Τηλεόραση|16.06.2019 17:20

Η Επιστροφή: Τραγικό φινάλε με τρεις θανάτους - πεθαίνει και η Βίκυ

Άκης Φωτόπουλος

Η σεναριογράφος Μελίνα Τσαμπάνη και ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Πανταζούδης μιλούν στο «TV Έθνος» για το τέλος της σειράς, που κρύβει πολλές ανατροπές

Συγκλονιστικό μυστικό στο φως

ΜΕΛΙΝΑ ΤΣΑΜΠΑΝΗ

Είστε στην πλεονεκτική θέση να γνωρίζετε το τέλος της σειράς, σε αντίθεση με χιλιάδες τηλεθεατές που είναι σε αγωνία. Τι μπορείτε να μας πείτε γι’ αυτό;

Το τελευταίο επεισόδιο είναι πολύ ανατρεπτικό σε σχέση με αυτά που περιμένει να γίνουν ο τηλεθεατής. Θα πεθάνει η Βίκυ. Επίσης, η μεγάλη δίκη του Ορέστη φθάνει στο τέλος της. Βγαίνει η απόφαση για τα φυτοφάρμακα και έχουμε άλλον έναν θάνατο, ο οποίος αλλάζει όλο το παιχνίδι. Δεν προέρχεται από δολοφονία αυτός ο θάνατος. Και δεν είναι αυτή η ανατροπή που προανέφερα. Στο τέλος έχουμε ένα happy end, αλλά αυτό που θα φέρει τα πάνω-κάτω είναι η αποκάλυψη ενός μυστικού -που έχει σχέση με έναν από τους βασικούς πρωταγωνιστές- το οποίο δεν υποψιάστηκε κανείς μέχρι τώρα. Τα υπόλοιπα επί της οθόνης.

Θεωρείτε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για τη σειρά να πέσουν οι τίτλοι τέλους;

Είναι νομίζω η πλέον κατάλληλη στιγμή. Ήταν αρκετά δύσκολη αυτή η σειρά. Δεν το έχω ξαναεπιχειρήσει να δουλέψω με κύκλους. Όσοι έχουμε δουλέψει σε καθημερινές σειρές ξέρουμε ότι υπάρχει μια ροή, ότι οι ιστορίες εξελίσσονται. Από την αρχή όταν ξεκινήσαμε επειδή ξέραμε ότι η σειρά έχει ημερομηνία λήξης κάπου Ιανουάριο - Φεβρουάριο, όλος ο σχεδιασμός έγινε με βάση αυτό. Όταν μας ζητήθηκε από το κανάλι -λόγω επιτυχίας- να τη συνεχίσουμε με έναν νέο κύκλο, δεν μπορούσαμε να κάνουμε πίσω στο σχεδιασμένο φινάλε. Έπρεπε να τελειώσουμε τη σειρά με βάση την ιστορία που εξελισσόταν, που ήταν η ταυτότητα του Μάνου. Πάνω σε αυτό λοιπόν έπρεπε να σκεφτώ ένα τελείως διαφορετικό στόρι, το οποίο το βρήκαμε ευτυχώς και νομίζω ότι «κουμπώνει» πολύ σωστά στο στόρι αυτό και το φινάλε μας.

Το φετίχ και η λύτρωση για κάποιους ήρωες

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΥΔΗΣ

Ποιο κατά τη γνώμη σας ήταν το μυστικό επιτυχίας της «Επιστροφής»;

Η δυνατή διασκευή από τη Μελίνα Τσαμπάνη και όλα τα παιδιά του συγγραφικού τιμ, το κέφι και το μεράκι των ηθοποιών και των συναδέλφων μου σκηνοθετών, του Αντώνη Σωτηρόπουλου και του Σπύρου Μιχαλόπουλου.

