Τηλεόραση|14.11.2019 12:26

Κατρίνα Τσάνταλη: Η σπάνια πάθηση - Στα 19 μου είπαν ότι θα τυφλωθώ (vid)

Newsroom

Την Κατρίνα Τσάνταλη, γόνο της γνωστής οικογένειας οινοποιών, υποδέχθηκε η Ελεονώρα Μελέτη την Τετάρτη (13/11) στην εκπομπή «Μεσάνυχτα». Η Κατρίνα εξήγησε πώς η αγάπη της για τα ζώα την οδήγησε να γίνει συγγραφέας παιδικών βιβλίων και πώς η αγάπη της για τα παιδιά την ταξίδεψε μέχρι την Αφρική, προκειμένου να βοηθήσει στο χτίσιμο σχολείων για άπορα παιδιά. Η αποκάλυψη όμως που έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση και συγκίνησε ήταν το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε στα 19 της. Διαγνώστηκε ότι πάσχει από μια απειλητική ασθένεια που καταλήγει σε τύφλωση.

«Μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια λέγεται το θέμα που έχω με το μάτι μου. Όταν μου το είπαν ούτε εγώ το θυμόμουν. Όταν το ανακάλυψα σπούδαζα στην Αγγλία. Συνειδητοποίησα πως κάτι πάει λάθος με τα μάτια μου και νόμιζα πως έχω μυωπία. Έκλεισα ραντεβού και με κράτησαν 7 ώρες. Στο τέλος ο Άγγλος γιατρός μου είπε πως έχω αυτή την ασθένεια και δεν υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω. Και ότι μέχρι τα 25-28 θα χάσω πλήρως την όρασή μου και στα δύο μάτια. Δεν ήθελα να πω κάτι στους γονείς μου μέχρι να είμαι σίγουρη» είπε και συνέχισε:

T

«Πήρα κλαίγοντας τον μπαμπά μου και του είπα ότι θα χάσω την όρασή μου. Είμαι πάρα πολύ τυχερή γιατί είναι μόνο στο ένα μου μάτι. Κάνουν ισορροπία τα μάτια μου και βλέπω κανονικά… Κάνω τις εξετάσεις μου κάθε χρόνο, βλέπω πως πηγαίνει. Στην αρχή τρομοκρατήθηκα. Κοιμόμουν με ανοιχτά τα φώτα. Ό,τι είναι το αντιμετωπίζω» είπε η Κατρίνα Τσάνταλη.

Για τον χώρο του κρασιού είπε: «Είναι πολύ δημιουργικός ο χώρος του κρασιού, αλλά όταν μεγάλωσα ήθελα να κάνω και δικά μου πράγματα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι οπαδός των κρασιών μας. Τα αδέσποτα σε μαθαίνουν να δίνεις χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα». Η Κατρίνα Τσάνταλη περιέγραψε πως μέσα από τα βιβλία της προσπαθεί να μάθει στα παιδιά για τον ρατσισμό, ενώ είπε ότι όταν είδε τις συνθήκες διαβίωσης στην Αφρική την έπιασε απελπισία. Τέλος, ανακοίνωσε ότι τα βιβλία της εκδίδονται και σε σύστημα Μπράιγ.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη ανάμεσα σε μια μεγάλη οικογένεια, ένα ανοικτό σε φίλους σπίτι, πολλά ζώα να τη συντροφεύουν κάθε στιγμή και σε συνεχή επαφή με τη φύση, λόγω της οικογενειακής επιχείρησης – την ομώνυμη οινοποιία, στην οποία μέχρι και σήμερα εργάζεται. Τα φοιτητικά χρόνια τα πέρασε στο Λονδίνο, όπου σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Μάρκετιγκ. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2010 και άρχισε να ασχολείται ενεργά με τα πράγματα που αγαπά. Ανάμεσά τους, σημαντικό κομμάτι, η φιλοζωία και η ενεργή υποστήριξή της. Από μικρή της άρεσε να εκφράζει τα συναισθήματά της, γράφονταs. Η Κατρίνα Τσάνταλη ασχολείται με το μάρκετινγκ της οικογενειακής επιχείρησης κρασιού και τα τελευταία χρόνια ζει στην Αθήνα, συμμετέχοντας ενεργά στην κοσμική ζωή της πόλης. 

Η Κατρίνα Τσάνταλη μίλησε για την πάθησή της και σε ανάρτησή της στο Instagram λέγοντας: « Είμαι πάρα πολύ τυχερή, καθώς η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια που μου διαγνώστηκε 12 χρόνια πριν είναι στο ένα μου μάτι και σε εξαιρετικά σπάνια μορφή. Έχω χάσει μέρος της όρασης μου σε αυτό το μάτι και τα τελευταία λίγα χρόνια είναι σταθερή η κατάσταση. Μέχρι σήμερα, με την ισορροπία που γίνεται με το απολύτως υγιές μάτι μου και την συνεχή ιατρική παρακολούθηση, δεν έχω προβλήματα στην καθημερινότητά μου. Πολύ σημαντικό για μια ασθένεια που οδηγεί στην τύφλωση και δεν υπάρχει προς το παρόν θεραπεία. Αν έχετε ή ξέρετε παιδιά με θέματα όρασης, να τους κάνετε από εμένα μια μεγάλη αγκαλιά. Εύχομαι να έχουν πίστη και ελπίδα. Γίνονται άλματα εξέλιξης στην ιατρική. Υπομονή & θετική σκέψη!»

T
Κατρίνα Τσάνταλητύφλωση