Τηλεόραση|22.07.2023 10:50

Famagusta: Μία σειρά εμπνευσμένη από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο - Το Twitter «υποκλίθηκε» στο ταλέντο της Δέσποινας Μπεμπεδέλη

Newsroom

Εμπνευσμένη από τα γεγονότα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, η οποία ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου του 1974 και ολοκληρώθηκε με τη διχοτόμηση του νησιού στις 14 Αυγούστου του ίδιου χρόνου, η δραματική σειρά «Famagusta», που υπογράφουν o Αντρέας Γεωργίου, η Βάνα Δημητρίου και ο Κούλλης Νικολάου, είναι μια παραγωγή διεθνών προδιαγραφών, κάτι που μαρτυρούν τα πλάνα του πρώτου τρέιλερ που προβάλλεται ήδη στον «αέρα» του MEGA.

Η ιστορία

Ένα ζευγάρι νέων ανθρώπων (εκείνη 17 και εκείνος 19 ετών) χάνει την ημέρα της εισβολής το τριών μηνών μωρό του. Οι ίδιοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, χάνοντας παράλληλα και κάθε ελπίδα να βρεθεί το μωρό τους.

Ένα βρέφος κατάφερε μέσα στο εφιαλτικό σκηνικό του πολέμου να επιβιώσει και σήμερα είναι ένας πενηντάχρονος άντρας που τον παρακολουθούμε να ζει τη δική του ζωή στο Λονδίνο, παράλληλα με εκείνη της οικογένειάς του, στην Κύπρο, που αγνοεί την τύχη του.

Η επιστροφή του αγνοούμενου γιου στην πατρίδα του, με αφορμή ένα ντοκιμαντέρ για λογαριασμό μια διεθνούς πλατφόρμας, αναμένεται ν' αποδειχθεί μοιραία τόσο για τη ζωή του, όσο όμως και για τις ζωές όλων των ηρώων του «Famagusta».

Λούλης και Μπέζος στο «Famagusta»

Στο τρέιλερ της σειράς πρωταγωνιστεί η Δέσποινα Μπεμπεδέλη, κυπριακής καταγωγής, η οποία στο βίντεο αφηγείται τα όσα συνέβησαν στη Κύπρο τον Ιουλίου του 1974. «Από τότε χάος, σκοτάδι παντού. Να είσαι 16 και να έχεις τα πάντα και να έρθει ο φονιάς και να πάρει τα πάντα. Κι εσύ από τότε πουθενά. Εμείς πουθενά» ακούγεται να λέει η ηθοποιός. 

Παράλληλα, τραγική φιγούρα είναι η γυναίκα που σκοτώνεται κατά τη διάρκεια της εισβολής, έχοντας στην αγκαλιά της το μωρό της. Τον ρόλο αυτό έχει αναλάβει η νεαρή ηθοποιός Γεωργία Κουβαράκη. Το πρωταγωνιστικό καστ αποτελείται από τον Γιάννη Μπέζο, τον Γρηγόρη Βαλτινό και την Κοραλία Καράντη, ενώ ο Αντρέας Γεωργίου επιστρέφει και ως ηθοποιός πέρα από σκηνοθέτης της σειράς.

Στα 24 επεισόδια του «Famagusta», ο Χρήστος Λούλης θα υποδυθεί τον μαχητικό δημοσιογράφο από την Αγγλία που ταξιδεύει στην Κύπρο για τις ανάγκες ενός ντοκιμαντέρ με αφορμή τα πενήντα χρόνια από τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής. Άλλωστε, Famagusta είναι η φράγκικη ονομασία για την Αμμόχωστο, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας της Κύπρου. Πρόκειται για παραφθορά της ελληνικής ονομασίας Αμμόχωστος (χωμένη στην άμμο) που απαντάται από τον 4ο μ.Χ. αιώνα.

H παραγωγή στηρίζεται από την Κυπριακή Κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρόεδρο κ. Νίκο Χριστοδουλίδη. Το σενάριο υπογράφει η Βάνα Δημητρίου. Στην έρευνα αληθινών ιστοριών των αγνοουμένων ο Δημήτρης Τοκαρής και σύμβουλος δραματουργικής εξέλιξης, ο Κώστας Καπώνης. Η σειρά θα κάνει πρεμιέρα στο δεύτερο μισό της επόμενης σεζόν

Το Twitter «υποκλίθηκε» στο ταλέντο της Δέσποινας Μπεμπεδέλη

«Δεν έχω λόγια. Δέσποινα Μπεμπεδέλη ανατριχιαστική. Νομίζω μαζί με την μάγισσα οι σειρές που θα κάνουν την διαφορά την ερχόμενη σεζόν» έγραψε κάποιος στο Twitter για την εξαιρετική ερμηνεία της Δέσποινας Μπεμπεδέλη, η οποία για πολλά χρόνια είχε επιλέξει ν' απέχει από την τηλεόραση

«Η επιστροφή της Δέσποινας Μπεμπεδελη στην τηλεόραση μέσω του #Famagusta θ' αφήσει ακομα μια τηλεοπτική ιστορία στη μυθοπλασία. Η ιστορία της εισβολής στην Κύπρο μέσω του @georgiou82 θα τσακίσει. Έρχεται μέγιστο ψυχοπλάκωμα από το φθινόπωρο. Σειρά για γερα στομάχια» πρόσθεσε ένας δεύτερος.

Γιάννης ΜπέζοςΔέσποινα ΜπεμπεδέληΧρήστος Λούληςειδήσεις τώραΚύπροςFamagustaΑνδρέας ΓεωργίουΒάνα ΔημητρίουMEGATwitter