Τηλεόραση|12.02.2023 10:14

Μπέττυ Μαγγίρα στο ethnos.gr: «Την τηλεόραση δεν την κυνήγησα ποτέ, βρέθηκε απλά στον δρόμο μου»

Άγγελος Γεραιουδάκης

Αεικίνητη, δυναμική, ευαίσθητη, με συνεχή παρουσία σε τηλεόραση, θέατρο και κινηματογράφο, η Μπέττυ Μαγγίρα έχει αποδείξει ότι είναι ένα πολύπλευρο ταλέντο, με αστείρευτες δημιουργικές ιδέες και αμέριστη αφοσίωση σε ό,τι καταπιάνεται. Είναι μία γυναίκα που τη χαρακτηρίζει η αισιοδοξία και το έντονο ταπεραμέντο της. Έχοντας δουλέψει για χρόνια με τον εαυτό της, πλέον τον φροντίζει, τον αγαπά, τον σέβεται και τον κανακεύει. Απολαμβάνει τη ζωή της και την ουσία των πραγμάτων. Κάθε τέλος του χρόνου, είθισται να κάνουμε την προσωπική μας ανασκόπηση – απολογισμό. Για την παρουσιάστρια του OPEN, το 2022 ήταν μία δυνατή χρονιά που συνέβησαν πολλά ωραία, αλλά και άσχημα πράγματα στη ζωή της. «Ωστόσο, κρατάω μόνο τα καλά, γιατί τα κακά είναι εκεί για να μας μάθουν πράγματα. Βέβαια, δεν είμαι από εκείνους τους ανθρώπους που περιμένουν το τέλος του έτους για να κάνουν απολογισμούς ή να βάλουν νέους στόχους. Αυτά τα κάνω ανεξαρτήτως χρονικών προδιαγραφών και ημερομηνιών» επισημαίνει η ίδια στο ethnos.gr.

Η Μπέττυ Μαγγίρα, με τη γλυκιά και αλέγρα «συμμορία» του «Ποιος είναι Πρωινιάτικα;», μας ξεσηκώνει καθημερινά στις 09:50, με άπλετο χιούμορ, ευαισθησία και ανεμελιά, μέσα από τη συχνότητα του OPEN. «Την εμπειρία του πρωινού τη ζω ευχάριστα, γιατί με βοηθάει πολύ η ομάδα της εκπομπής. Σίγουρα, υπάρχει πίεση, τρέξιμο, αγωνία και άγχος για τα νούμερα. Βέβαια, φέτος που είναι δεύτερη χρονιά, τα πράγματα είναι λίγο πιο εύκολα γιατί έχει μπει το νερό στο αυλάκι. Ξεκινώντας να στηθεί μια εκπομπή από το μηδέν, πρέπει να δοκιμάσεις πράγματα. Περάσαμε από διάφορες φάσεις δοκιμών για να δούμε τι μας ταιριάζει και τι όχι. Τώρα δεν πειραματιζόμαστε τόσο, εκτός αν γνωρίζουμε από την αρχή ότι είναι κάτι που θα μας πηγαίνει. Δηλαδή έχουμε βρει τη συνταγή και απλά τώρα προσθέτουμε λίγο παραπάνω αλάτι ή πιπέρι για να βρεθεί η χρυσή τομή».

Η πρωινή ζώνη ήταν κάτι που δεν είχε δοκιμάσει ποτέ μέχρι τώρα η Μπέττυ. Ωστόσο, καθημερινά δίνει τον καλύτερο εαυτό της, χωρίς άγχος και υστερίες. Πάντα καλημερίζει τους τηλεθεατές μ’ ένα μεγάλο ζεστό χαμόγελο, με κέφι και θετική διάθεση. «Αν και το βλέμμα μου ήταν πάντα στραμμένο προς τη βραδινή ζώνη, γιατί είναι πιο κοντά στο τραγούδι και τον χορό που απευθύνομαι περισσότερο, κατάφερα να φέρω το πρωινό στα μέτρα μου. Έβαλα τη δική μου πινελιά και δεν σου κρύβω ότι μου αρέσει κιόλας. Επίσης, σαν μαμά είναι κάτι που με βολεύει, διότι φεύγω το πρωί μαζί με τα παιδιά μου και γυρίζω πάλι σπίτι μαζί με αυτά» αναφέρει. Ο ανταγωνισμός πρωταγωνιστεί στην πρωινή ζώνη, με τις μάχες που δίνονται καθημερινά να είναι σκληρές. Τα νούμερα τηλεθέασης, όπως παραδέχεται η ίδια, είναι σίγουρα κάτι που την ενδιαφέρει καθώς θεωρεί ότι είναι το χειροκρότημα, η επιβράβευση του κόσμου.

