Τηλεόραση|23.02.2023 16:00

Μουσικό Κουτί: Με καλεσμένο τον Λεωνίδα Μπαλάφα απέδειξε ξανά ότι είναι μία από τις καλύτερες εκπομπές

Άγγελος Γεραιουδάκης

Ήταν μέσα Ιανουαρίου, όταν ο Νίκος Πορτοκάλογλου, με μία ανάρτηση που έκανε στα social media, ανακοίνωσε ότι το «Μουσικό Κουτί» ρίχνει αυλαία σε λίγους μήνες, ύστερα από τρεις πετυχημένες σεζόν. «Το ταξίδι μου στη μουσική ήταν πάντα μια επικίνδυνη και συναρπαστική περιπέτεια, γιατί ήθελα να περιέχει το πάθος μου για την παράδοση και την πρωτοπορία, για το ροκ και τα λαϊκά, για το τοπικό και το παγκόσμιο. Δεν φανταζόμουν ποτέ πως αυτό το όραμα θ' αποτυπωνόταν τελικά σε μια τηλεοπτική εκπομπή» έγραψε.

Το «Μουσικό Κουτί», το οποίο προβάλλεται κάθε Τετάρτη μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ1, δεν άργησε να ξεχωρίσει για την καλή του αισθητική, τους ενδιαφέροντες καλλιτέχνες αλλά και την πολύ καλή μπάντα (Γιάννης Δίσκος, Δημήτρης Καζάνης, Λάμπης Κουντουρόγιαννης, Θανάσης Τσακιράκης, Βύρων Τσουράπης και Στέλιος Φραγκούς) που συνοδεύει μουσικά τους καλεσμένους. Με σύνθημα «η μουσική συνεχίζει να μας ενώνει», η εκπομπή του Νίκου Πορτοκάλογλου και της Ρένας Μόρφη εκπέμπει αλληλοσεβασμό και αλληλοεκτίμηση. Οι καλλιτέχνες όσο σπουδαίοι κι αν είναι, έρχονται ως υπηρέτες της μουσικής, ν' αναδείξουν τους δημιουργούς και όχι ν' αυτοπροβληθούν, όπως παρατηρείται σε άλλες εκπομπές ίδιου φορμάτ. 

Σ' ένα ατμοσφαιρικό και φιλόξενο χώρο, με σωστό φωτισμό, που περισσότερο πραγματικό σπίτι παρά στούντιο θυμίζει, οι παρουσιαστές και οι φίλοι τους κάνουν αμέσως τον τηλεθεατή να νιώθει πως είναι μέλος αυτής της παρέας, που συζητά, γελά και τραγουδά με τα μουσικά της όργανα στο χέρι, καθισμένοι στον καναπέ, όπως θα έκανε μια παρέα σ' ένα σπίτι. Κάθε βδομάδα καλεσμένοι από διαφορετικούς μουσικούς χώρους συναντιούνται στο «Μουσικό Κουτί» και, μέσα από απροσδόκητες συνεντεύξεις με απρόσμενες ερωτήσεις και μουσικά παιχνίδια, αποκαλύπτουν γνωστές και άγνωστες στιγμές της ζωής και της επαγγελματικής πορείας τους, ερμηνεύοντας μεταξύ άλλων κομμάτια που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί.

Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι ο Νίκος Πορτοκάλογλου πέτυχε, μέσα από την εκπομπή του, να πείσει συναδέλφους του, που έχουν ελάχιστες ή και καθόλου τηλεοπτικές εμφανίσεις να πάνε ως καλεσμένοι. Αυτό συνέβη και στο χθεσινό επεισόδιο, το οποίο περιλάμβανε το εκρηκτικό μίγμα ροκ, ρέγγε και παραδοσιακών ήχων του Λεωνίδα Μπαλάφα, τη φολκλόρ μουσική των Kadinelia και τα χιπ χοπ κομμάτια του Novel 729

«Μ’ αρέσει ν' ακούω διάφορα είδη μουσικής ως ακροατής και έτσι θέλω να είμαι και ως δημιουργός» ανέφερε στη συνέντευξή του ο Λεωνίδας Μπαλάφας, που έχει γράψει ιστορία δυο δεκαετιών στη μουσική. «Αυτοί που πληρώνουν για να με δουν, και με αυτά τα χρήματα θα ζήσω και εγώ την οικογένειά μου, θέλω να λένε: "Πάμε ν' ακούσουμε αυτόν τον καλλιτέχνη, γιατί τον αγαπάμε και με τα ωραία του και με τα στραβά του, με όλες του τις πλευρές"» επισήμανε. Ο Λεωνίδας Μπαλάφας είναι ένας καλλιτέχνης που έχει κερδίσει το σεβασμό του κοινού για το χαμηλό προφίλ που κρατάει, για τις όχι συχνά δημόσιες εμφανίσεις του και για την εκφραστικότητα που βγάζει όταν τραγουδάει.

Kadinelia λένε στις Κυκλάδες τα γεράκια που ζευγαρώνουν στον αέρα! Αυτή την ονομασία επέλεξε ο Θανάσης Ζήκας και η Εύη Σεϊτανίδου, που ξεκίνησαν την πορεία τους ως ντουέτο το 2014 και κέρδισαν τις εντυπώσεις με τις εξαιρετικές φωνές τους, τη δεξιοτεχνία τους στην κιθάρα και στην τσαμπούνα και τις ευφάνταστες διασκευές τους στα παραδοσιακά. «Eίμαστε μουσικοί, γράφουμε τραγούδια με επιρροή από την παράδοση, αλλά και τη διεθνή μουσική» δήλωσαν. 

Με τη σειρά του, ο Novel 729 είναι εκπρόσωπος της νέας γενιάς του χιπ χοπ και έχει ξεχωρίσει για τον πολύ ιδιαίτερο, στοχαστικό και ποιητικό του στίχο. «Θέλει δύναμη και τόλμη αυτό που αισθάνεσαι να το λες προς τα έξω… Μιλάω βιωματικά και πιάνω θέματα που περιέχουν ένα βάσανο, έναν πόνο». Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο ατού αυτής της εκπομπής είναι ότι δίνεται βήμα σε νέους, ταλαντούχους καλλιτέχνες, οι οποίοι μιλούν για το έργο τους, την ιστορία τους και παρουσιάζουν ένα δείγμα της δουλειάς τους.

Σε μία εποχή, λοιπόν, που η τραπ μουσική προβάλλει το χρήμα, τα ναρκωτικά, την κατοχή όπλων και τον σεξισμό, αλλά και την Πολιτεία να «τιμωρεί» τους ανθρώπους της Τέχνης, το «Μουσικό Κουτί» παραμένει πάντα ανοιχτό σε ανθρώπους, συναισθήματα και μελωδίες, δίνοντας ψυχή στις καρδιές μας και φτερά στις σκέψεις μας. Γιατί όταν ακουμπάς την Τέχνη με σεβασμό, εκείνη φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, μας ενώνει.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λεωνίδας ΜπαλάφαςΝίκος ΠορτοκάλογλουΡένα Μόρφηειδήσεις τώραΜουσικό Κουτί