Τηλεόραση|29.09.2022 13:20

Κόκκινο Ποτάμι: H avant premiere της πολυαναμενόμενης σειράς του Μανούσου Μανουσάκη - «Νιώθω μία συγκίνηση και μία πρόκληση», είπε ο σκηνοθέτης

Μαίρη Τσίνου
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
NDP photo
NDP photo
NDP photo
NDP photo
NDP photo
NDP photo
NDP photo
NDP photo
NDP photo
NDP photo

Το «Κόκκινο Ποτάμι» του Μανούσου Μανουσάκη, η σειρά που αγαπήθηκε και συγκίνησε όσο λίγες τα τελευταία χρόνια, κερδίζοντας εκατομμύρια τηλεθεατές, επιστρέφει στο OPEN τρία χρόνια μετά, ακόμα πιο συγκλονιστική.

Το βράδυ της Τετάρτης στην αίθουσα Ιφιγένεια του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», πραγματοποιήθηκε η Avant Premiere της πολυαναμενόμενης συνέχειας της δραματικής σειράς του OPEN «Το Κόκκινο Ποτάμι», η οποία κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στις 21:00.

Το «Κόκκινο Ποτάμι» επιστρέφει στις οθόνες μας με την καθηλωτική «Συνέχεια» και οι πρωταγωνιστές και συντελεστές της σειράς μιλούν με ενθουσιασμό για το πρώτο επεισόδιο. Ο σκηνοθέτης της σειράς, Μανούσος Μανουσάκης, μιλώντας στο ethnos.gr ανέφερε ότι νιώθει ιδιαίτερη συγκίνηση και περιμένει με προσμονή τις αντιδράσεις του κοινού στη συνέχεια της σειράς: «Νιώθω μία συγκίνηση και μία πρόκληση, μία μεγάλη πρόκληση να σταθούμε στο ύψος της προηγούμενης δουλειάς. Δεν είναι εύκολο και κάτι που αυξάνει την αγωνία είναι αυτό, ο εαυτός μας Δηλαδή ο προηγούμενος εαυτός μας σε σχέση με τον επόμενο εαυτό μας. Βέβαια όλα αυτά τα χρόνια μάθαμε, οπότε μπορεί να είναι και καλύτερα, γιατί έχουμε τη γνώση του παρελθόντος. Με προσμονή περιμένουμε να προβληθεί το πρώτο επεισόδιο και να δούμε τις αντιδράσεις. Αυτή τη φορά οι τηλεθεατές θα περιμένουν να δουν τη συνέχεια της ιστορίας που μέσα από τους ήρωές μας, μέσα από τα προσωπικά τους πάθη, έρωτες, μίση, χαρές και οδύνες θα γνωρίσουν μία τραγική περίοδο της Ελληνικής ιστορίας από το 1919 έως το 1923».

Ο γνωστός σκηνοθέτης, μιλώντας πριν από την προβολή του πρώτου επεισοδίου, έδωσε έμφαση και στην ιστορική διάσταση της σειράς και το μήνυμα που θέλει να περάσει. «Τρια χρόνια μετά συνεχίζουμε το Κοκκινο Ποτάμι, το οποίο τελείωσε 19 Μαΐου του 1919, την ημέρα που ο Κεμάλ εκφωνεί τον διχαστικό λόγο του στη Σαμψούντα και που εξ’ αυτού ορίστηκε σαν Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας. Η ιστορία μας ξεκινά ακριβώς την επόμενη μέρα, με την Ιφιγένεια πάνω στο καράβι να συνεχίζει το ταξίδι της. Εμάς όμως τι μας έκανε να συνεχίσουμε τη σειρά;

1919 με 1923 οι χρονολογίες που ταξιδεύουμε, όλες οι διεθνείς ισορροπίες διασαλεύονται, όλα είναι ρευστά, συμμαχίες και γεωπολιτικές σκοπιμότητες, σύνορα αλλάζουν με τραγικές τότε συνέπειες για τον Ελληνισμό. 2022. Παρακολουθούμε συμβαίνουν τα ίδια στην Ευρώπη και δίπλα μας, η ρητορική των γειτόνων μας και ο γεωπολιτικός σχεδιασμός διόλου δεν διαφέρει από την τότε ρητορική τους κα σχεδιασμό. Η ιστορία δεν είναι μουσειακό αντικείμενο, είναι ζωντανή, σημερινή και άχρονη. Υπάρχει ταυτόχρονα το παρελθόν, στο φευγαλέο παρόν και στο μέλλον. Μέσα από τις περπέτειες, τις χαρές και τα δεινά, τους έρωτες και τα μίση των ηρώων μας, θα δούμε πώς αποφάσεις που παίρνονται σε πολιτικά σαλόνια καθορίζουν την καθημερινότητά μας, πώς προκαλούν τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και πώς μπροστά στο κέρδος και την εξουσία, οι ισχυροί με αναλγησία δεν υπολογίζουν τον πόνο, την ζωή, ακόμη και την εξαφάνιση λαών», ανέφερε ο κ. Μανουσάκης.

Η Ιφιγένεια επιστρέφει και αναστατωμένη ξεκινά ένα ταξίδι να βρει τον σύντροφό της, χωρίς να γνωρίζει ότι είναι νεκρός. «Το ταξίδι της Ιφιγένειας συνεχίζεται. Έχω δεθεί πολύ με αυτόν τον ρόλο», σχολίασε η Αναστασία Παντούση. «Είμαι σε μια αναμονή, σε μια ανυπομονησία να δω το πρώτο επεισόδιο. Είμαι σε μια αναμονή να δω τα επεισόδια που έρχονται και τα σενάρια που έρχονται», είπε .

