Τηλεόραση|25.09.2023 17:50

Η Μάγισσα: Πρεμιέρα για τη νέα σειρά του ΑΝΤ1 - «Είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ» λέει ο Λευτέρης Χαρίτος

Άγγελος Γεραιουδάκης
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Η νέα τηλεοπτική σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει και τα κανάλια έχουν ετοιμάσει ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα για να παρουσιάσουν στους τηλεθεατές, δίνοντας ξανά ιδιαίτερη βάση στις ελληνικές σειρές, οι οποίες έχουν στόχο να κεντρίσουν την προσοχή του κοινού με «όπλα» τους έρωτες, το μυστήριο, τη συγκίνηση και το γέλιο. Η μυθοπλασία βιώνει μια νέα χρυσή εποχή στην τηλεόραση, με τις δραματικές σειρές να έχουν για ακόμα μία χρονιά την τιμητική τους.

Η επιτυχία των «Αγριων Μελισσών» του ΑΝΤ1 ανέδειξε τη σημασία των προσεγμένων παραγωγών και οδήγησε άλλα κανάλια ν' ακολουθήσουν το παράδειγμά του, καθώς απέδειξε πόσο πολύ επιθυμεί το κοινό να παρακολουθεί υψηλής αισθητικής παραγωγές, αφήνοντας πίσω τα ριάλιτι και τις υπόλοιπες ψυχαγωγικές εκπομπές. Επιπλέον, οι σημαντικές επενδύσεις στις τηλεοπτικές σειρές, με την πολύτιμη βοήθεια του ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικoακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας) και οι αυστηρές προδιαγραφές έχουν προσελκύσει καταξιωμένους ηθοποιούς του θεάτρου, προσφέροντας εξαιρετικές ερμηνείες και ενισχύοντας το συνολικό εγχείρημα. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι είχαμε πολλά χρόνια να δούμε σε ελληνική σειρά πρωτότυπη μουσική, η οποία κυριαρχεί σε όλη τη διάρκεια της σεζόν. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, που το κοινό «αγκάλιασε» τα τραγούδια του Alex Sid, τα οποία αναζητούσε μανιωδώς στο διαδίκτυο.

Επειτα από ένα χρόνο αποχής, η Μελίνα Τσαμπάνη, ο Πέτρος Καλκόβαλης και ο Λευτέρης Χαρίτος επιστρέφουν στη μικρή οθόνη, με μια σειρά που φαίνεται ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα του ΑΝΤ1 για τον προσεχή χειμώνα, όπως και το πιο δυνατό του χαρτί. «Η Μάγισσα» είναι ενα crime story, με στοιχεία κάπως μεταφυσικά και με έντονη αγωνία και μυστήριο. «Δεν νομίζω να έχει ξανά γυριστεί μια σειρά εποχής με τέτοια μεγαλοπρέπεια, έχοντας κιόλας την ιδιαιτερότητα να μη γνωρίζουμε πολλά πράγματα για την συγκεκριμένη εποχή γενικότερα. Εχουμε κάνει έρευνα, αλλά αποφάσισα, στο δραματουργικό κομμάτι, να ξεφύγουμε από τα ιστορικά γεγονότα. Άλλωστε αυτό που μας αρέσει ως ομάδα είναι να δημιουργούμε χαρακτήρες, οι οποίοι θα μείνουν στους τηλεθεατές και θα τους θυμάται τον καθένα ξεχωριστά. Ακόμα και στο ενδυματολογικό κομμάτι είπα στις ενδυματολόγους να βάλουν λίγο και τη φαντασία τους» λέει, χαρακτηριστικά, ο σκηνοθέτης κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων που παρακολουθήσαμε στο Κάστρο της Καρδαμύλης στη Μάνη, σ' ένα press trip που οργάνωσε το κανάλι. Το πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς εποχης διαρκεί 95 λεπτά και το δεύτερο είναι περίπου στα 80. «Θέλουμε από την αρχή, η σειρά να κάνει το μπαμ, να είναι κάτι που δεν θα το έχουμε δει ποτέ μέχρι σήμερα και μπορεί να μιλάμε για τηλεοπτική σειρά, ωστόσο είναι πολύ κινηματογραφικό» υπογραμμίζει.  

