Τηλεόραση|08.10.2022 07:55

Φωτεινή Αθερίδου στο ethnos.gr: «Το γράψιμο είναι κάτι που με εκφράζει και μου δίνει τεράστια χαρά»

Άγγελος Γεραιουδάκης

Η Φωτεινή Αθερίδου είναι γυναίκα, μητέρα, σύντροφος, κόρη, φίλη, ηθοποιός και σεναριογράφος. Δεν επαναπαύτηκε ποτέ στ’ όνομα των γονιών της, αλλά θέλησε να διακριθεί με τις δικές της δυνάμεις, αποδεικνύοντας μια τρομερή δημιουργικότητα που εξωτερικεύει κάθε φορά με μοναδικό τρόπο. Έχει έντονο χιούμορ και είναι άνθρωπος της οικειότητας και της συνήθειας. Δηλώνει αυθόρμητη και παρορμητική. Δίνεται και δίνει απλόχερα. Θεωρεί ότι οι ανθρώπινες σχέσεις κρύβουν ταυτόχρονα ένα δράμα και μια κωμωδία, ενώ δεν της αρέσουν καθόλου τα στημένα πράγματα.

Η φρέσκια ματιά της Φωτεινής Αθερίδου συναντήθηκε με τον σκηνοθέτη Σέργιο Κωνσταντινίδη και δημιούργησαν μαζί το «The Friend», ένα διαφορετικό από ό,τι έχουμε συνηθίσει αισθητικό αποτέλεσμα, το οποίο ξεφεύγει από τις κλασικές κωμικές σειρές που τόσα χρόνια βλέπουμε στην τηλεόραση. «Η ιδέα της σειράς ήταν στο μυαλό μου εδώ και περίπου πέντε χρόνια. Όταν ήρθε η καραντίνα, στρώθηκα και άρχισα να γράφω. Μου βγήκε πραγματικά αβίαστα. Είμαι από τους δημιουργούς που δεν γράφω με προσχέδιο. Έχω μία αρχική ιδέα και αφήνω την ιστορία να με πάει μόνη της» λέει, χαρακτηριστικά, η Φωτεινή Αθερίδου στο ethnos.gr για τη νέο της τηλεοπτικό πρότζεκτ που προβάλλεται αποκλειστικά στο ΑΝΤ1+.

Η σειρά ακροβατεί ανάμεσα σ’ έναν πρωτότυπα κωμικό και ταυτόχρονα δραματικό χαρακτήρα, τον Ορφέα, δημιουργώντας ένα καθηλωτικό «dramedy», που εκτυλίσσεται με φόντο την εικόνα μιας φωτεινής Αθήνας που εκπέμπει αισιοδοξία. «Μου αρέσει η αλήθεια στη ζωή μου. Και η αλήθεια αναγκαστικά μέσα της έχει κωμωδία. Για παράδειγμα, αν εσύ από τη θέση σου παρακολουθείς ένα ζευγάρι που τσακώνεται και η φούστα της γυναίκας, η οποία ζει έναν δραματικό χωρισμό, έχει πιαστεί στην καρέκλα και δεν μπορεί να σηκωθεί, τότε θα γελάσεις. Αισθάνομαι πως στην ελληνική τηλεόραση προσπαθούμε να κάνουμε το κωμικό, κωμικό, το δραματικό, δραματικό, τον καλό, καλό και τον κακό, κακό. Εγώ δεν βλέπω έτσι τη ζωή, γιατί κάποιος μπορεί να είναι καλός, αλλά ταυτόχρονα και κακός. Ή μπορεί να ζει μία πολύ δραματική στιγμή και εκείνη την ώρα, ένας άλλος, να κοιτάξει ως τρίτος και να κατουρηθεί στο γέλιο» περιγράφει.