«Είναι μεγάλη χαρά, είναι από τις σπάνιες σειρές», είπε μεταξύ άλλων ο Κωνσταντίνος Καζάκος στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά από τον θάνατο του πατέρα του, Κώστα Καζάκου. «Ο Μανούσος είναι μάστορας, έχει φτιάξει καλά τα ιστορικά γεγονότα», πρόσθεσε. «Αποκομίζεις γνώσεις, που μας χρειάζονται. Άλλωστε, είναι καλό να ξέρουμε την ιστορία μας. Οι Ελληνες έχουμε λίγο και μνήμη χρυσόψαρου. Λαός, που δεν ξέρει την ιστορία του, δεν θα πάει και πολύ μακριά».

Τι είδαμε στο πρώτο επεισόδιο

Στο φινάλε της σειράς «Κόκκινο Ποτάμι», δεκάδες άνθρωποι από τον Πόντο, σωριάστηκαν νεκροί από τα πολυβόλα των Τούρκων, αναμεσά τους και ο βασικός ήρωας Μίλτος Παυλίδης. Η βασική ηρωίδα, Ιφιγένεια Παυλίδη, γλίτωσε τη φρίκη, αφήνοντας πίσω της τ΄ αγαπημένα της πρόσωπα. Η συνέχεια της ιστορίας αναμένεται εξίσου συναρπαστική, με το πρώτο επεισόδιο να ξεκινά με το ταξίδι της Ιφιγένειας, η οποία έχοντας το μωρό της στην αγκαλιά, προσπαθεί να βρει τον σύντροφό της, αφού δεν γνωρίζει ότι είναι νεκρός. Κρατώντας στα χέρια το μικρό Μιλτιάδη ταξιδεύει με το πλοίο προς την ελευθερία και αναλογίζεται ότι τίποτα από αυτά που έζησε δεν πρέπει να ξεχαστεί.

Η τραγική ηρωίδα κατεβαίνει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, καθώς το μωρό της είναι σοβαρά άρρωστο και στο νοσοκομείο συναντά τον γιατρό Δημοσθένη Μαντά, ο οποίος της υπόσχεται ότι θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να σωθεί ο μικρός Μιλτιάδης. 

Ταυτόχρονα, η ιστορική μορφή του Ελευθερίου Βενιζέλου παρουσιάζεται να συζητά με τον Ζαχάρωφ, πάμπλουτο επιχειρηματία και έμπορο όπλων. Μια ισχυρή προσωπικότητα, που κινεί τα νήματα στην Ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, αλλά και θαυμαστής και προσωπικός φίλος του Βενιζέλου με ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα των Ποντίων. Ο Ζαχάρωφ αγαπάει ιδιαίτερα την Ιφιγένεια, είναι στενός φίλος με τον πατέρα της και προσπαθεί να μεσολαβήσει ώστε να σταματήσουν οι διωγμοί και οι σφαγές των Ποντίων. 

Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι καθηλωτικές, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια καταφέρνουν με επιτυχία να ταξιδέψουν τον θεατή πίσω στον χρόνο και την ιστορία. Ενδεικτικό είναι ότι το κοινό που παρακολούθησε την avant premiere, δεν σταμάτησε να χειροκροτά όταν έπεσαν οι τίτλοι τέλους του πρώτου επεισοδίου. Πρόκειται άλλωστε για μια παραγωγή υψηλών προδιαγραφών με κινηματογραφική αισθητική και διακεκριμένους συντελεστές, της οποίας τη συνέχεια θα παρακολουθήσουμε στους τηλεοπτικούς μας δεκτές αυτή την Κυριακή 2/10 στις 21:00 στο OPEN. 

Η συνέχεια της ιστορίας που καθήλωσε το κοινό

Η ιστορία συνεχίζεται, οι μνήμες μένουν ζωντανές και οι ξεριζωμένοι ήρωες ακολουθούν νέους δρόμους. Η Ιφιγένεια με το παιδί της φτάνουν πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, η Ιφιγένεια θα βάλει σκοπό να βρει τον τρόπο να επιστρέψει στην Τουρκία για να βρει τον άντρα της, χωρίς να γνωρίζει ότι είναι νεκρός. Ένας μαχητικός γιατρός από τη Θεσσαλονίκη, ο Δημοσθένης Μαντάς, θα σταθεί στήριγμά της και κόντρα σε κάθε κίνδυνο θα τη συνοδεύσει στο παράτολμο ταξίδι πίσω στην Τουρκία, όπου το δόγμα του Κεμάλ «η Τουρκία ανήκει στους Τούρκους» φανατίζει τον κόσμο και οι σφαγές των χριστιανικών πληθυσμών κορυφώνονται.

Το ταξίδι θα οδηγήσει τους ήρωές μας στη Σμύρνη, όπου θα γίνουν μάρτυρες των εξελίξεων. Το όνειρο της Mεγάλης Ελλάδας, ο διχασμός, η Μικρασιατική εκστρατεία και η καταστροφή στη συνέχεια, η διεθνής πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων, είναι το πολιτικό-κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο κινείται η ιστορία, πάντα μέσα από τα μάτια των αγαπημένων μας ηρώων, αλλά και πολλών νέων χαρακτήρων που μπαίνουν στο κάδρο, καθώς η ιστορία αγκαλιάζει οικογένειες Ποντίων και Μικρασιατών προσφύγων, τις περιπέτειές τους, αλλά και την καινούργια τους ζωή στην Ελλάδα που με δύναμη κατακτούν.

Η ιστορική, δραματική σειρά που καθήλωσε τους τηλεθεατές επιστρέφει!

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόκκινο ποτάμιειδήσεις τώραOpen TVΜανούσος ΜανουσάκηςOPEN