Τηλεόραση|15.12.2019 12:46

Μάνος Ζαχαράκος «Τα ριάλιτι βγάζουν διάττοντες αστέρες»

Άκης Φωτόπουλος

Ο Μάνος Ζαχαράκος μας περιγράφει τις αντιδράσεις των θεατρόφιλων και αποκαλύπτει ποιο τηλεοπτικό πρόγραμμα τον ενοχλεί.

Τον φετινό θεατρικό χειμώνα πρωταγωνιστείτε στην παράσταση «Sunset Limited» στο Θεατρικό Βαγόνι στο Ρουφ. Ποια είναι τα βασικά θέματα που πραγματεύεται αυτό το θεατρικό έργο;

Το έργο πραγματεύεται πανανθρώπινα ζητήματα. Ξέρετε, την εποχή που ζούμε οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν μόνο στα υλικά αγαθά. Και δεν πιστεύουμε σε αυτό που μας επιτάσσει η θρησκεία μας. Και δεν πιστεύουμε γιατί έχουμε πάρει λάθος δρόμο. Στο θεατρικό μας έργο κυριαρχούν δύο χαρακτήρες: είναι ο λευκός και ο μαύρος. Δεν υπάρχουν ονόματα. Ο λευκός είναι ένας περίεργος τύπος που θέλει να αυτοκτονήσει γιατί δεν πιστεύει σε τίποτα. Είναι μηδενιστής. Και υπάρχει και ο μαύρος, ο οποίος τον σώζει από την αυτοκτονία και προσπαθεί να του δείξει τη φωτεινή πλευρά της ζωής.  

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει το συγκεκριμένο έργο;

Το μήνυμα είναι ότι πρέπει να δίνουμε αγάπη. Το έργο αυτό μας βάζει να προβληματιστούμε δείχνοντάς μας δύο δρόμους. Θέλουμε τον δρόμο της ένδειας;  Ή θέλουμε τον δρόμο της αιωνιότητας, της ψυχικής ευφορίας και της πνευματικότητας;

Το κοινό βλέποντας την παράστασή σας πώς αντιδρά;

Ο κόσμος συγκινείται πάρα πολύ... Ο κόσμος διψάει για πνευματική τροφή και εμείς δίνουμε με όλη μας τη δύναμη αυτήν την τροφή.

Πώς είναι για έναν ηθοποιό να βλέπει στο τέλος της παράστασης το κοινό να φεύγει συγκινημένο;

Αυτό είναι η επιβράβευσή μας. Θα σας πω κάτι που συνέβη πρόσφατα κατά τη διάρκεια της παράστασης. Έχω κάποιες σκηνές που φεύγω από τους διαδρόμους του τρένου για να πάω να αυτοκτονήσω. Κάποια στιγμή λοιπόν πετάγεται ένας θεατής και μου λέει «μη φύγεις σε παρακαλώ, μη φύγεις». Ήταν κάτι που συγκλόνισε τόσο εμένα όσο και τον συμπρωταγωνιστή μου, τον Σταύρο Καλλιγά. Ο θεατής αυτός είχε μπει τόσο πολύ μέσα στο έργο, που θεώρησε καλό να πει στον ηθοποιό που παίζει μη φύγεις, μην αυτοκτονήσεις, εδώ είναι η σωτηρία σε αυτά που σου λέει ο άλλος. Αυτό πρώτη φορά μου συμβαίνει στο θέατρο.

Επίσης παίζετε και στην παράσταση «12 ένορκοι»...

Ναι, παίζω και στους «12 ενόρκους» που ανεβαίνει για έκτη σεζόν, όπου κι εδώ το έργο πραγματεύεται πάλι πανανθρώπινα ζητήματα. Είναι ένα ψυχογράφημα δώδεκα διαφορετικών χαρακτήρων, όπου ο κάθε χαρακτήρας υποστηρίζει μια εντελώς διαφορετική άποψη.

Εχετε δώσει βαρύτητα στο θέατρο και έχετε βάλει σε δεύτερη μοίρα την τηλεόραση;

Λόγω των θεατρικών υποχρεώσεών μου, δεν μου περισσεύει χρόνος στην παρούσα φάση για να κάνω τηλεόραση. Ωστόσο είναι στα σχέδιά μου και μάλιστα υπάρχει ένα ενδεχόμενο να συμμετάσχω τη νέα τηλεοπτική σεζόν σε μια καινούργια δραματική σειρά.

Παρακολουθείτε προγράμματα ως τηλεθεατής;

Μου αρέσουν πολύ οι «Αγριες Μέλισσες», το «Κόκκινο Ποτάμι» αλλά και οι δουλειές του Αντρέα Γεωργίου και της Βάνας Δημητρίου. Από την άλλη πάλι υπάρχουν προγράμματα, όπως είναι το GNTM, που θα έπρεπε το ΕΣΡ να τα απαγορεύσει. Πρόκειται για ένα εξάμβλωμα της τηλεόρασης, στο οποίο βάζουν 18χρονα κοριτσάκια να γδύνονται για να ευχαριστηθεί το κάθε βλέμμα που κοιτάει μέσα από μια κλειδαρότρυπα.

Σας ενοχλεί που πρωταγωνιστούν σε σειρές και παραστάσεις άνθρωποι που δεν είναι ηθοποιοί;

Καθόλου. Τα ριάλιτι βγάζουν συνήθως διάττοντες αστέρες.

Sunset Limited12 ΈνορκοιΜάνος Ζαχαράκος