Τηλεόραση|27.08.2021 08:46

Πόπη Τσαπανίδου: «Είναι πρόκληση για μένα να παρουσιάσω το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του OPEN»

Άγγελος Γεραιουδάκης

Η Πόπη Τσαπανίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όταν οι γονείς της ήταν πολύ νέοι. Ήταν κλειστό παιδί και μαζεμένο στον εαυτό της. Η ζωή της έχει μάθει ότι είναι πάρα πολύ ωραία, παρά τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει. Ότι είναι σαν ταινία που πρωταγωνιστείς, αλλά δεν σκηνοθετείς και ότι το επόμενο δευτερόλεπτο μπορεί να έρθει η ανατροπή, να χτυπήσει το τηλέφωνο και να σου παρουσιαστεί μια τρελή ευκαιρία που θα σου αλλάξει τη ζωή προς το καλύτερο. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η συνεργασία της με το OPEN. Χτύπησε μία μέρα το κινητό της και οι ιθύνοντες του σταθμού της πρότειναν να γίνει η παρουσιάστρια του Κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων, αφήνοντάς την έκπληκτη.

«Ήταν μία πολύ τιμητική πρόταση για να μπορέσω να την αρνηθώ. Είχα πει στον εαυτό μου, όταν είχα παραιτηθεί από την τηλεόραση πριν από τέσσερα χρόνια, ότι δεν θέλω να ξανακάνω κάτι από αυτά που έχω ήδη κάνει, κι αυτό είναι κάτι διαφορετικό. Είχα παρουσιάσει Μεσημεριανό Δελτίο, αλλά ποτέ δεν ήμουν στην παρουσίαση Κεντρικού Δελτίου. Είναι πρόκληση για μένα αυτό. Είναι ένας καινούργιος ρόλος. Πρέπει ν’ ανακαλύψεις άλλα κομμάτια του εαυτού σου και να τα βγάλεις προς τα έξω. Να γεφυρώσεις την είδηση με τον τηλεθεατή. Να είσαι σε εγρήγορση πάντα για να καλύπτεις ότι έκτακτο συμβαίνει. Γενικώς, μου αρέσουν οι προκλήσεις και αποφάσισα να το αποδεχτώ. Έχοντας βέβαια επίγνωση της τεράστιας ευθύνης γιατί πρόκειται για ένα δελτίο που ειδικά το τελευταίο διάστημα έδειξε μια εξαιρετική πορεία και ξεχώρισε από τον ανταγωνισμό. Θα δώσω, όμως, τον καλύτερό μου εαυτό και ελπίζω να τα καταφέρω» δηλώνει η ίδια στο ethnos.gr.

Από την Δευτέρα 30 Αυγούστου στις 18:50 και καθημερινά, η Πόπη Τσαπανίδου μαζί με την ομάδα του OPEN News πρόκειται να προσφέρουν άμεση, τεκμηριωμένη και πολύπλευρη ενημέρωση στο τηλεοπτικό κοινό. «Είμαι συγκρατημένα ενθουσιασμένη. Είναι η χαρά μίας νέας αρχής και η λαχτάρα να μπορέσω ν’ ενταχθώ σε αυτό, να βάλω ένα λιθαράκι, λίγο πιο προσωπικό. Σε ένα οργανωμένο δελτίο με ανθρώπους που δίνουν την ψυχή τους και δουλεύουν νυχθημερόν. Με μία δεμένη και καλοκουρδισμένη ομάδα με σωστή αξιολόγηση θεμάτων και στόχους. Μου θυμίζει πολύ τα ξένα δελτία και χαίρομαι που θα είμαι πλέον μέρος του».

«Ο μεγαλύτερος αντίπαλός μου είμαι πάντα εγώ»

Παράλληλα, αποκαλύπτει το άγχος που νιώθει. «Ο ενθουσιασμός κρύβει και άγχος και φόβο. Όχι λόγω σύγκρισης με άλλους συναδέλφους. Δε σύγκρινα ποτέ τον εαυτό μου με άλλους ανθρώπους. Υπάρχουν άπειροι δημοσιογράφοι που είναι καλοί στη δουλειά τους και έχουν αφήσει στίγμα χρόνων. Αν καθόμουν να με συγκρίνω με άλλους, θα έχανα τον εαυτό μου. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να είμαι εγώ η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου σε αυτή τη φάση. Να καταφέρω να δείξω την ωριμότητα που έχω αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τη δουλειά μου, αλλά και τη ζωή. Ο μεγαλύτερος αντίπαλός μου είμαι πάντα εγώ. Εμένα προσπαθώ να ξεπεράσω».

