Τηλεόραση|07.09.2019 19:46

Χρήστος Φερεντίνος: «Είμαι άνθρωπος του ρίσκου»

Φωφώ Μπόνιου

Ο γκουρού των τηλεπαιχνιδιών, Χρήστος Φερεντίνος, αποκαλύπτει ποιο ήταν το προσωπικό του deal, εξηγεί γιατί το καλοκαίρι έζησε σαν Ροβινσώνας και αναφέρεται στη σχέση που έχει αναπτύξει με τους παίκτες.    

Είστε απ’ αυτούς που στενοχωριούνται όταν τελειώνουν οι διακοπές ή από εκείνους που αγωνιούν για το νέο ξεκίνημα του Σεπτεμβρίου;

Δεδομένου ότι έπαιζα στην παράσταση «Η μικρή μας πόλη» στο θερινό θέατρο Λαμπέτη, ήταν λίγες οι μέρες των διακοπών. Ήθελα κι άλλες η αλήθεια είναι. Ελπίζω να περάσουμε τόσο ωραία στο παιχνίδι φέτος ώστε να είναι τόσο ευχάριστο όπως ήταν και το «Deal» και να ξεχάσουμε τις διακοπές σύντομα.  

Απολογισμό το καλοκαίρι κάνετε; Προσωπικό και επαγγελματικό;

Δεν είμαι τέτοιος τύπος που κάνει απολογισμούς. Ανάλογα τη φάση, το φεγγάρι, τη στιγμή έρχονται οι απολογισμοί, η αυτοκριτική. Αλλά προς το τέλος όταν τελειώνει η χρονιά κάποιοι στόχοι μπαίνουν που συνήθως μοιάζουν με τους προηγούμενους. Να φύγουν κάποια κιλά που ήρθαν το καλοκαίρι, να αρχίσω πάλι γυμναστική. Τέτοια πράγματα.  

Πώς ξεκουράζεστε; Είστε της θάλασσας, της παρέας, κλείνετε το κινητό σας;

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το καλοκαίρι έτυχε να μου χαλάσει το κινητό και ήμουν για κανένα δεκαήμερο περίπου χωρίς κινητό. Ήταν εμπειρία πραγματικά στην αρχή. Ήταν λίγο σοκ γιατί αναρωτήθηκα τι θα κάνω χωρίς κινητό. Αλλά πολύ γρήγορα το ξέχασα και ηρέμησε το κεφάλι μου πραγματικά. Μου θύμισε άλλες εποχές. Ευτυχώς είχα παρέα, εκτός από τους ανθρώπους που ήμουν μαζί τους είχα πάρει και δύο βιβλία, ξαναθυμήθηκα το διάβασμα. Τα τελευταία χρόνια με το κινητό κολλάμε πάρα πολύ. Είδα τον εαυτό μου να ξαναβιώνει άλλα συναισθήματα. Σαν Ροβινσώνας ήμουν, ωραία φάση.    

Ο κόσμος σας πλησιάζει, ζητά να μάθει νέα σας ή να βγει μια φωτογραφία;

Εννοείται είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Φωτογραφίες πολύ συχνά.

Υπήρξαν και κάποιοι που ζήτησαν τη μεσολάβησή σας για να συμμετάσχουνε στο Deal ή και στα προηγούμενα παιχνίδια που παρουσιάζατε;

Ναι, πάντα γίνεται αυτό. Ειδικά για το «Deal» συνεχώς είχα ανθρώπους να με πλησιάζουν ή μέσω social media να μου στέλνουν μηνύματα και να μου λένε ότι θέλουν να παίξουν. Επίσης, με ρωτούσαν πώς ν’ αντιμετωπίσουν τον τραπεζίτη.    

Γιατί πιστεύετε ότι ο κόσμος αγαπά να βλέπει αλλά και να συμμετέχει σε τηλεπαιχνίδια;

Πάντα γινόταν αυτό ειδικά τελευταία. Τα παιχνίδια προσφέρουν τη δυνατότητα να κερδίσεις χρήματα που είναι δυσεύρετα. Θέλουν να δοκιμαστούν σε παιχνίδια τύχης και γνώσης. 