Θα είναι απροσδόκητο το φινάλε;

Κάποιοι ήρωες θα βρουν την κάθαρσή τους, άλλοι όχι. Το μόνο σίγουρο είναι επειδή υπάρχει ένα φετίχ σε αυτήν τη σειρά, που ξέρουν και καταλαβαίνουν τι εννοώ οι φανατικοί, στα τελευταία δέκα επεισόδια πεθαίνουν τρία πολύ σημαντικά άτομα, και με αυτόν τον τρόπο βρίσκουν ενδεχομένως και τη λύτρωσή τους είτε αυτοί είτε οι χαρακτήρες που συνδέονται μαζί τους. Κάποια γεγονότα θα είναι απροσδόκητα, δεν θα τα περιμένουμε.

Πού δώσατε ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτήν τη σειρά;

Στα νέα παιδιά όσο μπορούσαμε. Στο πώς θα συνεργαστούν και θα «κουμπώσουν» με τους πιο έμπειρους ηθοποιούς που έχουμε στη σειρά αυτή και κυρίως στο να υπάρχει πολύ σασπένς και έντονο συναίσθημα. Να υπάρχει λόγος που υπάρχει σασπένς. Να μην είναι απλώς «τρέχω με το αυτοκίνητο και έχω αγωνία», αλλά να υπάρχουν από πίσω σύνδεση, άγχος, αγωνία και αγάπη για τον χαρακτήρα, για το εάν θα καταφέρει να πετύχει τον σκοπό του.

Η τηλεθέαση σας ικανοποίησε;

Η τηλεθέαση αφορά τα κανάλια, τους διαφημιστές και εμάς βεβαίως εμμέσως. Ας τους αφήσουμε αυτούς να αγχώνονται. Η σειρά απέδειξε ότι μπορούσε να επιβιώσει με αυτά τα νούμερα τηλεθέασης, οπότε εμείς από την πλευρά μας είμαστε χαρούμενοι. 

Πώς ρίχνει αυλαία «Η Επιστροφή» 

Η μοιραία απόφαση της Βίκυς, το ένοχο μυστικό του Νικήτα και μια πολύκροτη δίκη είναι οι σημαντικότερες εξελίξεις που έρχονται στο φινάλε της σειράς «Η Επιστροφή». Οι πληγές που χωρίζουν τους Κορωναίους με τους Ανδρέου δείχνουν να επουλώνονται και η Βίκυ παίρνει μια σημαντική απόφαση για να ξορκίσει μια και καλή την κατάρα ανάμεσα στις δύο οικογένειες. Ο Στέφανος αποφυλακίζεται, αλλά εμμένει στην απόφασή του να εγκαταλείψει την Αθηνά. Την ίδια στιγμή η ζωή της Έλενας βρίσκεται για ακόμα μία φορά σε κίνδυνο, αυτήν τη φορά από την Αθηνά, η οποία δεν πετυχαίνει τον στόχο της. Μάλιστα ανακοινώνει στον Ορέστη ότι πήρε την απόφαση να φύγει και κάνει δύο τελευταίες κινήσεις καλής θέλησης σε Νικήτα και Παύλο, οι οποίες θα αλλάξουν τα δεδομένα.

Όσο η κατάθεση του Ζερβού πλησιάζει, οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από τον Ορέστη σιγουρεύονται πως ο πρώην αστυνομικός κάτι ετοιμάζει. Στο μεταξύ, ο αποχωρισμός δεν είναι εύκολη υπόθεση για τον Χρήστο και την Άννα, ενώ η κίνηση του Παύλου για την εταιρεία έχει συγκινήσει τους πάντες. Ένας αιφνίδιος θάνατος, ένα ένοχο μυστικό του Νικήτα που θα φέρει τη μεγαλύτερη ανατροπή απ’ όλες, μια πολύκροτη δίκη με αναπάντεχες συνέπειες και μια καθοριστική απόφαση του Ορέστη θα γράψουν τον πιο απρόσμενο επίλογο στις ζωές όλων. 

Η Επιστροφήσίριαλ Επιστροφή