο λόφο του Καπιτωλίου και στην Πιάτσα Βενέτσια με το ογκώδες μνημείο αφιερωμένο στον Βίκτωρα Εμμανουήλ Β΄, τον πρώτο βασιλιά της ενωμένης Ιταλίας, στο οποίο βρίσκεται και το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Σιένα-Μοντεκατίνι Τέρμε

Η πανέμορφη Σιένα ξεχωρίζει με την κεντρική πλατεία της Πιάτσα ντελ Κάμπο, όπου δεσπόζει το μεσαιωνικό Δημαρχείο. Απολαύστε την περιήγησή σας, στα γραφικά καλντερίμια της πόλης, θαυμάστε τα μεσαιωνικά αρχοντικά, τις εκκλησιές και τον Καθεδρικό Ναό αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, ο οποίος θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα τέχνης σε ολόκληρη την Ιταλία.

Και μην ξεχνάτε, ότι το ιστορικό κέντρο της Σιένα, συγκαταλέγεται στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.Και από τη Σιένα, στο Μοντεκατίνι Τέρμε, μία από τις κομψότερες λουτροπόλεις της Ιταλίας, την οποία επισκέπτονται πολλοί Ιταλοί, και όχι μόνο, ακόμη και διάσημοι. Το Μοντεκατίνι Τέρμε αποτελεί ένα καλό σημείο εκκίνησης για εκδρομές στην Αναγεννησιακή Τοσκάνη.

Φλωρεντία

Καλώς ορίσατε στη Φλωρεντία, γενέτειρα της ιταλικής Αναγέννησης, πόλη της τέχνης και της αισθητικής, ανακηρυγμένη ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Θα σας εντυπωσιάσει η Πιάτσα Σαν Τζιοβάνι με το Βαπτιστήριο του Αγίου Ιωάννη και τον Αναγεννησιακό καθεδρικό ναό -τη Σάντα Μαρία Ντελ Φιόρε- με τον περίφημο τρούλο του Μπρουνελέσκι.

Θα περάσετε και από την Πιάτσα ντε λα Σινιορία, που στολίζει το σιντριβάνι του Ποσειδώνα, ενώ υπάρχει και αντίγραφο του αγάλματος του Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου. Εκεί και το Παλάτσο Βέκιο, που στεγάζει σήμερα το Δημαρχείο της πόλης, και η Λότζα με αγάλματα σπουδαίων Φλωρεντίνων γλυπτών. Must και η περίφημη Πινακοθήκη Ουφίτσι, και βεβαίως η ξακουστή και πολυφωτογραφημένη γέφυρα Πόντε Βέκιο με τα αμέτρητα κοσμηματοπωλεία.

Η Πιάτσα Ρεπούμπλικα, μία από τις κεντρικότερες πλατείες της Φλωρεντίας, με τη χαρακτηριστική αψίδα Αρκόνε και τα ιστορικά καφέ Gilli και Paszkowski, η αγορά του Σαν Λορέντζο, το Παλάτσο Πίττι -πολυτελή κατοικία των Μεδίκων-, κ.ά. συγκαταλέγονται στα αξιοθέατα αυτής της πανέμορφης πόλης.

Κρουαζιέρα στο Cinque Terre

Μαγευτική η κρουαζιέρα που θα απολαύσετε στα παραμυθένια Cinque Terre (τα Πέντε Χωριά) που βρίσκονται σκαρφαλωμένα στα απόκρημνα βράχια της νότιας άκρης της Ιταλικής Ριβιέρας, στη Λιγουρική Θάλασσα.

Η περιοχή αποτελεί μία από τις πιο όμορφες της δυτικής Ιταλίας, και έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Με κέντρο εξόρμησης την πόλη Λα Σπέτσια, θα επισκεφθείτε τα μεσαιωνικά χωριά Riomaggiore, Manarola και Monterosso όπου και θα έχετε χρόνο για γεύμα. Στη Vernazza –το ωραιότερο ίσως χωριό- θα περπατήσετε στα όμορφα δρομάκια της ενώ από τα ερείπια του κάστρου θα απολαύσετε την εντυπωσιακή θέα.

Tips

  1. Βατικανό: Ανεξάρτητο κρατίδιο, με τα περίφημα μουσεία του, με εκθέματα που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν διάσημα αγάλματα του αρχαίου κόσμου και της Αναγέννησης. Στην Καπέλα Σιστίνα θα εντυπωσιαστείτε με τη θρυλική οροφή ζωγραφισμένη από τον Μιχαήλ Άγγελο.
  2. Βασιλική του Αγίου Πέτρου: Στο Βατικανό και η μεγαλόπρεπη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, η μεγαλύτερη εκκλησία του κόσμου, χτισμένη πάνω στον τάφο του Αποστόλου Πέτρου. Εκεί, μεταξύ άλλων, θα δείτε την Πιετά του Μιχαήλ Άγγελου και το κιβώριο που δεσπόζει πάνω από τον παπικό βωμό, έργο του Μπερνίνι.
  3. Portovenere: Πόλη στη Λιγουρία, στη Βόρεια Ιταλία, χτισμένη στην άκρη της Ιταλικής Ριβιέρας, πάνω σε βραχώδη χερσόνησο. Μαζί με τα χωριά του Cinque Terre αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
  4. Λούκα: Μεσαιωνική πόλη στην Τοσκάνη, γενέτειρα του Τζιάκομο Πουτσίνι. Πολύ όμορφο το ιστορικό της κέντρο, με τον καθεδρικό ναό του Αγίου Μαρτίνου, το θέατρο Τζίλιο, την Πιάτσα ντελ Μερκάτο και Ανφιτεάτρο κ.ά.
  5. Πίζα: Ιστορική πόλη με τα μεσαιωνικά τείχη και τον ξακουστό Κεκλιμένο Πύργο της, το καμπαναριό του καθεδρικού ναού της πόλης, που βρίσκονται μέσα στο «Πεδίο των Θαυμάτων», μαζί με το Βαπτιστήριο και το μνημειακό κοιμητήριο Κάμπο Σάντο.
  6. Γεύσεις: Αυθεντική ιταλική πίτσα, μακαρονάδες, τόνος μαγειρεμένος με ελαιόλαδο και σκόρδο, πέστο βασιλικού, μπιστέκα αλά φιορεντίνα, εσπρέσο και καπουτσίνο, ιταλικό κρασί, αλλαντικά, παγωτό, πανακότα κ.ά.