Είμαστε παιχνιδιάρηδες σα λαός;

Νομίζω παιχνίδια παίζονται σε όλες τις τηλεοράσεις. Εδώ κατά καιρούς χάνονται. Πριν πέντε χρόνια δεν επένδυαν τα κανάλια στα παιχνίδια. Από το 2014 και πάλι τα επανέφεραν. Ο κόσμος τα αγαπάει τα παιχνίδια αλλά πρέπει και τα κανάλια να επενδύουν σε αυτά. Και νομίζω ότι τώρα το έχουν καταλάβει ότι είναι και πιο οικονομικά από το να επενδύσουν σε άλλο πρόγραμμα και προσφέρουν και ωραία ψυχαγωγία άμα γίνονται σωστά.   

Εσείς είστε του ρίσκου; Ο τζόγος σας αρέσει;

Το ρίσκο μ’ αρέσει και έχω πάρει κάποιες φορές ρίσκο στη ζωή μου. Άλλες φορές έχω βγει κερδισμένος σε αποφάσεις που είχαν μεγάλο ρίσκο, τώρα τελευταία το έχει μετριάσει, βάζω τη λογική περισσότερο. Ο τζόγος και τα τυχερά παιχνίδια δεν μου αρέσουν ιδιαίτερα. Μ’ αρέσει να τα παρακολουθώ σαν διαδικασία. Το πρώτο ρεπορτάζ που είχα κάνει για το «Άκου να δεις» ήταν στο καζίνο, τον ιππόδρομο, στους δρόμους της Αθήνας θυμάμαι έμπαινα σε μπαρμπουτιέρες αλλά μ’ άρεσε από την πλευρά του δημοσιογράφου, του ρεπορτάζ, όλος αυτός ο κόσμος, οι κώδικες, ο τρόπος που μιλάνε, που συμπεριφέρονται, που εκφράζονται, είναι ένα κομμάτι που με ελκύει. Το να παίζω εγώ ο ίδιος δεν είναι κάτι που με δελεάζει.    

Ποιο είναι το καλύτερο deal της ζωής σας;

Σε επαγγελματικό επίπεδο το deal που έκανα ν’ ασχοληθώ με το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τα μέσα και ν’ αφήσω το δρόμο της Νομικής. Αυτό νομίζω ήταν σημαντική απόφαση που πήρα με τον εαυτό μου. Αυτό ήταν ένα προσωπικό deal.  

Τρία χρόνια «Deal» τι θυμάστε, τι κρατάτε; Υπήρξαν φορές που στενοχωρηθήκατε για παίκτη που δεν κέρδισε;

Πάρα πολλά πράγματα, τρία χρόνια πολύ γεμάτα με πάρα πολλούς ανθρώπους φοβερούς που πέρασαν από το «Deal». Συγκινήσεις, εναλλαγές συναισθημάτων, συναρπαστικά και τα τρία χρόνια. Έχει τύχει να στενοχωρηθώ, υπήρξαν κάποιες περιπτώσεις, αν και οι περισσότεροι το αντιμετώπιζαν με αξιοπρέπεια. Θυμάμαι ένα παίκτη που το έμαθα εκ των υστέρων είχε πολύ μεγάλη ανάγκη τα χρήματα για ένα συγγενικό του πρόσωπο που χρειαζόταν να κάνει μια επέμβαση. Δεν το ξέραμε, το αντιμετώπισε με τόση αξιοπρέπεια, μ’ έναν ιδιαίτερο τρόπο. Θυμάμαι με είχε αγγίξει πάρα πολύ. Έλεγα πόσο θα ‘θελα να είχε κερδίσει ο συγκεκριμένος παίκτης, γιατί ο λόγος που ήρθε στο παιχνίδι ήταν πολύ σημαντικός. Αλλά έτσι είναι τα παιχνίδια.   

Μοιράστηκαν πάντως πολλά λεφτά από το «Deal». Αληθεύει ότι έφθασαν τα τρία εκατομμύρια ευρώ;

Ένα εκατομμύριο τη χρονιά, οπότε επί τρία, είναι τρία εκατομμύρια ευρώ σε 570 παίκτες. Το ακούς το νούμερο και είναι απίστευτο. Είναι το παιχνίδι που έχει δώσει τα περισσότερα χρήματα στην ελληνική τηλεόραση.

