Τηλεόραση|06.07.2023 14:52

Ιωάννα Ασημακοπούλου στο ethnos.gr: «Η μεγαλύτερη επανάσταση της ζωής μου ήταν που έγινα ηθοποιός»

Άγγελος Γεραιουδάκης

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα όπου και μένει μέχρι σήμερα. Η Ιωάννα Ασημακοπούλου είναι ένας ευγενικός, ζεστός και με χιούμορ άνθρωπος, ακριβώς όπως εκφράζεται και ως ηθοποιός. Αν και από μικρή έδειχνε ένα κοινωνικό άτομο, στην πραγματικότητα όμως, ήταν απίστευτα ντροπαλή και πήγαινε αρκετά κόντρα στη φύση της. Η υποκριτική προέκυψε, καθώς αισθανόταν ότι μπορεί να εκφράσει όλα εκείνα τα συναισθήματα που κουβαλούσε μέσα της και δεν εξέφραζε στον υπόλοιπο κόσμο. Ήταν και είναι το οξυγόνο της. 

Ο νέος της ρόλος

Μέσα από τον νέο της ρόλο στη νέα κωμωδία «Είμαι η Τζο», η Ιωάννα Ασημακοπούλου αποκαλύπτει στο κοινό μία ακόμα πτυχή του εαυτού της.  Η σειρά, μόλις οκτώ επεισοδίων που θα κάνει πρεμιέρα στις 7 Ιουλίου στον ΑΝΤ1+, θίγει με χιούμορ στερεότυπα, ξεπερασμένες αντιλήψεις και κοινωνικούς στιγματισμούς. Κεντρική φιγούρα της σειράς είναι η Τζο, μια νέα γυναίκα στο κατώφλι των 40, single, που προσπαθεί συνεχώς να χάσει κιλά και να είναι τέλεια σε όλα. Η μαμά της δεν παραλείπει να της υπενθυμίζει συνεχώς ότι πρέπει να παντρευτεί ή, έστω, να κάνει ένα παιδί, η αδερφή της την πρήζει να γίνει πιο δυναμική, και οι φίλοι της ναι µεν τη στηρίζουν, αλλά δεν την καταλαβαίνουν. Στα γκομενικά της επικρατεί χάος και όταν ο μεγάλος της έρωτας της δίνει την χαριστική βολή, αποφασίζει να τους γράψει όλους και να απολαύσει τη ζωή της όπως θέλει εκείνη. Η Τζο έχει βαρεθεί την κριτική και τις ταμπέλες που της κρεμάνε οι γύρω της. Στην πραγματικότητα, αγαπάει τον εαυτό της όπως είναι και παίρνει τη ζωή στα χέρια της με αυτοπεποίθηση, αδιαφορώντας για τα «πρέπει» που επιβάλλει στις γυναίκες η κοινωνία.

Το σενάριο της σειράς βασίστηκε σε μία ιδέα που είχε η ηθοποιός εδώ και πολλά χρόνια. «Είχα την ανάγκη να μιλήσω μέσα από αυτή για τον στερεοτυπικό τρόπο με το οποίο αντιμετωπίζεται η γυναίκα ακόμα και σήμερα. Θεωρώ ότι όσοι δουν τη Τζο θα βρουν πολλά κοινά στοιχεία με τον εαυτό τους, όπως κι εγώ. Κάθε ένας από μας, έχει ένα κομμάτι της. Η διεκδίκηση της χαράς και της αγάπης είναι ένας κοινός σκοπός, όσο δύσκολος κι αν είναι. Είναι ένας δρόμος με χαρές και απογοητεύσεις αλλά μετά από κάθε ματαίωση, η Τζο αντιμετωπίζει τον εαυτό της στα ίσια, τον παίρνει από το χέρι και τραβάει μπροστά» αναφέρει, χαρακτηριστικά η Ιωάννα Ασημακοπούλου στο ethnos.gr.

Η Τζο έχει βαρεθεί την κριτική και τις ταμπέλες που της κρεμάνε οι γύρω της. Υπάρχουν στιγμές της ζωής σας που έχετε νιώσει ότι σας έχουν φορέσει και εσάς κάποια ταμπέλα;

Ως παιδί, ως κορίτσι, ως γυναίκα, έχω δεχτεί και κριτική και ταμπέλες, που μέσα από πολύ προσωπική δουλειά, όλα αυτά τα χρόνια έχω αφήσει πίσω μου ή τουλάχιστον προσπαθώ. Το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο εξάλλου, είναι να κρίνουμε τους άλλους χωρίς πολλές φορές να κάνουμε τον κόπο να μπούμε στη θέση τους.