Στη συνέχεια, τη ρωτάω τι πιστεύει ότι κάνει το «Ποιος είναι πρωινιάτικα;» να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες εκπομπές που προβάλλονται την ίδια ώρα. «Είμαστε μία άκρως ψυχαγωγική εκπομπή. Δεν ασχολούμαστε καθόλου με την ενημέρωση και την επικαιρότητα. Σίγουρα αυτό έχει το ρίσκο του, αλλά όταν παίρνουν εμένα για πρωινό, δεν φαντάζονται ότι θα κάνω την εκπομπή του Λιάγκα. Ξέρουν ποια είμαι και αυτή είναι η γραμμή του καναλιού. Ελαφριά, πέρυσι, το δοκιμάσαμε, αλλά δεν θα ήθελα να μπω ξανά σε αυτή τη διαδικασία. Δεν είναι θέμα αν μπορώ ή όχι. Είναι κάτι που δεν μου ταιριάζει. Επίσης, κάτι άλλο που μας ξεχωρίζει, είναι οι προσωπικότητες που βρίσκονται μέσα σε αυτή την εκπομπή και πώς διαχειριζόμαστε τα θέματα. Ό, τι και αν σχολιάσουμε σίγουρα έχει το στοιχείο του τρολ ή θα αυτοσαρκαστούμε με αυτό».

Η Μπέττυ Μαγγίρα έχει αποδείξει ότι είναι ένας άνθρωπος που πιστεύει αρκετά στην ομάδα της. Φέτος, βρίσκονται δίπλα της, ο Δημήτρης Μακαλιάς, ο Παναγιώτης Χατζηδάκης και η Μαρία Αντωνά, οι οποίοι μας κρατάνε την καλύτερη παρέα με ταπεραμέντο και πολύ γέλιο. Ο Δημήτρης Σαράντος μας ταξιδεύει στο μαγικό κόσμο του Χόλιγουντ με ειδήσεις από τη ζωή των αγαπημένων σταρς και η Αθηνά Αφαλίδου «οργώνει» με περιπετειώδη διάθεση ολόκληρη την Αθήνα. «Μου δίνουν ενέργεια, τους αγαπώ, δεν είμαστε τυχαία αυτοί οι άνθρωποι μαζί» επισημαίνει.

Προλαβαίνετε να δείτε άλλες εκπομπές;

Όχι, δεν προλαβαίνω. Βλέπω μόνο αναπαραγωγές από σάιτ. Η μόνη εκπομπή που μπορεί να δω είναι του Νίκου Μουτσινά. Για μένα είναι η πιο ωραία, γιατί είναι 100% ο εαυτός του, κάνει σάτιρα και με κάνει να γελώ. Δεν έχω κάτι καλύτερο από αυτό.

Φέτος, υπάρχουν έντονοι τηλετσακωμοί μεταξύ παρουσιαστών. Πώς καταφέρνετε να μην «μπλέκετε» σε αυτές τις ιστορίες παρά το γεγονός ότι πάντα λέτε δημόσια την άποψή σας;

Είναι κάτι που δεν ξέρω να σου το απαντήσω. Σίγουρα, πάντως, είμαι από αυτούς που θα πουν την αλήθεια τους, δεν θα κρυφτούν και θα είμαι ξεκάθαρη προς τον άλλον. Δεν παίζω κάποιο ρόλο για να βγω στην τηλεόραση. Μάλιστα, θεωρώ ότι αν δεν είσαι ο εαυτό σου, αργά ή γρήγορα θα φανεί. Θα το καταλάβει το τηλεοπτικό κοινό και θα σε ξεράσει. Επίσης, προσπαθώ να μην εκνευρίζομαι, γιατί έτσι χάνω το χιούμορ μου. Και είναι κάτι που δεν το επιθυμώ. Δεν χρειάζεται να παίρνουμε τόσο πολύ σοβαρά όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και δεν μιλάω για τα βαριά θέματα της επικαιρότητας, αλλά γι’ αυτά που καταπιανόμαστε εμείς ως εκπομπή. Δεν είναι θέματα που χρειάζονται μεγάλη υπερανάλυση.