Οι πύργοι και το άγριο τοπίο της Μάνης

«Η Μάγισσα», 72 επεισοδίων, ξετυλίγεται στην προεπαναστατική Μάνη, τη γεμάτη πειρατές και οικογένειες σε «πόλεμο». Δύο αντίπαλες πατριές, του Καπεταναίου Λάσκαρη και του Γερακάρη, είναι πια ενωμένες μέσω του γάμου των παιδιών τους. Η εξαφάνιση, όμως, του μόλις 40 ημερών εγγονιού των δύο οικογενειών, θα ταράξει την εύθραυστη ισορροπία της σχέσης τους. Οι οικογένειες ξεσηκώνονται και ψάχνουν παντού. Με το πρώτο φως της αυγής, η νεαρή υπηρέτρια των Λασκαραίων, η Θεοφανώ, θα οδηγηθεί από ένα όραμα στις όχθες του ποταμού της Αρνας. «Η έναρξη της σειράς είναι πολύ εντυπωσιακή και δύσκολη με τραυματισμούς, μάχες, αίματα όπου χρησιμοποιήσαμε πενήντα κομπάρσους μέχρι ειδικούς στη ξιφομαχία. Η ελληνική επανάσταση δεν μας απασχολεί πολύ, γιατί η σειρά μας είναι μυθοπλαστική. Ενα κομμάτι της ιστορίας, όμως, είναι η Φιλική Εταιρεία. Ενας ήρωας έρχεται από τη Ρωσία, για να δημιουργήσει, τις προϋποθέσεις για την επανάσταση. Στη σειρά δεν υπάρχει καθόλου η Επανάσταση γι' αυτό το λόγο και δεν θα δείτε τους ήρωες να φοράνε φουστανέλες» αποκαλύπτει. 

Με συνολικό κόστος περίπου δώδεκα εκατομμύρια ευρώ, μέρος των γυρισμάτων έχουν γίνει στο Κάστρο της Καρδαμύλης στη Μάνη, αλλά και στο Κτήμα Νάσιουτζικ στην Αθήνα, όπου πραγματοποιείται ο κύριος όγκος των γυρισμάτων. Εκεί για τις ανάγκες της παραγωγής έχει δημιουργηθεί ένας πύργος από την αρχή, ύψους 8 - 9 μέτρων κατασκευασμένος με ειδική πέτρα από τη Γερμανία και ανάλογης υψηλής οικονομικής αξίας. «Είναι τόσο δύσκολο, τόσο διαφορετικό αυτό που κάνω τώρα που η αγωνία καλύπτεται με το πώς θ' ανταπεξέλθω σε κάτι τόσο δύσκολο. Θα είχα αγωνία αν έκανα κάτι παρόμοιο. Είναι τόσο τεράστιο αυτό που κάνουμε τώρα, που προσεύχομαι να πετύχει και ν' αρέσει στον κόσμο. Εχω φυσικά άγχος, αλλά είναι τόσο δύσκολο τ' όλο εγχείρημα που υπερβαίνει το άγχος μου». Τα κοστούμια είναι όλα ραμμένα για κάθε ρόλο, ενώ τα σκηνικά υπογράφουν ο Δημήτρης Κατσίκης και ο Κωνσταντίνος Τζαμάνης. 

Ο Λευτέρης Χαρίτος, επίσης, σημείωσε ότι οι βασικοί συνεργάτες της σειράς παραμένουν ίδιοι, ως προς τη δημιουργική ομάδα. Κάθε επεισόδιο παίρνει πέντε μέρες να γυριστεί, ενώ το βασικό καστ αποτελείται από περίπου σαράντα ηθοποιούς. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο, θα δούμε την Ελλη Τρίγγου, η οποία θα περπατήσει σε δύσβατα μονοπάτια υποδυόμενη τη Θεοφανώ. Μια αινιγματική παρουσία που υπηρετεί με αφοσίωση και αγάπη τους αφέντες της. Ορφανή από γονείς, εγκαταλείφθηκε ως βρέφος σε μοναστήρι κι όταν μεγάλωσε μπήκε ως υπηρέτρια στον πύργο των Λασκαραίων. Κρυφός της πόθος, ο Μάρκος. Από μικρή, είχε μια έντονη διαίσθηση και κάποια οράματα που δεν μπορούσε να ερμηνεύσει. Σύντομα, θα έρθει αντιμέτωπη με το χάρισμά της, αλλά και το παρελθόν της που αγνοούσε μέχρι τώρα. «Αγαπώ πολύ την Ελλη. Είναι καρμικό το δέσιμο μας. Δουλεύουμε μαζί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, είμαστε πιο πολύ σαν σχέση. Για την Ελλη ήταν απευθείας ανάθεση ο ρόλος της Μάγισσας. Από τους λίγους ρόλους που δόθηκαν έτσι. Οι ρόλοι που της γράφουν δεν έχουν καμιά σχέση με την ίδια. Εχει τον μαγικό τρόπο να καταλαβαίνει τα πράγματα, χωρίς να της λες πολλά. Επίσης, έχει αυτό το συγκλονιστικό πρόσωπό στην κάμερα. Βλέπεις τη μάχη και τα μάτια σου είναι στραμμένα στην Ελλη σαν να μην μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω της». 

