Τηλεόραση|01.02.2021 09:17

Αιμιλία Υψηλάντη κατά Κιμούλη: «Δέχθηκα ψυχολογική βία και ήμουν πρόεδρος του ΣΕΗ»

Newsroom

Στην εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού το μεσημέρι του Σαββάτου (30/1) μίλησε η σπουδαία ηθοποιός Αιμιλία Υψηλάντη σχολιάζοντας τις καταγγελίες κατά του Γιώργου Κιμούλη, περιγράφοντας ότι και εκείνη υπήρξε στο «στόχαστρο» του ηθοποιού πριν από πολλά χρόνια και μάλιστα το διάστημα που ήταν Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

«Εγώ έχω προσωπική εμπειρία με τον Γιώργο Κιμούλη. Όταν άκουσα την κ. Δούκα κατάλαβα ακριβώς τι έλεγε, όπως και πολλές Ελληνίδες πρωταγωνίστριες. Δεν κρίνουμε για το ταλέντα, αλλά κάποιοι έχουν αήθεις και κάκιστες συμπεριφορές προς συναδέλφους κι αυτό όχι στην προσπάθεια μιας πρόβας, αλλά από οργανωμένη αντίληψη να εξοντώσουν τον άλλον ως προσωπικότητα κι ως καλλιτέχνη. Πριν από 30 χρόνια δούλεψα μαζί του κι ήμασταν μαζί με την Μαριάννα Τουμασάτου που δεν ξέρω αν κατάλαβε την άσκηση βίας από τον ίδιο προς εμένα. Είχε όμως την εξυπνάδα και την σκηνική ευφυϊα να χρησιμοποιήσει εκλεπτυσμένες μεθόδους για να με ακυρώσει ως προσωπικότητα και καλλιτέχνη. Είναι πολύ δύσκολο να τα αποδείξω, αλλά κάποιοι συνάδελφοι νομίζω ότι το πήραν χαμπάρι» είπε η 79χρονη ηθοποιός και πρόσθεσε: «Δέχθηκα ψυχολογική βία, αν και ήμουν πρόεδρος του ΣΕΗ». 

Διαβάστε ακόμη: Απόφαση από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών για Κιμούλη και Σπυρόπουλο

Η Αιμιλία Υψηλάντη ολοκλήρωσε τα λεγόμενά της υπογραμμίζοντας ότι θα βρίσκεται στο πλευρό της Ζέτας Δούκα να καταθέσει σε όποια δικαστική διαμάχη, ενώ θεώρησε ότι αν φτάσει η υπόθεση στο δικαστήριο θα υπάρξουν πολλές ακόμα ηθοποιοί που θα στηρίξουν την καταγγελία κατά του Γιώργου Κιμούλη. 

Νωρίτερα στην ίδια εκπομπή και η ηθοποιός Μαριάννα Τουμασάτου δήλωσε ότι έχει ακούσει κι άλλες περιπτώσεις γυναικών που αφορούν στους δύο ηθοποιούς και όχι μόνο. 

Η Αιμιλία Υψηλάντη σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών ενώ παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Έκανε το ντεμπούτο της στο θέατρο το 1968, στο έργο «Ο Λεωνίδας δεν Τρώει Λουλούδια». Ένα χρόνο αργότερα, έκανε και το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο, στο πλευρό του Θανάση Βέγγου, στην ταινία «Ποιος Θανάσης;». Με τον Βέγγο συμπρωταγωνίστησε σε τέσσερις ταινίες. 

Άλλες γνωστές συμμετοχές της ήταν στην ταινία «Οι Γενναίοι του Βορρά» (1970), «Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα!» (1972) και «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο» (1980). Στην τηλεόραση άρχισε να εμφανίζεται το 1973, στη σειρά της ΥΕΝΕΔ, «Ποιος είναι ο ένοχος», με μία από τις πιο πρόσφατες ερμηνείες της να είναι στη σειρά «Το κόκκινο δωμάτιο», το 2007. Επίσης συμμετείχε σε πολλές μεταγλωττισμένες παραγωγές της ΕΡΤ. Το 1978, η Υψηλάντη έγινε Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων, ενώ το 1981 εξελέγη βουλευτής με το ΚΚΕ. Επίσης, υπήρξε για 11 χρόνια και συνδικαλίστρια και Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Η Αιμιλία Υψηλάντη έχει ιδρύσει και μία καλλιτεχνική εταιρεία την «Αργώ», η οποία συμμετείχε σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις.

Αιμιλία ΥψηλάντηΓιώργος ΚιμούληςκακοποίησηMeTooΖέτα Δούκα