Τηλεόραση|24.09.2019 18:37

Αναστασία Παντούση για «Κόκκινο Ποτάμι»: Η Γενοκτονία των Ποντίων με άγγιξε πολύ

Άκης Φωτόπουλος

Ο ρόλος της Ιφιγένειας στην πολυαναμενόμενη σειρά «Το κόκκινο ποτάμι» του Open αποτελεί για εκείνη μια ξεχωριστή και ευτυχισμένη στιγμή στην πορεία της. Γεμάτη όμορφα συναισθήματα και δημιουργικό άγχος, η Αναστασία Παντούση λίγο πριν από την πρεμιέρα της σειράς ανοίγει τα χαρτιά της και μιλά για όλα στο «TV Εθνος»

Από παιδί ονειρευόσασταν να γίνετε ηθοποιός;

Ναι, από πολύ μικρή ακόμη ήθελα να γίνω ηθοποιός. Αλλά και όσο μεγάλωνα δυνάμωνε όλο και περισσότερο μέσα μου η επιθυμία να ασχοληθώ με την υποκριτική.

Οι γονείς σας στήριξαν την απόφαση που πήρατε να γίνετε ηθοποιός;

Στην αρχή ήταν διστακτικοί και όπως όλοι οι γονείς μου έλεγαν να σπουδάσω κάτι άλλο για να έχω πιο «βέβαιο μέλλον» και να το συνδυάσω με την υποκριτική. Βέβαια στη συνέχεια μου έδειξαν εμπιστοσύνη, στήριξαν την απόφασή μου και είναι πάντα δίπλα μου όποτε τους χρειαστώ και με στηρίζουν.

Πώς προέκυψε η πρόταση συνεργασίας με τη νέα σειρά του Μανούσου Μανουσάκη;

Ήταν θυμάμαι μια εβδομάδα που συζητούσα τελείως διαφορετικά πράγματα. Επρόκειτο να κλείσω κάπου αλλού και ξαφνικά δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από το γραφείο του κ. Μανουσάκη και πιο συγκεκριμένα από τη συνεργάτιδα του σκηνοθέτη, κυρία Χρύσα Ψωμαδέλη. Μου είπε ότι θέλει να με δει από κοντά ο κ. Μανουσάκης. Κλείσαμε ραντεβού και πήγα και γνώρισα από κοντά τον σκηνοθέτη. Την επομένη της συνάντησής μας με πήρε τηλέφωνο ξανά η κυρία Ψωμαδέλη και μου ζήτησε να πάω επειγόντως στο γραφείο. Εκεί ο κ. Μανουσάκης μου είπε ότι με θέλει για πρωταγωνίστρια στο «Κόκκινο ποτάμι». Μόνο συγκίνηση ένιωσα εκείνη τη στιγμή και προσπαθούσα να συνειδητοποιήσω ότι ήταν αλήθεια αυτό που άκουγα. Χάρηκα πάρα πολύ και πραγματικά είμαι ευγνώμων στον κ. Μανουσάκη για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου. Θα προσπαθήσω να τον βγάλω ασπροπρόσωπο.

Σας γοήτευσε πρώτα το «Κόκκινο ποτάμι» ως συνολική δουλειά και στη συνέχεια ο ρόλος της Ιφιγένειας ή το αντίστροφο; 

Όταν πληροφορήθηκα ότι η συγκεκριμένη σειρά θα αναφέρεται στην ιστορία της Γενοκτονίας των Ποντίων ήταν κάτι που με άγγιξε πολύ. Στη συνέχεια, όταν διάβασα το βιβλίο και τον ρόλο της Ιφιγένειας μπήκα περισσότερο μέσα στο πετσί του ρόλου και πλέον νομίζω ότι ζω μέσα από την Ιφιγένεια. Αλήθεια, δεν το έχω ξανανιώσει αυτό το συναίσθημα. Νιώθω ότι έχω ένα μεγάλο βάρος και θέλω να πιστεύω ότι θα τιμήσω αυτήν τη γυναίκα. Αυτό είναι το στοίχημά μου.