Δένεστε με τους παίκτες; Έχουν προκύψει φιλίες;

Με κάποιους διατηρούμε σχέσεις μέσω μηνυμάτων. Μου στέλνουν μέλι, κρασί, στις γιορτές και στα γενέθλια μου εύχονται.

Και φέτος «Πάνω-κάτω». Μιλήστε μας για το νέο αυτό πρότζεκτ.

Είναι ένα παιχνίδι γνώσεων πολύ ιδιαίτερο, έχει πολύ φαν, δεν είναι απαραίτητο να έχεις ιδιαίτερες γνώσεις για να παίξεις, γιατί το ιδιαίτερο του παιχνιδιού είναι ότι έχεις μια ολόκληρη ομάδα που σε βοηθά. Αυτό είναι το ιδιαίτερο του παιχνιδιού ότι κανένας δεν αισθάνεται μόνος του. Απλά πρέπει να βάλει τις απαντήσεις στη σωστή σειρά. Είναι ένα παιχνίδι που έχει πολύ ενδιαφέρον, θέλει συνδυασμό σκέψης, γρήγορων αποφάσεων και τύχης εννοείται. Έχει πολύ ενδιαφέρον. Δύο παίκτες ανταγωνίζονται σε τρεις γύρους και ο νικητής απ’ αυτούς παίζει για το χρηματικό ποσό στον τελευταίο γύρο. Ότι ποσό κερδίζει αυτός τα μισά παίρνει ένας παίκτης από την ομάδα του. Δηλαδή κερδίζει 10.000, τα μισά δηλαδή 5.000 θα πάρει παίκτης από την ομάδα του. Δεν μοιράζονται τα 10.000 ευρώ, είναι εξτρά το ποσό που κερδίζει ο τυχερός από την ομάδα του.           

Και το μεγαλύτερο έπαθλο που μπορεί να κερδίσει ένας παίκτης;

Νομίζω μέχρι 10.000  ευρώ την ημέρα συν αυτά που κερδίζει ο παίκτης από την ομάδα του.

Το τρέιλερ σας δυσκόλεψε;

Το μόνο που σκεφτόμουν είναι μήπως βγει κανένας και φωνάξει και φάω κανένα κουβά νερό. Αλλά όλοι ήταν ευγενέστατοι και έκαναν υπομονή μέχρι να το τελειώσουμε.

Παράλληλα θα κάνετε και το «Super deal». Πότε ξεκινάτε;

Θα ετοιμαστεί και αυτό για πιο μετά, Νοέμβρη, ίσως Δεκέμβρη. Βραδινό και εβδομαδιαίο.

Θα υπάρξουν αλλαγές σε σχέση με το Super deal που βλέπαμε στον ΑΝΤ1;

Θα είναι πάνω-κάτω το ίδιο. Θα υπάρξουν κάποιες εκπληξούλες αλλά ο βασικός κορμός θα είναι ο ίδιος. 

Τα παιδιά σας, σάς κάνουν κριτική;

Παλιότερα περισσότερο. Δεν είναι πολύ της τηλεόρασης είναι και αυτά όπως τα περισσότερα παιδιά, παιδιά του internet.

Αποδέχεστε τον τίτλο «ο γκουρού των τηλεπαιχνιδιών»;

Μπορώ να πω ότι είμαι από τους έμπειρους πιλότους των παιχνιδιών. Είμαι από τους ιδιαίτερα έμπειρους οδηγούς. Μπορώ να τρέχω παιχνίδια γενικώς.

Πώς ήταν η δεύτερη θεατρική σας εμπειρία; Εννοώ το έργο «Η μικρή μας πόλη»;

Ήταν πολύ ωραία εμπειρία, δύο μήνες κράτησε. Έκανα τον αφηγητή σ’ ένα πολύ σημαντικό και κλασικό θεατρικό έργο με τίτλο «Η μικρή μας πόλη», ένας ύμνος στην ζωή, στην αγάπη, στη φιλία. Ωραία εμπειρία, μπήκα σε μια άλλη διαδικασία. Ήταν πρωτόγνωρο. Δούλεψα με το σκηνοθέτη, Γιάννη Κακλέα, που μου πρότεινε να συνεργαστούμε και με εμπιστεύθηκε. Το βρήκα πάρα πολύ συναρπαστικό. Ένιωσα πολύ ωραία που μπήκα στη διαδικασία των προβών, που κατάφερα να τις βγάλω εις πέρας και να αισθανθώ σωστά σε όλο αυτό που μου ζητήθηκε. Ήταν ένα στοίχημα με τον εαυτό μου που το κατάφερα.    

