Τηλεόραση|01.10.2023 11:00

Γιάννης Καράμπαμπας στο ethnos.gr: «Ονειρεύομαι ένα μέλλον με ακρογιαλιές, δειλινά και ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά»

Άγγελος Γεραιουδάκης

Ο ΑΝΤ1 επενδύει για ακόμα μία χρονιά στη μυθοπλασία, με καλογυρισμένες σειρές, με κινηματογραφική αισθητική και εξαιρετικά καστ Eλλήνων ηθοποιών. Η νέα δραματική σειρά «Μετά τη φωτιά» έρχεται την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου και κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, στις 21:00 για να μας καθηλώσει με συνεχείς ανατροπές και δυνατά συναισθήματα. Η πλοκή επικεντρώνεται στις ιστορίες τριών γυναικών, οι οποίες, μετά από ένα καταστροφικό γεγονός, καταφέρνουν να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Στο δρόμο τους, θα βρεθούν τέσσερις άνδρες που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην πορεία τους. Ο Αρης και ο Αλέξανδρος θα τις καταδιώξουν, θα τις εξαπατήσουν και θα προσπαθήσουν να τις καταστρέψουν. Ο Οδυσσέας και ο Νίκος θα τους δώσουν το χέρι τους, θα βρεθούν δίπλα τους και θ' αγαπήσουν την αλήθεια τους. Εντονα συναισθήματα και ανατροπές, ανείπωτα μυστικά, δυνατές ερωτικές ιστορίες και αλυσιδωτές συγκρούσεις, σε μια σειρά που βασίζεται σε πραγματικό γεγονός που συνέβη στη Γαλλία το 1897.

Ανάμεσα στο πρωταγωνιστικό καστ της σειράς βρίσκεται ο ταλαντούχος ηθοποιός Γιάννης Καράμπαμπας, ο οποίος υποδύεται τον Νίκο Παπαδάτο, έναν μαχητικό, νέο δημοσιογράφο, αδερφικό φίλο του Οδυσσέα (Ανδρέας Κωνσταντίνου). Τίμιος, ειλικρινής και ευαίσθητος, ενάντια σε κάθε μορφή βίας και αδικίας, θα κάνει τα πάντα για να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι για την τραγωδία που κόστισε τη ζωή σε τόσους ανθρώπους. Καλό παιδί, ένας «Δον Κιχώτης» που κυνηγά την αδικία μέχρι τέλους. Όταν θα βρεθεί στο δρόμο του η Ιωάννα (Ντόρα Μακρυγιάννη), θα την ερωτευτεί, θα τη στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις και θα γίνει ο φύλακας άγγελός της. Υπομονετικός, μεθοδικός, έξυπνος και, κυρίως, άφοβος, στήνει παγίδες και περιμένει. Θα τα βάλει με δυνάμεις που τον ξεπερνούν και θα το πληρώσει πολλές φορές ακριβά…

Πώς ήταν για εσάς το φετινό καλοκαίρι; 

Ωραίο. Παρ’ όλα αυτά το καλοκαίρι άφησε πίσω του καμένη – πνιγμένη γη και πολλές χαμένες ζωές. Δεν θέλω να γυρίσω το κεφάλι και να προσποιηθώ ότι δεν βλέπω. Είναι μία σκληρή πλευρά της πραγματικότητας η οποία δεν θέλω να μου αποτυπωθεί ως μία κανονικότητα. Παράλληλα, προσπαθώ να είμαι δημιουργικός και να αναζητώ εκ νέου τον εαυτό μου.

Πρωταγωνιστείτε στη νέα σειρά «Μετά τη φωτιά». Τι σας παρακίνησε και αποδεχθήκατε την πρόταση αυτή;

Την χρονική στιγμή που μου έγινε η πρόταση, τα δεδομένα ήταν πολλά. Ενα από αυτά και πολύ σημαντικό ήταν οι άνθρωποι, συνάδελφοι και συντελεστές και είναι χαρά μου που δουλεύουμε μαζί.

Εχετε εντοπίσει κοινά στοιχεία με τον ρόλο σας;

Θα τολμήσω να πω μία ευαισθησία που αφορά την ανθρώπινη συμπεριφορά μέσα στο κοινωνικό σύνολο. Ο Νίκος υπερασπίζεται, με τον τρόπο ζωής του και τις επιλογές του, τα «πιστεύω» του και είναι έτοιμος να δεχτεί οποιαδήποτε συνέπεια. Θα ήθελα να μπορώ να το κάνω και εγώ.