Γιατί επιλέξατε τον ANT1+ για να προβληθεί η σειρά σας;

Αρχικά, το ΑΝΤ1+ κάνει κάτι πάρα πολύ καινούργιο και φρέσκο. Είναι μία προσπάθεια και ένα εγχείρημα που θα φέρει πολλά όμορφα αποτελέσματα και θα πάει πολύ καλά σε βάθος χρόνου. Απλά θέλει τη στήριξη του κόσμου. Ως δημιουργός, με ενδιαφέρει, επειδή είναι κάπως καταναγκαστικό έργο να κάθεσαι να γράφεις 180 επεισόδια για μία σειρά στην αναλογική τηλεόραση. Η πλατφόρμα, επίσης, σου δίνει τη δυνατότητα να μπορείς να εκφραστείς ως καλλιτέχνης, χωρίς περιορισμούς. Δεν υπάρχει λογοκρισία. Δεν χρειάζεται να σκέφτομαι τι πρέπει και τι δεν πρέπει να πω.

Μία σειρά σε πλατφόρμα γράφεται με διαφορετικούς όρους, σε σχέση με το αν προορίζεται για την αναλογική τηλεόραση;

Φυσικά, είναι αυτό που είπα προηγουμένως. Στην πλατφόρμα δεν υπάρχει λογοκρισία. Μπορώ να εκφραστώ όπως θέλω ή μπορώ να χρησιμοποιήσω θέματα, όπως ναρκωτικά και σεξ, που δεν αγγίζονται τόσο εύκολα στην τηλεόραση. Μάλιστα, εδώ μπορείς και να τα δείξεις πιο πολύ απ’ ότι να τα υπονοήσεις.

Θεωρείτε πως οι διαδικτυακές πλατφόρμες είναι το μέλλον;

Ναι, νομίζω πως είναι. Και το λέω αυτό, επειδή συμβαίνει ήδη στο εξωτερικό. Οπότε μοιραία θα γίνει και εδώ.

Τι σας αρέσει να παρακολουθείτε στην τηλεόραση;

Γενικά, δεν είμαι άτομο που κάθεται με τις ώρες να βλέπει τηλεόραση. Όταν με αφήνουν οι μικροί άνθρωποι του σπιτιού βλέπω συνήθως Netflix. Γενικά, όμως, μου αρέσει να κάνω ζάπινγκ και κάποιες φορές που είμαι το πρωί σπίτι και δεν έχω κάποια πρόβα ή γύρισμα, βάζω να χαζέψω λίγο τον Δημήτρη Μακαλιά στο «Ποιος είναι Πρωινιάτικα» στο OPEN που είναι φίλος μου.

Έχετε γράψει τηλεοπτικά και θεατρικά κείμενα, όπως και πολλά τραγούδια που απευθύνονται κυρίως σε νέους. Είναι κάτι που σας βγαίνει αυθόρμητα λόγω ηλικίας;

Δεν είμαι από τους δημιουργούς που στοχεύει σε συγκεκριμένες ηλικίες. Απλά θεωρώ πως τα θέματα που με αφορούν και με απασχολούν, ενδιαφέρουν περισσότερο τους νέους. Ωστόσο, αν αυτά που γράφω, αρέσουν και στους πιο μεγάλους, εγώ χαίρομαι πολύ. Νιώθω άνετα με όλους τους ανθρώπους και όποιος με συμπαθεί για αυτό που κάνω –είτε μεγάλος είτε μικρός- εμένα με ευχαριστεί.

Ένα από τα παράδοξα της φετινής σεζόν είναι πως είτε θα έχουμε μίνι σειρές είτε καθημερινές με πολύωρα επεισόδια. Ως δημιουργός ποια η άποψή σας κι αν αυτή διαφέρει από την πλευρά του τηλεθεατή;

Ως τηλεθεατής δεν έχω πρόβλημα είτε είναι πολλά τα επεισόδια είτε είναι λίγα σε μία σειρά. Ως δημιουργός, όμως, προτιμώ ασφαλώς τις μίνι σειρές, γιατί μου επιτρέπουν ν’ αναπτύξω την ιστορία και να την ολοκληρώσω στο σημείο που θέλω εγώ. Δεν χρειάζεται να την τραβήξω παραπάνω.

Επιστρέφοντας στο «The Friend», θα δούμε και δεύτερη σεζόν;

Είναι κάτι που δεν μπορώ να σας απαντήσω αυτή τη στιγμή, επειδή δεν έχω κάποια επίσημη ενημέρωση.