Όλα τα κανάλια εδώ και καιρό ετοιμάζουν τα νέα προγράμματα και τι νέες εκπομπές για τη νέα τηλεοπτική σεζόν και όπως όλα δείχνουν θα υπάρχει αρκετός ανταγωνισμός, μετά την κοιλιά που είχαμε εξαιτίας της πανδημίας. «Κάθε χρόνο το παιχνίδι είναι το ίδιο σκληρό. Για μένα, δεν υπάρχουν τεράστιες διαφορές. Κάθε Σεπτέμβρη όλα τα κανάλια δίνουν ότι καλύτερο μπορούν προκειμένου να κερδίσουν το στοίχημα» τονίζει και συνεχίζει: «Όλες οι δουλειές είναι ανταγωνιστικές. Ο κάθε επιχειρηματίας ή εργαζόμενος προσπαθεί να βγάλει τα καλύτερα του χαρτιά για να κερδίσει το κοινό. Αυτό συμβαίνει πάντα. Απλά στην τηλεόραση φαίνεται πιο έντονα, καθώς έχει τα φώτα της δημοσιότητας στραμμένα πάνω της. Την ίδια αγωνία όμως, που νιώθω εγώ για να πάω καλά στη δουλειά μου φέτος, τη νιώθει και κάποιος άλλος που γυρνάει από τις διακοπές του και έχει στόχο να εξελιχθεί. Βέβαια, η τηλεόραση, επειδή έχει την προβολή, μπαίνει μέσα στα σπίτια του κόσμου και επηρεάζει συνειδήσεις, δεν συγχωρεί εύκολα την αποτυχία. Τη χρεώνει πολύ έντονα σε όποιον τη βιώσει και σε πολλές περιπτώσεις γίνεται ανθρωποφαγική. Σε σακατεύει. Για παράδειγμα, αν αποτύχει ένας εργαζόμενος στο HR μίας πολυεθνικής τον στόχο του, δεν θα βγει κανείς στο Διαδίκτυο να τον παρουσιάσει ως αποτυχημένο, ενώ στο δικό μας επάγγελμα είναι κάτι που γίνεται συχνά. Εκεί, πραγματικά, θέλει πολύ ουσιαστικές και γερές βάσεις. Δεν είσαι αποτυχημένος άνθρωπος, απλά είχες μία αποτυχία στη δουλειά σου. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα».