Από την παρουσίαση θέλω να μεταπηδήσουμε στην υποκριτική. Πώς βλέπετε την ελληνική μυθοπλασία σήμερα;

Μου αρέσει. Κάνουν πολλές προσπάθειες τα κανάλια, αλλά θα προτιμούσα να έκαναν λιγότερες. Κάνοντας αρκετές και τόσο καλές παραγωγές, χάνονται πολλές από αυτές, γιατί το τηλεοπτικό κοινό δεν προλαβαίνει να τις δει όλες. Και το είδαμε να γίνεται και φέτος αυτό, με τον «Γλυκάνισο». Θα προτιμούσα, λοιπόν, λιγότερες σειρές και ακόμα καλύτερες παραγωγές.

Εσείς είχατε κάποια πρόταση για να συμμετέχετε σε κάποια σειρά ή θεατρική παράσταση;

Είχαμε συζητήσει με τον Δημήτρη Μακαλιά να κάνουμε μαζί το «Σεσουάρ για δολοφόνους», το οποίο παίζεται με μεγάλη επιτυχία στο θέατρο Λαμπέτη. Αυτό θα ήταν το ιδανικό, γιατί όπως ξέρετε η τηλεόραση βοηθάει πάρα πολύ το θέατρο. Έφυγαν δύο συνάδελφοι και έπρεπε να γίνουν αντικαταστάσεις. Επειδή όμως το έχω ξανακάνει στο παρελθόν, δεν ήθελα να κάνω πάλι δύο πράγματα ταυτόχρονα, γιατί αφενός είναι εξαντλητικό αφετέρου θέλω να έχω χρόνο για τα παιδιά μου.

Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα στοιχεία που αναζητάτε σε κάθε επαγγελματική πρόταση που σας γίνεται;

Συνήθως υπάρχει ένα ένστικτο, το οποίο μ’ έχει βγάλει ασπροπρόσωπη όλα αυτά τα χρόνια. Όταν κάτι είναι πολύ καλό, φαίνεται εξ’ αρχής. Το μυρίζεσαι μ’ έναν τρόπο. Ποτέ δεν επέλεξα μία επαγγελματική πρόταση, με το αν είναι πιασάρικη ή αν μου έδινε αρκετά χρήματα. Κάποια στιγμή μου έκαναν πρόταση να συμμετέχω σ’ ένα ριάλιτι. Αμέσως ρώτησα ποιοι θα είναι οι συντελεστές και ποια θα είναι η εταιρεία παραγωγής. Επίσης, βλέπω και το θέμα της πρότασης και πόσο με ιντριγκάρει να το κάνω.

Έχετε πιάσει τον εαυτό σας να επηρεάζεται από το γεγονός της εικόνας που έχουν οι άλλοι για σας και τι περιμένουν από εσάς;

Όχι, αλλά ακούω τα πάντα. Τα μετράω, τα ζυγίζω και τα φιλτράρω όλα. Δεν είναι πρωταρχικός παράγοντας για να προχωρήσω στη ζωή μου, αλλά τ’ ακούω όλα.

Ως καλλιτέχνης, ποια η άποψή σας για το πρόσφατο προεδρικό διάταγμα 85/2022;

Σίγουρα δεν είναι σωστό. Αν και δεν έχω πάει σε Δραματική Σχολή, δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται όλο αυτό. Ακόμα και η Κρατική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, η οποία θεωρείται από τις καλύτερες της χώρας, παύει να έχει πια αξία. Έχω πίστη όμως, και θεωρώ ότι η πολιτεία θα δείξει έμπρακτα τη στήριξή της προς τους καλλιτέχνες και θα σταματήσει σύντομα όλο αυτό που γίνεται.

Τώρα που έχουν περάσει κάποια χρόνια και έχετε διανύσει αρκετά χιλιόμετρα επαγγελματικής πορείας με τα πάνω και τα κάτω της, έχετε σκεφτεί πώς βρεθήκατε σε αυτό τον δρόμο κι αν ήταν μία σωστή επιλογή;

Βέβαια και το έχω σκεφτεί. Ήταν μονόδρομος. Εγώ ξεκίνησα ως μοντέλο. Την τηλεόραση δεν την κυνήγησα ποτέ. Βρέθηκε απλά στον δρόμο μου. Εγώ πήγαινα αλλού και με τραβούσε προς τα εκεί. Σιγά - σιγά κάνοντας τηλεόραση την αγάπησα. Τα τελευταία χρόνια, επειδή έπαιζα και στο θέατρο, ο κόσμος έχει μπερδευτεί και δεν ξέρει τι τίτλο να μου δώσει. Μου αρέσει η παρουσίαση, μου αρέσει να κάνω μιούζικαλ, μου αρέσει να κάνω performing σε μουσικές σκηνές, μου αρέσουν όλα. Δεν ξέρω τι να βάλω πρώτο.

