Τηλεόραση|20.10.2019 16:26

Κόκκινο Ποτάμι: Πέντε λόγοι για να δείτε το σημερινό επεισόδιο (20/10)

Newsroom

Mετά την μεγάλη επιτυχία των προηγούμενων επεισοδίων, η νέα δραματική σειρά εποχής του OPEN, το «Κόκκινο Ποτάμι», συνεχίζει ακάθεκτο με τα επόμενα επεισόδια που επιφυλάσσουν συγκλονιστικές εξελίξεις για το τηλεοπτικό κοινό. Το «Κόκκινο Ποτάμι» είναι μια παραγωγή υψηλών προδιαγραφών, με κινηματογραφική αισθητική, πολυπρόσωπο καστ και διακεκριμένους συντελεστές. 

Η νέα ιστορία του Μανούσου Μανουσάκη βασίζεται στο οµότιτλο µυθιστόρηµα του Χάρη Τσιρκινίδη και ξεδιπλώνει τη ζωντανή µνήµη της Γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισµού. Μια σειρά που µας γυρίζει πίσω σε µια σκληρή εποχή, η οποία χάραξε τη µνήµη και τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων.

Μια συγκλονιστική ιστορία αγάπης που γεννιέται στα χρόνια της Οθωµανικής Αυτοκρατορίας. Δύο νέοι, ο Μίλτος (Ιωάννης Παπαζήσης) και η Ιφιγένεια (Αναστασία Παντούση), που οι οικογένειές τους τους είχαν αρραβωνιάσει σε παιδική ηλικία, βρίσκονται έπειτα από 11 χρόνια, ερωτεύονται και χωρίζουν βίαια από τη δίνη των επιθέσεων των φανατικών Τούρκων εναντίον των Χριστιανών. Την ώρα του αποχωρισµού ο Μίλτος υπόσχεται στην Ιφιγένεια πως θα επιστρέψει για να παντρευτούν. 

5 λόγοι που το Κόκκινο Ποτάμι γίνεται όλο και πιο συναρπαστικό για τους τηλεθεατές 

1. Το «Κόκκινο Ποτάμι» είναι μία ιστορική σειρά, η οποία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα

Οι εκλογές του 1908, µετά την παροχή Συντάγµατος που ίσχυε για όλους τους υπηκόους της Οθωµανικής Αυτοκρατορίας, γεµίζουν ελπίδες και προσδοκίες τους Eλληνες για ένα καλύτερο µέλλον. Δυστυχώς δεν θα επαληθευτούν. Αµέσως µετά τις εκλογές ξεσπούν γενικευµένες ταραχές. Σε µια από αυτές ο προσωπικός γιατρός του σουλτάνου Μιχάλης Νικολαΐδης (Κωνσταντίνος Καζάκος) θα κινδυνεύσει θανάσιµα και η ζωή του θα σωθεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγµή. Οπως είναι φυσικό, οι εξελίξεις αυτές δηµιουργούν έντονη ανησυχία στους Πόντιους Ελληνες της Κωνσταντινούπολης.

2. Η εξέλιξη ανάμεσα στο ζευγάρι Μίλτος (Ιωάννης Παπαζήσης) - Ιφιγένεια (Αναστασία Παντούση)

Είναι γεννημένοι ο ένας για τον άλλον, όμως η αγάπη τους θα περάσει από χίλια κύματα. Στο σημερινό επεισόδιο (Κυριακή 13/10) ο Μίλτος επιστρέφει με λαχτάρα στο σπίτι της Ιφιγένειας. Γνωρίζει τον Ζαχάρωφ και τον εντυπωσιάζει με την ευφυΐα και την οξύνοιά του. Η Ιφιγένεια ονειρεύεται το κοινό τους μέλλον. Ο Μίλτος της υπόσχεται μια ευτυχισμένη ζωή. Ο Ζαχάρωφ όμως, του προτείνει να τον ακολουθήσει στο Παρίσι και ο Μίλτος ενθουσιάζεται. Η Ιφιγένεια αντιδρά, αλλά ο Μίλτος πιστεύει ότι είναι σπουδαία ευκαιρία και για τους δυο τους - κάτι που δεν πείθει την όμορφη Ιφιγένεια. Ο γάμος αναβάλλεται. Το ζευγάρι φτάνει πολύ κοντά στην ευτυχία αλλά... η ευκαιρία χάνεται. Ο Μίλτος στο Παρίσι θα ξεχάσει την αγαπημένη του;

3. Η τηλεθέαση στο κόκκινο 

Στην κορυφή των προγραμμάτων της νέας τηλεοπτικής περιόδου βρίσκεται από το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής η σειρά του Open «Το Κόκκινο Ποτάμι».  Προκαλεί έντονα συναισθήματα συγκίνησης στο τηλεοπτικό κοινό, αποτελεί θέμα συζήτησης τα βράδια της Κυριακής την ώρα της προβολής του και κατά τη διάρκεια μετάδοσης των δύο πρώτων επεισοδίων βρέθηκε στην πρώτη θέση στις τάσεις (trends) του ελληνικού Τwitter. Το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής, 13 Οκτωβρίου, το «Κόκκινο Ποτάμι» καθήλωσε το τηλεοπτικό κοινό στη συχνότητα του Ανοιχτού Καναλιού και κατέρριψε ακόμη ένα ρεκόρ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Nielsen, από την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε και άνοιξε η νέα σεζόν, έως και την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου το «Κόκκινο Ποτάμι» αποτελεί το δημοφιλέστερο πρόγραμμα της νέας τηλεοπτικής περιόδου.

