Τηλεόραση|07.10.2019 14:57

Πόντια μητέρα στο ethnos.gr για το Κόκκινο Ποτάμι: Αχ, μάνα, βάι! Μανίτσα μ’, πού είσαι

Φωφώ Μπόνιου

«Μια εικόνα χίλιες λέξεις» λέει μια κινεζική παροιμία και σίγουρα η φράση αυτή με «κυνηγάει» εδώ και δέκα μέρες. Το έζησα αρχικά σε μια εκδήλωση με κυρίαρχο στοιχείο την ποντιακή ιστορία και παράδοση και κορυφώθηκε με την προβολή της μεγάλης παραγωγή του Open «Το κόκκινο ποτάμι».

«Ανυπομονώ να δω τη σειρά» μου δήλωσε μία κυρία, η οποία καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης δάκρυζε, σιγoτραγουδούσε και παράλληλα ανέβασε και μια ιστορία στα stories της (προς έκπληξη μου) με το εξής σχόλιο: «Αχ Μάνα, Βάι! Μανίτσα μ’ που είσαι».

Χωρίς να τη ρωτήσω με κοίταξε, λες και κατάλαβε ότι τη χάζευα: «Πιστεύω να μου θυμίσει ιστορίες της μάνας μου. Λυπηρό αλλά αληθινό, τι πέρασαν αυτοί οι άνθρωποι» μου είπε, μη παραλείποντας να με ρωτήσει από πού είμαι.

«Πόντιος σημαίνει δεν αδικώ κανέναν»

«Πόντιος σημαίνει δεν αδικώ κανέναν. Eμείς οι Πόντιοι είμαστε άνθρωποι που έχουμε μέσα στην καρδιά μας την Ελλάδα και την ψυχή μας στον Πόντο» τόνισε η κυρία Παρθένα, έτσι την έλεγαν. Όταν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε το αφιέρωμα στη σειρά του Open χαμογέλασε: «Επιτέλους να μάθουν όλοι οι Έλληνες την ιστορία μας. Μπράβο στον Σαββίδη και τον Μανουσάκη» έλεγε, ξαναέλεγε και σιγοτραγουδούσε μαζί με το πλήθος, όλοι με δάκρυα στα μάτια: «Την πατρίδα μ' έχασα, άκλαψα και πόνεσα. Λύουμαι κι αρόθυμο, όι-όι, ν' ανασπάλω κι' επορώ» (Την πατρίδα μου έχασα, έκλαψα και πόνεσα, κλαίω και νοσταλγώ, να ξεχάσω δεν μπορώ.) 

«Θα περιμένω να δω τη σειρά, κάθε Κυριακή θα μαζευόμαστε με τα παιδιά μου. Ελπίζω οι σκηνές να βγάλουν αλήθεια» μου ψιθύριζε, λες και ήξερε ότι ήθελα να μου μιλήσει. Και, όντως, οι σκηνές, έτσι όπως πετάχτηκαν μπροστά μου το βράδυ της Κυριακής, έβγαλαν αλήθεια, σκληρή μεν αλλά αληθινή. Και μια αλήθεια που πρέπει να δούμε εμείς οι νεότεροι, γιατί όπως είπε και η κ. Παρθένα πρέπει να μάθουμε την ιστορία του Πόντου.

Θα δανειστώ τον στίχο του Κώστα Μπαλαχούτη από το υπέροχο τραγούδι που ερμηνεύει η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, σε μουσική Χρήστου Παπαδόπουλου, και το οποίο αποτελεί και το σάουντρακ της σειράς «Το κόκκινο ποτάμι»: «…Πριν σε βρω σε έχασα, μια στιγμή δεν ξέχασα». Έτσι ένιωσα εκείνο το βράδυ στην εκδήλωση των Ποντίων, εκείνη τη στιγμή.

Δεν ξεχνώ την κυρία Παρθένα και τα λόγια της που αντιπροσωπεύουν μια ολόκληρη γενιά. Και κάθε Κυριακή αυτή η εικόνα θα μου έρχεται στο μυαλό, της μάνας Πόντιας που θα περιμένει να δει όλες τις ιστορίες που άκουγε μικρή.

 

Open TVΚόκκινο ποτάμι