Τηλεόραση|09.02.2020 15:24

Το Κόκκινο Ποτάμι: Καρέ καρέ η μαρτυρική πορεία των Ποντίων

Άκης Φωτόπουλος

Ο Μανούσος Μανουσάκης και η ομάδα του βρέθηκαν πριν από λίγες ημέρες στους βορειοανατολικούς πρόποδες του Κάτω Ολύμπου για τις ανάγκες των γυρισμάτων της σειράς «Το Κόκκινο Ποτάμι». Ο Παλαιός Παντελεήμονας, το ημιορεινό χωριό της Πιερίας, επελέγη όπως μάθαμε από την παραγωγή της σειράς για τα γυρίσματα της πορείας θανάτου από την Αμισό ή αλλιώς Σαμψούντα, καθώς προσομοιάζει με την αρχιτεκτονική και τη μορφολογία του εδάφους αυτής της περιοχής του Πόντου.

Ο Αργύρης Πανταζάρας (Θέμης Παυλίδης), η Τατιάνα Παπαμόσχου (Ευγενία Παυλίδη), η Χαρά-Μάτα Γιαννάτου (Βασιλική), ο Τάκης Βαμβακίδης (Γιώργος Παυλίδης) και ο Λάμπρος Κτεναβός (Οσμάν) ήταν εκεί για ακόμη ένα δύσκολο και συνάμα απαιτητικό γύρισμα. 

Η Παγίδα των Τούρκων

Τρεις ημέρες διήρκεσαν τα γυρίσματα, στα οποία κυριαρχεί ο σταδιακός εκτοπισμός των Ελλήνων του Πόντου. Πιο συγκεκριμένα, το γύρισμα αναφέρεται χρονικά σε μια ιστορική στιγμή του 1913, όπου οι Πόντιοι ετοιμάζονται με την προτροπή των Τούρκων να μεταφερθούν σε πιο ασφαλή μέρη. Για να τους καθησυχάσουν μάλιστα οι Τούρκοι τους «μεταφέρουν» μια αισιοδοξία, τους λένε ότι θα είναι προσωρινή αυτή η μετακίνησή τους και πως θα ξαναγυρίσουν πίσω στα νοικοκυριά τους.

Τους παροτρύνουν μάλιστα να πάρουν μαζί τους χρήματα, κοσμήματα και ό,τι πολύτιμα πράγματα έχουν, για να μπορέσουν εκεί που πάνε να ξεκινήσουν πάλι τις δουλειές τους. Στα μάτια των Ποντίων φαίνεται καθαρά η αγωνία τους για το αύριο, καθώς δεν τους είναι καθόλου ευχάριστο που αφήνουν τα σπίτια τους. Ωστόσο δεν μπορούν να φανταστούν τι ακριβώς τους περιμένει.

Απόδραση στο βουνό

Σε μία από τις σκηνές που γυρίστηκαν και θα δούμε σε ένα από επόμενα επεισόδια, ο Θέμης Παυλίδης (Αργύρης Πανταζάρας) και ο αδελφός της Βασιλικής, Παναγιώτης, μετά την απόδρασή τους από τη φυλακή φεύγουν για το βουνό, όπου και κρύβονται προσωρινά μέχρι να δουν τι θα κάνουν. Από το κρησφύγετο όπου βρίσκονται βλέπουν την πομπή των Ποντίων Αμισιωτών που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και οδεύουν προς άλλα μέρη. Δεν μπορούν ωστόσο να δουν αν μέσα σε αυτούς βρίσκονται και οι οικογένειές τους. Και γι’ αυτόν τον λόγο αποφασίζουν με κίνδυνο της ζωής τους να κατέβουν στην Αμισό.

Παλαιός ΠαντελεήμοναςΠόντοςΚόκκινο ποτάμι