Με ποια κριτήρια επιλέξατε τον Γιώργο Χρυσοστόμου για τον πρωταγωνιστικό ρόλο;

Η επιλογή αυτή έγινε έπειτα από αρκετή σκέψη από εμένα και τους ανθρώπους της πλατφόρμας και της παραγωγής. Γενικά, όλοι οι ηθοποιοί πέρασαν από casting. Εκεί εγώ δεν ήμουν παρούσα. Οι περισσότεροι ήταν επιλογές του σκηνοθέτη, εγώ ενημερωνόμουν και σε κάποιες περιπτώσεις έλεγα τη γνώμη μου. Όταν έπεσε, όμως, τ’ όνομα του Γιώργου Χρυσοστόμου στο τραπέζι για τον πρωταγωνιστικό ρόλο, πραγματικά όλοι ομόφωνα συμφωνήσαμε και είπαμε: «Ναι, αυτός είναι». Κάτι που αισθάνθηκα το ίδιο και από τον Γιώργο, όταν του το προτείναμε.

Στη σειρά συμμετέχει, επίσης, ο Κωνσταντίνος Μαγκλάρας. Πώς είναι να συνεργάζεστε με τον σύζυγό σας;

Αρκετά καλά. Τον ξέρω πάρα πολλά χρόνια. Ήμασταν στην ίδια τάξη από τη σχολή. Έχουμε υπάρξει και φίλοι προηγουμένως, συνεπώς έχουμε περάσει απ’ όλα τα στάδια.

Τι θα θέλατε να μείνει στους θεατές από τη σειρά σας;

Θα ήθελα να έχω φτιάξει μία σειρά που να χαλαρώνει τον άλλον και να του αρέσει αυτό που βλέπει. Τώρα με ποιον τρόπο θα το κάνει ο καθένας αυτό, δεν με απασχολεί. Σίγουρα, πάντως, δεν είναι αυτοσκοπός να περάσω βαθυστόχαστα μηνύματα.

Γιατί οι φιλίες γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες;

Νομίζω πως είναι λίγο η μοναξιά που έχει προκύψει από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Νιώθω πως τα νέα παιδιά μπερδεύουν τους πραγματικούς φίλους, με τους διαδικτυακούς. Έχω ακούσει αρκετές φορές να λένε γύρω μου πως τον ξέρω αυτόν, γιατί είμαστε φίλοι στο Facebook. Ωστόσο, εγώ δεν μπορώ να καταλάβω τι σημαίνει να είσαι με κάποιον φίλο στα social media. Είναι, όμως, ένα σύγχρονο φαινόμενο που υπάρχει. Επίσης, στην Κίνα έχω μάθει πως υπάρχει άνθρωπος που πληρώνεται για να βγαίνει έξω με κόσμο και να τους κάνει παρέα. Όπως βλέπουμε, το θέμα της σειράς δεν είναι και πολύ μακριά από την πραγματικότητα που ζούμε. Πλησιάζουμε προς τα εκεί.

Μπορεί να προκύψει μια πραγματική φιλία μέσω των social media;

Δεν θέλω να είμαι απόλυτη, διότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να τους έχει συμβεί. Απλά σ’ εμένα δεν έχει τύχει κάτι τέτοιο. Ωστόσο, από το συγγενικό μου περιβάλλον έχουν κάνει πραγματικά φίλους από τα social media. Επειδή εγώ σχολιάζω αυτό το γεγονός ως μια σύγχρονη πραγματικότητα, δεν σημαίνει ότι το θεωρώ λάθος να το κάνει κάποιος.

Έχει υπάρξει κάποια στιγμή που να αισθανθήκατε την ανάγκη ενός επαγγελματία φίλου;

Δόξα τω Θεώ, έχω πάρα πολλούς φίλους από μικρή. Όταν θέλω να μιλήσω σε κάποιον, θα βρω κάποιον και θα του μιλήσω.

Εσείς έχετε πολλούς φίλους ή λίγους και καλούς;

Έχω πολλούς γνωστούς και ελάχιστους πραγματικά καλούς.