Όταν ξεκινήσατε να πρωτοανακαλύπτετε την Ιφιγένεια, υπήρξαν κάποια σημεία της που να τα «φοβηθήκατε»;

Η Ιφιγένεια είναι μια γυναίκα δυναμική, με στόχο, με όραμα και αυτό που βλέπω μέσα από αυτήν είναι το πάθος της και η αγάπη και η θέληση για τη ζωή. Και μέσα από τον έρωτα προσπαθεί και βρίσκει την ελπίδα. Με όλα αυτά τα τραγικά γεγονότα που συμβαίνουν γύρω της δυναμώνει περισσότερο, και ναι υπήρχαν στιγμές που αν θέλετε όχι φοβήθηκα, απλώς προσπάθησα να μπω πολύ μέσα στον ψυχισμό αυτής της κοπέλας για να ζήσω τις στιγμές που έζησε.

Έχετε κοινά στοιχεία με την ηρωίδα που υποδύεστε;

Είναι αυθόρμητη η Ιφιγένεια και στον έρωτα δίνει όλη την ψυχή της. Κάπως έτσι είμαι κι εγώ.

Ποιο στοιχείο της Ιφιγένειας σας έχει γοητεύσει περισσότερο;

Πολλά είναι αυτά που με έχουν γοητεύσει στη συγκεκριμένη ηρωίδα. Η σιγουριά της, το πάθος της αλλά και η εξυπνάδα της. Για μένα είναι η γυναίκα-πρότυπο. Τον έχω ερωτευτεί πραγματικά αυτόν τον ρόλο.

Όπως θα δούμε στη σειρά, η Ιφιγένεια θα ζήσει έναν έντονο έρωτα με τον Μίλτο. Πώς θα εξελιχθεί αυτή η σχέση;

Θα εξελιχθεί με πολύ πόνο. Είναι ένας μεγάλος έρωτας αυτός του Μίλτου και της Ιφιγένειας που έχει πάρα πολλά εμπόδια. Και εμπόδια που έχουν να κάνουν με τραγικά γεγονότα που συνέβησαν. Θα βρεθούν και θα χαθούν πολλές φορές. Αλλά πάντα θα αναζητά ο ένας τον άλλον και πάντα θα ανταμώνουν. Ως Ιφιγένεια πάντως ζω μια τραγική ερωτική ιστορία στο «Κόκκινο ποτάμι».

Εσείς μέχρι πού θα φθάνατε για έναν έρωτα;

Για μένα ο έρωτας είναι ένα ταξίδι και τα ταξίδια δεν θέλω να σταματούν. Αν πραγματικά πίστευα ότι αυτός ο έρωτας αξίζει, δεν θα τα παρατούσα ποτέ. Θα έκανα τα πάντα για να τον κρατήσω.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη σκηνή που γυρίσατε;

Όλες οι σκηνές είναι δύσκολες. Ωστόσο οι πιο περίπλοκες είχαν να κάνουν με τεχνικές δυσκολίες, δηλαδή με σκηνές του πολέμου, με πορείες κ.λπ. 

Πώς είναι η συνεργασία σας µε τον Μανούσο Μανουσάκη; Υπάρχει άγχος στα γυρίσµατα;

Για µένα ο κ. Μανουσάκης είναι δάσκαλος, σκηνοθέτης αλλά και µπαµπάς. Από την πρώτη στιγµή µε αγκάλιασε. Ζούµε µαζί τον ρόλο. ∆εν µε έχει αφήσει µόνη µου ούτε στιγµή. Έχουµε και οι δύο το ίδιο άγχος για να βγει προς τα έξω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσµα.

Συνεργάζεστε πρώτη φορά µε τον Ιωάννη Παπαζήση. Πώς είναι η µεταξύ σας χηµεία;

Όσο περνούν οι µήνες αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι είναι ο ιδανικός άνθρωπος για τον συγκεκριµένο ρόλο του Μίλτου. Έχουµε δέσει πάρα πολύ οι δυο µας. Ο Ιωάννης είναι ένας εξαιρετικός ηθοποιός και πολύ αφοσιωµένος σε αυτό που κάνει. Η συνεργασία µας είναι άψογη από κάθε άποψη.