Η Μάγισσα πάει… Netflix

Το πρωταγωνιστικό κομμάτι της σειράς συμπληρώνουν οι Κατερίνα Λέχου, Γιώργος Γάλλος, Τάσος Νούσιας, Μαρκέλλα Γιαννάτου, Νίκος Ψαρράς, Αναστάσης Ροϊλός, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Στεφανίς Καπετανίδης, Βασίλης Μηλιώνης, Αρης Νινίκας και Γιάννης Τσουμαράκης, ενώ στον ρόλο της Κυπριανής η Θέμις Μπαζάκα. Η τρυφερή φωνή της Alkyone που ερμηνεύει το τραγούδι «Χρυσάφι», σε στίχους της Ουρανίας Πατέλλη και μουσική - ενορχήστρωση του Alex Sid, ολοκληρώνει αυτό το ταξίδι στη Μάνη του 19ου αιώνα. «Το θέμα των τίτλων, αλλά και διάφορα μουσικά κομμάτια της σειράς, είναι ηχογραφημένα από μία ορχήστρα εξήντα ατόμων» αποκάλυψε ο σκηνοθέτης. Η «Μάγισσα» ετοιμάζεται να κάνει πρεμιέρα σήμερα, Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου στις 21:00. Θα μεταδοθεί πρώτα αποκλειστικά από τον ΑΝΤ1 και θα προβάλλεται κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη την ίδια ώρα, ενώ στη συνέχεια φημολογείται ότι θ' «ανέβει» στο Netflix, όπου θα είναι διαθέσιμη τόσο στο ελληνικό όσο και στο διεθνές κοινό.

Τι θα δούμε στα πρώτα επεισόδια

Οι δυο πατριές συγκλονίζονται, μετά τον χαμό του βρέφους. Η Θεοφανώ κρατείται φυλακισμένη καθώς είναι η πρώτη ύποπτη. Η Μεταξία είναι βέβαιη πως εκείνη ευθύνεται για το κακό που τους βρήκε, αλλά ο Μάρκος τάσσεται υπέρ της Θεοφανώς. Όλοι πιστεύουν πως οι πραγματικοί ένοχοι για τον χαμό του μωρού είναι οι Μπραϊτάνοι. Μια οικογένεια που μέχρι πρότινος βρίσκονταν σε γδικιωμό με τους Λασκαραίους. Η συμφωνία ανακωχής σπάει και η απάντηση των Λασκαραίων θα είναι πολύ σκληρή. Ο Αντρέι, για να γλυτώσει τη ζωή του, αποκαλύπτει στον Θράσο και στον Μόφορη, το όνομα του Μανιάτη που θέλει να επισκεφθεί, αλλά οι δυο πειρατές έχουν πάρει την απόφασή τους.

Μια βδομάδα μετά, ο πόλεμος ανάμεσα σε Λασκαραίους και Μπραϊτάνους φτάνει στο τέλος του και κάποιοι μετρούν τις πληγές τους. Ο Σπήλιος βλέπει τις φιλοδοξίες του να γκρεμίζονται και η σχέση του με τον Μιχαήλ κινδυνεύει με ρήξη. Τα πράγματα για τη Θεοφανώ παίρνουν μια αναπάντεχη τροπή που δυσαρεστεί τη Μεταξία, η οποία πιστεύει ακράδαντα στην ενοχή της. Ο Θράσος κι ο Μόφορης βρίσκονται στα ίχνη του Αντρέι, που η ζωή του κρέμεται από μια κλωστή. Η Θεοφανώ εξομολογείται στον Φρίξο για τα οράματα που βλέπει και του ζητά βοήθεια. 

Ενα οραμα της Θεοφανώς θα προκαλέσει νέες αναταράξεις

Το παρελθόν της Θεοφανώς συνεχίζει να στοιχειώνει τη μοναχή Αγάθη. Με την προτροπή της Γερακίνας, ο Σπήλιος θα μπει σ’ επικίνδυνα μονοπάτια, για να εξυπηρετήσει ακόμα μια φορά το προσωπικό του συμφέρον. Η συνάντηση της Θεοφανώς με μια μυστηριώδη γυναίκα, μπορεί να αποβεί μοιραία για όλους. Ο Μάρκος πείθει τη Θεοφανώ να τον οδηγήσει στη γυναίκα που ήταν με τον Πανάγο το βράδυ που χάθηκε το βρέφος, βάζοντας τη Θεοφανώ σε μεγάλους μπελάδες. Ο Μιχαήλ παλεύει με τις τύψεις του, καθώς μοιράζει την καρδιά του ανάμεσα σε δυο γυναίκες. Ο Σπήλιος δεν έχει πει την τελευταία του κουβέντα στη ρήξη του με τον Μιχαήλ. Ο Μιχαήλ αποφασίζει να δώσει περισσότερες ευθύνες στον Τζανή και τον βάζει δίπλα στον Μάρκο. Ενα όραμα της Θεοφανώς θα προκαλέσει καινούριες αναταράξεις στον πύργο…

Έλλη ΤρίγγουΜάνηεπεισόδιαγυρίσματαΑΝΤ1Μάγισσαπρεμιέραειδήσεις τώρα