Τηλεόραση|15.05.2019 11:35

Πανόραμα Eurovision 2019: Ελλάδα και Κύπρος ξεχώρισαν στον Α' Ημιτελικό (vid)

Newsroom

O Α' Ημιτελικός του 64ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision ξεκίνησε με μια φαντασμαγορική τελετή στο International Covention Center (ICC) του Τελ Αβίβ.

Τους τηλεθεατές και το ενθουσιώδες πιστό κοινό της Eurovision υποδέχθηκαν οι παρουσιαστές τής βραδιάς Bar Refaeli, Erez Tal, Assi Azar και Lucy Ayoub. 

Η Νέτα, η περσινή νικήτρια του διαγωνισμού, άνοιξε το τηλεοπτικό σόου της Eurovision με το νικητήριο «I' m not your toy». Η σταρ του Ισραήλ έκανε μία sexy-glam εμφάνιση με ασπρόμαυρο κορμάκι και ξεσήκωσε το κοινό της βραδιάς. 

Η Τάμτα με την Κύπρο «σήκωσε την αυλαία» του διαγωνισμού, αφού το κομμάτι «Replay» ήταν το πρώτο στη λίστα των 17 χωρών που εμφανίστηκαν στον Α' Ημιτελικό και διεκδίκησαν το πολυπόθητο εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό του Σαββάτου 18 Μαΐου.

Άνετη και λαμπερή, η Τάμτα εμφανίστηκε στη σκηνή με μαύρο τζάκετ, μαύρες ψηλές μπότες και μαύρα γάντια, ενώ από μέσα φόρεσε ένα κορμάκι με κρυστάλλους. Μαζί της οι τέσσερις χορευτές με τους οποίους την είδαμε και στο πορτοκαλί χαλί της τελετής έναρξης του διαγωνισμού το βράδυ της Κυριακής. Στο δεύτερο ρεφρέν του τραγουδιού, οι χορευτές της βγάζουν το σακάκι, για να εμφανιστεί μόνο με το κορμάκι.

Η Ελλάδα εμφανίστηκε στη 16η θέση του Α΄ Ημιτελικού με την Κατερίνα Ντούσκα και το τραγούδι «Better Love», το οποίο έχει γράψει μαζί με τον Έλληνα τραγουδοποιό Leon of Athens και τον τραγουδοποιό σκωτσέζικης καταγωγής David Sneddon.

Η οπτικοποίηση του τραγουδιού «Better Love» - εμπνευσμένη από τον πίνακα «Ο κήπος των επίγειων απολαύσεων» του Ολλανδού ζωγράφου Ιερώνυμου Μπος - ξετυλίχθηκε σαν αναγεννησιακό παραμύθι στη σκηνή του διαγωνισμού. Η ελληνική συμμετοχή επέλεξε την τεχνική ταμπλό βιβάν, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη σκηνή της Eurovision και ήταν πολύ εντυπωσιακή. Η Κατερίνα Ντούσκα εμφανίστηκε ντυμένη στα λευκά, ενώ η ενέργεια, η άρτια σκηνική παρουσία και η καλοδουλεμένη ερμηνεία της ελληνικής αποστολής ενθουσίασε τους θεατές. Ελλάδα και Κύπρος πέρασαν στον μεγάλο τελικό του Σαββάτου 18 Μαΐου.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η Κατερίνα Ντούσκα έκανε τις πρώτες της δηλώσεις στην κάμερα της εκπομπής «Στη Φωλιά των Κου Κου» και μίλησε στον δημοσιογράφο Γιάννη Πουλόπουλο για την εμπειρία της, αλλά και για την Τάμτα.

