Τηλεόραση|17.06.2020 16:17

MasterChef: Προβληματισμένοι οι κριτές με τα πιάτα Σταυρή-Σταύρου

Φωφώ Μπόνιου

Όλα θα κριθούν στον αποψινό τελικό του MasterChef με το μενού των τεσσάρων πιάτων που θα κρίνει και το μεγάλο νικητή του διαγωνισμού μαγειρικής του Star. Πρώτος ενώπιον των τριών κριτών που ανυπομονούσαν να γευτούν και να βαθμολογήσουν ήταν ο Κύπριος Σταυρής Γεωργίου, ο οποίος στάθηκε μπροστά τους μ’ ένα γκουρμέ μπέργκερ. Για την ακρίβεια πρόκειται για ένα wagyu μπέργκερ με παστέλι, μαρμελάδα ντομάτας και κρέμα τυριού, το οποίο και συνόδευσε με milkshake σοκολάτας. «Σε αυτή την παρουσίαση είναι οι παιδικές μου αναμνήσεις, είναι ένα δημιουργικό μπέργκερ που με αντιπροσωπεύει. Θέλω να πιστεύω ότι είναι το 10 το καλό», είπε ο Σταυρής, δηλώνοντας ευθαρσώς στους κριτές ότι είναι ένας ξεροκέφαλος μάγειρας.

Ο Ιωαννίδης βλέποντας το πιάτο σημείωσε ότι ο συγκεκριμένος παίκτης δεν τους έχει συνηθίσει σε τέτοια πιάτα, ενώ ο Κοντιζάς ανέφερε ότι ο Σταυρής είχε μια ιδέα που δεν κατάφερε να την υλοποιήσει. «Θα ήθελα ένα στήσιμο που θα είχε εξυψώσει το πιάτο του», σχολίασε χαρακτηριστικά.  

Το δεύτερο πιάτο που παρουσίασε ο Σταυρής ήταν το λεγόμενο signature dish, το πιο αντιπροσωπευτικό του πιάτο.  Αυτό ήταν ένα parfait από συκώτι κοτόπουλο με κέικ μπανάνας, πουρέ μήλου και φουντούκια κακάο. «Η φιλοσοφία αυτού του πιάτου είναι διαφορετική και θα το σέρβιρα στο εστιατόριό μου. Παίρνω κάτι που δεν μου αρέσει και το κάνω να μου αρέσει με αυτά που βάζω στο πιάτο», τόνισε ο ίδιος ο παρουσιάζοντάς το.

«Η περιγραφή του πιάτου είναι περίπλοκη. Ο Σταυρής ήρθε να ρισκάρει και ήταν μια παράτολμη ιδέα», είπε ο μέντοράς του Λεωνίδας Κουτσόπουλος, ο Κοντιζάς το χαρακτήρισε δύσκολο πιάτο και ότι δεν είναι για όλους, ενώ ο Ιωαννίδης επεσήμανε ότι «υπάρχουν τεχνικά θέματα στο πιάτο».

Ο Σταύρος Βαρθαλίτης από την άλλη που μεγάλωσε στα Νέα Λιόσια και έχει καταγωγή από τη Σύρο, σέρβιρε ενώπιον των κριτών, διεκδικώντας το απόλυτο 10, μία αποδομημένη καρυδόπιτα με σοκολάτα, που η γεύση της θύμιζε το γλυκό της γιαγιάς του Σταυρούλας. Η ακριβής παρουσίαση του γλυκού ήταν dacquoise από καρύδια με σοκολάτα και παγωτό κανέλα.

«Δεν ξέρω αν μπορώ να πετύχω το απόλυτο δέκα, είναι έντονο γλυκό. Ήταν η πρώτη συνταγή που έκανα μικρός και ήθελα να σας το κάνω», είπε ο Βαρθαλίτης με τον Κοντιζά να σχολιάζει πριν τη γευσιγνωσία ότι «για καρυδόπιτα δεν περιμένει κάποιος αυτό το πιάτο». «Νόστιμο γλυκό αλλά δεν εξυπηρέτησε την αρχική ιδέα», ήταν η άποψη του Ιωαννίδη, ενώ ο Κοντιζάς δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι θα ήθελε το καρύδι στο προσκήνιο για να δικαιολογήσει και τον τίτλο στο πιάτο. Ο Κουτσόπουλος από την πλευρά του τόνισε ότι η σοκολάτα έκλεψε την παράσταση στο πιάτο.

Ο Βαρθαλίτης και στο δεύτερο πιάτο του επέλεξε να τονίσει την αγάπη στην παράδοση και στη μεσογειακή κουζίνα. Η χρήση της καμπάνας πάνω από το πιάτο άρεσε αρχικά στους κριτές. Το πιάτο ήταν μία ρεβυθάδα με τρεις υφές αρνιού και συνοδευόταν από πιπεριά Φλωρίνης: «Πιστεύω ότι ο συνδυασμός είναι πολύ ελληνικός. Είναι υλικά που μ’ αρέσει να δουλεύω», είπε παρουσιάζοντάς το ο εκ των διεκδικητών των 50.000 ευρώ.   

Αρχικά οι κριτές χάρηκαν για το "ντόμπρο" πιάτο του Βαρθαλίτη. "Έφαγα κάτι νόστιμο. Νομίζω ότι το πιάτο έχει περάσει από διάφορα φίλτρα ομορφιάς και έχει χαθεί αυτή η αμεσότητα" είπε ο Κοντιζάς, ενώ ο Κουτσόπουλος το ήθελε πιο αυθεντικό. Ο Ιωαννίδης αν και το χαρακτήρισε νόστιμο πιάτο, παρατήρησε ότι κάτι έχει ξεφύγει από το παραδοσιακό στοιχείο που ήθελε να δείξει ο Σταύρος.   

Η φιναλίστ του περσινού Masterchef, Σπυριδούλα Καραμπουτάκη, σχολίασε τον ημιτελικό μεταξύ Σταύρου και Σταυρή στην εκπομπή «Ευτυχείτε» της Κατερίνας Καινούργιου.

τελικός MasterChefΣταυρής ΓεωργίουΣταύρος ΒαρθαλίτηςMasterChef 2020