Η κατάσταση στον χώρο της δημοσιογραφίας έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Τη ρωτάω αν υπάρχει κάτι που της λείπει. «Ανέκαθεν η δημοσιογραφία ήταν ένα επάγγελμα για ανθρώπους που την αγαπούν. Αρκετοί ξεκινούν με όρεξη, αλλά στην πορεία αλλάζουν κατεύθυνση και πηγαίνουν σε άλλους τομείς που άπτονται σε αυτήν. Είναι τρόπος ζωής. Ο δημοσιογράφος ανακαλύπτει θέματα εκεί που πίνει καφέ με τους φίλους του. Η ζωή των γύρω του είναι θέμα για τις ειδήσεις. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οι προκλήσεις, οι ανησυχίες τους. Παλιότερα δεν είχαμε τις ευκολίες που έχουν σήμερα οι νέοι δημοσιογράφοι. Ξεκινάει τώρα ένα παιδί και έχει όλη τη γνώση στα χέρια του. Έχει πρόσβαση στις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες του κόσμου με ένα κλικ από τον υπολογιστή του ή μέσω των κοινωνικών δικτύων επικοινωνεί με ανθρώπους που δύσκολα θα έβρισκες παλιότερα. Όλα είναι πιο εύκολα. Βεβαίως, υπάρχει μία δυσκολία σε αυτό. Επειδή η ταχύτητα της πληροφορίας είναι ιλιγγιώδης, πολύ εύκολα τα νέα παλιώνουν. Άρα πρέπει να προλαβαίνεις να είσαι πάνω στο κύμα και να μην επαναλαμβάνεις ειδήσεις που έχουν προβληθεί ή διαβαστεί. Γι’ αυτό, ο δημοσιογράφος, σήμερα, θα πρέπει να ψάχνει την είδηση λίγο παραπέρα. Να μπει πιο βαθιά στο γεγονός. Αυτή είναι η πρόκληση της σημερινής γενιάς. Σε σχέση, όμως, με τους παλιότερους δημοσιογράφους τις εποχές που ξεκινούσα εγώ, τα σημερινά παιδιά είναι πολύ πιο καλλιεργημένα, έχουν μεγαλύτερη και διαφορετική εμπειρία ζωής με άλλες προσλαμβάνουσες, οπότε είμαι πολύ αισιόδοξη για τους ανθρώπους που ξεκινούν και χαίρομαι πάρα πολύ που όλοι εδώ οι δημοσιογράφοι στο OPEN είναι άτομα μορφωμένα, με ήθος και αξίες. Βλέπεις πόσο αγαπούν τη δουλειά τους και πόσο παλεύουν το ρεπορτάζ με την ψυχή τους» απαντά.

H δημοσιογραφική ομάδα του OPEN News, υπό την καθοδήγηση του Γενικού Διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης, Χρήστου Παναγιωτόπουλου, βρίσκεται πάντα στην καρδιά των πολιτικών, διεθνών και οικονομικών εξελίξεων, καταγράφοντας τα γεγονότα της επικαιρότητας, λεπτό προς λεπτό. Από την ημέρα που ξεκίνησε η πρώτη μεγάλη φωτιά στη Βαρυμπόμπη Αττικής, η ενημερωτική ομάδα του OPEN, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, με συνεχή ροή και έκτακτα δελτία ειδήσεων, κερδίζοντας τη μεγάλη μάχη της ενημέρωσης αλλά και την εμπιστοσύνη του κοινού. «Ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος είναι ένα από τα τηλεοπτικά στελέχη που έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα πετυχημένης δημοσιογραφικής ιστορίας. Ξέρει άριστα τη δουλειά του. Τη γνώση και την εμπειρία, που διαθέτει, μάλιστα, τα προσφέρει απλόχερα στους νέους. Κι αυτό είναι άξιο θαυμασμού» επισημαίνει.

«Η ζωή συνεχίζεται, αρκεί ν' αποφασίσεις ότι θες να βρεις την άκρη σου»

Από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης μέχρι και σήμερα με την πανδημία του κορονοϊού και τις πυρκαγιές, η χώρα μας βιώνει τραγικές καταστάσεις, με σοβαρότατο αντίκτυπο στις ζωές όλων μας και ιδιαίτερα των νέων. «Είναι άλλο να έχεις κάνει μια καριέρα, να έχεις φτάσει σ’ ένα ικανοποιητικό σημείο και ξαφνικά να βλέπεις να πέφτεις – γιατί σε όλους έχει συμβεί- και άλλο είναι ν’ αρχίζεις τη ζωή σου και να μη βλέπεις προοπτική. Εγώ τους νέους σκέφτομαι, επειδή έχω τρία παιδιά σε νεαρή ηλικία. Βλέπω τ’ αδιέξοδα και τους φόβους τους. Φεύγουν στο εξωτερικό γιατί δεν έχουν σοβαρό μέλλον εδώ. Ωστόσο, πιστεύω ότι οι δυσκολίες είναι αυτές που μας κάνουν καλύτερους είτε σε επίπεδο ανθρωπιάς είτε σε επίπεδο δύναμης χαρακτήρα. Πάντα συμβούλευα τα παιδιά μου να μην το βάζουν κάτω. Ακόμη κι όταν κάποιος δεν είναι καλά οικονομικά -γιατί ορισμένοι μπορούν να διαβάσουν τη συνέντευξη και να πουν ότι άμα έχεις την οικονομική ασφάλεια, εύκολα σηκώνεσαι ξανά- πάντα υπάρχουν τρόποι για να πας παρακάτω. Η ζωή συνεχίζεται, αρκεί ν' αποφασίσεις ότι θες να βρεις την άκρη σου» επισημαίνει.