Θα υπάρξει συνέχεια φέτος; Συζητάτε κάτι θεατρικά;

Τώρα δεν συζητάω. Δεν υπάρχει χρόνος. Το έκανα επειδή υπήρχε χρόνος. Το έκανα γιατί μου ταίριαζε, ήταν κοντά σε μένα. Εάν είναι κάτι που μπορεί να μου ταιριάζει, το συζητάω.

Έχετε αρνηθεί δουλειά λόγω συνεργατών;

Η αλήθεια είναι όταν άλλαξα κανάλια ξεκίνησα κάποια πράγματα από την αρχή, όπως στον Alpha ήταν ένα καινούριο ξεκίνημα για μένα, με καινούριους ανθρώπους, καινούρια ομάδα, με την οποία συνεχίζουμε από τότε. Είμαστε 6 χρόνια μαζί με την Πέγκυ Χόλη, τον Αχιλλέα Συρίγο, τον Ανδρέα Τζίφα, το σκηνοθέτη Γιάννη Μαράκη, τον Πάρη Γκαγκαδέλη. Είμαστε μεγάλη ομάδα. Αυτή η ομάδα του Alpha είναι από τις δεμένες ομάδες που έχω δουλέψει.

Φίλους από το χώρο της τηλεόρασης έχετε κάνει;

Έχω κάποιους πολύ καλούς φίλους από τον ευρύτερο καλλιτεχνικό χώρο, όπως η Δήμητρα Παπαδοπούλου, ο Σπύρος Παπαδόπουλος και ο Γιάννης Κακλέας. Στενούς φίλους δεν έχω από την τηλεόραση, αλλά έχω πολύ καλή σχέση με πολλούς ανθρώπους της τηλεόρασης.   

Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι μετά από αρκετά χρόνια αποσπάσματα του «Άκου να δεις» γίνονται viral;

Είναι πάρα πολύ ωραίο, το ίδιο και με τις φάρσες. Το «Άκου να δεις» ήταν η πρώτη μου και η πιο αγαπημένη μου εκπομπή. Εκείνη η πενταετία ήταν σούπερ φάση. Ήταν τα ρεπορτάζ πολύ ιδιαίτερα, φωτίζαμε την αυθεντικότητα κάποιων ανθρώπων και καθημερινών καταστάσεων, βλέπεις μια ολόκληρη εποχή. Ο τρόπος που μιλούσαν, που ντυνόντουσαν, ο τρόπος που αντιδρούσαν. Κι εγώ πολλές φορές κολλάω βλέποντας τα αλλά και πολλά νέα παιδιά μου στέλνουν αποσπάσματα και μηνύματα για τη συγκεκριμένη εκπομπή.

Δημοσιογράφος, παρουσιαστής, ηθοποιός, ραδιοφωνικός παραγωγός. Τι απ’ όλα αυτά είστε;

Ηθοποιός δεν μπορώ να πω. Δεν ξέρω πώς λέγεται αυτό. Πολυεργαλείο θα έλεγα.  

Τι αγαπάτε να κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας

Βλέπω σειρές, ξένες σειρές, κάνω βόλτες με τη μηχανή ή με το αυτοκίνητο, βόλτες στο κέντρο της Αθήνας, μ’ αρέσει να πηγαίνω σε εκθέσεις ζωγραφικής. Η αδελφή μου είναι καλλιτέχνης και μ’ έχει βάλει σε αυτό τον κόσμο της ζωγραφικής και της τέχνης. Μ’ αρέσει  να παρακολουθώ εκθέσεις, μ’ αρέσει να βλέπω μπάλα και να παίζω πινγκ πονγκ. Επίσης, μ’ αρέσει με τους φίλους μου να παίζουμε «Μια νύχτα στο Παλέρμο».

Τι εύχεστε για τη φετινή σεζόν;

Να δούμε ωραία τηλεόραση, να δούμε περισσότερα πράγματα, να μην συρρικνώνονται τα προγράμματα, ν’ αυξάνεται το επίπεδο και η ποιότητα στην τηλεόραση.

Χρήστος Φερεντίνος