Τηλεόραση|16.02.2020 16:22

Κόκκινο Ποτάμι - Δήμητρα Βήττα: «Η ποντιακή λύρα μάς παρακινεί να παίξουμε καλύτερα»

Φωφώ Μπόνιου

Την απόλυτη μεταμόρφωση σε αυτό το πρώτο της τηλεοπτικό βήμα γνωρίζει φέτος η νεαρή Κοζανίτισσα ηθοποιός, ενσαρκώνοντας στο «Κόκκινο Ποτάμι» την Αρίν, μια μητέρα από την Αρμενία που παλεύει για ένα καλύτερο αύριο. Η Δήμητρα Βήττα μιλά στο «TV Εθνος» για την πρόκληση που κρύβει ο ρόλος της, αλλά και για το μυστικό που συνδέει τους ηθοποιούς της σειράς με τον Μανούσο Μανουσάκη.

Περάσατε από καστ για τον ρόλο της Αρίν;

Εμαθα για το κάστινγκ, έστειλα το βιογραφικό μου στην κυρία Ψωμαδέλη και ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία κανονίστηκε το ραντεβού με τον κ. Μανουσάκη. Πήγα στο γραφείο του, μου έδωσε στοιχεία για την Αρίν, κάναμε μια σκηνή και έφυγα από εκεί με το ένστικτό μου να μου λέει ότι κάτι πήγε καλά. Υστερα από λίγες ημέρες με ενημέρωσαν ότι πήρα τον ρόλο.

Εχετε κοινά με την ηρωίδα;

Δεν μπορώ να πω ότι μας συνδέουν πολλά με την Αρίν, ξεκίνησα από το μηδέν για να την ανακαλύψω και σε κάθε σκηνή με εκπλήσσει. Ούτε η Αρίν ούτε και εγώ παρατάμε τα πράγματα και αγωνιζόμαστε πολύ γι’ αυτό που θέλουμε.

Η πραγματικότητα με τη μυθοπλασία στη δική σας περίπτωση είναι εντελώς διαφορετική, με την έννοια ότι υποδύεστε μια γυναίκα μεγαλύτερη ηλικιακά από εσάς. Αυτό σας δυσκολεύει;

Δεν μπορώ να πω ότι με δυσκολεύει, είναι μια πρόκληση, γιατί σε κάθε ρόλο που κάνουμε πρέπει να βρούμε ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος, πώς περπατάει, ποιο είναι το status του σε σχέση με τους υπόλοιπους. Επρεπε να διαχειριστώ το γεγονός ότι η γυναίκα που έπρεπε να ενσαρκώσω είναι μεγαλύτερη από μένα, είναι μάνα και είναι πρόσφυγας αρμενικής καταγωγής.

Είδαμε την Αρίν να ξανασμίγει με την κόρη της. Τι άλλο θα συμβεί στη ζωή της;

Αυτό που μπορώ να σας πω, επειδή μιλάμε για μια γενοκτονία, είναι ότι ο Μιχάλης Νικολαΐδης (Κωνσταντίνος Καζάκος) θα κληθεί να πάει στον πόλεμο, οπότε θα φύγει από το σπίτι. Μην έχοντας νέα του, και αντιμετωπίζοντας τις δύσκολες καταστάσεις εγώ με τη Σοφία (Τάνια Τρύπη) και τις κόρες μας, παίρνουμε την άμαξα, εγκαταλείπουμε το σπίτι μας και ταξιδεύουμε μόνες μας και απροστάτευτες, ψάχνοντας τα πατήματά μας στη νέα αυτή ζωή. Θα σας πω, μάλιστα, ότι για τις ανάγκες του ρόλου, επειδή αναλαμβάνω τα ηνία της άμαξας, έκανα και μαθήματα αμαξοδήγησης.

Η κόρη σας είναι τελικά κόρη του Μιχάλη Νικολαΐδη;

Δεν μπορώ να σας το πω αυτό, αλλά θα το μάθετε σύντομα. Ωστόσο η οικογένεια έχει αγκαλιάσει και μένα και τη Λουσίν και θα το δείτε.

Στο ταξίδι αυτό με τις κόρες σας θα υπάρξουν απώλειες;

Τα πράγματα είναι άγρια, είναι βίαια. Θα δούμε πολύ σκληρές σκηνές. Εγώ έχω απαγορεύσει στη γιαγιά μου, που το βλέπει φανατικά, να δει κάποια συγκεκριμένα επεισόδια.

Νιώθετε τυχερή σε μια τέτοια συγκυρία που παίζετε σε μία από τις πιο καλογυρισμένες σειρές της ελληνικής τηλεόρασης; Πώς είναι η συνεργασία σας με τον σκηνοθέτη της σειράς, τον κ. Μανούσο Μανουσάκη;

Είμαι πάρα πολύ τυχερή, επειδή δεν έχω ξανακάνει τηλεόραση. Ηξερα ότι με τον κ. Μανουσάκη θα είμαι ασφαλής. Είναι ένας γλυκύτατος άνθρωπος. Ξέρει ακριβώς τι θέλει, ξέρει τι να βγάλει από τον κάθε ηθοποιό και υπάρχει πολύς σεβασμός. Θα σας αποκαλύψω ότι κάνει και ένα μαγικό τρικ τις περισσότερες φορές. Μισό λεπτό πριν από τη λήξη του γυρίσματος έρχεται στους ηθοποιούς και μας λέει ένα μυστικό στο αυτί. Είναι μια συνθήκη που την ξέρει μόνο ο ηθοποιός. Και τα πράγματα γίνονται μόνα τους με αυτό τον άνθρωπο στο τιμόνι. Υπάρχουν πράγματα που ξέρει μόνον ο σκηνοθέτης και ο ηθοποιός.

Εχετε σχέση με τον Πόντο;

Δεν έχω κάποια σχέση, αλλά έχω… διανύσει ώρες διαβάσματος και έρευνας προκειμένου να βρω αντιστοιχίες και αναφορές. Ωστόσο έχω αγαπήσει πολύ την ποντιακή κουλτούρα, θαυμάζω τους Πόντιους. Οποτε τυχαίνει στο γύρισμα να υπάρχει μουσική υπόκρουση λύρας, γίνεται κάτι μαγικό, λες και μας συντονίζει όλους. Μας συγκινεί και μας παρακινεί να παίξουμε καλύτερα.

WHO IS WHO

Γεννήθηκε στην Κοζάνη και αφού πήρε το πτυχίο της ως τεχνολόγος μηχανικός, φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Εχει παίξει σε παραστάσεις του ΚΘΒΕ, του Φεστιβάλ Αθηνών, του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και του Ελεύθερου Θεάτρου, συνεργαζόμενη με σκηνοθέτες όπως ο Δημήτρης Μαυρίκιος, ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Αιμίλιος Χειλάκης, ο Μανώλης Δούνιας, η Χρύσα Σπηλιώτη κ.ά.

INFO

Η Δήμητρα Βήττα παίζει στο «Κόκκινο Ποτάμι» (κάθε Κυριακή, Open TV, 21.00).

Κόκκινο ποτάμιΜανούσος ΜανουσάκηςOpen TV