Τηλεόραση|28.05.2019 14:30

Eurovision 2019: Κι άλλο σκάνδαλο στη βαθμολογία - Ποια χώρα «έκαψε» η Ιταλία

Newsroom

Ένα λάθος των Ιταλών στη βαθμολογία είναι πιθανό να στέρησε από τους Λιθουανούς μια θέση στον τελικό της Eurovision 2019. Οι Ιταλοί, που φέτος εκπροσωπήθηκαν από τον Ιταλο-αιγύπτιο Mahmood και το τραγούδι «Soldi» κατακτώντας τη δεύτερη θέση, στον Β' Ημιτελικό της φετινής Eurovision έδωσαν λάθος βαθμολογία, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό RAI. Κανονικά, στη 10η θέση οι Ιταλοί είχαν κατατάξει την Λιθουανία. Όμως, στον πίνακα αποτελεσμάτων δεν εμφανίστηκε ποτέ ο ένας πόντος που θα έπαιρναν οι Λιθουανοί.

Αυτός ο ένας πόντος της διαφοράς θα τους είχε στείλει στον τελικό, καθώς με 94 ψήφους στη βαθμολογία, θα ισοβαθμούσαν με τη Δανία και τη Λεονόρα. Κατά την ισοβαθμία, θα έπαιρναν το εισιτήριο για τον τελικό, καθώς όπως φαίνεται στη βαθμολογία του televoting ήταν καλύτεροι σε σχέση με τους Δανούς, που εκεί κατετάγησαν στη δωδέκατη θέση!

O Mahmood με το Soldi για την Ιταλία (Ap images)

Παράλληλα, οι Λευκορώσοι τιμωρήθηκαν και αφαιρέθηκε η ψηφοφορία τους λόγω διαρροής των αποτελεσμάτων τους. Αυτό έφερε και αλλαγές στην κατάταξη του τελικού, με την Κύπρο να ευνοείται και ανεβαίνει δύο θέσεις στην τελική κατάταξη.

Το εν λόγω λάθος της Ιταλίας που «γείωσε» τους Λιθουανούς ενόχλησε ιδιαίτερα τους εκπροσώπους της λιθουανικής τηλεόρασης LRT. «Η κατάσταση είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα. Εμείς, ως ραδιοτηλεοπτικός φορέας, έχουμε υποστεί ηθική και βαθμολογική αδικία. Ενδέχεται να έχουμε επαρκείς πληροφορίες για να αναγνωριστεί αυτό το σφάλμα.

Ωστόσο, ο τραγουδοποιός και ο ερμηνευτής θα μπορούσε να απαιτήσει σημαντική οικονομική αποζημίωση. Όταν το τραγούδι ακούγεται σε τόσο μεγάλο ακροατήριο, η ανταμοιβή του δημιουργού για την αναπαραγωγή του τραγουδιού δύο φορές είναι σημαντικά υψηλότερη από όταν ακούγεται μόνο μία φορά», ανέφερε εκπρόσωπος της LRT και σχετικό δημοσίευμα.

 

O ερμηνευτής του τραγουδιού Γιούρι Βεκλένκο σε δηλώσεις του ήταν ψύχραιμος και αξιοπρεπής: «Έκανα ό,τι μπορούσα, αλλά ό,τι έγινε, έγινε. Όσοι ήταν στο τελικό ήταν άξιοι γι’ αυτό, και δεν βλέπω τον λόγο να τους χτυπήσω άσκοπα ή να τους στερήσω τη θέση τους στον βαθμολογικό πίνακα». Στην ερώτηση αν θα διεκδικήσει αποζημίωση ο τραγουδιστής απάντησε με νόημα: «Η δουλειά μου είναι να κάνω μουσική». 

EurovisionEurovision 2019