Πόπη Τσαπανίδου (Copyright: OPEN)

Παράλληλα, εδώ και αρκετούς μήνες το ελληνικό #metoo βρίσκεται σε διαρκή άνθηση. Πολλές γυναίκες βρίσκουν τη δύναμη και το θάρρος να ζητήσουν βοήθεια και να καταγγείλουν σοβαρές περιπτώσεις κακοποίησης, εκμετάλλευσης και παρενόχλησης. «Αισιοδοξώ ότι η μεθεπόμενη γενιά θα ζει καλύτερες καταστάσεις. Επιτέλους, αρχίζει ν’ απασχολεί το θέμα της ισότητας. Σήμερα, τα νέα κορίτσια αμφισβητούν και διεκδικούν. Εμείς τα θεωρούσαμε όλα αυτά λίγο πιο δεδομένα και δεν αντιδρούσαμε. Πιστεύω ότι η γυναίκα θα έχει καλύτερη μοίρα στο μέλλον. Οι νέοι θα δώσουν τις μάχες τους και τα αποτελέσματα θα φανούν στα παιδιά τους».

Για πολλά χρόνια, η Πόπη Τσαπανίδου δεν θεωρούσε τον εαυτό της πρότυπο για κανέναν. «Ήμουν ένα άτομο που έκανε τη δουλειά του, απλά στην τηλεόραση. Σίγουρα για κάποιους θα υπήρξα, αλλά δεν το είχα συνειδητοποιήσει. Από ένα σημείο και μετά, όμως, ξεκίνησα να μοιράζομαι δημόσια ιστορίες από την προσωπική μου ζωή, ακριβώς επειδή κατάλαβα ότι όταν σε ακολουθεί κάποιος δεν περιμένει από εσένα μόνο την είδηση, αλλά σε παρατηρεί και ως προσωπικότητα. Κι αν αυτό το δημόσιο πρόσωπο, έχει βιώσει μία δύσκολη κατάσταση και την ξεπέρασε, μπορεί ν' αποτελέσει παράδειγμα και να σου δώσει και εσένα δύναμη. Όταν, λοιπόν, κατάλαβα ότι μπορώ να δώσω σθένος σε κάποιες γυναίκες, το εκμεταλλεύτηκα και μίλησα ανοιχτά. Διαπίστωσα ότι αυτό είχε πολύ μεγάλη επίδραση και για μένα ήταν κάτι μαγικό».

«Είμαι ευτυχισμένη που μεγαλώνω και γεμίζω ρυτίδες»

Η Πόπη Τσαπανίδου είναι ένας εσωτερικά και εξωτερικά όμορφος άνθρωπος με καθαρό βλέμμα. Έχει τα μάτια μιας γυναίκας που έχει βιώσει στο τέρμα τη ζωή της, με όλες τις χαρές ή στεναχώριες που αυτή περιλαμβάνει. Έχει περάσει μία δύσκολη ζωή, η οποία τη γέμισε με ευθύνες. Τα πιο ανέμελα χρόνια της είναι τα πρόσφατα, που οι κόρες της πήραν στα χέρια τις ζωές τους και ανεξαρτητοποιήθηκαν. «Δεν ξέρω τι ακριβώς σημαίνει η λέξη “μεγαλώνω” με την έννοια που το ρωτάς, αλλά χαίρομαι πολύ που μου συμβαίνει. Μόνο που ανοίγω κάθε μέρα τα μάτια μου και σηκώνομαι από το κρεβάτι, νιώθω ευτυχισμένη. Μπορεί να σου ακούγεται απλοϊκό, μικρό ή λίγο, αλλά έτσι αισθάνομαι. Όταν ξέρεις ότι μέσα σε ένα δευτερόλεπτο παύεις ν’ αναπνέεις και πεθαίνεις, συνειδητοποιείς ότι εσένα που δεν σου έχει συμβεί ακόμα είναι ευλογία και τεράστιο δώρο. Άρα, μου αρέσει που μεγαλώνω, γιατί μπορεί ν’ αλλάζει το σώμα μου και να γεμίζω ρυτίδες στο πρόσωπο, αλλά την ίδια ώρα βλέπω και τα παιδιά μου να εξελίσσονται, να γίνονται γυναίκες και να κάνουν τις δικές τους οικογένειες. Είμαι ευτυχισμένη που μεγαλώνω… γιατί είμαι εδώ και τα ζω όλα αυτά».