Πώς η Τζο επηρεάζει τους γύρω της ν’ αναθεωρήσουν τις αντιλήψεις τους για τα πρότυπα ομορφιάς και τις προσδοκίες που έχουν για τις γυναίκες;

Η Τζο στην αρχή προσπαθεί να προσαρμοστεί και να γίνει αυτό που θέλουν οι άλλοι. Να φορέσει ένα κοστούμι που δεν είναι ραμμένο στα μέτρα της. Ένα κοστούμι που της το επιβάλλουν. Όσο όμως και να πιέζει τον εαυτό της, ευτυχώς για εκείνη, δεν τα καταφέρνει να μπει σε αυτό. Και έτσι χωρίς να το επιδιώκει, γίνεται ο καθρέφτης των άλλων. Αντιδρά στην πίεση και ξεσπά, δεν αντέχει να της κουνάνε το δάχτυλο, ορίζοντας την πορεία της. Δεν θέλει να ντρέπεται γι' αυτό που είναι. Δεν θέλει να φοβάται. Ορθώνει το ανάστημα της και λέει «κοιτάξτε με, είμαι η Τζο, είμαι αυτό που είμαι και είμαι καλά!»

Τι προκλήσεις καλείται ν’ αντιμετωπίσει σήμερα μία γυναίκα;

Η θέση της γυναίκας σήμερα είναι σαφέστατα καλύτερη, από την εποχή της μητέρας μου ή της γιαγιάς μου. Πλέον έχουμε δύναμη και φωνή, μένουν όμως ακόμα να γίνουν πολλά. Η γυναίκα επαγγελματίας ακόμη παλεύει για ισότιμη αμοιβή και αναγνώριση με τους άνδρες συναδέλφους της. Ακόμη δίνει καθημερινό αγώνα να συνδυάσει τις προσωπικές και επαγγελματικές υποχρεώσεις της, είτε έχει σύντροφο, είτε έχει παιδιά, είτε όχι.

Αντιμετωπίσατε ποτέ δυσκολίες επειδή απλά είστε γυναίκα;

Αρκετές φορές. Ποια γυναίκα δεν έχει; Σίγουρα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο τα πράγματα, αλλά ακόμα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Η πατριαρχία δυστυχώς είναι ακόμα εδώ και πρέπει να δοθούν πολλές μάχες.

Αισθάνεστε απελευθερωμένη με την εικόνα σας και πώς αντιμετωπίζετε τις αλλαγές επάνω σας;

Η μάχη με την εικόνα μας ξεκινάει από τότε που αντιλαμβανόμαστε το εαυτό μας νομίζω. Υπάρχει πάντα μια σύγκρουση σε σχέση με αυτό που θέλουν οι άλλοι για εμάς, με αυτό που θέλουμε εμείς και με αυτό που τελικά είμαστε. Δεν ξέρω πώς ορίζεται η απελευθερωμένη εικόνα. Δεν ξέρω αν το έχω καταφέρει, προσπαθώ να κατευθύνω τη ζωή μου προς αυτόν τον σκοπό. Όμως δεν σταματάει ποτέ αυτή η πάλη. Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές, νομίζω ότι με τα χρόνια άλλαξα εγώ τον τρόπο που βλέπω το εαυτό μου και γι’ αυτό τις καλωσορίζω και τις αποδέχομαι. Εξάλλου δεν μπορείς να κάνεις διαφορετικά, όσο κι αν τις αρνείσαι...

Θέατρο, τηλεόραση, κινηματογράφος. Ποιο από τα τρία είναι περισσότερο το στοιχείο σας;

Το κάθε ένα το αγαπώ ξεχωριστά. Δε νομίζω ότι μπορούν να μπουν σε σύγκριση. Το θέατρο είναι κάτι μυσταγωγικό, η αναμέτρηση είναι άλλη. Από τη μια πλευρά δεν έχεις τη δυνατότητα να ξαναπαίξεις μια σκηνή, εάν δεν πάει καλά, όπως στην τηλεόραση, τα πάντα είναι στο εδώ και το τώρα. Από τη άλλη όμως, γίνονται πολύμηνες πρόβες και έχεις περισσότερο χρόνο για να εμβαθύνεις σε αυτό που κάνεις. Η τηλεόραση έχει άλλους κώδικες, όλα γίνονται πιο γρήγορα και αυτό σε κάνει να είσαι σε μεγαλύτερη εγρήγορση και ετοιμότητα. Ο κινηματογράφος σου δίνει περισσότερο χρόνο για τα πάντα. Δεν έχω κάνει πολύ, αλλά το εύχομαι.

Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη δυσκολία της δουλειάς ενός ηθοποιού;

Η φύση της δουλειάς μας έτσι κι αλλιώς είναι δύσκολη. Πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ψάχνεις δουλειά, πολλές φορές οι συνθήκες είναι σκληρές και δύσκολες. Ό,τι και να έχει συμβεί στην ζωή σου, υπηρετείς το θέατρο με αυταπάρνηση. Αυτό όμως από την άλλη είναι και το ευτύχημα της δουλειάς μας, να ξεπερνάς τις εκάστοτε δυσκολίες, να σηκώνεις τον εαυτό σου και να προχωράς.

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σας όνειρα; Υπάρχουν ρόλοι που θέλετε να ερμηνεύσετε;

Θέλω να συνεργάζομαι με ωραίους ανθρώπους, να χαίρομαι που πηγαίνω στη δουλειά μου και να αισθάνομαι ότι αυτό που κάνω έχει αρχικά αξία για εμένα και μετέπειτα φυσικά, για τον υπόλοιπο κόσμο. Ονειρεύομαι να κάνω ρόλους, που θα με κάνουν ν' ανακαλύψω κομμάτια ανεξερεύνητα του υποσυνείδητού μου.

Όταν αποφασίσατε ν’ ακολουθήσετε το επάγγελμα του ηθοποιού, είχατε αντιδράσεις από το περιβάλλον σας;

Είχα τις εύλογες αντιδράσεις που δέχεται κάθε άτομο που θέλει ν' ασχοληθεί με την τέχνη και δεν προέρχεται από μια ευκατάστατη οικογένεια. Οι γονείς μου είχαν την ανησυχία για την ανασφάλεια του επαγγέλματος, αλλά στο τέλος με στήριξαν και με στηρίζουν μέχρι σήμερα. Υπήρξαν και αρκετοί που μου λέγανε: «Πού πας τώρα; Σιγά μη γίνεις εσύ ηθοποιός. Κοίταξε πόσους έχει ο χώρος. Δεν βλέπεις την ανεργία και τις συνθήκες». Το θέλω μου όμως, ήταν τόσο ισχυρό που δεν άκουσα κανέναν, έκανα αυτό που ονειρευόμουν.

Ήσασταν από τα παιδιά που συμμετείχατε σε σχολικές εκδηλώσεις;

Ήμουν και θυμάμαι πόσο άγχος είχα. Δεν μου άρεσε η έκθεση, φοβόμουν την αποτυχία. Τώρα γιατί έγινα ηθοποιός; Μάλλον για να καταστείλω αυτή τη συστολή που ένιωθα. Ακόμα και τώρα, με αυτήν παλεύω...

Θυμάστε ποια είναι η μεγαλύτερη, προσωπική επανάσταση που έχετε κάνει μέχρι σήμερα;

Έχω στο… ενεργητικό μου, αρκετές. Και μόνο που επέλεξα να μπω σε αυτό το ανασφαλές επάγγελμα είναι επανάσταση για εμένα. Εξάλλου είμαι άνθρωπος που μου αρέσει να κολυμπάω σε αχαρτογράφητα νερά. Παίρνω ρίσκα και στην προσωπική μου ζωή και στην επαγγελματική μου. Εάν δεν το έκανα, θα με έτρωγε εκείνο το σαράκι που μας τρώει, καμία φορά, την ψυχή, και έρχεται στις σκέψεις μας τα βράδια, με μια φωνή που λέει: «Τι θα γινόταν εάν έκανα αυτό που ποθούσα;». Κι εγώ έχω αποφασίσει εδώ και αρκετά χρόνια να με ακούω και να κάνω αυτό που λέει η καρδιά και η συνείδηση μου, για να τα έχω καλά με εμένα.

Τι κάνει η Ιωάννα για να χαλαρώσει όταν δεν βρίσκεται πίσω από τις κάμερες;

Δεν ξέρω αν μπορώ να χαλαρώσω στην πραγματικότητα, διότι πάντα είμαι σε μια συνεχή κίνηση. Αισθάνομαι ότι αν κάτσω για πολύ χάνω κάτι από τη ζωή μου. Ίσως και να μην το έχω συνηθίσει να σας πω την αλήθεια και να μου φαίνεται παράξενο. Πίσω από τις κάμερες έχω μια φυσιολογική ζωή, όπως όλος ο κόσμος. Αφιερώνω χρόνο στους φίλους και στην οικογένεια μου, και όταν μπορώ κάνω ταξίδια.

Τι ονειρεύεστε αυτή τη στιγμή της ζωής σας περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο;

Ονειρεύομαι ένα ηλιοβασίλεμα στη θάλασσα, αγκαλιά με τους ανθρώπους που έχω επιλέξει ν' αγαπώ και να έχω στη ζωή μου.

ειδήσεις τώραΙωάννα ΑσημακοπούλουηθοποιόςΑΝΤ1