Έχετε σκεφτεί τι θα θέλατε να κάνετε σε περίπτωση που κλείσει κάποια στιγμή ο κύκλος της τηλεόρασης και της υποκριτικής;

Αχ, δεν σκέφτομαι τόσο μακρινά. Αν και έχω πει ότι θα ήθελα να ζήσω σ’ ένα νησί. Να έχω τον φούρνο και το καφενείο της περιοχής. Δεν έχω επιλέξει ακόμα αν θα είναι μικρό ή μεγάλο νησί, αλλά με φαντάζομαι περισσότερο στην Αμοργό παρά στη Μύκονο ή στην Κρήτη.

Ποια είναι η σχέση σας με τον χρόνο που περνά;

Ο χρόνος για κάποιο λόγο πάντα με άγχωνε. Έλεγα ότι θα μεγαλώσω και δεν θα προλάβω να κάνω τα πράγματα που θέλω. Πλέον το έχω πάρει απόφαση. Αυτό είναι δεδομένο, προχώρα με αυτό που έχεις. Αν εννοείς, τώρα, τον χρόνο που έχει να κάνει με τη φιλαρέσκειά μου ως γυναίκα, δεν μου αρέσει καθόλου που γερνάω.

Έχει τύχει να σας φλερτάρουν και να νιώσετε άβολα ή το έχουν δεδομένο ότι είστε παντρεμένη γυναίκα;

Τους το κόβω εγώ με τρόπο. Περισσότερο με φλερτάρουν από τα social media. Από κοντά όλοι κότες. Οι άντρες πλησιάζουν πιο δύσκολα μία όμορφη γυναίκα και ειδικά όταν έχει προσωπικότητα.

Υπάρχει κάτι που αναπολείτε από τα χρόνια που ήσασταν ελεύθερη και ανεξάρτητη;

Την ανεμελιά. Ξέρεις, όσο μεγαλώνεις, οι έννοιες και οι υποχρεώσεις αυξάνονται. Έχεις να διαχειριστείς πολλά πράγματα. Παιδιά, σχολεία, λογαριασμοί, σύζυγο, δουλειά. Έτσι αυτόματα βάζεις τον εαυτό σου σε δεύτερη μοίρα ή ψάχνεις να βρεις την ισορροπία ανάμεσα σε όλα αυτά για να μπορέσεις και εσύ ο ίδιος να είσαι καλά.

Πόσο σημαντικό είναι το μέτρο στη ζωή μας;

Αρκετά, αλλά και να ξεφύγουμε σε κάποιες φάσεις, δεν είναι κακό. Βέβαια, δεν μιλάμε για καταχρήσεις, αλλά για πιο απλά πράγματα. Εγώ ήμουν πάντα του μέτρου και δεν στερήθηκα τίποτα. Ότι ήθελα να δοκιμάσω, το έκανα. Δεν μου ήταν καθόλου δύσκολο.

Σήμερα, έτσι όπως έχετε διαμορφώσει τη ζωή σας, θ’ αλλάζατε κάτι;

Όχι! Ίσως το μόνο που θα ήθελα, είναι ένα σπίτι μπροστά στη θάλασσα, εκεί που σκάει το κύμα. Να έχω έναν καλοκαιρινό προορισμό που να με περιμένει πάντα εκεί. Να μην ψάχνω κάθε χρόνο που θα πάμε. Είναι κάτι που με αγχώνει.

Πώς θέλετε να κλείσουμε αυτή τη συνέντευξη;

Αυτό που θα ήθελα να πω είναι να μην κοιτάζουμε τι κάνουν οι άλλοι, να κοιτάζουμε τι κάνουμε εμείς και να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για εμάς, ώστε να φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο!

OPENΜπέττυ ΜαγγίραΠοιος είναι Πρωινιάτικαπαρουσιάστριασυνέντευξηειδήσεις τώραΔημήτρης Μακαλιάς