Συγκεκριμένα, το δεύτερο επεισόδιο της μεγάλης ιστορικής δραματικής σειράς έσπασε το φράγμα του ενάμισι εκατομυρίου και με 1.563.000 τηλεθεατές (33,3%) βρέθηκε στην πρώτη θέση των επιλογών του κοινού. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνουν οι «Αγριες μέλισσες» του ΑΝΤ1, και συγκεκριμένα το επεισόδιο που προβλήθηκε την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου και το οποίο παρακολούθησαν 1.474.000 θεατές (34,8%). Ακολουθεί στην τρίτη θέση ο αγώνας μπάσκετ ΗΠΑ-Ελλάδα για το Μουντομπάσκετ, που προβλήθηκε το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στο ΕΡΤ Sports, με 1.386.000 τηλεθεατές (46,3% επί των ανοιχτών δεκτών).

T

Τόσο στο σύνολο όσο και στα επιμέρους κοινά τα νούμερα τηλεθέασης που «χτύπησε» το δεύτερο επεισόδιο του «Κόκκινου Ποταμιού» ήταν εντυπωσιακά. Το μέσο μερίδιο τηλεθέασης διαμορφώθηκε στο 33,3% στο σύνολο του κοινού, σκαρφαλώνοντας στο 34,9% στο δυναμικό κοινό 18-54. Για ακόμη μία Κυριακή η σειρά εποχής του Open με θέμα τη Γενοκτονία των Ποντίων χτύπησε κόκκινο στην καρδιά των γυναικών ηλικίας 18-24 ετών, που παρακολούθησαν το πρόγραμμα σε ποσοστό 55,9%. Στο 46% ανήλθε το ποσοστό στο ηλικιακό κοινό γυναικών 45-54. Οσον αφορά στην κατανομή της τηλεθέασης ανά περιοχή, το μέσο μερίδιο τηλεθέασης στη Θεσσαλονίκη διαμορφώθηκε σε 43,6%, στην Αθήνα ήταν 28,4% και στην υπόλοιπη Ελλάδα 34,3%. 

4. Ένα εκατομμύριο προβολές και για το τραγούδι

Το τραγούδι των τίτλων της σειράς του Μανούσου Μανουσάκη, ερμηνευμένο από την Ελεωνόρα Ζουγανέλη, μετρούσε στο YouTube μέχρι την περασμένη Τετάρτη σχεδόν 1 εκατομμύριο προβολές. Τη μουσική υπογράφει ο Χρήστος Παπαδόπουλος και τους στίχους ο Κώστας Μπαλαχούτης.

5. Τα σκηνικά και οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών εντυπωσιάζουν

Οι αριθμοί της σειράς προκαλούν εντύπωση και αποδεικνύουν πως πρόκειται για δράμα εποχής υψηλών προδιαγραφών: 171 ηθοποιοί, 1.140 κομπάρσοι και 629 κοστούμια εποχής θα κάνουν την εμφάνισή τους στους τηλεοπτικούς μας δέκτες. Από τα προσεγμένα σκηνικά μέχρι και τα ρούχα είναι όλα μελετημένα με λεπτομέρεια και δοσμένα με μεγάλη αληθοφάνεια για να σε εντάξουν πλήρως στο κλίμα της εποχής.

Παράλληλα, μία παραγωγή την κάνει μεγαλειώδη η ψυχή των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτή. Και εδώ οι άνθρωποι καταθέτουν ψυχή. Η ιστορία εξελίσσεται γρήγορα από επεισόδιο σε επεισόδιο, ενώ η ατμόσφαιρα είναι μυσταγωγική τόσο σε επίπεδο σκηνοθεσίας, όσο και σε επίπεδο φωτογραφίας. Και για όλα αυτά υπογράφει ο εξαιρετικός σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης. 

Το Κόκκινο Ποτάμι: Διαβάστε την πλοκή των επεισοδίων της Κυριακής 20/10 

Η αγωνία της Ιφιγένειας για την αναχώρηση του Μίλτου στο Παρίσι κορυφώνεται. Ο Μίλτος της προτείνει να την παντρευτεί αν θέλει, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ομως η κοπέλα, περήφανη, αρνείται έναν βιαστικό γάμο. Ο Μίλτος φτάνει στο Παρίσι. Μεθάει από τον αέρα της Ευρώπης. Ο όμορφος και ντροπαλός Πόντιος γίνεται περιζήτητος από τις νεαρές Ευρωπαίες και αμελεί χωρίς να το καταλάβει την Ιφιγένεια, που αρκείται πληγωμένη σε λακωνικά του τηλεγραφήματα. Στην Αμισό, ο Γιώργος Παυλίδης πείθεται να κατέβει στις εκλογές του 1908. Εκλογές που υπόσχονται μεγάλες αλλαγές στη χώρα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

T
ΜανουσάκηςΚόκκινο ποτάμιOpen TV