Στο «Κόκκινο ποτάµι» συµµετέχουν αρκετοί ηθοποιοί µε µεγαλύτερη τηλεοπτική εµπειρία από εσάς. Υπήρξε κάποιος από τον οποίο να ζητήσατε συµβουλές;

Από τον Ιωάννη έχω ζητήσει να µε συµβουλέψει σε διάφορες µεταξύ µας σκηνές, αλλά και από την Τάνια Τρύπη και τον Κωνσταντίνο Καζάκο. Γενικά δεν φοβάµαι να ζητήσω τη γνώµη και τη βοήθεια των συναδέλφων µου, την οποία και µου προσφέρουν απλόχερα και εµπιστεύοµαι.

Διάβασα τις προάλλες µια δήλωσή σας µέσω της οποίας υµνείτε την ποντιακή λύρα...

Ναι, όντως. Από µικρή στο άκουσµα της ποντιακής λύρας ανατρίχιαζα. Η µελωδία της λύρας θεωρώ ότι µιλά για την Ιστορία του Πόντου.

Έχετε ρίζες από τον Πόντο;

Από τον Πόντο όχι, αλλά ο προπάππους μου ήρθε κυνηγημένος από τη Σμύρνη.

Η εμφάνιση παίζει σημαντικό ρόλο και στην υποκριτική. Θεωρείτε ότι είναι εισιτήριο ή κάποιες φορές λειτουργεί ως τροχοπέδη;

Έως ένα σημείο η εμφάνιση παίζει ρόλο. Από εκεί και έπειτα αν έχεις υψηλούς στόχους και θέλεις να εξελιχθείς ως ηθοποιός, δεν φτάνει µόνο η εµφάνιση. Χρειάζεται πολλή δουλειά και αγάπη γι’ αυτό που κάνεις για να µπορέσεις να πετύχεις τους στόχους σου.

Έχετε κάνει φιλίες από τον καλλιτεχνικό χώρο;

Ναι. Πολύ καλή µου φίλη είναι η Ντάνη Γιαννακοπούλου. Είναι ένα παιδί που θαυµάζω, µια εξαιρετική ηθοποιός, µα πάνω απ’ όλα ένας αληθινός άνθρωπος. Και αυτό εµένα µου λέει πολλά.

Θα κάνατε ποτέ το πρώτο βήµα σε µια σχέση;

Να κάνω το πρώτο βήµα, δηλαδή να πάω να του µιλήσω, δύσκολα. Αλλά µε τον τρόπο µου ή αν θέλετε µε το βλέµµα µου θα του έδειχνα ότι εγώ είµαι εδώ.

Τώρα είστε σε κάποια σχέση;

Ναι και είµαι καλά.

Η οικογένεια είναι στα σχέδιά σας;

Σε κάποια στιγµή στο µακρινό µέλλον ίσως.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το µέλλον;

Προς το παρόν βλέπω το τώρα. ∆εν κάνω σχέδια για το µέλλον. Αυτήν τη στιγµή το µυαλό µου είναι στον ρόλο της Ιφιγένειας στο «Κόκκινο ποτάµι». Για µένα, όπως σας είπα, αυτός ο ρόλος έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και δεν θέλω να σκέφτοµαι τίποτε άλλο αυτήν τη στιγµή. Νιώθω τυχερή και θέλω να τιµήσω την ηρωίδα και αυτά που συνέβησαν εκείνη την περίοδο. 

WHO IS WHO 
Η Αναστασία Παντούση γεννήθηκε στην Αθήνα,  αλλά η καταγωγή της είναι από τη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε νηπιαγωγός, αλλά παράλληλα  και θέατρο. Τη γνωρίσαμε αρχικά από τους «Συμμαθητές» του ΑΝΤ1, στη συνέχεια την απολαύσαμε στη σειρά του Alpha «Σαν οικογένεια», ενώ ακόμη συμμετείχε με τον ρόλο της Βασιλίνας και στην επιτυχημένη σειρά «Ελα στη θέση μου» του Alpha. Έπαιξε επίσης στην τηλεταινία της Lacta, «Κάνε το βήμα».

Κόκκινο ποτάμιΑναστασία ΠαντούσηΜανούσος ΜανουσάκηςOpen TVTV Έθνος