Πιστεύει ότι όλοι οι άνθρωποι που έχει συναντήσει όλα αυτά χρόνια, έχουν συμβάλλει στο ν’ αλλάξει η ζωή της με τον οποιοδήποτε τρόπο. «Μου αρέσει να μαθαίνω από τις ιστορίες των άλλων. Να κλέβω λίγα κομμάτια τους. Είναι σαν οι ζωές των άλλων να είναι πρόβα τζενεράλε για κάτι που μπορεί να συμβεί σε εμένα». Της αρέσει να παραδέχεται ότι κάτι που έχει πει στο παρελθόν, σήμερα μπορεί να μην το πιστεύει κι αν είναι μία άποψη που θίγει κάποιον, να ζητήσει συγγνώμη. «Για μένα, αυτό σηματοδοτεί την εξέλιξη στη ζωή. Δεν μπορεί να παραμένω η ίδια με αυτή που ήμουν πριν από πέντε ή δέκα χρόνια. Είμαι διαφορετικός άνθρωπος από τότε» τονίζει και συνεχίζει: «Ένα άτομο που με έχει βοηθήσει αρκετά στη ζωή μου, εκτός από τους γονείς μου, οι οποίοι για μένα είναι φύλακες άγγελοί μου, είναι η μία από τις κόρες μου, η οποία είναι ψυχολόγος και μου σύστησε να αρχίσω ψυχοθεραπεία. Κάνω τα τελευταία τέσσερα χρόνια και μου αρέσει τόσο πολύ που το σπουδάζω κιόλας».

Για τον μέλλον, ονειρεύεται να είναι υγιής εκείνη και η οικογένειά της και να πεθάνει όρθια. Επίσης, θέλει ν’ αποκτήσει κάποια στιγμή ένα μικρό σπίτι στη Μήλο, κοντά στη θάλασσα. «Πήγα φέτος το καλοκαίρι και το λάτρεψα το νησί. Είναι ένας καινούργιος έρωτας για εμένα. Δεν ξέρω αν θα το καταφέρω ποτέ, αλλά το θέλω πάρα πολύ» εξομολογείται. Παράλληλα, θέλει να υλοποιήσει το «Well Greece» το μεγαλύτερο φεστιβάλ wellness και fitness, το οποίο οργάνωσε η ίδια μαζί με μια μεγάλη ομάδα, το δούλευαν έναν χρόνο, αλλά ο κορονοϊός δεν τους επέτρεψε να το κάνουν. «Επαγγελματικά πάνω απ' όλα, θα ήθελα να πάει ακόμα καλύτερα το δελτίο. Γιατί δεν θέλω ν’ απογοητεύσω κανέναν και ειδικά τους ανθρώπους που με σκέφτηκαν και με τίμησαν γι’ αυτή τη θέση. Υπόσχομαι να κάνω ότι καλύτερο μπορώ» καταλήγει.

Όλες οι ειδήσεις

Αφγανιστάν – Επίθεση ISIS σε Καμπούλ: Πάνω από 100 νεκροί, παγκόσμια καταδίκη

Κυβέρνηση: Εντείνει το... pressing στους ανεμβολίαστους, απορρίπτει τα οριζόντια μέτρα και ετοιμάζεται για δύσκολο φθινόπωρο

Μήνυμα Τσίπρα σε Πολάκη υπέρ εμβολιασμών

Εύβοια: Στο μικροσκόπιο ο θάνατος του διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ερέτριας – Τα σενάρια που ερευνώνται

Χρήστος Παναγιωτόπουλοςδελτίο ειδήσεωνΘεσσαλονίκηMeTooOPENΠόπη Τσαπανίδουδημοσιογράφος