Πώς σας κερδίζει συνήθως κάποιος ώστε να γίνει φίλο σας;

Όχι δύσκολα. Βασικά θέλω να ταιριάζουμε. Με ενδιαφέρει κυρίως να έχει χιούμορ και να μην είναι επικριτικός με τους άλλους.

Παίζετε και γράφετε. Μέσα σε αυτές τις δύο εκφάνσεις δημιουργικότητας, που βρίσκετε περισσότερο τον εαυτό σας;

Το γράψιμο είναι κάτι που με εκφράζει περισσότερο. Μπορώ να κάτσω δώδεκα ώρες σερί, χωρίς διάλλειμα και να μην παραπονεθώ ή γκρινιάξω. Είναι κάτι που το κάνω με τεράστια χαρά και αγάπη. Είναι η δική μου προσωπική ευκολία. Όταν μου ζητάει κάποιος να γράψω κάτι, συνήθως είμαι θετικά προσκείμενη και χαίρομαι. Με οτιδήποτε άλλο πράγμα, θα πω κουράστηκα τώρα και θέλω να φύγω. Με το γράψιμο δεν συμβαίνει αυτό.

Θα θέλατε κάποια στιγμή και να σκηνοθετήσετε;

Ναι, θα ήθελα. Είναι κάτι που σχεδιάζω να το κάνω στο μέλλον.

Το καλοκαίρι που πέρασε κάνατε τον γάμο σας, αλλά και τη βάπτιση του γιου σας. Ήσασταν από τις γυναίκες που ονειρευόσασταν να ντυθείτε νύφη;

Όχι, καμία σχέση. Ήταν κάτι της τελευταίας στιγμής. Εγώ και ο σύζυγός μου είμαστε λίγο ανισόρροποι άνθρωποι σε τέτοια θέματα.

Έχετε κρατήσει την προσωπική σας ζωή αρκετά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Είναι κάτι εύκολο;

Δεν την κρατάω την προσωπική μου ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Απλά δεν το επιδιώκω. Όταν κάνω κάτι καινούργιο και χρειάζεται να το επικοινωνήσω, είμαι ανοιχτή και πρόθυμη να δώσω συνεντεύξεις και να κάνω ότι χρειαστεί. Αν δεν έχω, όμως, κάτι να παρουσιάσω, δεν βγαίνω να μιλήσω, γιατί δεν υπάρχει λόγος.

Τι άλλο περιλαμβάνει επαγγελματικά για σας η χρονιά;

Θα είμαι στην παράσταση «Ο Μισάνθρωπος», σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, στο θέατρο Εμπορικόν. Είναι από τις πιο ευτυχισμένες θεατρικές μου συνεργασίες. Θεωρώ πως ο Γιάννης Κακλέας είναι στα καλύτερα του. Πιο εμπνευσμένος και διαυγής από ποτέ. Υπάρχει χιούμορ και ειλικρίνεια πάνω στη σκηνή. Πρωταγωνιστούν ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, η Ευγενία Σαμαρά, ο Στέλιος Ιακωβίδης, η Αθηνά Μουστάκα, ο Θάνος Μπίρκος, ο Κυριάκος Σαλής, ο Αλέξης Φουσέκης και ο Αυγουστίνος Κούμουλος. Αισθάνομαι -χωρίς να πω μεγάλα λόγια από τώρα- ότι πάμε να κάνουμε κάτι πολύ ωραίο. Η πρόβα ρέει τόσο αβίαστα που δεν έχει τύχει κάτι τέτοιο ξανά σε κανένα μας. Ο Κακλέας, αν και δημιουργός της παράστασης, μας έχει αφήσει ελεύθερους και μας έχει επιστρέψει να νιώθουμε ότι είμαστε συνδημιουργοί. Είναι πρώτη φορά που τόσο νωρίς όλοι είμαστε συντονισμένοι και καλοκουρδισμένοι.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οδυσσέας ΠαπασπηλιόπουλοςΓιώργος Χρυσοστόμουειδήσεις τώραφιλίαΦωτεινή Αθερίδουsocial mediaΓιάννης ΚακλέαςΑΝΤ1Κωνσταντίνος Μαγκλάρας