«Δεν έχω δει την εμφάνιση μου. Όταν κατέβηκα από την σκηνή είχα φανταστική αίσθηση και πιστεύω πήγαμε πολύ καλά και θα πάμε ακόμα καλύτερα στον τελικό. Δεν έχω προλάβει να ανοίξω κινητό να δω κάτι. Χαίρομαι με τα μηνύματα που δέχομαι. Ο στόχος μου ήταν να εκπροσωπήσω με έναν τρόπο έναν μουσικό χώρο που δεν προβάλλεται αρκετά. Έχουμε φωνή έχουμε όραμα. Πιστεύω πολύ σε αυτή τη γενιά. Νιώθω δικαιωμένη. Έχουμε ζητήσει και άλλες αλλαγές και μας έχουν υποσχεθεί πως θα έρθουν όλα μέχρι τον τελικό. Σκηνοθετικής φύσεως αλλαγές. Χρησιμοποιώ ακουστικό ένα μήνα που είναι ο εφιάλτης του κάθε τραγουδιστή. Εγώ το ευχαριστήθηκα και ένιωσα πολύ καλά στη σκηνή. Τα καλύτερα έχω να πω για την Τάμτα», είπε χαρακτηριστικά.

Dana International: Η εμβληματική τρανς της Eurovision σε μια εμφάνιση έκπληξη

Μια μεγάλη έκπληξη περίμενε τους τηλεθεατές του πρώτου Ημιτελικού της Eurovision 2019. Η 50χρονη Dana International, η νικήτρια του Ισραήλ για τη Eurovision 1998, εμφανίστηκε στη σκηνή του φετινού διαγωνισμού στο Ισραήλ, λίγο πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις χώρες που κατάφεραν να περάσουν στον μεγάλο Τελικό του Σαββάτου 18 Μαΐου. 

Οι διοργανωτές του διαγωνισμού συνδύασαν την εμφάνιση της Dana International, με ένα μήνυμα αγάπης το οποίο και θέλησαν να περάσουν, δείχνοντας πλάνα από το κοινό, με ερωτευμένα ζευγάρια να φιλιούνται και γύρω τους να σχηματίζεται μια καρδιά. Το 2015 είχε εμφανιστεί με την Conchita Wurst στο Eurovision Song Contest’s Greatest Hits concert .

Πώς ψηφίζουμε στη Eurovision 2019

Στον Πρώτο Ημιτελικό -όπως και στον Τελικό- οι Έλληνες φίλοι του Διαγωνισμού έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν όποιο τραγούδι επιθυμούν, εκτός από τη συμμετοχή της χώρας μας.

Οι τηλεθεατές μπορούν να ψηφίσουν, καλώντας στο 901 600 41 ΧΧ (προσθέτοντας τα δύο τελευταία νούμερα που αντιστοιχούν στη σειρά εμφάνισης των χωρών τη βραδιά του Πρώτου Ημιτελικού και του Τελικού) ή στέλνοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στο 19559 με τον κωδικό της χώρας.

Η χρέωση για κάθε τηλεφωνική κλήση από σταθερό είναι 0,65 ευρώ και από κινητό ή SMS 0,62 ευρώ(συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Εφαρμόζεται επιπλέον τέλος κινητής 12%, 15%, 18% ή 20% βάσει μηνιαίου λογαριασμού.

Επίσης, οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν μέσα από την επίσημη εφαρμογή της διοργάνωσης (Eurovision Song Contest App). Οι τηλεθεατές μπορούν να ψηφίσουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης όλων των τραγουδιών, σε χρονικό διάστημα που θα ανακοινωθεί στον «αέρα» από τους παρουσιαστές.

Δείτε τις εμφανίσεις των χωρών του A' Ημιτελικού που πέρασαν στον τελικό της Eurovision

Τα τραγούδια των «Big Five» (Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία) καθώς του Ισραήλ ως διοργανώτριας χώρας δεν διαγωνίζονται, αφού προκρίνονται απευθείας στον Τελικό της Eurovision. Στον Τελικό της 18ης Μαΐου θα συμμετάσχουν συνολικά 26 χώρες, εκ των οποίων οι είκοσι από τους δύο Ημιτελικούς - δέκα από κάθε βραδιά - οι «Big Five» και το Ισραήλ. 

ΤάμταEurovision 2019Κατερίνα ΝτούσκαEurovision