Τηλεόραση|01.06.2019 17:40

Έκοψαν τη Sma Rag Da από το Star γιατί φορούσε T-shirt ενάντια στις εξορύξεις

Newsroom

Καλεσμένη στη «Φωλιά των Κου Κου» ήταν η Sma Rag Da, αλλά τελικά δεν βγήκε ποτέ. Πιο συγκεκριμένα, η νεαρή τραγουδίστρια, Σμαράγδα Αλεξανδρή, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, είχε προαναγγείλει την εμφάνισή της στην εκπομπή που παρουσιάζουν ο Κρατερός Κατσούλης και η Κατερίνα Καραβάτου, αλλά λίγες ώρες μετά κατήγγειλε πως δεν βγήκε στον αέρα επειδή λογοκρίθηκε η μπλούζα της.

«Επειδή σας χρωστάω μια εξήγηση για την ξαφνική ακύρωση της σημερινής μου εμφάνισης στο σταρ, please keep reading.  

Πριν μπω στο θέμα, να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την πρόσκληση καθώς και για τη σύντομη φιλοξενία στο κανάλι - όλοι όσοι γνώρισα ήταν ευγενέστατοι και με έκαναν να νιώσω πολύ άνετα. Και η Κατερίνα και ο Κρατερός και όλοι οι παρουσιαστές και η ομάδα με υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά και μεγάλα χαμόγελα backstage.  

Το πρόβλημα που προέκυψε είναι πως εγώ χωρίς να έχω προειδοποιήσει το σταθμό (δεν σκέφτηκα καν ότι έπρεπε, δεν είχα κάποια οδηγία εξάλλου) πήγα φορώντας αυτή την μπλούζα, που γράφει "οι εξορύξεις στην Ήπειρο είναι πολύ κακή ιδέα" (μιας και με κάλεσαν λόγω της διασκευής μου στο παραδοσιακό τραγούδι Τσοπανάκος Ήμουνα, του οποίου το βίντεο γυρίστηκε στα Τζουμέρκα).  

T

Αν σκεφτήκατε "ποιες εξορύξεις στην Ήπειρο;" μην νιώθετε άσχημα που δεν ξέρετε τίποτα. Σχεδόν κανείς δεν ξέρει. Γι' αυτό θεώρησα σημαντικό να αξιοποιήσω την τηλεοπτική μου εμφάνιση να θίξω ένα απίστευτα σημαντικό θέμα. 

Ψάξτε να δείτε για τις συμφωνίες που καθόλου κερδοφόρες δε θα είναι για την Ελλάδα ενώ ταυτόχρονα θα ναι πολύ πολύ βολικές για τις εταιρίες που έρχονται από το εξωτερικό, για το περιβαλλοντικό ρίσκο που ενδεχομένως να πλήξει ανεπανόρθωτα τον τουρισμό, την οικολογική καταστροφή που θα προκαλέσει όλη αυτή η ιστορία σε παρθένα εδάφη κλπ.  

Μην σας πείσει κανένας ότι αυτά τα έργα θα φέρουν "ανάπτυξη" και θα μας ανεβάσουν στο "γεωπολιτικό ranking" - μια γρήγορη έρευνα αρκεί για να καταλάβει μέχρι κι ο πιο άσχετος ότι το ρίσκο είναι τόσο μεγάλο και το κέρδος τόσο μικρό, που μια μικρή μικρή ομάδα ατόμων θα επωφεληθεί στην πραγματικότητα.  

Εξάλλου αν ήταν τόσο σπουδαίο σχέδιο, θα γνωρίζαμε ότι συμβαίνει και θα πανηγυρίζαμε όλοι μαζί για την γαμάτη ανάπτυξη που πρόκειται να έρθει.  

Δεν είχα σκοπό καν να μιλήσω γι' αυτό, απλά θα φορούσα την μπλούζα. Δυστυχώς για να συμβεί αυτό έπρεπε να ληφθεί κάποια έγκριση από κάποιον ανώτερο και επειδή η φάση έγινε τελευταία στιγμή κι η εκπομπή είναι λάιβ δεν προλάβαμε να την πάρουμε.  

Προς υπεράσπιση των υπέροχων κι ευγενέστατων (πραγματικά) εργαζομένων του σταρ θέλω να πω πως μου δόθηκε η επιλογή να ανεβάσουμε φωτό με την μπλούζα στα σόσιαλ μίντια του σταθμού, αλλά δεν το δέχτηκα. Εκτιμώ τα παιδιά που γρήγορα πρότειναν μια λύση αλλά ξέρω πως μέσα μου δεν θα ένιωθα εντάξει με αυτόν τον συμβιβασμό.  

