Τηλεόραση|10.05.2024 22:43

Eurovision 2024: Ο «Europapa» της Ολλανδίας δεν θα κάνει πρόβες «μέχρι νεωτέρας» λόγω «περιστατικού» - Τι συνέβη με την ιστοσελίδα της EBU

Newsroom

Η συμμετοχή της Ολλανδίας στη Eurovision, Joost Klein, βρίσκεται υπό διερεύνηση από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) λόγω ενός ανεξήγητου «περιστατικού» - και δεν θα κάνει ξανά πρόβες μέχρι «νεωτέρας ειδοποίησης».

Ο Ολλανδός τραγουδιστής δεν συμμετείχε στην προτελευταία γενική πρόβα του σόου στο Μάλμε της Σουηδίας την Παρασκευή, όπου επρόκειτο να ερμηνεύσει το τραγούδι του Europapa στην πέμπτη θέση, λίγο πριν από την Eden Golan, 20 ετών, από το Ισραήλ, με το τραγούδι της Hurricane.

Η EBU ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Διερευνούμε επί του παρόντος ένα περιστατικό που μας αναφέρθηκε και αφορούσε τον Ολλανδό καλλιτέχνη. Δεν θα κάνει πρόβες μέχρι νεωτέρας. «Δεν έχουμε κανένα περαιτέρω σχόλιο αυτή τη στιγμή και θα ενημερώσουμε εν ευθέτω χρόνω».

Ο Klein είχε συμμετάσχει στην παρέλαση των σημαιών στην αρχή της πρόβας και περπάτησε γύρω από τη σκηνή με το κοστούμι του, αλλά δεν ανέβηκε στη σκηνή για να κάνει πρόβα το τραγούδι του. Αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι ο 26χρονος τραγουδιστής δεν θα εμφανιζόταν στην τελική πρόβα το βράδυ της Παρασκευής και ότι η έρευνα «συνεχίζεται».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Sky News, η EBU δήλωσε ότι διεξάγονται επίσης συζητήσεις μεταξύ της EBU και της Avrotros, του ολλανδικού συμμετέχοντος ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Δεν είναι ακόμη σαφές αν η Klein θα εμφανιστεί στον μεγάλο τελικό του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision το Σάββατο.

Λίγο μετά τις 21:00, η EBU έβγαλε νέα επίσημη ανακοίνωση η οποία αναφέρει ότι: «Η έρευνα για το περιστατικό με τον Ολλανδό καλλιτέχνη στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision συνεχίζεται ακόμη. Γίνονται επίσης συζητήσεις μεταξύ της EBU και του AVROTROS, του ολλανδικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Ενώ η έρευνα συνεχίζεται, η EBU αποφάσισε ότι ο Joost Klein δεν θα εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της δεύτερης Dress Rehearshal του διαγωνισμού. Αντ’ αυτού θα χρησιμοποιηθεί η εμφάνισή του από τον Β Ημιτελικό».

Το Europapa είναι «τόσο κακό που θα σας απομακρύνει για πάντα από τη μουσική»

Ένα απόσπασμα από την εμφάνιση του Klein με το Europapa παρουσιάστηκε μαζί με τα αποσπάσματα και των 26 τραγουδιών καθ' όλη τη διάρκεια της πρόβας του show, αλλά επρόκειτο για πλάνα από μια προηγούμενη πρόβα του Klein. Το κομμάτι, το οποίο είναι ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα του show και χαρακτηρίστηκε από έναν κριτικό ως «τόσο κακό» που «θα σας απομακρύνει για πάντα από τη μουσική», είναι μεταξύ των φαβορί για τη νίκη.

«Απαγορεύεται η πρόσβαση» στο site της EBU - Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα της διοργάνωσης

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά τα ευτράπελα, τα προβλήματα με τη διοργάνωση του φετινού διαγωνισμού συνεχίζονται, αφού η ιστοσελίδα της EBU «έπεσε» αργότερα το βράδυ της Παρασκευής και στην προσπάθεια σύνδεσης εμφανίστηκε μήνυμα που έλεγε «απαγορεύεται η πρόσβαση» και δεν ήταν εφικτή η άδεια εισόδου.

Εν τω μεταξύ, ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Ισπανίας απευθύνθηκε στην EBU, καλώντας την να σεβαστεί «τον Τύπο και τη γνώμη» στη φετινή διοργάνωση. Το RTVE έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Η ισπανική αντιπροσωπεία της @eurovision_tve μετέφερε στο @EBU_HQ τη δέσμευσή της στην ελευθερία του Τύπου και της γνώμης και ζήτησε από την @Eurovision να τους αφήσει να την παρακολουθήσουν».

Η ανάρτηση έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση ότι η Μαδρίτη θα φιλοξενήσει τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision Junior αργότερα φέτος. Οι 26 χώρες πρόκειται να διαγωνιστούν για το πολυπόθητο γυάλινο τρόπαιο της Eurovision το Σάββατο 11 Μαΐου.

Αντιπαράθεση και σύγχυση στη συνέντευξη Τύπου 

Ο Klein είχε μιλήσει έντονα σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Πέμπτης, στην οποία συγκεντρώθηκαν τα 10 νούμερα του δεύτερου ημιτελικού που επιλέχθηκαν για τον τελικό, μεταξύ των οποίων το Ισραήλ και η Ολλανδία.

Προς το τέλος της συνέντευξης, η ισραηλινή συμμετέχουσα Golan ρωτήθηκε από το πολωνικό ραδιοφωνικό δίκτυο Newsletter αν πιστεύει ότι προκαλεί κίνδυνο για την ασφάλεια των άλλων συμμετεχόντων με την παρουσία της στην εκδήλωση.

Ο συντονιστής του συνεδρίου, ο Σουηδός παρουσιαστής Jovan Radomir, είπε στην Golan ότι δεν ήταν υποχρεωμένη να απαντήσει στην ερώτηση αν δεν ήθελε. Ο Klein φώναξε τότε δυνατά: «Γιατί όχι;»

Η εκπρόσωπος του Ισραήλ απάντησε στην ερώτηση, λέγοντας: «Νομίζω ότι όλοι είμαστε εδώ για έναν και μόνο λόγο. Και η EBU λαμβάνει όλες τις προφυλάξεις ασφαλείας για να γίνει αυτό ένα ασφαλές μέρος για όλους. Και έτσι, νομίζω ότι είναι ασφαλές για όλους, αλλιώς δεν θα ήμασταν εδώ».Η απάντησή της έγινε δεκτή με χειροκροτήματα.

Νωρίτερα στη συνέντευξη τέθηκε στον Klein η ερώτηση: «Πιστεύετε ότι το τραγούδι σας μπορεί να μας ενώσει όλους με τη μουσική;». Εκείνος απάντησε γρήγορα: «Αυτή είναι μια καλή ερώτηση για την EBU». Κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου, ο Klein είχε επίσης τυλίξει εντελώς γύρω από το κεφάλι του ένα πανί που φαινόταν να είναι μια ολλανδική σημαία, καθισμένος έτσι για λίγη ώρα πριν αρχίσουν οι ερωτήσεις.

Πάντως, δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί αν ο Joost Klein θα εμφανιστεί στον μεγάλο τελικό.

EurovisionΟλλανδίαEurovision 2024ειδήσεις τώρα