Οι ζωές της Ιωάννας, της Ειρήνης και της Ανθής θα αλλάξουν έπειτα από μία μοιραία πυρκαγιά. Εσείς πώς ορίζετε τη λέξη «αλλαγή» και πώς συνδιαλέγεστε μαζί της;

Η «αλλαγή» είναι μία αέναη ενέργεια. Από μέσα προς τα έξω και το ανάποδο. Σε τι αλλάζω, τι αλλάζω και πώς αλλάζω είναι μία σκέψη που κάνω.

Οταν η Ιωάννα θα βρεθεί στο δρόμο του Νίκου, εκείνος θα τη στηρίξει με όλες τις δυνάμεις του και θα γίνει ο φύλακας άγγελός της. Εσείς, για έναν έρωτα μέχρι πού έχετε φτάσει ή πού θα φτάνατε;

Θα προτιμήσω να μιλήσω για τον Νίκο. Θεωρώ ότι ο έρωτάς του για την Ιωάννα δεν αποτελεί το βασικό του κίνητρο προκειμένου να την βοηθήσει. Αντιθέτως, ο έρωτας αποτελεί το αποτέλεσμα της μεταξύ τους σχέσης, επιλέγοντας να βοηθήσει και να βοηθηθεί ο ένας από τον άλλον.

Στη ζωή σας έχετε αγαπήσει περισσότερο ή σας έχουν αγαπήσει;

Περισσότερο ή λιγότερο, δεν ξέρω. Αγαπώ κάποιους ανθρώπους και με αγαπούν κάποιοι άνθρωποι, και είναι ο λόγος που υπάρχω όπως υπάρχω, και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό.

Ο Νίκος είναι ένας μαχητικός, νέος δημοσιογράφος. Αν σας έπαιρνε συνέντευξη, τι πιστεύετε ότι θα ήθελε να μάθει για εσάς;

Αν έπαιρνε συνέντευξη από εμένα μάλλον θα το έκανε αναγκαστικά, για να επιβιώσει ο άνθρωπος, να βγάλει τα προς το ζην και πιθανότατα θα βαριόταν. Δεν το λέω υποτιμητικά για τον εαυτό μου, απλά δεν πιστεύω ότι έχω κάτι να του τραβήξει το ενδιαφέρον. Στον Νίκο αρέσουν τα μυστήρια, η περιπέτεια, του αρέσει να φωτίζει τις σκοτεινές πλευρές της ζωής.

Πώς είναι το κλίμα στα γυρίσματα; Υπάρχουν αστείες στιγµές;

Το γύρισμα είναι μια ζωντανή διαδικασία που εμπλεκόμαστε πολλοί και είναι φυσικό επακόλουθο να υπάρχουν όλων των ειδών οι στιγμές. Θα γελάσουμε, θα στεναχωρηθούμε, θα κουραστούμε. Σημασία έχει να μπορείς να διαχειριστείς τον εαυτό σου και να συνυπάρξεις με τους γύρω σου με τον καλύτερο τρόπο. Το καταφέρνουμε καλά.

Σας αγχώνει το γεγονός ότι ο πρώτος σας ρόλος στην ελληνική τηλεόραση είναι πρωταγωνιστικός;

Με αγχώνει ούτως ή άλλως οποιοσδήποτε ρόλος. Πάντα υπάρχει μία αρχή, όσο εργάζεσαι μαθαίνεις και εξελίσσεσαι. 

Έχετε στερηθεί πράγματα για να τα καταφέρετε σ’ αυτή τη δουλειά;

Δεν ξέρω αν τα έχω καταφέρει ή τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Έχω στερηθεί πάντως, ναι. Οπως οι περισσότεροι σε αυτό το επάγγελμα. Μου κάνει τρομερή εντύπωση, μάλιστα, που την «στέρηση» (στέρηση αναγνωρισμένου πτυχίου ενώ έχεις σπουδάσει, στέρηση ελεύθερου χρόνου επειδή πρέπει να κάνεις πολλές δουλειές ταυτόχρονα, στέρηση μισθού διότι η πρόβα δεν είναι δουλειά, είναι τρόπος ζωής κ.λπ.) αυτή τη στέρηση, τη θεωρούμε ακόμα δεδομένη σε αυτή την δουλειά. Μέσα σε όλα αυτά, όμως, νιώθω πολύ τυχερός που γνώρισα και συνεργάστηκα και συνεργάζομαι με ανθρώπους που νοιάζονται αυτό που κάνουν, σέβονται τους συναδέλφους τους, ως καλλιτέχνες και ως εργαζόμενους και διαμορφώνουν ένα δημιουργικό κοινό πλαίσιο.