Δεν ήξερα ότι θα υπήρχε τόσο πρόβλημα για μια μπλούζα με οικολογικό μήνυμα.  

Αυτά από μένα. Φιλιά σε όλους κι ευχαριστώ το σταρ για την πρόσκληση και για την πρωτοβουλία να στηρίζει λώκαλ καλλιτέχνες εντός κι εκτός του εμπορικού φάσματος καθώς και για το ότι έπαιξε τον Τσοπάνακο μου δύο φορές αυτή την εβδομάδα», έγραψε η Sma Rag Da στο Facebook. 

Ποια είναι η Sma Rag Da

H Sma Rag Da έμενε στα Εξάρχεια ως τα εννιά της χρόνια κι επέστρεψε ξανά, όταν τελείωσε το σχολείο. Δεν έδωσε Πανελλήνιες διότι δεν την ενδιέφερε κάποια σχολή και θεώρησε ότι ήταν ανούσιο να σπαταληθεί τόσος χρόνος και χρήμα για να περάσει απλώς κάπου. Το 2013, σε ηλικία δεκαεπτά ετών κυκλοφόρησε το πρώτο της single «Take Your Time» από τη «Mahayana Records», που έγινε αμέσως η αγαπημένη του indie κοινού, θυμίζοντας κάτι από Alex Turner, λίγο από Kate Nash αλλά και κάτι εντελώς νέο και ανεπιτήδευτο.

Από τότε ακολούθησαν ο δεύτερος ολοκληρωμένος δίσκος της με τίτλο «Wisdom Tooth», το Broken Greek EP με τον Άγγλο παραγωγό Brodsky, ένα 2-track EP με διασκευές στα ηπειρώτικα τραγούδια «Αθαμανία όμορφη» και «Τσοπανάκος ήμουνα» καθώς και τα singles «2017 was such a f*cking crappy year» και «Too sad to function».

Αυτή την περίοδο, επιστρέφει στη δισκογραφία με τον προπομπό του νέου της άλμπουμ με τίτλο «Air Sickness Bag», που πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο. Το «If you were a bird» είναι το πρώτο κομμάτι που έγραψε μετά από ενάμιση χρόνο δημιουργικής παράλυσης. Τα κουπλέ γράφτηκαν λίγους μήνες πριν χωρίσει από μία δυνατή σχέση που είχε, ενώ τα ρεφρέν λίγες μέρες αφού χώρισε. «Η δημιουργία του ήταν για μένα μια λυτρωτική διαδικασία», αποκαλύπτει στη Lifo. 

Όσοι την ακολουθούν στα social media, γνωρίζουν πως υπάρχουν πολλοί παραπάνω λόγοι να την αγαπήσουν πέραν της μουσική της. Εκτός από την αφοπλιστική ειλικρίνεια και τον αυθορμητισμό της, η Sma Rag Da ξεχωρίζει για το ενδιαφέρον της να ανοίγει συνεχώς διάλογο μέσα από τα μουσικά της projects και να μπλέκει μουσικά είδη κι επιρροές. 

Παράλληλα, θεωρεί τον εαυτός της επαναστάτρια. «Για μένα, ναι, είμαι. Έκανα την προσωπική μου επανάσταση. Δεν ήταν εύκολο. Μέχρι πριν λίγα χρόνια μπορώ να πω ότι ήμουν ένα πολύ προβληματικό άτομο κι είχα τόσα να λύσω που δεν ήξερα από πού να αρχίσω. Δεν είναι εύκολο να παραδεχτείς στον εαυτό σου ότι δεν είσαι καλά. Κάπως όμως ήρθαν τα πράγματα που τη βρήκα τη δύναμη κι άρχισα να λύνω. Ένα-ένα, σιγά-σιγά. Είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτό καθώς πλέον ζω πιο όμορφα και ξέρω καλύτερα ποια είμαι και τι θέλω. Άμα με κάποιον μαγικό τρόπο όλοι οι άνθρωποι άρχιζαν να ασχολούνται περισσότερο με την ‘προσωπική επανάσταση’ τους, τότε πιστεύω πως όλες οι άλλες ‘σημαντικές’ επαναστάσεις θα έρχονταν από μόνες τους», τονίζει στο avmag.gr.

T
T
T
Κατερίνα ΚαραβάτουΣτην φωλιά των Κου ΚουSma Rag Da