Ποια θεωρείτε ως τη μικρή σας επανάσταση, είτε στα χρόνια της εφηβείας, είτε στα πρώτα σας χρόνια στη δουλειά;

Δεν ξέρω αν μπορώ να απαντήσω μία τέτοια ερώτηση. Φοβάμαι ότι αν υπάρχει απάντηση δεν θα έχει υπάρξει επανάσταση. Εχω προσπαθήσει κάποια πράγματα, ελπίζω να έχει γεννηθεί κάτι απ’ αυτά.

Η εισπρακτική επιτυχία της περασμένης θεατρικής σεζόν ήταν αρκετά ελπιδοφόρα, ενώ παράλληλα βλέπουμε μία έκρηξη στις τηλεοπτικές σειρές. Θα λέγατε ότι αυτή η περίοδος είναι ευνοϊκή για έναν νέο ηθοποιό;

Ελπιδοφόρα εισπρακτική επιτυχία για κάποιους. Για τους ηθοποιούς δεν νομίζω. Ελπιδοφόρο πάντως είναι πως ο κόσμος πάει στο θέατρο, το κρατάει ζωντανό και τούμπαλιν. Την ίδια στιγμή ευνοϊκή δεν την βρίσκω την περίοδο για έναν νέο ηθοποιό. Πολύ δύσκολες οι συνθήκες. Έχουμε ακόμα πολλά χιλιόμετρα να καλύψουμε.

Επίσης, νιώθετε πως παύει σιγά - σιγά να υπάρχει ο διαχωρισμός «θεατρικών» και «τηλεοπτικών» ηθοποιών; Γιατί πιστεύετε ότι υπήρχε τόσα χρόνια;

Θα υπάρχει ο διαχωρισμός όσο θα υπάρχουν οι άνθρωποι που θα χρησιμοποιούν αυτά τα επίθετα. Την ίδια στιγμή, όσο αφορά τον ηθοποιό, υπάρχουν πρακτικές διαφορές ανάμεσα στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Η σκηνή, η φωνή, η κίνηση, η κάμερα, το μικρόφωνο, τα φώτα, ο χρόνος και άλλα. Ο ίδιος ηθοποιός καλείται ν' ανταποκριθεί στην εκάστοτε συνθήκη.

Πώς περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας;

Προσπαθώ να χωρέσω πολλά πράγματα μέσα σε λίγο χρόνο. Δίνω τον καλύτερο μου εαυτό, γνωρίζοντας βέβαια ότι αυτό δεν αρκεί.

Πώς αντιλαμβάνεστε την επιθετικότητα που επικρατεί γύρω μας ειδικά μετά τον κορονοϊό;

Υπάρχει δυστυχώς ωμή και στοχευμένη βία σε πολλά επίπεδα και αυτό μας διαμορφώνει τόσο κοινωνικά όσο και πολιτικά. Η οικονομική - περιβαλλοντική κρίση, οι πόλεμοι, οι κοινωνικές ανισότητες, η υποβάθμιση της υγείας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, ο εκφασισμός αποτελούν πληγές της ύπαρξής μας.

Στον απόηχο των κινητοποιήσεων για το Προεδρικό Διάταγμα 85, τι σκέψεις κάνετε;

Ολες οι κινητοποιήσεις, οι καταλήψεις και οι συνελεύσεις με την δυναμικότητά τους αποτέλεσαν έναν κοινό τόπο συνάντησης και συνδιαλλαγής. Ενοποίησαν τον κλάδο των καλλιτεχνών, επαγγελματιών και σπουδαστών, τον έκαναν ορατό στην κοινωνία και άνοιξαν τον δρόμο της ανασυγκρότησης και της άμεσης αντιπαράθεσης.

Ποιος είναι ο πιο μεγάλος σας φόβος;

Οι αγαπημένοι μου άνθρωποι είναι ό,τι σημαντικότερο έχω. Οποιαδήποτε αρνητική σκέψη μπορεί να τους συμπεριλάβει με τρομάζει πολύ.

Τι ονειρεύεστε για το μέλλον;

Ακρογιαλιές, δειλινά, ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά.

Μετά τη φωτιάΑΝΤ1ειδήσεις τώραηθοποιός